He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

A film amit a "politikusok" földgyűjtő áthallása miatt, nem mertek bemutatni a Filmhéten? Itt most megnézheted: Kojot!

2018.02.09. 16:02 guma

Kálomista Gábor kinyírta a Kojot című filmet

330 millió forint nem sok pénz. Jó, sok, ha egy átlagmelósról van szó, aki éveken át megél belőle, de egy film, egy nagyjátékfilm elkészítése esetében már nem sok. Példálózni hülyeség, de ennyi pénzből az Agymenők című sitcom két főszereplőjének a gázsija sem jön ki egy 22 perces epizódra. Mi ebből filmet forgatunk. A Kojot ilyen film például, 330 milliós, 50 helyett 38 nap alatt iszonyú tempóban leforgatott alkotás, aminek egyik munkafázisára sem volt rendesen idő, mert az pénz, és a büdzsé véges volt. A film ettől még elkészült és be is mutatták, aki látta, szerette.

A baj csak az, hogy nem sokan látták, mert nem volt hol megnézni. De ha volt is (mindössze 22 moziteremben vetítették) , nem nagyon lehetett tudni, hogy ez mi, tévéreklámot, óriásplakátot nem nagyon láttunk, valami, valahol nagyon félrement a forgalmazásban, pedig a filmalap 9 millió forintos támogatást nyújtott a marketingre, amiben szerepelt tévéreklám is. Ezek szerint nem volt annyira ütős a dolog, mert a filmet az első hétvégén 1667 látták csak. A forgalmazását egyébként az a HungariCom végezte, ami a gyártó Megafilmhez hasonlóan Kálomista Gábor cége.

Pedig a film tényleg jó, méltatlan, hogy nem jutott el elég nézőhöz, úgy meg pláne, hogy február elején a Magyar Filmkritikusok Kostyál Márk rendezőnek a legjobb elsőfilmesnek járó díjat, Mátray Lászlónak pedig a legjobb epizódszereplőét adták oda. Szóval nem egy olyan filmről van szó, amire csak legyint az ember, hanem a nem olyan bőséges hazai kínálat egyik kifejezetten jó darabjáról. 

Ami nem lesz ott a Magyar Filmhéten.

 A történet meglehetősen furcsa, viszont pompás képet fest le a magyar filmiparról, amiben a személyes sértettség, a gőg vagy egyszerű dilettantizmus simán kicsinálhat egy-egy filmet.

A Magyar Filmhetet a Magyar Filmakadémia szervezi. Az 2014-ben megalakult Akadémia honlapján saját magukat így definiálják:

Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy ösztönözze a magyar filmművészet és filmipar hosszú távú fejlődését, érvényesítse a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdekeit, biztosítsa az alkotók megfelelő munkakörülményeit, elősegítse a társadalmi és művészeti megbecsülésüket.

Ezt akár úgy is értelmezheti az ember, hogy a Filmakadémia egyfajta érdekvédelmi szervezet, aminek az az egyik feladata, hogy az alkotók érdekeit védje. Hogy ki ellen, az nem világos, de teszem azt, a Kojot esetében a gyártó/forgalmazó Kálomista Gábor ellenében kellene neki, hiszen a film nevezését a Megafilm vonta vissza mindenféle indok nélkül, ahogy arról a Filmakadémia értesített minket:

4. Magyar Filmhétre a filmalkotásaikat a filmelőállítók vagy a filmalkotók regisztrálhatták. A Kojot című alkotás előállítója, a Megafilm visszavonta a nevezését. Ezt a döntést a Magyar Filmakadémia tiszteletben tartja.

A probléma csak az, hogy információink szerint a nevezés nem volt ilyen egyszerű. Kostyál Márk, a film rendezője az Indexnek elmesélte, hogy ő egyértelműnek vette, hogy a Megafilm, mint gyártó nevezni fog. A nevezési határidő előtt azonban felhívták, a film egyik alkotója, egyben akadémiai tag, hogy biztos, ami biztos, ő beadja a nevezést, mert nem tudja, a Megafilm lépett-e az ügyben. "Gyorsan kitöltötte a nevezési lapot, és leadta, hogy tutira bekerüljön a film.” A gondok akkor kezdődtek, amikor kiderült, hogy az Akadémia korábban a Megafilmet is tájékoztatta, hogy elfelejtette leadni a Kojotot, majd arról is, hogy már nem kell sietni, mert egy alkotó nevezett helyettük. Itt valószínűleg kommunikációs fekete lyukba eshettek az információk, mert Novák Emil, a Filmakadémia elnöke, egyben a Filmhét vezetője is, azt közölte az Indexszel, hogy erről szó sem volt, csak a Megafilm nevezett.

Azért kell az ügy ezen részével foglalkozni, mert a Megafilm visszavonta a nevezést, azaz a film nem lehet ott a Filmhéten. Márpedig ha volt egy másik nevezés is, akkor ez így nagyon nem kóser. Az nem derül ki semmilyen kiírásból, hogy ha a gyártó visszavonja a saját nevezését, mi akadályozhatja meg az alkotót abban, hogy nevezzen. Igaz, utóbbi esetben a probléma ott van, hogy a gyártót vagy a forgalmazót (ami ebben az esetben ugyanaz) nem lehet arra kötelezni, hogy adjon is egy kópiát a Filmhétre, márpedig anélkül nehéz a versenyprogramban filmet vetíteni. Kostyál Márkot ráadásul a Filmakadémia arról tájékoztatta, hogy nevezni az alkotók nem tudnak magukban, csak a gyártó engedélyével, bár erről a honlapjukon egy árva szó sem esik.

A Megafilm viszont valamiért nem akarta, hogy a film a Filmhéten szerepeljen, és ezt el is érte. Hogy ez azért volt, mert a cégnél valaki megsértődött, hogy más is beadta a nevezést, nem tudni. A film producere, Helmeczy Dorottya a 24.hu-nak azt nyilatkozta hogy a FIlmalapot kellene megkérdezni erről, ahonnan az Index azt az infót kapta, hogy semmi közük nincs ahhoz, ki, mit, mikor nevez és von vissza, a gyártóval kellene kommunikálnunk. Helmeczy Dorottya nekünk már csak annyit mondott, hogy nem kíván az egész ügyhöz semmit hozzáfűzni. Arra a kérdésünkre, hogy mégis, miért nem tartják annyira fontos filmnek a Kojotot, hogy nevezzék, azt felelte, hogy nagyon fontos és jó filmnek tartják (Helmeczy a telefonban filmemként emlegette a Kojotot), és 

teljes mellszélességben kiállnak mellette, támogatták eddig is és ezután is fogják.

Amikor ennek kettősségére rámutattunk, mármint hogy lehet valami mellett kiállni, ha azt elhallgatják és visszavonják a fesztiválról, azt a választ kaptuk, hogy nem kíván ehhez semmi többet hozzáfűzni.

Felhívtuk hát Kálomista Gábort, a Megafilm tulajdonosát, Helmeczy főnökét, hogy árulja el, miért nem nevezték a filmet (ami egyébként a cég egyetlen mozifilmje volt 2017-ben), ő erre csak annyit válaszolt, hogy

A gyártó szíve joga eldönteni, mit nevez és mit nem.

Ennél többet az Indexnek nem kívánt elmondani.

A sajtóban már tavaly pedzegették, hogy a film aktuálpolitikai áthallásai miatt (egy vidéki kiskirály be akarja darálni a neki ellenállókat, és nem riad vissza semmilyen eszköztől, ami alapján Mészáros Lőrinchez hasonlítják) a gyártó nem nagyon szereti a saját filmjét, sőt, amire Kostyál Márk csak annyit mondott, hogy Mészárost egy jellegtelen bunkónak tartja, a filmjéhez sokkal nagyobb volumenű nemezist képzelt el. 

Az egészben az a legszomorúbb, hogy van egy film, amit a szakma asszisztálása és tétlen hümmögése mellett a gyártó/forgalmazó eltüntet a süllyesztőben, és az év legrangosabb hazai filmes eseményén el sem indítja, mert csak. És a Filmakadémia, aminek az lenne a feladata, legalábbis elméletileg, hogy ez ilyen esetekben ne a lavírozást válassza, és ne igyekezzen középen állva sunnyogni, nem áll bele az ügybe, és nem mondja azt a forgalmazónak, hogy benevezted, ez van, mi meg levetítjük.

A Kojot eddig az év meglepetésfilmje

A negyedórás kezdőjelenet olyan tömény, zsigeri, valós, tapintható erőszakot mutat be, amilyen magyar filmben eddig én még nem láttam. Ez nem a nagymama magyar filmje.

https://index.hu/kultur/cinematrix/2018/02/08/kalomista_gabor_kojot_megafilm_botrany_filmhet/

Kostyál Márk: Ez nem egy politikai kirohanás akart lenni

"Én nagyon örülök, hogy ez a film leforgott. És ha ilyen áron, akkor ilyen áron" - mondja a Kojot rendezője.

Mint arról beszámoltunk, hiába kapott kedvező kritikákat a Kostyál Márk rendezte Kojot című film, illetve a filmkritikusoktól díjat is kapott, a Filmhéten már nem engedték bemutatni. A hírek szerint az egyik producer, Kálomista Gábor cége, a Megafilm nem engedi a filmet a Magyar Filmhétre, pénteken viszont a film felkerült teljes hosszában a YouTube-ra is.

A rendező ezzel kapcsolatban a Facebook-oldalán fakadt ki a producerekre, akik szerinte álszent, hazug, bosszúszomjas, egyben mérhetetlenül pitiáner húzásként tették fel a filmet a YouTube-ra, miután nem engedték azt a Filmhétre.

A rendezőt kérdeztük az esetről az oroszlánok előtt. 

http://hvg.hu/kultura/20180211_Kostyal_Mark_Ez_nem_egy_politikai_kirohanas_akart_lenni


 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3113649558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2018.02.10. 07:08:35

itt a mai "Tanú"...

"Bosszúszomjas, pitiáner dolog" – a rendező tudta nélkül tették fel a YouTube-ra a Filmhétre sem engedett filmet

Kostyál Márk kiakadt a producer Kálomista Gáborra, aki szerinte bosszúból tette ki a filmet a YouTube-ra.

Kostyál Márk
13 órája

Kedves Mindenki,

Ma a KOJOT gyártója álszent, hazug, bosszúszomjas, egyben mérhetetlenül pitiáner dolgot tett. Leszarta a filmet a kezdetektől, nem engedte a Magyar Filmhétre, de általuk okos riposztnak gondolva feltöltötték a Youtube-ra. Ezzel alázva meg mindazt, amiért annyit küzdöttünk! Kiderült mennyit érnek. Szakmaiatlan, dilettáns húzásuk ékes bizonyítéka annak, hogy nem szabad velük senkinek sem dolgozni! Sajnálom, hogy nem láthattátok moziban eleget! Hogy nem kaptátok azt a hangot, amit egyébként napok alatt csináltunk, mert arra sem szántak elég időt. Szégyelljétek magatokat ti "producerek"! Nem szabadna a szakmában dolgoznotok. Most pedig ha akarja valaki jó minőségben látni a KOJOT, nálam,szeretetteljes közegben megteheti! Gyertek

hvg.hu/kultura/20180209_Bosszuszomjas_pitianer_dolog__a_rendezo_tudta_nelkul_tettek_fel_a_YouTubera_a_Filmhetre_sem_engedett_film

Janisch Attila – Kostyál Márk társaságában.
12 órája ·

KÁLOMISTA GÁBOR VALÓBAN KIVÉREZTETI KOSTYÁL MÁRK KOJOT CÍMŰ FILMJÉT, AMELY A FILKRITIKUSOKTÓL A LEGJOBB ELSŐFILM DÍJÁT KAPTA.

A botrány azon pattant ki tegnap, hogy Kálomista nem engedte a Magyar Nemzeti Filmalap által háromszázmillió forint közpénzzel finanszírozott filmet a Magyar Filmhéten vetíteni.
Az internetes orgánumuk felkapták a töténetet és próbáltak utánajárni az okoknak. Persze nem tudtak meg semmit. Kálomista a Filmalapra mutogatott, a Filmalap meg Kálomistára, a Filmhét igazgatója pedig a törvényességről beszélt, miszerint a Filmhét csak azt a filmet mutathatja be, amelyet a gyártója benevez.
Hazudnak, háritanak, maszatolnak.
Ahogy mindig.

Nem sokkal ezelőtt Kálomistáék aztán kitették a filmet a youtube-ra, ahol már bárki megnézheti, ahonnan bárki leszedheti, vetítheti stb.
De micsoda gátlástalanság ez?!
Egy háromszázmilliós befektetésből készült filmmel ezt tenni már valóban bűncselekmény.
Ha egy gyártó ilyen aljasságot követ el az általa gyártott film és azok alkotói ellen, akkor az mi mindenre lehet még képes?
És hogyan lehetséges, hogy ehhez a Magyar Nemzeti Filmalapnak egyetlen szava sincs? Miként járulhatnak hozzá, hogy egy többszázmilliós értéket egy ennyire erkölcstelen alak a szélnek eresszen, miközben a filmben még lett volna forgalmazási pontenciál, fel lehetett volna újra futtatni, kihasználva azt, hogy ez a teljesen jogos felháborodás a figyelem középpontjába sodorta a filmet?
Kálomista reakciója minősíthetetlen. Nem korrigálta a tévedését és a hibáját, és nem ahhoz járult hozzá, hogy a filmet mégis bemutassák a Filmhéten, hanem egy még nagyobb gazemberséget elkövetve - ne szépítsünk: - pofánszart mindenkit: alkotókat, nézőket, befektetőket.

Így csak kérdezni tudom:

Meddig tűri ez a szakma, hogy ilyen, minden morális és erkölcsi gátlásukat levedlett alakok bármit elkövessenek ellene?

És ezek olyan történések, amelyeket nem lehet bebújtatni az alkotók tehetségét elismerő, jelentős nemzetközi díjak mögé.
Ha ezek a dolgok ebben a rendszerben következmény nélkül megtörténhetnek, ha ebben a rendszerben ezeknek a cselekményeknek semmi sem szab gátat, akkor ez a rendszer úgy rossz, ahogy van. És erre most itt az újabb bizonyíték.

www.facebook.com/janisch.attila/posts/10155384104709150

gazoló 2018.02.10. 10:29:21

felháborító arrogancia Kálomistától! istenkirálynak képzeli magát,mint a többi rezsimszolga élükön a fényestekintetű vadmarhával!

gazoló 2018.02.10. 20:54:51

@guma:

Megnéztem,tetszett,bár itt ott kissé csöpögősre sikeredett.

A rendező első filmjeként azért nagyon ott van.

Helyi kiskirályok,csákmáték,fidessmindenhatók a vidék sajnálatos,szomorú és pontos helyzetrajza.
Ráadásul Kálomistáék még dobtak is a tűzre egy lapáttal..
Azt azért megjegyezném,hogy mint gyártók a film meghurcolásával,prédává degradálásával az ablakon kidobott háromszázmillát erősen a mi zsebeinkből is szedték ki,mert gondolom állami zsével is meg volt dobva rendesen(

guma 2018.02.10. 21:57:03

@gazoló:

az élet szemlélete, éleslátása az ami első filmesként a hibáitól felmentést ad.
már az, hogy díjakat nyert és mégsem kapta meg azt a reklámot mint a kincsem - mindent elárul arról, hogy belenyúlt a darázsfészekbe, nagyon.

van mit tanulnia még. de az biztos, hogy alkalmazott jó fogásokat tucatjával.
az pedig, ahogy közszemlére tették itt, elárulja, hogy a mozik nagyközönségétől elakarták zárni tudatosan.
félnek?
példát adna - közpénzből? na ez az ami tűrhetetlen.

gazoló 2018.02.10. 22:48:50

@guma:

Az országban minden vidéknek megvan a kis fidessmócsing földesura,retográd,avitt felfogásukkal,a'köznépet,a kisebbeket kiszorítva itt,ott alamizsnán tartva a saját környezetéből kirekesztve a lehetőségeitől magfosztva uralkodva rajtuk..lásd a diópucoltató milleres vagy a Váradi Andrást a juhásznak az esetét..
Szűkebb pátriámban is azelőtt kilométereket sétálva lehetett félelem nélkül sétálni,ma a patakok,legjobb dombok,hegyek elkerítve..még a vadak sem jutnak le a patakokhoz inni,mert mindenütt kerítések,kutyák,lovak,gyanakvó tekintetek...van olyan hely ahol dupla kerítés a nagy semmire,a volt erdők tarra irtva az akácosok kerítésoszlopnak elhordva..szóval pont olyan,mint a filmben..mindent az állampolgárok ellen,egy szűk rétegnek,a fidesses segnyallerek hasznára optimalizálva..szomorú így a vidék(

............
itt egy másik kritika..ez kicsit szigorú a filmmel!

magyarnarancs.hu/film2/kojot-102664

guma 2018.02.10. 23:23:11

@gazoló:

jó a kritika, mégis szerepel benne a lényeg is.

(és akkor még a Balatonról nem is beszéltél!
borzalom milyen bambán tűri az ország, ahogy a természeti értékeink eltünek a közösség elől, hogy a gazdagjaink nyugodtan élvezzék...)

guma 2018.02.10. 23:24:36

@gazoló:

2006 után narancssárga lett az ország. volt idejük az alapozáshoz...

taga20 2018.02.10. 23:46:13

@guma: ez az ország a narancs ötven árnyalatát tolja ötven éve.

na erre írjál gombot:)

mjuzik!:))

www.youtube.com/watch?v=rPkNf_U92i8&list=RDrPkNf_U92i8

guma 2018.02.14. 09:59:55

a másik "eltüntetett" filmet most néztem meg és ide is elhozom, mert ez talán még durvább, bár nem a vesztern jelenetek és a vér miatt...
itt pedig még egy vélemény a Kojotról:

"A Kojot különlegesen brutális mű, de az erőszak szokatlan tobzódása ebben a filmben következménye a bármely pillanatban robbanásra kész feszültségnek és frusztrációnak, ami felhalmozódott az emberekben. S aminek a kisülése csak tragédiához vezethet. Lokális vagy országos szinten. Mert ne legyen kétségünk afelől, hogy Tűzkő itt metafora. S a Kojot pont azért érdekes és méltánylandó film, mert átpolitizáltsága ellenére nem publicisztika, hanem megformált dráma."

168ora.hu/velemeny/matyas-gyozo-vadkeleti-tortenet-145078
süti beállítások módosítása