He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Régészkedjünk : ősi perui piramisokat találtak a műholdfelvétel segítségével...

2011.11.20. 09:00 guma

Egy új távérzékelési technika lefejtette a perui Cahuachi sivatag közelében található terület kő- és sárrétegét, feltárva egy ősi vályogpiramist.

A műholdfelvételen fehér nyilak jezik a vályogpiramist, feketék pedig a még vizsgálandó szerkezeteket

A piramist a Quickbird műhold felvételeinek elemzései tárták a szakemberek elé, akik egy Nazca folyó menti területet vizsgáltak. A növényekkel és fűvel benőtt térség körülbelül másfél kilométerre húzódik egy ásatási területtől, ami elvileg a világ legnagyobb "sárvárosát" rejti magában.

A felfedezés nem lepte meg a régészeket, mivel a Cahuachi közel 40 dombjáról feltételezik, hogy fontos építmények maradványait rejtik. "Tudjuk hogy sok épület nyugszik még a Cahuachi homokja alatt, azonban egészen mostanáig szinte teljesen lehetetlen volt a pontos behatárolásuk és alakjuk észlelése a légi felvételekről" - nyilatkozott Masini a Discovery News-nak. "A legnagyobb problémát a vályog és a környező altalaj közötti nagyon alacsony kontraszt okozta." Cahuachi a legismertebb Nazca ásatási terület. A Nazca civilizáció az i.e. 1. és az i.sz. 5. század között élte virágkorát a mai Peru területén, majd az Inka birodalom felemelkedésével szépen lassan elhalványult. A fennsíkba vájt hatalmas, leginkább a levegőből látható madár- és állatrajzaikról és sok száz geometriai vonalaikról ismert nép szertartási központként építette Cahuachit, a földből formázott piramisok, templomok és tereiket magából a sivatagból emelték.                             

(képek : perui fennsíkon "kolibri" és Caral "leletei" sejtették már, hogy gazdag régészeti kincsek találhatóak ezen a vidéken.)

Az újonnan felfedezett piramis 90x100 méteres alappal és négy terasszal rendelkezik, ami egy csonka, a Nagy Piramishoz hasonló piramist sejtet.       " Hét szintjével ez az impozáns épület a tájból lett kialakítva, amit hatalmas vályogfalakkal erősítettek meg. Érdekes lelet. Ahogy a Nagy Piramis, ez is valószínűleg emberi áldozatok maradványait rejti" - mondta Andrea Drusini, a Padova Egyetem antropológusa. A korábbi ásatásokban Drusini közel 20 levágott "áldozat bemutató fejet" talált a Nagy Piramis különböző termeiben. "Kör alakú lyukakat vájtak a homlokukba, anatómiai szempontból tökéletesen elkészítve" - tette hozzá Drusini.

Masini csapata időközben az új felfedezés környezetét kutatja újabb eltemetett szerkezetek után. "Ez az innovatív technika új távlatokat nyit az eltemetett vályog monumentumok észlelésében" - összegzett Masini. "Ha sikerül több információt beszerezni az épületek méretéről és alakjáról, akkor segítségül hívhatjuk a virtuális régészetet és életre kelthetjük a piramist és a környező épületeket."

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr653352143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2011.11.20. 18:46:51

Ez nem semmi. Pont a héten láttam egy filmrészletet a Nazca vonalakról. Emlékszem amikor vagy 30 éve láttuk Erich von Däniken A jövő emlékei című filmjét, teljesen kiborult mindenki az izgalmaktól. Nem volt még internet, hogy utána nézzünk. Ki tudja mi van még a világban amiről senki semmit nem tud:)
Magyarország alatt is lehetne valami és ki kéne ásni az egész területet.....

guma 2011.11.20. 19:29:10

@Horizont: hú, az abban az időben nagy szenzáció volt! :)
mindenki nyomozott valami információ után és a könyvei pillanatok alatt elfogytak.
kb abban az időben hallottam a bermuda háromszögről - vagyis hozzánk is csepegtették, azt amivel ma már elárasztanak mindent...
süti beállítások módosítása