He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Október 6

2010.10.06. 10:23 Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül)

Lőpor és golyó általi halállal halt (reggel fél hatkor): * 1. Lázár Vilmos, főtiszt (ezredes), * 2. Gróf Dessewffy Arisztid, tábornok, * 3. Kiss Ernő, tábornok, * 4. Schweidel József, tábornok,

12 katona állt fel velük szemben töltött fegyverrel, parancsnokuk kardjával intett és a lövések eldördültek. Kiss Ernő kivételével mindhárman élettelenül buktak a földre. Kiss Ernőt csak a vállán érte a lövés, ezért három katona közvetlenül elé állt, és mindhárman újra tüzeltek.

Kötél általi halállal halt (reggel hat óra után): * 5. Lovag Poeltenberg Ernő, tábornok, * 6. Török Ignác, tábornok, * 7. Lahner György, tábornok, * 8. Knezić Károly, tábornok, * 9. Nagysándor József, tábornok, * 10. Gróf Leiningen-Westerburg Károly, tábornok, * 11. Aulich Lajos, tábornok, * 12. Damjanich János, tábornok, * 13. Gróf Vécsey Károly, tábornok,

Vécsey Károly büntetését azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie társai kivégzését, mert őt akasztották fel utolsónak. A vértanú tábornokok sorban elbúcsúztak egymástól, Vécseynek már nem volt kitől búcsút vennie, ezért Damjanich holttestéhez lépett és megcsókolta Damjanich kezét.

A kivégzést követően elrettentésül az elítéltek holttetemét közszemlére tették ki. Október 6-án este az agyonlőtt tábornokokat a sáncárokban, a felakasztott vértanúkat pedig a vesztőhelyen temették el. Mivel a kivégzettek ruhái a hóhért illették, ezért a felakasztottak testét levetkőztetve a bitófa tövébe helyezték, majd melléjük döntötték a bitófák oszlopait.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr522350171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2010.10.06. 11:11:20

Komoly munka!

Szép és tömör összefoglaló. Kösz!

Donna (Cara)mba 2010.10.06. 11:17:26

Szia, Mackó! Hálásan köszönöm, hogy nem feledkeztél meg 1849 október 6-ika gyászos napjáról!
Ez is velünk történt!

Köszönjük az akkori osztrák és orosz nagyhatalmaknak. Az orosznak különösképppen: mivel nekik még 'útjukban' sem voltunk, hogy ennyit ért a tiszti és emberi becsületszó.

Ha még élne a magyarok Öregistene, talán megbeszélné azzal az ökumenikussal, hogy hát hogyan is van ez? Miért kellett az orosz cári seregeknek bevonulniuk Magyarországra? Hisz akkor még területet se kaptak érte...

Csak a hecc kedvéért? Hogy aztán majd 50 év se teljen el, és az Osztrák-Magyar Monarchia ellen vessék be befolyásukat, hadaikat? Akár cári, később már lenini birodalomként?

A cári orosz segédcsapatok nélkül lehet soha nincs Világos, nem jön létre de facto és de iure a "kiegyezésként" becézett, 1867-ban kialakult Osztrák- Magyar monarchia, hanem egy független Magyarország lett volna Közép-Európa térképén, akinek nem lett volna se oka, se katonai potenciálja megtámadni a fél világot, és nem tör ki az I. világháború.

Csak nem ettől félt az akkori orosz elit? Meg a fejekben már talán létező Antant-szellemiség? Hiszen a "kor-szava" előbb jelenik meg, mint a tett maga. A kor-szava pedig az volt: elpusztítani az akkor még erős Közép-Európát.

Tudom én, mennyire megvetendő a "lehet" felvetése a történelemben!
De ha nincs miképp lehetett-lehet-kérdés, csak a megtörtént tények, akkor utólagos szempontból nézve eleve elrendelt volt az egész történelem, beleértve oly sok emberírtást.

Ha nincs jogosultága a lehetnek, akkor nincs jogosultsága sajnos annak a kérdésnek se: miképp történhetett meg mindez? Akkor csak a mindebe beletörődésnek van jogosultsága. DE AKKOR KIVÉTEL NÉLKÜL MINDEN NÉPNEK, ETNIKUMNAK, EGYÉNNEK!

Tisztán, tudományosan. Objektíven. És pont.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.10.06. 11:40:41

@Donna (Cara)mba: Természetesen nem feledkeztem meg erről. Viszont a gondolkodásoddal nem értek egyet.
Ugyanis nem az oroszok voltak az elsők, akik ezt a szerződést felrúgták, hanem nem egészen 4 év múlva az Osztrák császárság, személy szerint I. Ferenc József köpte szembe az oroszokat azzal, hogy a többi európai állammal karöltve a törökök mellett avatkozott be ebbe a háborúba. (Mondjuk az is igaz, hogy azzal, hogy I. Miklós cár elfoglalta Moldvát és Havasalföldet, a Habsburg-birodalom territóriumát sértette. Ugyanis, bár Török terület volt, mindig az Osztrák (Illetve korábban Magyar) érdekszférába tartozott ez a terület. Ezzel került először összetűzésbe a két nagyhatalom. A Krími háború kiélezte ezt. Ekkor I. Miklós cár levelet is írt Ferenc Józsefnek, hogy hátba döfte a cárt, mert a cár segített neki a magyarok ellen, és ez a hála.
Egyébként a külföld azért ítélte el a magyarokat legjobban 49-ben, mert a Magyar Országgyűlés kimondta a Habsburg ház trónfosztását. (Természetesen ez az oktrojált alkotmány és a februári pátens után volt. Mindegyik ok-okozat.) És bármennyire is reformkor volt ez az időszak Európában, mégis az európai uralkodók, akik közeli rokonságban álltak a Habsburg házzal, nem hagyhatták ezt a trónfosztást, mivel a Habsburg ház már ekkor évszázadok óta igényt tartott a koronára. Úgyhogy az erő-ellenerő gondolkodásában nem ekkor történt meg a nagy hiba. Talán már Mátyás uralkodásánál. Aki, mint tudjuk, nagyon erős kezű uralkodó volt. (Mindamellett azzal, hogy évente szedte be az 5 éves rendkívüli hadiadót, szinte tönkretette a Magyar gazdaságot. - És, ha jól tudom, ezt a nemesek is fizették. Azért az nagy szó, hogy tönkreteszi annak az államnak a gazdaságát, amely Európa aranykészletének több mint 3/4-ét, ezüstjének 2/3-át adta.) Ezért, mivel Corvin Jánost nem fogadták el a rendek, egy olyan uralkodót választottak, aki megfelelt a céljuknak. És ez a Respublika-ból származó lengyel király, II. Ulászló volt, aki csak a rendekkel együtt uralkodhatott, hiszen az államkassza nem a legjobb állapotban volt. Mondjuk, inkább a lengyel dolgokkal törődött. Ott sem volt egyszerű királynak lenni, mivel a Szejm, az ottani rendi gyűlés úgy épült fel, hogy akár egy nemes vétója elég volt minden törvény/gondolat elsöpréséhez.
Viszont, mivel nem volt erős központi hatalom, nem volt, ami a Dél felől jövő törököket megállítsa. A Zsigmond által elkezdett, és Mátyás által folytatott déli végvárrendszer kiépítése nem folytatódott, az ott szolgáló katonák nem kaptak zsoldot, tehát a környező falvakat fosztogatták. És ezért, mert nem volt erős központi hatalom, mert a nemesség a saját pecsenyéjét sütögette, ezért a török szépen bekebelezett bennünket. És még ekkor sem volt elvesztve minden. a Mohácsi csatát is úgy vesztettük el, hogy
1. a Szapolyai sereg nem érkezett meg. (Most nem firtatom azt, hogy miért, állítólag Szegednél várakozott.)
2. a janicsárok megfutottak, a tüzérséget áttörte a magyar nehézlovasságok, mivel a törökök még nem, álltak fel, mikor a magyarok támadtak. Ez jó is volt, csak avval nem számoltak, hogy a gyalogság, amely minden harcban a terület elfoglalás a feladata, látta, hogy a janicsárok megfutnak, ezért elkezdett fosztogatni. A törökök pedig összeszedték magukat, és visszatámadtak. Így király nélkül maradt az ország.
Szóval sok minden közrejátszott a hazánkban ahhoz, hogy ez legyen, ami. Évszázadokkal ezelőtt elkövetett hibás lépések vezettek el ide.
Kicsit lehet, hogy összeszedetlen voltam. Most megyek vissza dolgozni.

guma 2010.10.06. 12:00:14

@Ásó[Mosó]maci: Irigyellek.

Tudom, hogy a szakmád de akkor is...
Már csak Arli és Pimpalini hiányzik és az ismeretterjesztés tökéletes, mert mindig fűznek hozzá valamit.

Donna (Cara)mba 2010.10.06. 12:03:08

@Ásó[Mosó]maci: Szia, Mackó!

A KBM-et csöszögeted?:)))))))

Én mán minden hosszab lélegzetű hszm-et kijelölöm, oszt Ctrl C

Nem bízok a politikában, akkor hogyan bízhatnék a KBM-ban;-DDDDDDDDDDDDDD

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.10.06. 12:06:07

@Donna (Cara)mba: Kijelöltem. De egy pont helyett inkább írtam egy KBM-t, hátha ettől jobban megijed.

És lőn :-D

Donna (Cara)mba 2010.10.06. 12:13:30

@Ásó[Mosó]maci: Te vagy a szakember, úgyhogy nem is szállok vitába veled:)

Amúgy én se éppen a Monarchiánál kezdtem vót bukásunk történetét, csak én se akartam vegigmenni néhány évszázadon:)

Ettől függetlenül, mint nem szakember, csak gondolkodó amatőr, nem vagyok híve a kiegyezésnek. Persze, megtörtént, tudom, erre gyütt a szög meg a koporsó az én véleményem szerint, a százezerszámra Piavénál, Doberdónál hiábavalóan elesett magyar (nem csak magyar, hanem bosnyák, horvát, szlovén)katonákkal. Meg ami még utána következett...

56-ot is egy úgymond "kiegyezés" követte, és ez baj, mert ilyenkor nem láthatjuk az ellenség arcát: béke- és viszonylagos jólétethozó maszk mögé rejtőzik.

Pusztán magánvélemény, semmi több.

Donna (Cara)mba 2010.10.06. 12:14:24

@Ásó[Mosó]maci: A KBM az a varászszó, ezek szerint? :))))))))
Én is használni fogom:)

Donna (Cara)mba 2010.10.06. 14:02:29

Elmentem én is dógzni a hazáér:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.06. 15:42:31

Hú, akartam, de köszke, hogy csináltad helyettem.

Az mondjuk hibás, hogy nem voltunk a ruszkik útjában. Összkontinentális egyezmény volt a monarchiák vezetői között, hogy bármifajta forradalmi hevületet letörnek a kontinensen, a jakobinusok és Napóleon ámokfutásából okulva. Így jártak pl. a carbonarik is. Szal ha közvetlenül nem is, közvetve igenis útjában álltunk a kontinentális hatalmi játszmáknak. Domino-elv a 20. sz.-ból, ha ismerős. Osztrákok nehezen bírtak el velünk, hát "telefonoztak" misamackónak, aki persze jött, mert ugye meg volt beszélve.
Szomorú a porszem élete....

Marcellusca 2010.10.06. 16:56:59

Én nemrég jártam Pákozdon az emlékműnél (is) meg a KEMPP-ben (kempp.hu/).
A csatáról is és az események hátteréről is mondtak érdekes információkat.
Pölö: Jelasiccsal majdnem nem vették fel a harcot, mert császári zászló alatt vonultak és a magyar katonák nem a császár ellen akartak harcolni.
Csak még időben szóltak nekik, hogy az nem "A" császári sereg, hanem a horváth bán által verbuvált had.

Marcellusca 2010.10.06. 17:00:47

@neccharisnyás útonálló: Kézcsók, Kisnaccsád! :)))

Illen az, ha csak egy porszem vagyunk az élet és a történelem viharaiban. :)

De még mindig létezünk!!!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.06. 17:05:54

@Marcellusca: Naná! Szívósak vagyunk, mint a törek!
Szép napot az úrnak! :)