He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A jobboldali Márki-Zay megnyerte Hódmezővásárhelyt - gyűjtemény

2018.02.26. 14:30 guma

Van-e oka félni Márki-Zaynak? Mi lesz a városnak ígért tízmilliárdos fejlesztésekkel?

Bezzegvárost csinálnak Hódmezővásárhelyből, az ottani példákból tanulhat egész Magyarország – ezt ígérték a kormánypárti politikusok az időközi polgármester-választás előtt. Összegyűjtöttük a legnagyobb ígéreteket.

Márki-Zay az új Tétényi Éva

Mivel Márki-Zay Péternek nincsen többsége a képviselő-testületben, így Hódmezővásárhely eddigi dinamikus fejlődése könnyen megakadhat.

„A 2010-es önkormányzati választáson a Jobbik, az MSZP, az LMP, az MDF, a Polgári Esztergomért Egyesület mellett a helyi független civil szervezetek is Tétényi Évát támogatták olyan formában, hogy nem indítottak saját jelöltet, így Tétényin kívül nem volt más kihívó Meggyes Tamás fideszes jelölttel szemben. A választások során a volt polgármester összesen 4494, míg Tétényi 8117 szavazatot, azaz a voksok 64,36 százalékát kapta. Így, egy teljes ellenzéki összefogással 2010. október 3-án Esztergom első kétharmaddal megválasztott és női polgármestere lett.

Tétényi polgármestersége alatt Esztergom működésképtelen lett, hiszen a képviselő-testületben nem volt többsége. Ennek hatására 2014-ben a pártok már nem álltak be mögé, és a választás során a Fidesz-KDNP által támogatott Romanek Etelkával szemben alulmaradt Tétényi Éva.

Márki-Zay Péter előtt most várhatóan ugyanez az út áll. Mivel nincsen többsége a képviselő-testületben, így Hódmezővásárhely eddigi dinamikus fejlődése könnyen megakadhat. Ennek okán és mivel a pártok között a Fidesz-KDNP toronymagasan vezeti a népszerűségi listákat, a 2019-es önkormányzati választáson az esztergomi modell alapján a hódmezővásárhelyiek ismét a stabilitás mellett voksolnak, melyet Márki-Zay Péter várhatóan nem tud majd nekik garantálni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Nekik a hatalom csak a kiemelkedés és megszerezhető vagyon miatt kell

A hazugság alapú társadalomról.

Ádáz a vita magyar földön, hogy vajon diktatúrában élünk már, vagy csak rohanunk a diktatúrába. Nehéz erre a kérdésre jól válaszolni. Annyiféle diktatúra van, hogy mindenki igazolni tudja példák sorával a saját véleményét. De ha találnánk is egy pontot, ahol már biztosan önkény az önkényesség, akkor sem jutnánk előbbre. A legszélesebb körben ismert és elismert definíció szerint, ahol a vezetés leváltható, az még nem önkényuralom. Igen ám, de

elméletben kell leválthatatlannak lenni, vagy gyakorlatban?

Ha elméletben, akkor még hosszan élvezhetjük a Fidesz ravaszságait. Ha gyakorlatban, akkor (csak) az idők végezetéig.    
Miért legyőzhetetlen a Fidesz? Azért, mert rendszerét a nemzeti hazugságokra építette fel. Mégpedig azokra a hazugságokra, amelyek egy teljesen torz, egyoldalú nemzeti öntudatot képesek táplálni. Orbán és tanácsadói pedig úgy tüntetik föl magukat, mint ennek az öntudatnak leghitelesebb képviselői, legerősebb védelmezői. Mindezt megspékelik a kereszténység kisajátításával. Az ő (állítólagos) kereszténységük azonban – mint nemzetképük – torz és hazug. Kizárólag a „jóistenben” való hitet és a neki (pontosabban a magyar katolikus egyháznak) szóló engedelmességet jelenti. Krisztustól és a keresztény erkölcstől távolabb vannak, mint Hódmezővásárhely Jeruzsálemtől. Ne tévedjünk: nem arról van szó, hogy személyükben (és tisztségükben) lopnak, csalnak és hazudnak, úgy, hogy fütyülnek a sánta kutya esetére.  Ez csak a poshadt hab a mérgezett tortán. Mert a torta mérgezett. Tisza István keverte, Horthy sütötte meg. A magyarok megették és két vesztes világháború után kezdhettek a nulláról. Azaz kezdhettek volna! De nem!

Hol van már a nulla? Megyünk vissza a mínuszok felé.

Noha már romantikus költőink (Arany, Vörösmarty) szívesen hivatkoztak „nemzeti nagylétre”, ami már kóros, hiszen a középkori magyar királyság sem nagy, sem nemzeti nem volt. Mégis talán Trianonnal kezdődött az ön(gyilkos nemzeti)félrevezetés. Ne időzzünk sokat áldatlan emlékű kormányzó urunknál, akit maga az Antant ültetett a teljesen meg sem üresedett trónra, és aki – egészen a hírhedett frankhamisítási botrányig – hűségesen teljesítette nyugati megbízói parancsait. Például Budaörsön lövetett koronás királyára, akinek előzőleg örök hűséget esküdött. (Ennek tizedéért végezték ki Aradon a magyar tábornokokat.) És persze – valójában – ő írta alá a „kárhozathozó” békeszerződést, gyáva ravaszul egy nímand államtitkárát delegálva a kis Trianon palotába.

Hogy viszonyul Trianonhoz a NER?

Kidobta a Kossuth térről az első magyar köztársasági elnök (mellesleg kitűnő ember) művészi szobrát, helyére állítva a „vad geszti bolond”, a „csóvás ember” grandiózus giccsemlékművét. Akibe nem mellesleg – Hermina úti villájában – az elvesztett háborút végigszenvedő katonák egy csoportja bosszúból golyót röpített. Röviden: akit megölt a népharag.
A hazugság „Merjünk nagyok lenni!” rendszere

további legitimitástöredékeit kezdetben 56-ból próbálta kipréselni.

Nem sok sikerre talált. 56 októberében ugyanis egyszerre lépett fel a garázda-antiszemita szélsőjobb, a Petőfi-körös „haladó” értelmiség és az akkor még létező szociáldemokrata munkásosztály. Ebből nekik csak az első brancs tetszett, viszont a többi részvevő csoport (és leszármazottaik) nem hagyták teljesen „kimazsolázni a forradalmat”. Valószínűleg ezért rendezték meg saját paródia forradalmukat 2006-ban. Akkor ott a Kossuth téren már tündökölt a NER, az már egyszínű volt, ott csak gazemberek és félrevezetettek tomboltak. Épeszű ember számára az csak egy puccskísérlet volt, és amit 2010-ben a „hatalommegragadás” (fülkeforradalom) követett.
Szerencsénkre a NER vezetői nem vérszomjasak, bár ezt – jól mérik fel – a jelenlegi nemzetközi viszonyok szerint – bizonyos határokon túl – nem is tehetnék meg. De szükségük sincs rá. A hatalom nekik csak a kiemelkedés, illetve az anyagiak, a dúskálás miatt kell. Nekik elég a 2006-osok szavazata. És azért immár a Jobbik sem ácsingózik.

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/nekik-a-hatalom-csak-a-kiemelkedes-es-megszerezheto-vagyon-miatt-kell-109407

Mit üzen Hódmezővásárhely?

A semmiből jöhet a bukás. Lázár János városában az ellenzék győzött.

Meglepő fölénnyel triumfált Márki-Zay Péter a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választáson, a voksok 57%-át gyűjtötte be, míg a fideszes Hegedűs Zoltán mindössze 41%-ot szerzett. Nemcsak győzelme tanulságos, hanem az oda vezető út is. Érdemes kicsit körüljárni az eseményeket a közelgő április 8-a tükrében.

Időközi voksoláshoz képest kiemelkedő részvétel mellett zajlott a hódmezővásárhelyi polgármester-választás, a szavazásra jogosultak több mint 62%-a járult az urnákhoz. Tegyük hozzá, mindkét oldal rendkívüli mozgósítást hajtott végre, hiszen ez volt az utolsó jelentős erődemonstrációs lehetőség április 8-a előtt, jó indikátora a közhangulatnak. Továbbá Hódmezővásárhely szimbolikus helyszín, Rapcsák András, majd Lázár János uradalma, jobboldali fellegvár. Az ellenzék számára pedig utolsó az lehetőség arra, hogy kipuhatolja: van-e értelme az összefogósdinak, vagy sem.

A kiélezett helyzethez illően meglehetősen durva, intenzív és személyeskedő kampány folyt: a homályos eredetmítosszal előrukkoló, magát áldozatként exponáló Márki-Zayra igazi médiaössztűz zúdult. A jobboldal a támogatóit listázó szórólapot jelentetett meg, a kampányba páros lábbal szállt bele Németh László plébános is, a Fidesz Soros-kottát emlegetett, feltűnt harmadik jelöltként Hernádi Gyula, MSZP-s szakadár, végül a választás napján Márki-Zayék kizárták az Echo Tv-t az eredményváróról.

Ilyen késhegyig menő kampányhangulatban jött el a vasárnapi voksolás, ami kisebbfajta pofonként érte az eredményvárót taktikusan nem is tartó kormányoldalt, az ellenzék pedig megmártózhatott a pillanatnyi dicsőségben.

De nézzük meg, milyen következtetésekre jogosítanak az eredmények, és milyenekre nem?

0. Ez egy hiszterizált közegben és időszakban lezajlott polgármester-választás volt, amelynek hatása inkább szimbolikus, mint gyakorlati. Az országos állapotokra és szavazási hajlandóságra csak nagyon óvatos következtetéseket enged, semmiképp sem szabad a közhangulat indikátorának beállítani a hódmezővásárhelyi eseményeket.

1. Kiélezett helyzetben óriási mobilizációs ereje lehet egy-egy voksolásnak, jóval magasabb részvétel valószínűsíthető, mint amit az előzetes felmérések sejtetnek. A látens szavazók tömege választásokat lehet képes eldönteni, és ez a tömeg annál veszélyesebb a Fideszre nézve, minél inkább megszólítható, harcba hívható.

2. Az ellenzéki pártok egy működő példa szorításában rá lesznek kényszerítve az összefogásra: minden politikai sejtésnél világosabb az üzenet, a választók mobilizálhatóak az összefogásra, pártszimpátiától függetlenül működhet az átszavazás DK és Jobbik, LMP és MSZP között.

3. A kormányoldalnak újra kell gondolnia a kommunikációs stratégiáját:

Márki-Zay folyamatos karaktergyilkolása kontraproduktív volt, az eddig mindig bevált Soros-migráns-Soros szuperkód pedig most kevésnek bizonyult. 

Ráadásul nehezen hitelesíthetőek a támadások egy olyan jelölttel szemben, aki – legalábbis pedigréjét tekintve – zavarba ejtően hasonlít a kormánypárti ideálhoz: nagycsaládos, vallásos, szakmai múlttal bíró, magát konzervatívnak nevező jelölt.

4. A kormányoldali támadássorozat – és az erre rájátszó ellenzéki médiumok (a Magyar Nemzettől az Indexig) – mártírt faragtak Márki-Zayból: sokkal többet szerepelt a médiában, mint a kormányoldali jelölt, akinek a nagyközönség a nevét sem tudta, míg Márki-Zay (pozitív vagy negatív kontextusban) még a csapból is folyt.

5. A fideszdiktatúrázás vádja, csakúgy mint az elmúlt négy év időközi választásain, most is komolytalannak bizonyult: egyszerűen az nyer, akire a legtöbben szavaznak, és ezt semmi nem írja felül.

6. A kormányoldali elbizakodottság nem feltétlenül megalapozott. 2002 figyelmeztető árnyéka vetül a Fideszre: a semmiből jöhet a bukás, ez a választás ébresztő erővel bírhat: mind a politikusokra, mind a kormánykommunikáció alakítóira, mind pedig a folytatásban bízó szavazópolgárokra nézve.

http://mandiner.hu/cikk/20180225_mit_uzen_hodmezovasarhely

Márki-Zay: Úgy érzem, a Fidesz megbukott

Rövid telefoninterjút adott az ATV Startnak hétfő reggel Márki-Zay Péter, akit vasárnap Hódmezővásárhely polgármesterévé választottak. A kőkemény fideszes városban ellenzéki győzelmet szerző Márki-Zay kijelentette:

Úgy érzem, hogy a Fidesz mindenképpen megbukott és nagyon bizakodó vagyok a tavaszi választásokat illetően.

A politikus néhány hete már érezte a városban a rendszerváltó, „89-es” hangulatot, így bizakodó volt az eredmény miatt. Arra a kérdésre, hogy szerepet játszhatott-e a győzelmében az Elios-ügy vagy a Lázár János földjei mellett található titokzatos kastély, Márki-Zay azt válaszolta:

Nem emelne ki egy-egy ügyet, az sokkal jobban számított, hogy az embereket megfélemlítették a kampányban, azzal fenyegették meg őket, hogy elveszítik a lakásukat, az állásukat, beleavatkoztak a magánéletükbe.

Az Elios-botránnyal kapcsolatban újra elmondta, hogy a hódmezővásárhelyiek megérdemlik a tisztánlátást a közügyekben és a közpénzek elköltésében.

Azt azonban hozzátette, az eredményben közrejátszott, hogy

volt egy jelölt, aki a változást képviselte, és minden, változást akaró hódmezővásárhelyi tudja, hogy hova tegye az ikszet.

Márki-Zay szerint ez az úgynevezett vásárhelyi modell lehet a kulcs ahhoz, hogy a tavaszi választásokon az ellenzék országosan is jó eredményt érjen el.

Az összefogás a legfontosabb.

Miután ellenfele, a fideszes Hegedűs Zoltán lemondott az alpolgármesteri címről, még nem tudja, hogy kit kér fel a helyére. Hétfőn bemegy tájékozódni a városházára, hogy megnézze, milyen feladatai vannak, mert szeretné minél előbb elkezdeni a munkát.

Márki-Zay a Hír Tv-nek azt nyilatkozta, meg fogja nézni, hogy a város valóságos, tényleges anyagi helyzete hogy áll, hogy igaz-e az, amit a kampányban az ellenfelei állítottak, miszerint nincs a városnak adóssága.

Mert, ha igen, akkor haladéktalanul meg fogjuk kezdeni több programpontunknak, így a magánszemélyek építményadójának eltörlését is

– mondta.

Kiemelt kép: Facebook/Márki-Zay Péter

https://24.hu/belfold/2018/02/26/marki-zay-ugy-erzem-a-fidesz-megbukott/

Listen to your heart

A fenébe most már a kampányguruk által kitalált, fókuszcsoportokon tesztelt, kimódolt propagandával. Őszinte, szerény, önkritikus, mégis tűzzel és hittel teli megszólításra várunk.

„Listen to your heart. Emlékeztek, barátaim? Ezzel nyert a Fidesz. Nem a dallal, hanem a gondolattal. Hallgass a szívedre. Hallgattunk. Jól tettük, igazunk volt.

Hová lett a szív? Hová lett a lélek?

Hódmezővásárhely továbbra is jobboldali város. Vasárnap egy hívő katolikus, nagycsaládos, nemzeti elkötelezettségű embert választottak polgármesternek – a Fidesz jelöltje ellenében. Talán mert a vásárhelyiek a szívükre hallgattak.

Április 8-án nem az nyer, aki több pénzt és kevesebb adót ígér. Nem az, aki nagyobb durvaságokat vág az ellenfele fejéhez. Nem az, akinek több óriásplakátja áll majd az utak mentén. Április 8-án az nyer, aki a szíveket meg tudja szólítani.

Van még negyven napunk. A fenébe most már a kampányguruk által kitalált, fókuszcsoportokon tesztelt, kimódolt propagandával. Őszinte, szerény, önkritikus, mégis tűzzel és hittel teli megszólításra várunk.”

http://mandiner.hu/cikk/20180226_bencsik_gabor_listen_to_your_heart

"Hódmezőlázárhelynek" lőttek – a Fidesz történelmi vereséget szenvedett, de próbálja titkolni

Ott voltunk vasárnap Hódmezővásárhelyen, egész nap közelről figyeltük az eseményeket, ahol óráról órára vált egyre izgalmasabbá a szavazás. Egy történelmi nap krónikája, és ami ebből következhet.

http://hvg.hu/itthon/20180226_Gozerovel_dolgozik_a_Fidesz_hogy_meg_nem_tortentte_tegye_a_tortenelmi_vereseget

Körbeszaladt a világsajtón, hogy pofont kapott a Fidesz

The Washington Post, Guardian, Fox, Bloomberg, Reuters, New York Times. Mind-mind beszámolt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelméről, pontosabban a Fidesz-KDNP meglepő vereségéről az ottani időközi polgármester-választásról.

http://hvg.hu/itthon/20180226_vilagsajto_hodmezovasarhelyrol 

Ha Hódmezővásárhelyet el tudta bukni a Fidesz, akkor bárhol verhető

Tegnap Hódmezővásárhelyen a pénzes proliság, a fékezhetetlen mohóság és az orbáni arrogancia szenvedett vereséget.

„Tegnap, az ellenzéki Márki-Zay Péter fölényes hódmezővásárhelyi győzelmének estéjén az MR2 Petőfi Rádiót hallgattam: a kilenc órai hírekben hosszan számoltak be arról, mekkora baj van Dél-Olaszországban, ahol megduplázódott a kóbor kutyák száma – kevés az örökbefogadás, alig akad menhely, és jóformán nem zajlik ivartalanítás. Arról, hogy abban a megyei jogú városban, amely huszonnyolc éve jobboldali polgármestert választ, amely a kormánypárt legerősebb bástyája, 57:42 arányban bukik a fideszes jelölt, az adónkból szót sem ejtenek. Sem szemernyi tisztesség, sem szemernyi intellektus nem szorult beléjük, amellyel a vereségüket értelmezni tudnák. Ebben az orwelli gépezetben egyedül a valóságtagadás működik – épp, mint a Führer bunkerében: lehet, hogy az oroszok már az állatkertnél állomásoznak, de Steiner támadni fog.

Tegnap Hódmezővásárhelyen a pénzes proliság, a fékezhetetlen mohóság és az orbáni arrogancia szenvedett vereséget. A város polgárainak elegük lett a Mészárosokból, a Tiborczokból, a stadionokból, a rothadó egészségügyből és a lezüllesztett oktatásból. Tisztán és világosan üzenték meg Orbán Viktornak, hogy nem kell nekik a buzizás, nem kell nekik a sorosozás, nem kell nekik a migránsozás, nem kell nekik a goebbelsi uszítás. A gigantikus marketingköltségvetésből hergelő Habony Árpád nem uralja többé a pillanatot: a cinizmus és a korrupció kikezdte a rendszer lelki alapjait.

Bebizonyosodott, hogy az ellenzéki összefogás nem kevesebb, hanem több szavazatot jelent. Bebizonyosodott, hogy a narancsuralmat nem tizenharmadik havi nyugdíj, nem ingyen gyógyszer és nem ingyen rezsi ígéretével lehet megtörni, hanem olyan centrista jelöltekkel, akiknek a keze se nem enyves, se nem véres: a magyar szavazó sokkal kevésbé korrupt, mint azt a politikusok – magukból kiindulva – képzelik. Bebizonyosodott, hogy Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Szél Bernadett, akik csakis a saját pártjukat és a saját hatalmukat tartották fontosnak, egytől egyig hazudtak: a választóikra hivatkoztak, miközben Orbán kottájából játszottak, mert az önző érdekeik fontosabbak voltak, mint a demokrácia, a jogállam meg a Kárpát-medencében élő milliók sorsa.

Még nincs késő együttműködni: koordinált jelöltállítással a Fidesz legyőzhető. Ahol a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt, ott a teljes ellenzéknek be kell állnia a Jobbik jelöltje mögé – ahol az MSZP, a DK vagy az LMP a legnépszerűbb ellenzéki párt, ott a teljes ellenzéknek be kell állnia MSZP, a DK vagy az LMP jelöltje mögé.
Nem közös kormányzást vagy sok-sok pénzt kell ígérni az embereknek, csak annyit, hogy az új országgyűlés arányos választási rendszert alkot, meneszti a legfőbb ügyészt, majd feloszlatja magát, és új választást ír ki a megváltozott feltételekkel – ahogy annak egy jogállamban lennie kell. Van remény: ha Hódmezővásárhelyet el tudta bukni a Fidesz, akkor bárhol verhető.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Bayer Zsolt elgondolkodik, hogy mi a baj, de megoldásként még több gyűlöletet ajánl

Rosszul érintette a hódmezővásárhelyi választás.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz-szimpatizánsok is kissé lefagytak a tegnapi hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelemtől. Míg Mráz Ágoston, a kormánypárti Nézőpont Intézet elemzője próbálja megmagyarázni az eredményt, addig Bayer Zsolt épp ennek ellenkezőjére szólít fel.

Ma reggeli publicisztikájában elismeri a súlyos vereséget, és azt kéri a kormánypárti hívektől, hogy ne próbálják meg most megmagyarázni az eredményt.

„Csak azt ne csináljuk, hogy most elkezdjük megmagyarázni. Jószerével 2006 óta alig-alig veszítettünk el bármit is. Főleg nem, ha valódi tétje volt. Ez most tizenkét éve az első komoly vereség. Szimbolikus térben, szimbolikus időben, szimbolikus városban.”

Bayer szerint a részvételi arány szimbolikusan magas volt, ezért sem érdemes becsapniuk önmagukat.

„Ideje most megállni egy pillanatra, és elgondolkodni, hogy mi a baj. Mit csinálunk rosszul, mi nem sikerült, mi volt a baja a hódmezővásárhelyi szavazóknak. Ha nem ezt akarjuk megérteni és feltárni, ha ehelyett elkezdünk félrenézni és leginkább hamis magyarázatokat gyártani, akkor nagy baj lesz. Nagyobb, mint amekkorát el tudunk képzelni” – írja Bayer

Bayer szerint a hódmezővásárhelyi vereség egyrészt rosszkor jött a Fidesznek, másrészt jókor, ugyanis még van 40 napjuk az országgyűlési választásokig arra, hogy kitalálják, mit rontottak el.

„Most jön a legnehezebb, legrémesebb, legfárasztóbb, leghalálosabb maraton. Nincs fáradtság, nincs kiengedés, nincs elbizakodottság, önhittség. Alázat van és tengernyi munka.”

Ha csak ennyi lenne, az egy józannak tekinthető reflexió lenne Bayertől – de mond mást is.

A „torz vigyorú” ellenzék (a „halott”, aki most Hódmezővásárhelyen „felült”) megint „a hazánkra fenekedik”, ezért Toldihoz hasonlóan még bátrabbnak kell lenniük, hogy ne váljék a Fideszből (= Magyarország) „farkasétek”. „Akkor mától így, ha kérhetem” – zárja sorait a párt felkent írója.

Vagyis ha valaki azt hitte, hogy a Fidesz a hátralévő negyven napban már nem fokozza a vadulást (= nyílt fenyegetés, félelemkeltés, hazaárulózás stb.), akkor az nagyot téved.

http://magyarnarancs.hu/belpol/bayer-zsolt-most-megallni-egy-pillanatra-es-elgondolkodni-hogy-mi-a-baj-mit-csinalunk-rosszul-mi-nem-sikerult-109564

Bayer Zsolt megrettent: "tizenkét éve az első komoly vereség"

A Magyar Idők publicistája szerint a Fidesz valamit elrontott Hódmezővásárhelyen. Arra már nem fut bátorságából, hogy kimondja, mi a baj. Szerinte most jön az igazi küzdelem.

Bayer Zsolt nem tartozik a kormánymédia feladatteljesítő robotjai közé, amit ő ír, abban még van személyes hang és jóváhagyás nélkül közölt mondanivaló. Ez különösen élesen látszik a hódmezővásárhelyi vereség másnapján. Míg a többi szerkesztőségben azon gondolkodtak a kormányoldalon, most akkor mit is szabad hírben megírni, addigra Bayer elő is állt helyzetértékelésével.

Jószerével 2006 óta alig-alig veszítettünk el bármit is. Főleg nem, ha valódi tétje volt. Ez most tizenkét éve az első komoly vereség. Szimbolikus térben, szimbolikus időben, szimbolikus városban

– kezdi Bayer, aki ebből azt vezeti le, hogy a történést nem szabad megmagyarázni, a Fidesz nem keres magának felmentést a vereségért.

"Ne csapjuk be önmagunkat. Hódmezővásárhelyen 1990 óta nem volt baloldali győzelem. Éppen ezért fölöttébb elgondolkodtató, hogy éppen most lett" – írja, és elhallgatja, hogy ez kevésbé a baloldal, mint a Jobbik győzelme (őket azonban Bayer annál is jobban gyűlöli, hogy velük szemben is józan tudjon maradni). Emlékeztet, hogy a részvételi arány magas volt. "Nagyon magas. Szimbolikusan magas."

Ideje most megállni egy pillanatra, és elgondolkodni, hogy mi a baj. Mit csinálunk rosszul, mi nem sikerült, mi volt a baja a hódmezővásárhelyi szavazóknak. Ha nem ezt akarjuk megérteni és feltárni, ha ehelyett elkezdünk félrenézni és leginkább hamis magyarázatokat gyártani, akkor nagy baj lesz. Nagyobb, mint amekkorát el tudunk képzelni

– vagyis Bayer már attól tart, hogy nem igaz, amit eddig szajkóztak cinikus mosollyal: ellenzékváltó hangulat van. Hogy a Fidesz bukását is el tudja képzelni, egyértelmű: "mondják, akit egyszer megmart a kígyó, a gyíktól is fél; bennünket 2002-ben megmart a kígyó, és sokáig féltünk a gyíktól".

Bayer hibaként hozza fel, hogy elkezdtek megint elhinni a közvélemény-kutatásokat. Szerinte a Fidesznek ideje visszatérni az egészséges, önmegtartó félelemhez, gyanakváshoz, soha meg nem elégedéshez. Ugyanis negyven nap van hátra az országgyűlési választásokig,

és most felült a halott.

Hódmezővásárhelyen Bayer szerint valami el lett rontva. "Egészséges ösztöneinkkel nézzünk szembe ezzel a nagyon rosszkor jött vereséggel, ami nagyon jókor jött" – írja. Jöhetett volna szerinte április 8-án is. Előjelek nélkül. És akkor már késő lett volna. A végig a Fidesz nevében beszélő Bayerből ezen a ponton feltör a szemrehányás, mert ő "hosszú-hosszú hetek óta" megmondta: "nem dőlhetünk hátra". Most jön szerinte a legnehezebb, legrémesebb, legfárasztóbb, leghalálosabb maraton.

Bayernek egy dologra nem marad bátorsága: nem mondja ki, hogy szerinte mi is volt a baj. Helyette lélekemelőként Toldit idézi:

„Ez még csak mehetne, de most jő a nagyja:/
Ordít a hímfarkas s hátul megtámadja;/
– Mit csinálsz most, Miklós? jaj, dehogy birsz vélek!/
Ezer lelked volna, mégis megölnének. –/
Semmi baj! az néki a tulajdonsága,/
Hogy, ha nő veszélye, nő a bátorsága:/
Kisegíti magát, sohase féltsétek,/
Nem válik belőle farkasoknak étek.”

http://hvg.hu/itthon/20180226_Bayer_Zsolt_megrettent_tizenket_eve_az_elso_komoly_vereseg 

A gyűlöletkampány nem ért célt, megtört a jég, az embereknek elege van a lopásból…

Így reagáltak a pártok a Fidesz hódmezővásárhelyi vereségére.

Egészen simán megverte ma a független Márki-Zay Péter a fideszes Hegedűs Zoltánt a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, ez pedig jó hír az ellenzéknek, hiszen mindenkiben felcsillant a remény.

Megbukott a Fidesz Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter független jelölt az új városvezető. Vasárnap Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz–KDNP), korábbi polgármester halála miatt időközi polgármester-választást tartottak. Az már a reggeli adatokból kiderült, hogy várhatóan magas lesz a részvételi arány, volt olyan szavazókör, ahol a szavazásra jogosultak 70 százaléka járult az urnákhoz. Az összesített részvétel pedig 62 százalék lett.

olvashatod: http://magyarnarancs.hu/belpol/megbukott-a-fidesz-hodmezovasarhelyen-109560

A Fidesz rendkívül szűkszavúan reagált a mai eseményekre, este tíz körül a következő közleményt juttatták el az MTI-hez: „A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz–KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert.”

Erkölcsi győzelem

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje már napközben erkölcsi győzelemnek nevezte a hódmezővásárhelyiek szavazói aktivitását (62 százalékos lett a részvétel).

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje pedig úgy fogalmazott, hogy megtört a jég, ez pedig azt jelenti, hogy „a gyűlöletkampány nem ért célt, nem tudta befogni a kiváló jelöltet, nem tudta otthon tartani az embereket, a Fidesz bukta Hódmezővásárhelyet. Jó ómen április 8-ra!” – írja Szél Facebook-oldalán.

Gyurcsány Ferenc viszont hosszabb közleményt juttatott el az MTI-nek, melyben ő is gratulál Márki-Zay győzelméhez, és arról ír, hogy a mai választás kapcsán kiderült: több dolog köti össze a demokratákat az Orbán elleni harcban, mint ami elválasztja őket. „Ma nem az a kérdés, hogy bal- vagy jobboldali demokraták vezetik a városokat, az országot. Egy kérdés van: lesz-e újra köztársaság, jogállam, demokrácia, európai polgári világ? És ma jobban hisszük, mint korábban: Igen, normális európai ország leszünk. Mert többen vagyunk, akinek elege van Orbán világából” – áll Gyurcsány közleményében.

A Jobbik értékelése szerint a „Fidesz bevehetetlennek hitt fellegvárának lakossága adott ma nagy pofont, jelezve a velejéig korrupt, pökhendi és a hatalmuk érdekében a legaljasabb eszközöket is bevető kormánypártoknak, hogy az embereknek elegük van a lopásból, a kiszolgáltatottságból, az agymosásból, a fenyegetettségből és a zsarolásból” – írják közleményükben.

Közös megállapodás sürgetése

Az Együtt szerint nagy tanulság a mai eredmény minden olyan magyar választó számára, aki kormányváltást szeretne. „Az Együttnek meggyőződése, hogy az egyéni választókerületekben mindenütt kell egy esélyes ellenzéki jelölt a Fidesz jelöltjével szemben. Ennek érdekében a párt nyitott a koordinációs egyeztetések felgyorsítására. Hódmezővásárhely után világos a demokrata ellenzéki pártok feladata: mindenekelőtt egymással kell megállapodásra jutni, mert már egy ilyen koordináció is fényévekkel mozdítaná előre Orbán Viktor megbuktatásának ügyét” – állítja a párt MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Momentum szerint a hódmezővásárhelyi győzelem egyetlen dolgot bizonyít: ha valóban van tétje a választásnak, a bizonytalanok is elmennek. „Csak velük és hiteles jelöltekkel lehet rést ütni a Fidesz pajzsán, ezért a Momentum célja, hogy nekik is reményt adjon” – írja a párt Facebook-oldalán.

http://magyarnarancs.hu/belpol/igy-reagaltak-az-ellenzeki-partok-a-fidesz-hodmezovasarhelyi-veresegere-109561

Lázadás Hódmezővásárhelyen — Történelmi bukást szenvedett a Fidesz

A Fideszben már reggel tudták, hogy baj van a kormánypárt leghűségesebb vidéki fellegvárában, amelyet Orbánék 1998 óta uraltak, a jobboldali pártok pedig 1990 óta. Ott ahol 2010-ben Lázár János akkori polgármester még 67 százalékkal győzött. Ma reggel Hódmezővásárhely összellenzéki polgármester-jelöltje –Márki-Zay Péter, aki 2009 előtt Kanadában élt–összefutott a Fidesz polgármester-jelöltjével a piacon. A fideszes politikus, Hegedűs Zoltán meglepetést okozott: udvarias volt. Mint tudjuk, ez ritksaság fideszes politikusoknál. Aztán kiderült, hogy talán életében először a hódmezővásáhelyi Lázár János, a Miniszterelnökség minisztere, titokban szavazott kora reggel, kikerülve a kamerákat meg a médiát. Aztán az is kiderült, hogy a Fidesz nem is tart ma este semmilyen eredményvárót Hózmezővásárhelyen. Mintha már a reggeli órákban érezte volna az Orbán rendszer, hogy igen nagy baj van és jobb lesz eltűnni.

És az is lett. Egész nap rengetegen szavaztak. A részvételi arány végül 63 százalék lett, az eredmény pedig (78%-os feldolgozottságnál):

  • Márki-Zay Péter (FÜGGETLEN): 57.35%
  • Hegedűs Zoltán (FIDESZ-KDNP): 41.83%
  • Hernádi Gyula (FÜGGETLEN): 0.82%

(Fotó: Márki-Zay Péter február 25-én)

Az amúgy jobboldali beállítottságú Márki-Zay Pétert a kampány alatt a Fidesz mindennek lehordta. Lázár például őrültnek nevezte és természetesen Simicska-bérencnek és pénzéhesnek. A Fidesz szerint Márki-Zay “a város kasszájának kifosztásában” érdekelt, ami a Fidesz korrupciós botrányai, különösen az Elios tükrében igencsak érdekes vád. A Fidesz választási propagandájában úgy döntöttek, hogy nem csak Márki-Zay-t támadják meg, hanem név szerint olyan egyszerű hódmezővásárhelyi polgárokat, akik az ellenzéki jelöltet támogatták. Igy próbál embereket megfélemlíteni az Orbán állam. Ezúttal nem sikerült a megfélemlítés és megszégyenítés.

Márki-Zay személyes árat is fizetett azért, mert szembe mert menni a rezsimmel, amiről azt mondta, hogy hamarosan teljes diktatúrává fog válni. Decemberben – pont Karácsony előtt – kirúgták a hét gyerekes családapát munkahelyéről. A magánvállalat amely alkalmazta állítólag már októberben döntött kirúgásáról, de valamiért jó öltetnek találták, hogy az ünnepekig várjanak és akkor rúgják ki–amiután már bejelentette polgármester-jelöltségét. Márki-Zay családja és barátai óváintették: veszélyekkel jár a mai Magyarországon választáson indulni és a Fidesszel szembeszállni. A jelölt több alkalommal is bizonytalannak tűnt a jelöltséggel kapcsolatban.

A Fidesz gőzerővel kampányolt Hódmezővásárhelyen. Ellátogatott Orbán Viktor, rendszeresen jelen volt Lázár János. A honvédelmi miniszter 5,2 milliárd forintos beruházást ígért a városban, Kósa Lajos pedig 12 milliárd forintot és tízezer forintot ajándékként minden 62 év feletti hódmezővásárhelyinek.

De ez ma már nem volt elég és a migránsozás, illetve sorosozás sem.

Néhány héttel ezelőtt az Index újságírója a fideszes jelölt hódmezővásárhelyi fórumán járt. Azt kérdezte az egyik idősembertől, hogy szerinte mi lesz Hódmezővásárhely sorsa, ha elbukik a Fidesz és jön egy ellenzéki polgármester. Az újságíró arra utalt, hogy vajon milyen anyagi hátrányt szenved el a város. Erre az idősember nemes egyszerűséggel a következőt válaszolta: “Felszabadul a város.”

http://kanadaihirlap.com/2018/02/25/lazadas-hodmezovasarhelyen-tortenelmi-bukast-szenvedett-a-fidesz/

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6213699698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2018.02.26. 15:26:02

gazoló! :)))

gyűjtöttem nektek egy kis csalamádét.
volt ahol szinte "észre tértek" - látszatra.

gazoló 2018.02.26. 15:41:17

@guma: DDD

Kösz,ez még ide kívánkozik,hogy nehogy minden annyira szép legyen(

444.hu/2018/02/26/jobbik-semmilyen-egyuttmukodes-nem-kepzelheto-el-az-mszp-vel-es-nem-targyalunk-mas-partokkal-sem

tudod..még az orrom is hajlandó lettem volna befogni,de ezek még egy kormányváltáshoz is hülyék!

guma 2018.02.26. 16:05:03

@gazoló:

na ez az! :)

direkt kihagytam amit szinte mindenki olvas és egy "durvább" válogatást akartam lementeni...
nem véletlenül van itt most két hangadó aki kicsit sem kedvenc, de most szinte megijedt vagy a másik önti az észt...

kormányváltás?
lehet, hogy a mese csak most kezdődik???

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2018.02.26. 17:15:08

@gazoló: a szavazók se....ezt kéne felfogni,mielőtt még mindenki kiugrik a fa mögül

gazoló 2018.02.26. 17:37:11

@PeniValdes: D

ezt tegnap örömmel konstatáltam)

guma 2018.02.26. 18:25:35

a szívem megszakad:

Kirúgatja magát a Pesti Srácok publicistája

nepszava.us/kirugatja-magat-a-pesti-sracok-publicistaja/

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.02.26. 20:36:01

Jó kis gyűjtemény lett ez a vásárnapi vásárhelyi "áttörésről". Köszi @guma: :-)

Néhány pletyka fityiszék belső köreiről nyilván moszkoVityáról van a legtöbb. A "lenénizést" nem értettem a címben, de megértve "gyilkos", vagy inkább arrogáns tahót alázó. :-)

24.hu/kultura/2018/02/18/leneniztek-orban-viktort-a-parlamenti-bufeben/

Niné! Egy újabb sorosközeli szervezet! :-) Fiatalokat és Demokratákat támogatott akkoriban Gyuribátya. Azóta megöregedtek és meglehet soha sem voltak demokraták. :-(

sztarklikk.hu/kozelet/ettl-a-videotol-orban-viktor-komaba-esik/334668

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.02.26. 20:48:54

@guma: Látta előre a kirúgás utáni seggre esést? :-)

@gazoló: Mit gusztustalankodsz itten? Azok a szegény oszladozó zombik megfertőzött élőhalott áldozatok! ... Ja!? Ha csak így nem? :-)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.02.27. 14:23:48

@guma: Aki fél a feudalizmustól, annak a félfeudalizmus is sok. :-) Mert ha jól rémlik a feudalizmus ott ért véget, hogy az egyház "kiszállt" a politikából. Már persze, ahogy linked is mutatta, sajnos nem nálunk. :-( Persze erre "klasszikust" idézve. De sikerült? :-)

Más, de ide illik. Ahogy nézem Fekete-Győr az első? ellenzéki pártvezér, aki felismerte hogy Vásárhely ogy-s választásos megismétléséhez 1o6 "Márky-Zay Péter"-re van szükség, nem elég az ellenzéki összefogás. :-) Az külön szimpi benne - bennük, hogy bárki javára visszalépnek ha ő az esélyes. :-) Persze ezek még mindig csak szavak, de rövidesen meglátjuk milyen lesz a gyakorlatuk.

propeller.hu/itthon/3337006-fekete-gyor-andras-106-marki-zay-peterre-van#v2097228

gazoló 2018.03.01. 17:30:16

@rdos:

44-ről ..nem én..én nem))

""az ellenzeknek nem is kell majd kampanyolnia, eleg lesz, ha a bekemenet kivonul, es a fidesz bukja a valasztast.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.03.01. 19:29:45

@gazoló: :-) Ne örülj előre. Békemenet nem lesz, ha bejönnek a hosszú távú időjárás előrejelzések (március végéig marad a tél :-(). Nem nyugdíjas savazós mamókáknak és papókáknak való vidék lesz az. :-( De lesz nagyobb gondunk is, 2 hétre való gáz van a tárolókban ha hinni lehet a földgáztárolónak.

www.magyarfoldgaztarolo.hu/Ugyfelek/Adatpublikalas/Taroloi-kapacitasok-es-napi-adatok

A napi készlet és forgalmi adatok linken (xls letölt) egy osztással ellenőrizhető.

Persze lehet venni is, ja, csak most a fél Eu venne. :-(
süti beállítások módosítása