He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Vizitdíj helyett 100000 forintos kórházi díj?

2014.09.03. 22:51 guma

Véleményem szerint a kis gömböc szindróma lépett fel a politikusaink között. Már azt sem tudják honnan, hogyan nyúljanak le pénzt most ebben a jól teljesítő államban az emberektől? Most a politikus azt tervezi, hogy elveszi az egyenlő feltételekhez jutás jogát az emberektől a kórházakban is?! Nem jár ellátás évek óta pl aki más városban dolgozik és ideiglenes lakcímen él. "Haza" küldik pl még gipszelésre is. Most számlát kap aki máshova megy kórházba? Melyik pihent agyú politikus meri még ezt a költséget is a betegek nyakába varrni? Magyarországon csak a politikus és "udvartartása" érdemel emberi körülményeket, költségmentesen? Miért?

Fizetni fog, aki nem a kórház körzetéhez tartozik

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy tegnapi egészségügyi szakkonferencián megerősítette, hogy a kórházak felügyeletében és irányításában lényeges változások várhatók. Így átalakul a kórházfenntartó hivatal, a GYEMSZI működési profilja, a kívülről érkező betegektől pedig díjat szedhetnének a kórházak.

Az államtitkár szerint a kórházvezetők az eddigieknél jóval nagyobb szakmai önállóságot kapnak, a vezető a jövőben maga dönthetne arról, hogy mire használja fel a gyógyításra fordítható keretet, és szabad mozgástere lenne annak megítélésében, hogy a pénzre hol van nagyobb szükség: a járóbeteg-ellátásban vagy a kórházi kasszában  írja a nol.hu

Zombor Gábor beszélt arról is, hogy a jövőben különválasztanák a működtetésre (állandó költségekre) és a gyógyításra fordítható finanszírozást. Míg az előbbit az állam központilag finanszírozná, az intézményekhez csak a kezelésekért járó összeg kerülne. A működtetésre fordított összeg forrásáról Zombor egyelőre csak annyit tudott nyilatkozni, hogy benne van az Egészségbiztosítási Alapban. Zombor bejelentette azt is, hogy feloldják az egynapos sebészeti ellátás mennyiségi szabályozását. Az intézmények eldönthetik a jövőben, hogy mennyi sebészeti ellátást végeznek el egy nap.

A kórházak pénzt kérhetnének a területen kívüli betegektől

Zombor szerint mindezt azért, mert az intézmények közti betegáramlással sok a területen kívüli ellátás, ami egyenlőtlen helyzetet idéz elő. És mindezért a kórházak nem kérnek általában pénzt, pedig a területen kívüli betegtől kérhetnének térítést. Zombor így arra ösztönözte a kórházakat, hogy a területükön belüli betegeket lássák el, használják ki a kapacitásaikat, de a területen kívüliektől kérjék el a díjat. A hatályos jogszabályok szerint a díj maximális összege 100 ezer forint lehetne.

http://vs.hu/valtozasok-lesznek-korhazak-iranyitasaban-es-finanszirozasukban-0903?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Egészségügy: Aki kívülről jön, fizet

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy tegnapi egészségügyi szakkonferencián megerősítette, hogy a kórházak felügyeletében és irányításában lényeges változások várhatók. Így átalakul a kórházfenntartó hivatal, a GYEMSZI működési profilja.

Az átalakulás részeként a kórházvezetők az eddigieknél jóval nagyobb szakmai önállóságot kapnak, s ehhez nagyobb felelősség is társul. Az államtitkár hozzátette azt is, hogy valamikor az év végén vagy a jövő év elején „lenullázzák” a kórházi adósságokat: onnan indul az új rendszer.

Az önállóság részeként a jövőben a kórházi vezető maga dönthetne arról, hogy a gyógyításra fordítható keretet mire használja fel, s szabad mozgástere nyílna annak megítélésében, hogy épp hol van nagyobb szükség rá: a járóbeteg-ellátásban vagy a kórházi kasszában. Zombor Gábor beszélt arról is, hogy a jövőben külön választanák a működtetésre (állandó költségekre) és a gyógyításra fordítható finanszírozást. Míg az előbbit az állam központilag finanszírozná, az intézményekhez csak a kezelésekért járó összeg kerülne. Arra, hogy a működtetésre fordított pénznek mi lehet a forrása, azt válaszolta: erről még nincs döntés, de az összeg benne van az Egészségbiztosítási Alapban.

Bejelentette azt is, hogy az egynapos sebészeti ellátás mennyiségi szabályozását feloldják, azaz az intézmények annyit végezhetnek, amennyit szükségesnek látnak.

Zombor Gábor beszélt egy erős dilemmáról: jelesül arról, hogy az intézmények közti betegáramlással sok a területen kívüli ellátás, ami egyenlőtlen helyzetet idéz elő. Ugyanakkor a kórházak nemigen kérnek pénzt a területen kívüli betegtől, noha ezt elvileg megtehetnék. A jövőben tehát ösztönöznék az ellátókat arra, hogy a területükön belüli betegeket lássák el, használják ki a kapacitásaikat, de a területen kívüliektől kérjék el a díjat. (A hatályos jogszabályok szerint a területen kívüli betegtől az intézmény az ellátásért járó összeg 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot kérhetnek el.) Zombor az ágazat egyik legnagyobb gondjának a már most jól érzékelhető munkaerőhiányt nevezte. Kiemelte, hogy a bérek emelése, a mozgóbérek és a túlórák rendezése, a versenyképes jövedelem biztosítása a kormány célja, de a pénzügyi döntéshozók szerint pazarló is a rendszer. Ezért – mondta –az államtitkárság magán kezdi a „hatékonyság javítását”, fölvállalja a stratégiai váltást, és ezzel párhuzamosan kér a kormányzattól pluszforrásokat az ágazatnak. De a „hatékonyság javításának” részleteiről nem beszélt.

http://m.nol.hu/belfold/aki-kivulrol-jon-fizet-1483857

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr226667259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekex 2014.09.04. 21:28:58

Mi ezzel a gond? 16 évi maximális vizitdíj egy összegben? A több millió vizitdíj ellen szavazó barika örömmel kifizeti.
Persze az lenne igazságos, ha csak ŐK, és mi felmentést kapnánk. Mondjuk olyan igazolásra, hogyaszongya:
"NEKEM ne tégy szemrehányást, én nem ezekre szavaztam"
süti beállítások módosítása