He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

november 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Elzászi fűszeres kenyér

2014.05.24. 10:07 guma

Francia, elzászi fűszeres kenyér - pain d'épice

Az első fűszeres kenyeret már a római korban elkészítették. Az ünnepi időszak jellegzetes süteménye, melyet igen könnyű elkészíteni!flickr.com_-_fred_v.jpg

Formabontó módon most karácsonyi ünnepi sütemény receptjét posztólom, mert kirándulások, túrák energiabombájának is kiválóan megfelel. Könnyű elkészíteni és a szendvics mellé édeségnek csomagolni is egyszerű ép úgy mint a gyümölcskenyeret.

Elzászi fűszerek

Elzászban sok jellegzetes fűszert használnak az ünnepekkor, mely hamisítatlan ízt adnak a mézeskalácsnak vagy a forralt bornak. Néhány aprósüteményt vagy fűszert dekoráció gyanánt is használnak, melynek illata belengi a lakást. Az elzászi ünnepek elhagyhatatlan ízei: ánizs, fahéj, kömény, mák, szegfűszeg, szerecsendió. Édes vagy sós ízre vágynak, az elzászi ínyencek számos finomság közül választhatnak: ánizsos aprósütemény, springerle keksz, mézeskalács, savanyú káposzta, elzászi flammeckueche, nokedli és még sok más finomság!

Hozzávalók:

  •     250 g liszt
  •     150 g vaj
  •     1 evőkanál sütőpor
  •     180 g cukor
  •     1 marék tört dió vagy mogyoró
  •     1 tojás
  •     2 dl tej
  •     2 evőkanál méz
  •     1 kiskanál gyömbér
  •     1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál őrőlt szerecsendió és szegfűszeg
  •     1 kiskanál szódabikarbóna


Keverjük el egy tálban a lisztet, a sütőport, a cukrot, a fűszereket és a diót/mogyorót. Egy másik tálban keverjük ki a vajat, a felmelegített tejet és a mézet. Ezt hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tojást. Keverjük jól el, majd öntsük hozzű a lisztes-fűszeres keverékhez. Kivajazott őzgerinc formában 30 perc alatt süssük készre tűpróbáig.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr756201179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2014.05.24. 18:32:16

Maradok a jó kis magyar kovászos kenyérnél :)

guma 2014.05.24. 21:53:00

@Horizont: :-DDD

ez édességnek számít!
te :))))

Horizont 2014.05.24. 21:59:03

@guma: :))) Bocsika! A cukrot nem is vettem észre, csak a sok fűszert láttam :)
Akkor is maradok a jó kovászos bucinál, na :)