He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A csodálatos Afrika természeti kincsei miatt 5 ország összefog...

2013.10.20. 08:10 guma

Ilyen lesz a világ legnagyobb nemzeti parkja.Magyarországnál háromszor nagyobb természetvédelmi területet hoztak létre Afrika déli részén, amely öt ország nemzeti parkjait és rezervátumait olvasztja egybe.

A 2012.04.07-i poszt frissítve

Öt országra is kiterjed a világ legnagyobb természetvédelmi területe, a Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA TFCA). Az Angola, Namíbia, Botswana, Zambia és Zimbabwe közreműködésével kijelölt területen él Afrika elefántjainak majdnem a fele, itt található az Okavango folyó deltája és a Viktória-vízesés is.

Az érintett országok vezetői még 2003-ban döntöttek a terület kijelöléséről, hogy hatékonyabban meg tudják védeni a vidék élővilágát, miközben fellendítik a turizmust úgy, hogy az a leginkább kedvező legyen a helyi közösségek számára. A KAZA hivatalosan 2012. március 15-én alakult meg, és a 290 ezer négyzetkilométeres terület 36 meglévő nemzeti parkot, vadrezervátumot és turisztikai szempontból jelentős helyet olvaszt egy egységbe.

A vidék a vadászok által Big Five-nak is nevezett öt afrikai nagyvad, az oroszlán, elefánt, kafferbivaly, leopárd és orrszarvú otthona. Becslések szerint 325 ezer elefánt él a területen, és a sűrűbben lakott területeken rendszeresek a konfliktusok az állatok és az emberek között, ugyanis az elefántok gyakran learatják a termést, és tönkreteszik a megművelt területeket. Zambia egyik kis falujában, Kakwengában azonban úgy tűnik, sikerült megoldást találni a problémára: a csilivel összekevert elefántürülék sikeresen távolt tartja az ormányosokat.

A területen számos sérülékeny állatfaj is előfordul, például gepárdok, keskenyszájú orrszarvúk, vadkutyák és több mint 600 vidékre jellemző madárfaj él itt. A flórát több mint 3000 növényfaj alkotja, melyek közül több száz endemikus (bennszülött) faj. Az alapítók egyik célja, hogy a KAZA elsődlegesen a helyi lakosok számára legyen előnyös. Becslések szerint 2-2,5 millió ember él a területen, akiknek naponta meg kell küzdeniük a természetes erőforrásokhoz való korlátozott hozzáféréssel, a haszonállatokat pusztító betegségekkel, és a vadállatok okozta károkkal.

Angola kivételével az érintett országok már többé-kevésbé ismertek természeti adottságaik révén. A Zambia és Zimbabwe határán elhelyezkedő Viktória-vízesés a világ legszélesebb vízzuhataga. A Zambézi folyó itt körülbelül harminc emelet magasból, hatalmas robajjal zuhan alá, innen kapta helyi nevét is: "Mosi-oa-Tunya", azaz mennydörgő gőzölgés vagy robajló füst.

A Botswanában található Okavango-delta a világ legnagyobb szárazföldi deltája. A folyó évente körülbelül 11 ezer köbkilométer vizet juttat a Kalahári-sivatag északi részére. A június és augusztus közötti áradás során a folyó deltája többszörösére növekszik, és rengeteg állatot csalogat a vidékre.

forrás : http://www.origo.hu/tudomany/20120329-kavango-zambezi-transfrontier-conservation-area-ilyen-lesz-a-vilag-legnagyobb.html 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr174348835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2012.04.07. 14:35:08

Szép fotók!
Mentsenek amíg menthető!
süti beállítások módosítása