He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Marlene Dietrich, Orson Welles: A vád tanuja (1957)

2018.06.10. 07:54 guma

Képtalálat a következőre: „Orson Welles a vád tanuja”

Sir Wilfridet, a menő ügyvédet ugyan eltiltották szívrohama után a megerőltetőbb ügyektől, de ápolónője (Elsa Lanchester) és saját, nem túl komoly ellenérzései ellenére is elvállalja az első, ajtóján beeső gyilkossági ügyet. Leonardot, a pénztelen feltalálót azzal vádolják, hogy örökségéért megölte tehetős ismerősét (Norma Varden). Konkrét bizonyíték nincs ellene, de a körülmények ellene szólnak. Egyedül felesége, Christine (Marlene Dietrich) igazolhatná alibijét, de ő közeli családtagként nem tanúskodhat. Sir Wilfrid látszólag sikeresen bizonytalanítja el a vád állításait, ám ekkor meglepő fordulatként a vád utolsó tanúja Christine, aki férje ellen vall...

Agatha Christie 1953-as darabját Wilder, a rendező kiegészítette könnyen felismerhető, szarkasztikus humorával, így lett a krimiszerű tárgyalótermi drámából humorral is szórakoztató film. Igazából ennyi, olyan nagy mélysége nincs neki. Elmélázhatnánk a karaktereken, hiszen két embernek is fontosabb saját életénél a szerelme, de nem érzem, hogy ezek lettek volna a központban.

Megvalósítás

Izgalmas képi világú tárgyalótermi drámát még nem láttam, pedig semmi akadálya nincs, hogy ne legyenek azok, de valahogy mégis kerülik ezt a rendezők és csak az akcióra koncentrálnak. Zene talán nem is volt, vagy legalábbis nem rémlik semmi emlékezetes.

Wilder stílusjegye a csipkelődősen vicces, pörgős párbeszéd, és ebből itt is volt bőven, különösen az ügyvéd, mint rossz beteg (erősen hajazott Churchillre) és a nővér, mint házsártos diktátor között (segíthette a játékot, hogy kettejük párosa a való életben is házaspár volt). Wilder humora mellett a történet másik erőssége Agatha Christie fordulatos sztorijában keresendő, amely meglepi a tapasztalt krimiolvasót is. A hatást erősítendő, a váratlan fordulatot a színészek se ismerték, csak akkor kapták meg a szövegkönyvet, amikor a forgatással odaértek. A film végén még külön el is hangzik a kérés:

The management of this theatre suggests that for the greater entertainment of your friends who have not yet seen the picture, you will not divulge, to anyone, the secret of the ending of Witness for the Prosecution.

Élmény

Kétségtelenül szórakoztató és fordulatos, izgalmas volt, de nem jelent életre szóló élményt. E szempontokból jobb Wilder korábbi filmjeinél, de inkább csak kikapcsolódást jelent.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Marlene Dietrich (A gonosz érintése), Elsa Lanchester (Frankenstein menyasszonya, Mary Poppins), Henry Daniell (Nagyvárosi fények, A diktátor, Philadelphiai történet), Norma Varden (Casablanca, Idegenek a vonaton, A muzsika hangja), Una O'Connor (Frankenstein menyasszonya, Robin Hood kalandjai), Marjorie Eaton (Mary Poppins), Franklyn Farnum (Alkony sugárút, Mindent Éváról, Idegenek a vonaton, Tízparancsolat), Bess Flowers (Ez történt egy éjszaka, Gyilkos vagyok, Mindent Éváról, Hátsó ablak, Szédülés, Észak-északnyugat, A mandzsúriai jelölt), Colin Kenny (Robin Hood kalandjai), J. Pat O'Malley (101 kiskutya, Mary Poppins), Ben Wright (A muzsika hangja)
- Az ügyvédet A vadász éjszakájának rendezője, Charles Laughton alakítja, akinek egyébként felesége Elsa Lanchester.
- Tyrone Power a film bemutatása után egy évvel, 44 évesen elhunyt szívrohamban. Egyik lánya Romina, aki a nyolcavanas évek nagy olasz slágerét, a Felicitát adta elő.
- Még életben van: Ruta Lee (80)

http://arturfilm.blog.hu/2015/12/29/a_vad_tanuja_672

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2114018238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása