He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

A számok, adatok is a politika szolgálatában? - lássuk, mit szemezgetnek a valóságból...

2014.08.16. 06:01 guma

Trükkös: ezért volt csak 1,8 millió adófizető Orbán szerint

Az elmúlt két évben ez már a negyedik alkalom volt, amikor a kormányfő a valósnál közel feleannyi adófizetőről beszélt, melyhez képest az aktuális adat gigantikus növekedésről árulkodik.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiós interjújában ismét elmondta: 2010-ben 1,8 millió dolgozó ember fizetett adót Magyarországon, jelenleg viszont a számuk 4,1 millió. Ha valaki gyorsan kiszámolja, azt gondolhatja, hogy 4 év alatt 2,3 millióval nőtt az adófizetők száma hazánkban. Ám ez megtévesztő eredmény. 

Ezt a számot és összehasonlítást ugyanis már nem először hallhatjuk. Egy évvel ezelőtt az mfor.hu szerkesztősége is megpróbált magyarázatot találni arra, hogy hogyan is lehet a közel 4,5 millió adóbevallóból, ezen belül 3,9 millió adófizetőből mindössze 1,8 millió.

Hiába csűrtük-csavartuk a számokat és a NAV-os adatokat sehogynem sikerült eredményre jutnunk, ezért a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordultunk a felvilágosítás reményében.

Kérésünk részletes válaszra lelt. Ebből kiderült, hogy a 2010-es adófizetői létszám a közmunkástól kezdve a részmunkaidősökön át a különféle kedvezményeket* érvényesítőkkel "megtisztított kört" jelent. Az aktuális (4,1 millió) ezzel szemben egy imént említetteket is tartalmazó "bruttó" adófizetői létszámot takar.

Íme, az NGM levezetése:

  • 4,5 millió adóbevallást készítő magánszemély
  • 3,9 millió bérjövedelemmel rendelkező
  • 600 ezer ember nullás adóbevalló
  • 200 ezer ember Start-munkás/egyszerűsített foglalkoztatott/örökölt vagyontárgyat adott el
  • 1,3 millióan adójóváírás miatt mentesült az adófizetés hatálya alól

Vagyis:
3 900 000 - 600 000 - 200 000 = 3 100 000 bérjövedelemből élő magánszemély
3 100 000 - 1 300 000 = 1 800 000 adófizető állampolgár

Mindez pedig azt jelenti, hogy míg Orbán közlése alapján 2,3 millióval nőtt az adófizető magyarok száma 4 év alatt, a gyakorlatban ez - az NGM számai alapján - jobb esetben is legfeljebb 1 milliót jelentene. Ám a NAV statisztikái szerint 2010-ben kicsivel több mint 3,5 millió ember fizetett szja-t, vagyis valójában mindössze 600 ezer új adófizető jut a 4 évre. 

különféle kedvezmények: lakáscélú hitel kedvezménye, 3 gyermek után családi kedvezmény, súlyos fogyatékosság miatti személyi kedvezmény, önkéntes pénztári befizetésekhez fűződő kedvezmény, stb.

Székely Sarolta
mfor.hu
tn496c0.jpg Fotó: MTI/Beliczay László

A gazdasági növekedés annak köszönhető, hogy a magyarok dolgozni akarnak

2014. augusztus 15. 8:29

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kiemelkedő második negyedéves GDP-adatok végső magyarázata, hogy a magyar emberek akarnak dolgozni. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette: a magyar gazdaságpolitikából kirajzolódó modell működőképes és eredményes.

A bruttó hazai termék 3,9 százalékos növekedéséről szólva Orbán Viktor azt mondta, amíg az emberek dolgozni akarnak, az eredmények jönni fognak.

A kormányfő közölte, a növekedés nem egy egyszeri költségvetési akció vagy állami vagyonértékesítés, esetleg hitelfelvétel következménye, hanem egy "fennsík", ahol ott tudunk maradni. Folyamatosan bővülő termelés, növekvő munkamennyiség és javuló munkaminőség van mögötte, ezért bíztató az adat – értékelte.

Orbán Viktor szerint mivel Magyarország is egy válságövezethez tartozik, az államnak kiegészítő munkalehetőséget kell biztosítania, ha kell, több százezer munkahelyet kell létrehoznia.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági növekedés egyik motorja a fogyasztás, még nem is bontakozhatott ki, mert az emberek a jövedelmük egy részét arra fordítják, hogy a korábban felvett hiteleiket törlesszék, ezért a magyar gazdaságban még van tartalék.

Orbán Viktor elmondta: 2010-ben 1,8 millió dolgozó ember fizetett adót Magyarországon, jelenleg viszont a számuk 4,1 millió. Hozzátette: ezt még javítani kell, a munka alapú társadalomból még sokan kimaradnak, el kell érni, hogy 5 millióan dolgozhassanak az országban.

Mi egymillió új munkahelyet ígértünk tíz esztendő alatt, de most már úgy látom, hogy ezen túl tudunk majd lépni, meg lehet és meg is kell célozni az ötmillió dolgozó emberre épülő magyar gazdasági modellt – jelentette ki.

Ha a munka alapú gazdaság kiterjed az egész társadalomra, akkor mondhatjuk, hogy olyan állapotban vagyunk, amit csak fenn kell tartani – fogalmazott Orbán Viktor, aki a magyar modell egyik legfontosabb tulajdonságának ítélte, hogy ebben a helyzetben nem egy liberális demokrácia logikája mentén kell gondolkodni, hanem a magángazdaságban létrejövő munkahelyek mellé a munkavágyat munkalehetőséggé kell alakítani.

Egyetértett a nyugati felfogás azon részével, hogy a magángazdaságot segíteni kell az álláshelyek létrehozásában, azonban ha válság van, kiegészítő munkalehetőségeket kell biztosítani - mondta a miniszterelnök.

Kijelentette: a magyar gazdaságpolitikából kirajzolódó modell működőképes és eredményes. Az unióban Magyarország mellett az angolok követnek saját modellt, és "ők is nagyon szépen teljesítettek" - mondta.

Már megint azok fránya számok!

Orbán Viktor miniszterelnök és egy elég fontos számadat: Hányan adóztak Magyarországon 2010-ben?

2012. február 7-én tartott évértékelőjében úgy fogalmazott: végül 2010-re oda jutottunk, hogy 2,6 millió, igen 2,6 millió adófizető tartotta fenn a 10 milliós Magyarországot.

2013. július 19-én a Wall Street Journalnek adott interjújában az alábbit közölte: amikor hivatalba léptem, 1,8 millió adófizető volt, most 4 millióhoz közelít a számuk.

2013. szeptember 17-én a tiszteletbeli konzulok konferenciáján: az ország akkor lehet biztonságban, ha az adófizetők száma eléri az 5 milliót. Jelenleg ez a szám 4 millió, 2010-ben pedig 1,8 millió volt.

2014. augusztus 15-én a Kossuth Rádióban megint azt mondta, hogy “2010-ben 1,8 millió dolgozó ember fizetett adót Magyarországon, jelenleg viszont a számuk 4,1 millió. Hozzátette: ezt még javítani kell, a munka alapú társadalomból még sokan kimaradnak, el kell érni, hogy 5 millióan dolgozhassanak az országban.

És mit mond a NAV?
2010-ben a bevallók száma 4 567 985 fő volt.
Adófizetők száma: 3 525 536 fő.

 

ADÓFIZETŐK SZÁMA 2010
0500000100000015000002000000250000030000003500000Orbán Viktor szerintNAV szerint18000003525536
2010-ben 1,8 millió dolgozó ember fizetett adót Magyarországon, jelenleg viszont a számuk 4,1 millió
Orbán viktor, 2014.08.15.

 http://vastagbor.atlatszo.hu/2014/08/15/mar-megint-azok-franya-szamok/

Orbán megint meghajlította az igazságot

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a jó második negyedéves GDP-adat egyik magyarázata, hogy "a magyar emberek dolgozni akarnak". Ezzel kapcsolatban számok is előkerültek. Orbán, ahogy már korábban is többször, megint arról beszélt, hogy "2010-ben 1,8 millió dolgozó ember fizetett adót Magyarországon, jelenleg viszont a számuk 4,1 millió". De igaz, amit ezzel sugallni akar?  Tényleg megdupláztuk a foglalkoztatottságot?

Az ítélet:

Értelmetlen, Orbán almákat hasonlít össze narancsokkal. Csak az "adófizető" nagyon korlátozott értelmezése esetén lehetne igaz ez az állítás, a józan ész szerint viszont semmiképp.

A tények:

Orbán már tavaly nyáron is emlegette az 1,8 millió adófizetőt, amely szerinte most hirtelen több mint a duplájára nőtt.

A miniszterelnök eleve csak személyi jövedelemadóról beszélhetett – pedig ezen kívül rengeteg más adó is van. Kezdhetjük például a világ legmagasabb, 27 százalékos áfájával, amit minden megvásárolt termék után megfizetünk. Elég nagy tétel még az, amit a munkáltatók fizetnek a bérünk után járulékok formájában is (ezt technikailag nem mi fizetjük, de a mi bérünket terheli).

Ha pedig az szja-t fizető emberek számát nézzük, a NAV adatai szerint azt látjuk, hogy az állítás egyszerűen hamis:

Az NGM válasza szerint:

  • 2010-ben 3,9 millió fő élt bérből.
  • Ebből a 3,9 millióból viszont levonták a részmunkaidőben dolgozókat, a Start-munkásokat és azon magánszemélyeket, akik csak pár hónapra voltak bejelentve, illetve még azokat is, akik örökölt vagyontárgyat értékesítettek. Így maradt 3,1 millió bérből élő.
  • Ebből a 3,1 millióból legalább 1,3 millió biztos, hogy nem fizetett adót, mert érvényesítették az adójóváírást, vagy egyéb kedvezményeket (lakáscélú hitel kedvezménye, 3 gyermek után családi kedvezmény, súlyos fogyatékosság miatti személyi kedvezmény, önkéntes pénztári befizetésekhez fűződő kedvezmény stb.) vettek igénybe. Ha a 3,1-ből levonjuk az 1,3-at, megkapjuk az Orbán által emlegetett 1,8 millió adózót.

A mai adózók számából ezzel szemben nem vonnak ki semmit. Sem a közmunkásokat, sem a külföldön dolgozókat (a kettő együtt legalább 3-400 ezer ember), sem azokat, akik családi adókedvezményt kapnak, sem a részmunkaidősöket, senkit. Bár tény, hogy sok adókedvezmény (például az adójóváírás) megszűnt, ám ezek azokat az alacsony jövedelműek érintik, akik egyébként sem adtak hozzá sokat az állam bevételeihez (cserébe viszont sokkal kevesebb elkölthető jövedelmük maradt, tehát nekik lényegesen romlott az életszínvonaluk).

Orbán: Az Oroszország elleni szankciókkal „lábon lőttük magunkat”

Többet ártunk az Oroszország elleni szankciókkal magunknak, mint az oroszoknak – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában. A miniszterelnök arról is beszélt: a kiemelkedő GDP-növekedés annak köszönhető, hogy a magyarok akarnak dolgozni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Oroszországgal szembeni gazdasági szankció politikája ellentétes a magyar nemzeti érdekkel. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 című műsorában azt mondta, egyetért Robert Fico szlovák miniszterelnökkel abban, hogy a Nyugat által szorgalmazott szankció politikája „többet árt nekünk, mint az oroszoknak”. „Lábon lőttük magunkat” - fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta: keresi a partnereket ahhoz, hogy változtasson az Európai Unió ezen politikáján. Szerinte nemcsak a most veszteséget elszenvedő termelőket kell kompenzálni az unióban, hanem az egész szankciós politikát kell átgondolni. Egy exportra épülő gazdaság számára a gazdasági szankció mindig ellentétes a nemzeti érdekkel – nyomatékosította. A kormányfő szükségesnek nevezte egy olyan konferencia összehívását, amelyen az unió és Oroszország megtárgyalja együttműködése jövőjét, távlati terveit, amelyek között fontos kérdést jelent Ukrajna is.

A jövőben felálló Európai Bizottsággal a miniszterelnök jó együttműködésre számít. Az országot ugyan sokan akarják feketebárányként beállítani, mert nyíltan bevalljuk, hogy nem kizárólag az egyéni érdekekre épülő liberális demokráciát akarunk építeni, hanem olyan demokráciát, amely a közjót tartja a legfontosabbnak - fogalmazott, megismételve: vannak, akik nem érdekeltek ennek sikerében. 

Magyarországon nőtt a legjobban a nemzeti össztermék az unióban, vagyis a közjóra épülő politikai rendszer, amely demokratikus, még ha nem is liberális, meghozta a kívánt eredményt, több lehetőséget hozva, mint számos országban a liberális demokrácia - mondta Orbán Viktor.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott második negyedéves GDP-adatokkal kapcsolatban azt mondta: a kiemelkedő növekedésnek az a magyarázata, hogy a magyar emberek akarnak dolgozni. Amíg pedig az emberek dolgozni akarnak, addig az eredmények jönni fognak - szögezte le Orbán.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági növekedés egyik motorja, a fogyasztás még nem is bontakozhatott ki, mert az emberek a jövedelmük egy részét arra fordítják, hogy a korábban felvett hiteleiket törlesszék, ezért a magyar gazdaságban még van tartalék. 

Orbán Viktor szerint mivel Magyarország is egy válságövezethez tartozik, az államnak kiegészítő munkalehetőséget kell biztosítania, ha kell, több százezer munkahelyet kell létrehoznia. Elmondta: 2010-ben 1,8 millió dolgozó ember fizetett adót Magyarországon, jelenleg viszont a számuk 4,1 millió. Hozzátette: ezt még javítani kell, a munka alapú társadalomból még sokan kimaradnak, el kell érni, hogy 5 millióan dolgozhassanak az országban.

Ha a munka alapú gazdaság kiterjed az egész társadalomra, akkor mondhatjuk, hogy olyan állapotban vagyunk, amit csak fenn kell tartani – fogalmazott Orbán Viktor, aki a magyar modell egyik legfontosabb tulajdonságának ítélte, hogy ebben a helyzetben nem egy liberális demokrácia logikája mentén kell gondolkodni, hanem a magángazdaságban létrejövő munkahelyek mellé a munkavágyat munkalehetőséggé kell alakítani. Hozzátette: az unióban saját gazdaságpolitikai modellt követnek az angolok is, és ők is nagyon szépen teljesítenek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr706608263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása