He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Rejtélyes, rézmaszkot viselő múmiák Szibériában

2018.01.17. 07:52 guma

Orosz régészek újra ásatásokat folytatnak azon a területen, ahol néhány évvel ezelőtt több, rézmaszkban eltemetett múmiára bukkantak.

A nagyjából 1000 éves holttestekre 1997-ben találtak rá az Északi- Sarkkör közelében elhelyezkedő Zeleniy Yar település mellett. A régészek 34 sekély sírra bukkantak a területen, bennük 7 felnőtt férfi, 3 fiú csecsemő és egy lánygyermek múmiájára, a legtöbbjük arcát rejtélyes rézmaszk fedte.

SciArt.eu | Rejtélyes, rézmaszkot viselő múmiák Szibériában

SciArt.eu | Rejtélyes, rézmaszkot viselő múmiák Szibériában | Szibériai múmia (Fotó: Discovery)

 

Az előkerült holttestek közül 5 medve, rozsomák, rénszarvas és hód prémekbe volt bugyolálva, míg a csecsemőkre réz abroncsokba helyezve találtak rá. A legjobb állapotban egy vörös hajú férfi múmiája maradt fenn, egy fából készült koporsóban. Testét a mellkasától a talpáig rézlemezek borították, holtteste mellé egy vasszekercét, szőrmét, illetve egy medvét ábrázoló bronzcsatot is elhelyeztek.

A tudósok szerint a permafroszt területeken és a mocsaras vidékeken őrződnek meg leginkább a holttestek. A lelőhely klímája hűvös, ám a talaj nem állandóan fagyott, a titokzatos múmiák valószínűleg véletlenül mumifikálódtak a területre jellemző éghajlati adottságok miatt. Ezen kívül a réz is megakadályozhatta a holttestek oxidációját valamilyen mértékben.

Egyéb érdekesség, hogy az összes holttest lába a közeli Gorny Poluy folyó irányába áll. A halottak ilyen irányú elhelyezésének vallási jelentősége lehetett. Az orosz szakemberek az egyik férfi múmiánál harci kést, ezüst medált, egy bronzból készült madárfigurát és Perzsiából származó, 10-11. századi bronztálakat találtak. A kutatók szerint ez alapján a terület fontos kereskedelmi útvonal lehetett egy évezreddel ezelőtt.

SciArt.eu | Rejtélyes, rézmaszkot viselő múmiák Szibériában

SciArt.eu | Rejtélyes, rézmaszkot viselő múmiák Szibériában | Szibériai múmia (Fotó: Discovery)

 

A régészek elismerték, hogy hasonló temetkezési rítusokat eddig sehol nem fedeztek fel. Az ásatások 2002-ben leálltak, a helyi emberek nyomására, akik szerint a régészek megzavarták őseik nyugvó szellemét. A munka azonban idén folytatódik, a kutatás további részében genetikai vizsgálatnak is alávetik a múmiákat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7313548425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása