He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Most jó lenni katonának? Ha szereted és szolgálni akarod a hazát - fizess!

2012.03.25. 09:44 guma

A szép új világunk egyre több meglepetést tartogat mindenkinek...

Az önkéntes védelmi tartalékos katonának közel 30 ezer forintjába kerülhet, hogy állományba vegyék – derül ki a hadkiegeszites.hu honlapon olvasható jelentkezési feltételekből. Bár 2014-re nyolcezer tartalékost akar a honvédelmi tárca, a jelentkezés macerás, a költségek pedig bizonyos esetben az önkéntest terhelik.

 

Nem egyszerű tartalékos katonává válni Magyarországon. Bár a Honvédelmi Minisztérium év elején bejelentette, hogy a Magyar Honvédség a laktanyák őrzéséhez védelmi tartalékosokat alkalmazna, a jelentkezés meglehetősen bürokratikus. A regisztráció során a kitöltendő formanyomtatványhoz több mint húszféle okmány eredeti vagy másolt példányát kell csatolni.

Az egyik foglalkozás-egészségügyi szakvizsgálatot végző rendelő honlapján – besorolástól függően – 6600 forinttól 13 200 forintig terjedően jelölik meg a vizsgálatok elvégzésének és a szakvélemény kiállításának díját. Az egy hónapos fegyveres biztonsági őr kiképzés összegét szintén a jelentkezőnek kell állnia, ami 15 000 forinttal terheli a katonajelöltet. A Központi Nyilvántartó Parancsnokság tájékoztatása szerint ezt az összeget a kiképzés első hetében kell befizetni, későbbi – munkabérből történő – levonására nincs lehetőség.

Soron kívül

A jelentkezési laphoz többek között csatolni kell a – postán kapható 150 forintos adattovábbítási kérőlappal igényelhető – feddhetetlenségi igazolást. A bizonyítvány bűnügyi előélettel kapcsolatos feltétételeknek való megfelelésünket igazolja, 3100 forintos igazgatásszolgáltatási díj ellenében biztosítják a hatóságok, ám soron kívüli eljárásban a sürgősségi díj 1300 forintos többletköltséget jelent – nyilatkozta Becht Éva, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának munkatársa az egyik személy- és vagyonvédelmi témával foglalkozó blogon. A pontos végösszeg legfeljebb 32 750 forint lehet, de a legolcsóbban is 24 850 forintból úszhatja meg a haza védelmét az önkéntes baka.

A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság tájékoztatása szerint fizetniük csak azoknak kell, akinek szolgálati helyet tudnak biztosítani, konkrét összeget azonban nem tudtak meghatározni.

Őrző, védők

Vanyur Tibor, a Hadkiegészítő parancsnoka a hvg.hu kérdésére válaszolva elmondta: a védelmi tartalékosok a honvédségi tulajdonban lévő céggel, a HM Ei Zrt.-vel kötnek szerződést. A tanfolyam és a vizsgálat díját bármely más munkáltató esetében a munkavállalónak kell finanszíroznia – utalt a fegyveres biztonsági őrök alkalmazására. Az ezredes hangsúlyozta, hogy a vállalat csak akkor köt szerződést a jelentkezővel, ha az önkéntes a Magyar Honvédséggel is megállapodik. „Ez fordított esetben is igaz” – mondta Vanyur.

A parancsnok kiemelte, hogy a költségek csak az őrző-védő feladatokat ellátó védelmi tartalékosokra vonatkoznak, a béke idején otthon lévő, vagy civil munkahelyre bejelentett műveleti tartalékosoknak csak a feddhetetlenségi igazolás költségét kell magukra vállalniuk. Utóbbiakat csak szükség esetén helyezik állományba, beiktatás után viszont közel ugyanazok a jogok és járandóságok illetik meg őket, mint a hivatásos katonákat – tájékoztatott a parancsnok.

„A sokféle adatszolgáltató okmányra azért van szükség a jelentkezésnél, mert ezeket előre felvisszük a nyilvántartásba, hogy vészhelyzet esetén már ne kelljen ezzel foglalkozni” – mondta Vanyur Tibor. Az ezredes szerint a legtöbb másolatban kért irattal minden állampolgár rendelkezik, ezért ez nem jelent plusz terhet a jelentkezőnek.

A kép illusztráció, a forrás : http://hvg.hu/itthon/20120324_tartalekos_honved

A gazdasági kilátásokról pedig ennyi :

Félreérthetetlenül átalakul a cégvilág a válság és a jogszabályi változások hatására. Ha a tendenciák nem változnak, idén akár 30 százalékot is meghaladó mértékben nőhet a felszámolások száma Magyarországon a múlt évhez képest.

  Az Opten adatai szerint februárban 1878 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ez 18,5 százalékkal több, mint 2011 azonos időszakában, és 47 százalékkal több, mint két évvel korábban volt. Ennél is nagyobb ütemben, egy év alatt 47 százalékkal emelkedve, 3321 cégnél kezdődött végelszámolás februárban. Ez a rövid hónap ellenére történelmi csúcsnak számít, hiszen csaknem 50 százalékkal haladja meg az eddigi rekordot adó tavaly márciusi értéket, és mintegy két és félszerese a két évvel ezelőtti februári végelszámolási adatnak.

Az Opten adatai szerint februárban 1878 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ez 18,5 százalékkal több, mint 2011 azonos időszakában, és 47 százalékkal több, mint két évvel korábban volt. Ennél is nagyobb ütemben, egy év alatt 47 százalékkal emelkedve, 3321 cégnél kezdődött végelszámolás februárban. Ez a rövid hónap ellenére történelmi csúcsnak számít, hiszen csaknem 50 százalékkal haladja meg az eddigi rekordot adó tavaly márciusi értéket, és mintegy két és félszerese a két évvel ezelőtti februári végelszámolási adatnak.


— A tendencia elszomorító. A társas vállalkozások hite a globális gazdasági élénkülésben megingott — fogalmazott dr. Lits József. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke hozzátette: a bizonytalan gazdasági helyzetből fakadó kockázatok, a szükségszerű, de nagyon kellemetlen árfolyam-ingadozások, az államháztartás egyensúlya érdekében meghozott kormányzati intézkedések mellett jelentkező globális recesszió együttesen vezetett oda, hogy a vállalkozások megszűnése felgyorsult.

— Nagyon nehéz a kiszámíthatóság garantálása, az elveszett bizalom visszaszerzése, melyek megléte garanciája lehet a gazdasági élénkülésnek. A cégbedőlések nem kívánt hatásával a munkavállalók a beszállítók s végeredményben az állam terhei tovább növekednek. A létbizonytalanság, a bevétel nélkül maradt családok, az adót fizetni nem képes vállalkozások béklyóként nehezednek a nemzetgazdaságra. A talpon maradás egyre nehezebb. Az pedig, hogy a kitörési pont új termék, illetve szolgáltatás bevezetése vagy újabb exportpiacok meghódítása, a cégek stabil pénzügyi háttérének meglététől, szakképzett munkaerőtől és főleg az elkötelezett menedzsmenttől függ. Kevés cégnél találhatók meg ezek együttesen. A nulla eredmény már sikernek számít. A korrekt, költségtakarékos, kötelezettségeit határidőben teljesíteni tudó vállalakozás tud bizalmat generálni, piacot megtartani és növelni — mondta a VOSZ megyei elnöke.

— Világosan kirajzolódik, hogy a felszámolások trendjében komoly változások indultak el. A változások hatására a cégbedőlések az év végéig akár 30 százalékot meghaladó növekedést is elérhetnek — véli Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt 12 hónapban a végelszámolások száma 25 624 volt, ami 66 százalékkal több, mint a megelőző egy esztendőben regisztrált, a legutóbbi 12 hónap 21 300 felszámolása pedig 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot.

— Sajnos a cégvilág ilyen jellegű tisztulása nem tesz jót a gazdaság egészének, hiszen az adósságot hátrahagyó cégek nehéz, néha lehetetlen helyzetbe hozzák a válság miatt egyébként is gyakran az életben maradásért küzdő kis- és középvállalkozásokat, sőt a nagyvállalatoknak is komoly károkat okoznak — értékelte az adatokat Tóth Tamás.
Bebizonyosodott, hogy a cégalapítások számának decemberi és januári megugrása átmeneti jelenség volt. Elsősorban a cégalapítás szigorítására reagáltak így a vállalkozók. 

Komoly segítséget jelent az Európai Unió

A legyengült gazdaságban komoly segítség lehet az európai uniós pályázatok kiírása majd 30 milliárd forint támogatási értékkel, ami ebben a hónapban várható. Jacsó Ferenc, az Opten pályázati üzletágának vezetője szerint a piacszűkülés és a visszafogott hitelezés miatt komoly problémával küzdő vállalkozások számára felértékelődtek az EU-s források. — Mindez a pályázati adminisztrációs rendszer egyszerűsítésével együtt azt jelenti, hogy idén kiemelkedően sok pályázó cégre lehet számítani — jósolta a szakember.

forrás : http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/gazdasag/oriasi-bajban-a-magyar-gazdasag-434278

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr64338003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása