He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hova és kihez kerül a bérekben beszedett giga szociális adó?

2018.05.21. 06:22 guma

Ezért vékony a pénztárcád: rekord magas adók terhelik a magyarok fizetését

Az OECD nemrég megjelent jelentése a különböző országokban a munkabérekre kirótt adók mértékét gyűjti össze: a tanulmány összegzi, hogy mekkora személyi jövedelemadó, illetve szociális hozzájárulások terhelik a munkavállalók béreit. Ezen terhek mértéke átlagosan 25,5 százalékos a vizsgált országokban, ám a magyarországi érték ezt jelentősen meghaladja.

Nemrég megjelent az OECD legfrissebb, a fizetések adóztatásáról szóló jelentése, amely a különböző országok nettó átlagos adókulcsaira összpontosít. A jelentés összesíti, hogy az egyes országokban a bruttó bér mekkora részét teszik ki a személyi jövedelemadó, illetve a szociális hozzájárulások egy családi kedvezményekre nem jogosult alkalmazott esetében.

Az átlag 25,5 százalék: a vizsgált államokban a személyi jövedelemadó átlagos mértéke 15,7 százalék, míg a szociális hozzájárulások mértéke 9,8 százalékos. Ugyanakkor jelentős eltérések tapasztalhatóak az egyes országok tekintetében, illetve az adók mértékét a családi állapot is jelentékenyen befolyásolja.

A magyarországi személyi jövedelemadó mértéke a maga 15 százalékával közelíti az OECD-átlagot. Az egyéb szociális hozzájárulások mértéke azonban már az átlagon felüliek: ezek aránya Magyarországon 18,5 százalékos. Összesen tehát 33,5 százaléknál járunk, ami jelentősen túlszárnyalja az átlagot.

Persze nem Magyarország az egyetlen, amely az átlag felett adóztatja meg a jövedelmeket. Többek között az átlag feletti mértékben kell adózniuk a németországi (39,9%), az olaszországi (31,2%), a franciaországi (29,2%), a törökországi (27,9%) és az amerikai (26,1%) munkavállalóknak is.

Adóbevallás

És ha már személyi jövedelemadó: vészesen közeleg a május 22-i dátum, amely napig be kell nyújtanunk az szja-bevallásunkat az adóhivatal felé. Az idei évben fontos változásokat történtek ezen a téren, hiszen egyrészt megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, másrészről azonban a NAV minden magánszemély részére külön kérés nélkül is elkészített egy adóbevallás-tervezetet.

A tervezetek már két hónapja, március óta elérhetőek az ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu honlapokról az eSZJA oldalon. Ha május 22-ig nem élünk kifogással a tervezetet illetően, illetve nem egészítjük ki, nem javítjuk és önadózóként sem nyújtunk be 17SZJA bevallás, akkor a NAV által készített tervezet adóbevallássá válik. Szintén május 22-ig van lehetőségünk felajánlani az adónk 1+1 százalékát az eSZJA felületen.

Az OECD nemrég kiadta legfrissebb jelentését a fizetések adóztatásáról, amely a különböző országok nettó átlagos adókulcsaira összpontosít. A jelentésből többek között az is kiderül, hogy a bruttó bér mekkora részét teszi ki a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulások egy családi kedvezményekre nem jogosult alkalmazott tekintetében. A magyar adóterhek továbbra is az átlag felett találhatóak.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ezert-vekony-a-penztarcad-rekordmagas-adok-terhelik-a-magyarok-fizeteset.1066474.html

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8013978624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása