He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Kommentelsz és a rendőrségen találod magad??? Hallgasd inkább Parti Nagy Lajost: Magyar Mesék

2013.02.09. 08:01 guma

Mi történik ebben az országban? Véleményed van és rendőrségre rángathatnak? Hogyan? Mi módon, ki nyomoz utánad? Ki adja ki az adataid magánvádas ügyben? Honnan van pénz CÖF akciókra civilek ellen, sosem a civilek védelmére? Ebbe az országban mi szükség van egy  kihelyezett frakció ülésnél "fokozott védelemre"? Eközben az állampolgárt semmi sem védi? Elvesznek alapvető emberi jogai? Számtalan kérdés, és nincs tisztességes válasz. A közszereplő (vagy annak mondott egyén!) állami, önkormányzati pénzen pereskedhet számolatlanul? Hol élünk? Milyen rendszer ez? Öreg vagyok, sok mindent megéltem. Azt is amikor a gyereket nem engedték a szülővel külföldre. Most meg olvasom, hogy a gyámügy nyomoz a külföldön dolgozó emberek gyermekének körülményei után?!(Link lent) Az itthoniak nem érdeklik? Szóval : hol élünk?

Kötelezhető-e tanúvallomásra saját maga, mint gyanúsított ellen a kommentező?

Hozzátartozó ellen nem kell tanúskodnod, de vallomást kell tenned saját magad ellen, mint gyanúsított ellen? Megteheti a hatóság, hogy tanúként kötelez vallomástételre, ha gyanúsítottként beidézve megtagadhatnád, hogy vallomást tegyél?

A helyzet a következő:

Kommenteztél valakiről valahol valamit, nem a saját neveden, hanem egy nick alól. Ez az érintettnek nem tetszett. Kinyomozta valahogyan, hogy te használod a szóban forgó nicket. Feljelentést tett, a rendőrségen megadta annak a személyes adatait is, akit ő a nick mögött feltételez. A kommentezőt - vagyis téged - beidézték vallomástételre.

A beidézettet azzal gyanúsítják, hogy ő használta a szóban forgó nicket, és ő írta az eljárást elindító személy által kifogásolt kommentet. A beidézett személy gyanúsítottként nem kötelezhető arra, hogy vallomást tegyen.

Ezért a hatóság azt találta ki, hogy nem gyanúsítottként, hanem tanúként idézi be azt, aki az eljárást indító személy a nick mögött beazonosítani vélt. A hatóság arra hivatkozik, hogy tanúként mindenkinek kötelessége tanúvallomást tennie.

A procedúra lényege nyilvánvalóan az, hogy megszerezzék a kommentező vallomását: ő írta a kommentet. Kötelezhetnek-e tanúként vallomásra saját magad, mint gyanúsított ellen?

A fenti videón Németh Péter, a Népszava főszerkesztője beszélt Kálmán Olga műsorában arról, hogy több olvasójukat is beidézte a rendőrség a Papcsák Ferencről, Zugló polgármesteréről írt nem éppen hízelgő kommentjeik ügyében.

Szó van a riportban arról is, hogy a beidézett kommentezők személyes adatait sem a napilap, sem az internetszolgáltató nem adta ki, a hatóság mégis tudta, kinek, milyen címre küldje az idézéseket.

Ez is érdekes kérdés, ám engem most inkább az érdekelne, kell-e tanúskodnia egy, a rendőrségre vagy a bíróságra beidézett embernek egy olyan cselekmény ügyében, aminek őt magát gyanúsítják az elkövetésével?

Németh Péter ugyanis arról számolt be, hogy a beidézett kommentelőket nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatták ki, azért, mert - a hatóság szerint - gyanúsítottként megtagadhatnák a vallomástételt, tanúként viszont nem. Tanúként ráadásul csak az igazat vallhatják saját maguk ellen, mert ha nem ezt teszik, a hamis tanúzás bűncselekményét követik el, amiért a Büntető Törvénykönyv Hamis tanúzásról szóló 238. paragrafusa szerint egy év börtönre ítélhetik.

0209_bacso_peter_a_tanuA tanúvallomás megtagadásának a lehetőségéről a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény rendelkezik. A törvény a 47. pontjában olvasható 60. paragrafusa ezt mondja ki:

60. § A tanúvallomást megtagadhatja az, aki

a) az eljárás alá vont személy hozzátartozója,

b) magát vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben,

c) médiatartalom-szolgáltató, vagy vele munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy, ha a tanúvallomásával a számára a médiatartalom-szolgáltatói tevékenységgel összefüggésben információt átadó személy kilétét felfedné, az ezzel kapcsolatos kérdésben.

 Ezért kérdezném a Hír TV szerkesztőségétől, az Egyenes Beszéd szerkesztő-műsorvezetőjétől, Kálmán Olgától, a kommentezőket tanúként beidéző és kihallgató hatósági személyektől, vagy bárki mástól, aki tudja a kérdésemre a helyes választ:

Kell-e tanúvallomást tennie annak a személynek, akit a saját kommentje miatt a hatóság beidézett, és akit nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatna ki abból a megfontolásból, hogy tanúként akár saját maga ellen is vallomást kell tennie?

Miféle kérdéseket tehetnek fel a kifogásolt kommenttel, és annak írójával kapcsolatban? Mi lehetne rájuk a megfelelő válasz? Például:

"Ön írta ezeket a kommenteket?"

"A Szabálysértési Törvény 60. paragrafusa értelmében nem kell válaszolnom erre a kérdésre, hiszen előfordulhatna, hogy a válasszal magamat vádolnám."
"Tudja-e, hogy ki írta ezeket a kommenteket?"

"A Szabálysértési Törvény 60. paragrafusa értelmében nem kell válaszolnom erre a kérdésre, hiszen előfordulhatna, hogy a válasszal magamat, vagy hozzátartozómat vádolnám."
"Használta-e Ön a megjelölt időpontban a számítógépét?" "A Szabálysértési Törvény 60. paragrafusa értelmében nem kell válaszolnom erre a kérdésre, hiszen előfordulhatna, hogy a válasszal magamat vádolnám."
"Kik használták a megjelölt időpontban az Ön számítógépét?"

"A Szabálysértési Törvény 60. paragrafusa értelmében nem kell válaszolnom erre a kérdésre, hiszen előfordulhatna, hogy a válasszal magamat, vagy hozzátartozómat vádolnám."

Kötelezhetnek-e egy kommented miatt tanúként vallomásra saját magad, mint gyanúsított ellen? Szerintem nem.

http://maria.blog.hu/2013/02/09/kotelezhetnek-e_egy_kommented_miatt_tanukent_vallomasra_sajat_magad_mint_gyanusitott_ellen

Ellazultál? Na akkor jöhet a valóság a magyar "vasfüggönyről"!

Gyermek-vasfüggöny

Nem lesz ez túl vidám újságcikk... Ellentétes az Európai Unió alapelveivel, például az emberek szabad mozgásával az a hazai jogszabály, amely szerint külföldre költözésnél a magyarok csak a gyámhatóság engedélyével vihetik magukkal a gyerekeiket - írta a hvg.hu. Egy Spanyolországban négy éve orvosként dolgozó magyar házaspár ügyében kezdett vizsgálatot tavaly a gyámügy. A szülőknek utólag kellett igazolniuk, hogy ikerlányaik megfelelő körülmények között élnek és iskolába is járnak új lakóhelyükön.

A magyar gyámügy kinyomozta őket, és 30 napon belül be kellett volna szerezniük egy hatósági jóváhagyást kiskorú gyermekeik kivándorlásához, mert a kiköltözésnél ezt elmulasztották, és ezzel durván megsértették a magyar szabályokat.
Iskolalátogatási igazolást, és részletes környezettanulmányt is követeltek. Nem értettük - mondta az anya -, hogy mennyiben befolyásolja a döntést az, hogy van-e automata mosógépük, autójuk, hiszen nem ezeken múlik, ki miként neveli a gyerekét.

Volt olyan eset, amikor a külföldről hazatérő szülőket a repülőtéren vették őrizetbe kiskorú jogellenes elvitele miatt.
A gyámhivatal engedélyéhez jövedelemigazolást is be kell nyújtani, a lakhatás körülményeiről környezettanulmány készül, illetve a szülőnek nyilatkoznia kell arról is, hogy a gyerek hova jár iskolába és mit tanul. Igazolás kell az egészségbiztosítási jogviszonyról is.
Miről beszélünk? Egyebek mellett arról, hogy a magyar hatóságok ma mindent meg akarnak tudni a "disszidensekről". Mekkora házban élnek, mennyi a jövedelmük, meg csupa olyat, amihez a világon semmi közük.
Hogy különlegesen demagóg legyek: ha egy külföldön praktizáló orvos-házaspár gyermekeinek - nyilván sanyarú - sorsa miatt ilyen kollektív aggódást mutat a gyámhivatal, és ez indokolt is, akkor beszéljünk másról.
Vajon a magyarországi magyar gyámhivatal kilátásba helyezi-e, hogy betiltja a szülőket, lelencbe rakatja azokat a gyermekeket, akinek családjában nincs automata mosógép, autó, horribile dictu kenyér. Egyáltalán érdekli ez a hatóságot itt bármilyen szinten?

Nem! És tökéletesen érdektelen a magyar gyámhatóság számára, ha a magyarországi szülőknek lényegében semmiféle bevétele nincsen, alkalmi kaparászásból él a család, esetleg közmunkából dőzsöl.
Ha viszont Londonban nincs automata mosógépe, autója egy magyar főorvosnak, az mai magyar komolyság: akár nemzetközi körözés is kiadható a professzor ellen, mert nem vallotta be, vagy nincsen neki.
Nem több ez, és nem kevesebb, mint a külhonban élő, és oda mind számosabban menekülő magyarok megfélemlítési kísérlete.

De ha a magyar állampolgárok családjainak mosógép-, és autóügyi ellátottságának vizsgálata tényleg össznemzeti érdek, akkor súlyos kérdések vetődnek fel. Például a most állampolgárrá lett külhoni magyar családok gyermekeit is ilyen szigorú ellenőrzésnek veti alá az Orbán-kormány? Bünteti-e az autótlan erdélyieket? (Ez lenne az autonómia?) A mosógépfogyatékkal élő felvidékieket? Vagy nincs egyébről szó, mint határon átnyúló, fenyegető, jogszerűtlen vagyonvizsgálatról?
Esetleg a gyermek visszatartásával elkövetett disszidálásgátról.
Magyarország, 1950. Akarom mondani 2013.


Veress Jenő /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=620812

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr15070510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.02.09. 13:17:11

Viccországban?
Te viccelsz?
Ezeknek a büdös bolsiknak rövidesen a farokméretemet is igazolnom kell, egy kiadós esti kufirc előtt. Jöhetnek, lemérhetik, ha csinos az ellenőr hölgyike, akkor munkaidőn kívül is foglalkozhat velem!
Addig viszont a külföldön élő nagy ívben leszarja a magyar hivatalt - nem véletlenül ragadt rájuk itt a SÓHIVATAL név.

guma 2013.02.11. 07:44:09

@Kulcsos fahéjas proli Boli – Ch.T. is, meg’há...: már ott tartok : szabad-e valamin is meglepődni?

viszont az fura, hogy máshol nem olvastam erről a gyerek ügyekről...
süti beállítások módosítása