He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Az Inter nevű ukrán tévécsatorna szerint "a magyar állam 300 eurós nyugdíjat garantál az új magyaroknak".

2012.10.21. 20:10 guma

Nyugdíjjal csábítanák a határon túliakat?

A 300 eurós magyar nyugdíjra vonatkozó állítás nagy valószínűséggel az erről beszámoló ukrán híradás feltételezése, a magyar kormány soha nem tett ilyen jellegű ígéretet a külhoni magyaroknak, és egyetlen hivatalos forrásból sem hangzott el ehhez hasonló kijelentés. A többi között így reagált lapunknak a kormányszóvivői iroda.

Azzal kapcsolatban kértünk tájékoztatást, hogy az Inter nevű ukrán tévécsatorna tudósítása szerint Kárpátalja lakói tömegesen veszik fel a magyar állampolgárságot, miután "a magyar állam egyéb kedvezmények mellett 300 eurós nyugdíjat garantál az új magyaroknak". Az MTI augusztus 19-i hírére hivatkozva közölte ezt egy magyar hírportál, és az állítást sem akkor, sem azóta nem cáfolta a kormány.

Most viszont azt a választ küldte a Miniszterelnökség, hogy "a magyar állampolgársággal sem automatikus magyarországi nyugdíj nem jár, sem pedig ingyenes egészségügyi ellátás, ezek ugyanis járulékfizetési alapon járnak, nem pedig az állampolgárság birtoklásától függnek".

A 300 eurós ügy ugyanakkor jól illeszkedne a kormány választással kapcsolatos tervéhez. A választási eljárási törvénytervezet szerint a határon túl élő új választók, vagyis azok, akik az elmúlt két évben állampolgárságot tettek, könnyebben, levélben regisztrálhatnak, a belföldiek viszont ezt csak személyesen vagy az ügyfélkapun keresztül tehetnék meg. A Fidesz célja ezzel az, hogy a határon túl élők bevonásával 200-300 ezerrel bővítse választói számát.

A nyugdíjkérdés nem most először vetődött fel. A Fidesz kezdeményezésére 2004. december 5-én népszavazást tartottak arról, hogy "a magyar állampolgárságot kiterjesszék-e a határon túl élőkre is". Ha többség igent mond, a szociális ellátások mellett a nyugdíjat is érintette volna a változás. Akkor a Fidesz azt hangoztatta, az igenek győzelme nem járna semmiféle kötelező kiadásnövekedéssel, az akkori szocialista kormány azonban ennek ellenkezőjét igazolta. Vagyis azt, hogy a magyar nyugdíjalapból kell fizetni azoknak az ellátását is, akik itthon letelepednek vagy akár csak a lakcímüket átjelentik. Ilyen szerződés a szovjet utódállamokkal, a volt Jugoszláviával, valamint Romániával is érvényben volt.

Megint kifelé mutogatnak

A kormány nem enged az Unióból érkező kívánságnak, és nem csökkenti a nyugdíjakat, sőt 1,6 százalékkal emeli azokat - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára, Soltész Miklós egy vidéki rendezvényen. Ezzel folytatódik az IMF-ellenes hangulatkeltés, pedig az már kiderült, hogy nincs is a kormányoldalon emlegetett IMF-EU-követeléslista. Mindössze egy ötoldalas levél van, mely rövid helyzetelemzés és a főbb gazdaságpolitikai intézkedési irányok kijelölése, konkrétumok nélkül. Ám abban egyetlen szó sincs a nyugdíjakról, nyugdíjkorhatárról.


Muhari Judit / Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr804861637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása