He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ez olyan döntés és választás lesz amit akar az adófizetők többsége? - hírek, vélemények

2013.07.31. 13:06 guma

Elképesztő körkép a hatalom gondolkodásáról!

szavazo_urna.jpgfrissítve: Választási iroda: átírhatják, kicserélhetik a levélben feladott voksokat

Augusztus 1-jétől, csütörtöktől indul az állampolgárságot szerzett külhoni magyarok választási regisztrációja levélben, aztán novembertől online - mondta az MR1-Kossuth Rádióban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Arról is beszélt, hogy a levélben szavazás során azt nem lehet megakadályozni, hogy menet közben a borítékot valahol ne bontsák fel, és átírják, kicseréljék benne a szavazatot.

Magyarországról 233 406 levelet küldtek ki, a posta tájékoztatása szerint hétfőn ezek elhagyták az országot - közölte az MR1-Kossuth Rádióban Pálffy Ilona. A Nemzeti Választási Iroda elnöke hozzátette, 40 ezer olyan személy is szerzett állampolgárságot, aki Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik, nekik így nem kell regisztrálniuk.

Kárpátaljára és Felvidékre nem küldtek levelet, mert az ottani törvények tiltják a kettős állampolgárságot. A Szlovákiában és Ukrajnában élő magyar kettős állampolgárokat megpróbálják más úton elérni, tájékoztatni – így az iroda honlapján és a médián keresztül is. A máshová levélben kiküldött nyomtatvány letölthető az internetről és hozzáférhető a külképviseleteken is, majd november 1-jén lehetőség lesz az online regisztrációra is.

Pálffy Ilona szerint aki levelet kapott, az is regisztrálhat online, amikor erre lehetőség lesz.  A rádióműsorban azt mondta, arra számít, hogy nagy sikere lesz az online regisztrációnak. Nyugat-Európában és Amerikában az internet elterjedtsége, míg Romániában, illetve a Kárpát-medence más országaiban is a helyi postával szembeni bizalmatlanág ösztönözheti a kettős állampolgárokat ennek a módszernek a használatára - tette hozzá. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy a feladott küldemény nem jut el a választási irodához, esetleg illetéktelenek belenéznek a levélbe.

Regisztrálni a választást megelőző tizenötödik napig lehet, Pálffy Ilona ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, ezt az aktust nem tanácsos az utolsó pillanatra hagyni, különben veszélyezteti, hogy szavazólapot kap. Az utolsó napi regisztráció esetén kicsi az esélye annak, hogy a hivatal elvégezze a szükséges ellenőrzést, kiküldje az újabb levélcsomagot, majd azt a választó miután megkapta, visszapostázza úgy, hogy az beérkezzen a választást megelőző szombat estig – mondta a hivatalvezető. Pálffy Ilona számítása szerint jó lenne, ha mindenki a választást megelőző harmincadik napig regisztrálna.

Az irodavezető arra a kérdésre, hogy történhetnek-e visszaélések az eljárás során, azt válaszolta, nem hiszi, bár sokan fogalmazzák meg a vádat, hogy a hivatal választási csalásokat készít elő. Pálffy Ilona szerint különböző törvényi garanciákat sikerült beépíteni a törvénybe, amelyekről a pártok és társadalmi szervezetek képviselőivel is egyeztettek. Például nagy a félelem, hogy olyan fog szavazni, aki nem regisztrált, ezért a pártok képviselői végig ott lehetnek a szükséges adatok ellenőrzésekor, amire a sajtót is rendszeresen beengedi majd a hivatal.

A választás menetével kapcsolatban az irodavezető azt mondta, a levélben szavazás során azt nem lehet ellenőrizni, hogy mindenki személyesen dobja-e be a küldeményt a postaládába. Azt nem lehet megakadályozni, hogy menet közben a borítékot valahol ne bontsák fel, és átírják, kicseréljék benne a szavazatot. Ezért is elég nagy a bizalmatlanság a helyi postákkal szemben az emberekben, akik azonban voksukat leadhatják a külképviseleteken is – tette hozzá a a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

---------------------------------------------------------

Választási csalásra készül a Fidesz

Választási csalást lehetővé tevő technikai megoldásokra utalt egy tévéinterjúban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke - olvasható az Együtt-PM Szövetség sajtóközleményében.szavazo_urna.jpg

Pálffy HírTV-ben elhangzott mondataira a 444.hu portál hívta fel a szélesebb nyilvánosság figyelmét.

A választások lebonyolításáért felelős szerv vezetője a külhonban élő, kettős állampolgárok szavazásának mikéntjéről beszélt.
"(...) a választást megelőző 15. naptól (eljuttathatja - a szerk.) az adott országban lévő konzulátusokra, nagykövetségekre. Ott majd lesz egy ilyen postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze, és vigye már be a konzulátusra, mondjuk Csíkszeredára ezeket a levélszavazatokat, borítékokat. Áthozhatják Magyarországra, ott is fel lehet adni postán."

"Bárkiről is legyen szó, ha mindenféle igazolás nélkül, akár mások nevében is adhat le szavazatot, akkor azzal sérülhet a választás tisztasága; ha viszont beazonosítható, hogy mely szavazat, kihez tartozik, azzal sérülhet a választás titkossága.

A kormánynak nem ez az első elképzelése, amellyel kapcsolatban a magyar demokraták arra figyelmeztetnek, hogy azok alkalmat adhatnak választási csalás megvalósítására.

Ez a rezsim olyan rosszul kormányoz, hogy tiszta választások esetén bizonyosan megbukna. Normális országokban azonban erre nem a választások elcsalása, hanem a jobb kormányzásra való törekvés a válasz.

Felszólítjuk ezért a kormányt, hogy ne trükközzön a választásokon, ne használja fel újabb politikai játszmájához a külhoni magyarságot, a határontúlról érkező szavazatokkal kapcsolatban pedig olyan rendszert alakítson ki, amely biztosítja a törvényes és tisztességes választásokat Magyarországon!" - írja az Együtt-PM Szövetség.

Pálffy Ilona vasárnap az MTI-nek nyilatkozva igyekezett menteni a menthetőt

Külön kihangsúlyozta, hogy mindenütt a világon szavaznak levélben és a választási eljárási törvény tartalmazza ennek szabályait.

Ez úgy történik, hogy a szavazólapot beteszik egy teljesen üres borítékba, amire nincsen ráírva semmi. Ezt a lezárt borítékot pedig belerakják egy másik borítékba, amelyben benne van az, hogy ki az, aki szavazott.

Ezt a levélcsomagot kell feladni a Nemzeti Választási Iroda címére. Azt, hogy abban mi van, hogy ki kire vagy melyik pártra szavazott, senki nem láthatja. Ugyanis a levelek feldolgozásakor csak a külső borítékot bontják fel, amelyben ott van a neve annak, aki szavazott, megnézik, hogy valóban regisztrált-e a választásra, és megfelel-e minden feltételnek, például, hogy a belső boríték le van-e ragasztva.

Hangsúlyozta, ennél a feldolgozásnál minden pártnak a megfigyelője ott lehet - tette hozzá. Mint mondta, a belső borítékokat senki nem nézheti meg.

A lezárt, azaz a szavazatokat tartalmazó belső borítékokat "egy nagy kupacba" összegyűjtik, és majd csak a választás estéjén, a szavazás befejezése után nyitja ki azokat a választási bizottság - hangsúlyozta Pálffy Ilona.

Mindez persze mit sem számít, ha valaki manipulálni akar a szavazatokkal, és "pusztán jó szándékból" tömegesen tölti ki mások helyett a szavazólapokat...

-------------------------------------

Richard Field: Hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika

Az amerikai író, humorista Mark Twain híres tréfája, hogy háromféle hazugság létezik: hazugság, szemérmetlen hazugság és a statisztika. Sajnos semmi tréfás nincs a Wall Street Journal múltheti, a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor első negyedéves gazdasági növekedésére vonatkozó túlzó állításait tartalmazó, kritika nélküli tudósításában.

Egy július 18-i, “Hungary Premier Credits his ‘Unorthodox’ Course for Economic Rebound” („A magyar miniszterelnök hisz a gazdaság fellendülését célzó „unortodox” folyamatban”) című cikkben a Wall Street Journal arról tudósít, hogy “Magyarország kilábal a válságból, a 2012-es csökkenést követően az idei év első három hónapjában nőtt a gazdaság.”

Meglepő módon, a cikkben megjelenített táblázatban, mely azt hivatott illusztrálni, hogy a magyar gazdaság „visszatért a gazdasági növekedés pályájára”, 2013 első negyedévre közel egy százalékos GDP csökkenés látható. Úgy tűnik, a szerzők nem vették figyelembe saját táblázatukat, nem is beszélve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált hivatalos on-line statisztikákról (www.ksh.hu). (Nem meglepő módon, a Wall Street Journal másnapi amerikai nyomtatott változatában megjelenő cikk a semlegesebb “Magyarország ragaszkodik az unortodox növekedési politikához” címet viselte.)

A KSH szerint, míg a szezonális ingadozásoktól megtisztított GDP 0.7%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, az előző év azonos időszakához képest 0.3%- kal csökkent. A nyers adatok alapján valójában 2013 első negyedévében a GDP 0,9%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Szóval mi is történik a magyar gazdasággal? A KSH honlapjáról letölthető “Statisztikai jelentés: Gazdaság és társadalom 2013 január-április” (VII. évfolyam 49. szám) adataiból ez látható:

1. „2013 I. negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye: 0,9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.”

2. „2013 január-márciusában a bruttó hazai termék 91%-át adó belső kereslet – a másfél éves csökkenő tendenciát folytatva – 1,5%-kal maradt el az előző év azonos időszakától.”

3. „A belső kereslet közel hattizedét adó háztartások fogyasztási kiadása 2013 első három hónapjában 0,6%-kal mérséklődött az egy évvel korábbi szinthez képest.”

4. „A bruttó állóeszköz-felhalmozás volumenének zsugorodása tovább folytatódott, mértéke 2013 I. negyedévében 5,6% volt. A felhasználási tétel GDP-hez viszonyított aránya is csökkent: 13,0 % volt, ami 0,8 százalékpontos mérséklődést jelent a 2012 I. negyedévi értékhez viszonyítva.”

5. „Az év első három hónapjában a bruttó állóeszköz-felhalmozás nyolctizedét adó nemzetgazdasági beruházások volumene 8,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, amely az előző három év legnagyobb mértékű visszaesése.”

6. „A nemzetgazdasági ágak többségére a visszaesés volt a jellemző. A legnagyobb beruházó nemzetgazdasági ágakban csökkenés következett be. A feldolgozóiparban 13%-kal visszaesett a beruházási teljesítmény.”

7. „Az előző évi mérséklődést követően 2013 I. negyedévében 0,8%-kal csökkent a szolgáltató szektor teljesítménye.”

8. „Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásai … 20%-kal zsugorodtak.

9. „Január-áprilisban az ipari termelés volumene 1,2%-kal alacsonyabb volt, mint 2012 azonos időszakában, az értékesítés volumene a külpiacokra 2,9%-kal nagyobb, belföldre 4,o%-kal kisebb volt.”

Míg a cikkben leírtak szerint ugyan „A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított ipari termelés volumene áprilisban 1,2%-kal haladta meg az előző havit”, ezt ellensúlyozza ill. meghaladja az ipari termelés 2.1%-os csökkenése májusban. Továbbá nem jó gyakorlat széles körben nyilatkozatokat tenni a gazdaság állapotára vonatkozóan havi vagy negyedéves mutatók kisebb mértékű változásai alapján. A tendencia egyértelmű: Magyarországon mélyül a recesszió, míg más közép-európai országokban növekszik a GDP.

A gazdasági statisztikák csak a történet egyik felét mesélik el. A gazdaság 3 éve stagnál, párosulva Európa legmagasabb inflációjával (ami az unortodox, ügyfelekre továbbhárított, állandó jellegű banki és vállalati adók kivetésének eredménye), ez pedig azt okozta, hogy háromszor annyian élnek Magyarországon szegénységben és ötször annyian mélyszegénységben. Egy alig 10 milliós országban 4,3 millió főre tehető a szegények és 1,5 millió főre a mélyszegénységben élők száma.

Saját magát dicsőítő mondandójával Orbán Viktor magyar miniszterelnök, úgy tűnik, szándékosan félretájékoztatta a magyar gazdaság állapotáról a Wall Street Journalt. Miért?

A következő évi országgyűlési képviselő választás lesz az első, amikor a külföldön élő magyar származású emberek szavazhatnak, amennyiben először állampolgárságért folyamodnak és megszerzik azt. Ennek érdekében igazolniuk kell részbeni magyar származásukat, alapvető magyar nyelv ismeretüket. (Egyik ismerősöm esetében elegendő volt igazolni, hogy szülei Magyarországon születtek és tudnia kellett megfelelő ékezetekkel leírnia a nevét).

2010-ben az alacsony – különösen az akkor meglehetősen népszerűtlen Magyar Szocialista Párt hagyományos támogatói körében látott – részvétel miatt, a választókerületek egyharmada juttatta hozzá a Fidesz-t kétharmados parlamenti többséghez. Egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint a választásra jogosultak 25%-a menne el szavazni, s közülük 45% szavazna biztosan a Fideszre a következő választáson. Az újonnan választási jogot szerző, külföldön élő és dolgozó embereket közvetlenül nem érintette a Fidesz kormány káros gazdaságpolitikája és valószínűleg a Fideszre szavaznak áprilisban, amennyiben a gazdasági és szociális helyzet nem romlik jelentősen addigra.

A kormányzat szerint az elmúlt 3 évben mintegy 360 ezer külföldön élő magyar származású kérelmezte és szerezte meg magyar állampolgárságát. Egy olyan országban, ahol csak 8 millió választójoggal rendelkező szavazó, s Európa egyik legalacsonyabb választási hajlandósága van, néhány százezer, a jelenleg hatalmon lévő – még ha oly népszerűtlen – pártra leadott külföldi szavazat elegendő lehet ahhoz, hogy újra megszerezze a hatalmat. Ez a szám könnyen felszökhet 500.000-re vagy talán egymillióra, attól függően, hogy a kormány a következő 9 hónapban hány embernek ad magyar állampolgárságot.

Orbán Viktornak és a Fidesznek elég lehet a választás megnyeréséhez az új szavazók meggyőzése arról, hogy a magyar gazdaság fordulóponthoz érkezett. Azonban, amíg a KSH továbbra is publikálja a riasztó statisztikákat és a nyugati újságok pontosan hivatkoznak azokra, nehéz lesz ennek ellenkezőjét elhitetni. Orbán Viktor szerencséjére nyilatkozatait nemcsak a kormány és a Fidesz által ellenőrzött sajtó, hanem tiszteletre méltó, konzervatív nyugati lapok – mint pl. a Wall Street Journal – is kritika nélkül közlik.

 

A szerző az Amerikai Ház Alapítvány elnöke. Az Amerikai Ház Alapítvány szegényeket segítő programokat szervez és finanszíroz Magyarországon

 -----------------------------------------------

A nemzetpolitika paradicsoma

Ahelyett, hogy lefosnánk a bokánkat Orbán Viktor kalandfilmekbe illő erdélyi kiruccanásának karambolozástól paradicsomdobálásig terjedő mozzanataitól, koncentráljunk inkább a lényegre, feleim. A lényegre. A nyakkendőt otthon felejtős, éjszakába nyúló ivászatoktól nem mentes, asztal fölött sírva vigadó, világot megváltó nyári szabadegyetemek korát éljük, amikor a politika rövidnadrágba öltözik. E tekintetben Tusványos valaha talán a világ közepe volt, ahol mindenkire egyformán számítottak, aki kárpát-medencei léptékkel és nemzetpolitikai mértékegységgel mérve fontos volt, vagy egyszerűen csak élt és mozgott. ..............
----------------------------------------

Tusványos 2.0

1989/90-ben lelkesek voltunk. Az a másfél év nem csak a Gorenje hűtőkről szólt, ahogy a cinikusok mondani szeretik, hanem a szabadságról, a Nyugatról és a reményről, a múlt lezárásáról és a Magyarországba (az egymásba) vetett hitről, az elvtársak és saját gyávábbik énünk elküldéséről, a polgári élet lehetőségéről.  Mára ebből semmi nem maradt. Remény nincs, az elvtársak nem mentek el, sőt újak bukkantak föl más színű bőrben, a múlt egyre komplikáltabb, jövő nem nagyon van, és kétségtelenül többen és jobban utáljuk egymást, mint 25 éve. ....................

-----------------------------------

ELRABOLT DEMOKRÁCIA

Persze rengeteg van a rovásán, a magán-nyugdíjpénztárak vagyonának szélbeszórásától kezdve az egészségbiztosítás felszámolásán keresztül a takarékszövetkezetek államosításáig, a klientúra kistafírozásától az idétlen focibuzulásig, de ezeket mind-mind túl lehetne élni.
Van egy vétke viszont, melyet semmiképpen nem lehetne, és nem kellene megbocsátanunk neki, azon túl, hogy szétverte a magyar nemzet egységét és szembefordította egymással az embereket. ......................

 -----------------------------------

A Fidesz elismerte: Gyurcsány és Bajnai ördögi tervéből született Orbán kétharmada!

A Nemzeti Választási Iroda vezetője gyakorlatilag bejelentette, hogy munkatársaival szervezett csalásra készül 2014-ben. Aztán azt jelentette be, hogy mégsem, vagy nem annyira. A Fidesz pedig természetesen Portik Tamás, Szilvásy György, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon ördögi négyesét húzta elő. Ezek a férfiak a Fidesz szerint már 2010-ben is manipulálták a választást.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr225430679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása