He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hitler a világ legnagyobb "érdekvédelmi" fürdővárosát építette fel Rügen szigeten

2018.06.15. 08:00 guma

Prora hotel, Rügen A világ legnagyobb szállodája, ami melósoknak épült , ahol sosem laktak vendégek.

Új életre kel Hitler tengerparti kolosszusa

A Balti-tenger partján, Rügen gyönyörű szigetén 4 és fél kilométer hosszan húzódik egy üdülő-monstrum, melynek ötlete egyenesen Hitler fejéből pattant ki. Az évtizedek óta hányattatott sorsú komplexum sorsa rendeződni látszik: a tervek szerint egy része hamarosan felújítva nyílik meg a látogatók előtt. A gigászi nyaraló-komplexum célja az volt, hogy kifogja a szelet a szakszervezetek vitorlájából, lecsendesítse a szociális elégedetlenséget, és mindezzel a náci eszmék mellé állítsa a német munkásságot. Prora hotel, RügenHitler feloszlatta a szakszervezeteket, és helyükbe létrehozta a Német Munkafrontot, melybe a dolgozóknak kötelező volt belépni. A náci irányítású "érdekvédelmi" szervezet útjára indította a Kraft durch Freude mozgalmat, melynek jelentése: az örömből fakad az erő. A Kraft durch Freude még a maga hazugságaival és propagandisztikusságával is - visszatekintve - a modern tömegturizmus előfutárának is tekinthető, ha mégoly visszataszító eszme szolgálatában állt is. A tömeges üdültetés szolgálatába állított hatalmas nyaraló-komplexumok építése ugyanis rögtön a második világháború után indult meg szerte a világon.
A Prora méretei ma is elképesztőek: 8000 szobájában egy időben 20 ezer ember lakhatott, s valamennyi szoba a tengerre nézett. Célja pedig egyértelmű volt: azért építették, hogy a katonák kiváló kondícióban indulhassanak a háborúba, a munkások pedig egyre többet és többet termeljenek a náci államnak.

A Prora építése 1936-ban kezdődött, ám a második világháború 1939-es kitörésekor, Lengyelország lerohanásakor megtorpant. Az 1937-es párizsi világkiállításon - amikor a németek még nem számítottak annyira szalonképtelennek - az épület még nagydíjat is kapott. A szállodát 150 méterre a tengerparttól 9000 ember 3 évig építette de nem fejezték be. A náciknak hosszú távú terveik voltak, négy azonos szállodakomplexumot akartak építeni mindegyiket medencékkel, koncert csarnokokkal, mólókkal, ahol a Kdf kiránduló hajói kiköthetnek. Az építkezés 1943-ban teljesen leállt, és a komplexumot teljes egészében sohasem fejezték be.Prora hotel, Rügen Az építmény aztán jelentős szerepet kapott a következő diktatúra, az NDK katonai lakásteremtési programjában is. A német újraegyesítés óta az épület a szövetségi kormányzat tulajdonába került. Prora hotel, RügenA náci állam munkásparadicsomának szánt Prora-komplexummal - csakúgy, mint a korszak más épületeivel vagy magának a német múltnak bizonyos elemeivel - a német kormány sokáig nem tudott mit kezdeni. Prora hotel, RügenMost azonban úgy tűnik végre gazdára talált az épületegyüttes, amivel párhuzamosan egy hatalmas nyaralóterületté változtatják a régiót. 

Rügen a Németország fennhatósága alá tartozó legnagyobb kiterjedésű sziget a keleti-tengeri partvidéken. Közigazgatásilag Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományhoz tartozik.

Évtizedek óta pusztultak a tengerparton álló betonépületek, de az elsőt már felújították.

2016-ban:

Megkezdődött a felújítás

Sok év huzavona után most végül mégis üdülők szállhatják meg a hatemeletes betonkolosszusokat, ha másképp is, mint azt a náci tervezők gondolták. A nyolcból négy épületet ugyanis elkezdtek felújítani, és

tengerre néző luxusapartmanokat alakítanak ki belőlük 

(az ötödiket most adja el az önkormányzat, a hatodik és hetedik egy liechtensteini cég tulajdonában van, a nyolcadikat pedig a szovjetek rombolták le).

A felújított épületek közül az elsőt, a Prora Solitaire-t idén nyáron adták át.

Az apartmanok 95 százalékát már értékesítették, 

köszönhetően a befektetőknek nyújtott adókedvezménynek, az erős gazdaságnak és a rekordalacsony kamatszintnek. Ráadásul Németországban ez az utolsó új üdülőkomplexum, amelynek ilyen gyönyörű tengerpartja van – magyarázta egy ingatlanügynök az AFP-nek, amiről a Telegraph számolt be.Ezt az épületet már felújították Forrás: AFP/Tobias SchwarzA fejlesztés most is gőzerővel folyik Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3313901392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása