He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Úti cél: Costa del Sol

2018.01.15. 06:32 guma

Képtalálat a következőre: „Costa del Sol”Noha valamennyi spanyol tengerpart kitűnő klímával büszkélkedhet, és nem szűkölködik természeti szépségekben sem, a leglátogatottabb mégis a Costa del Sol. Napsütötte homokpartjai ideális feltételeket teremtenek a nyári vakációhoz, de tavasszal és ősszel is kellemes kikapcsolódást nyújtanak. A Costa del Sol -a Napos Part- hátországával, a nagy múltú Andalúziával együtt az ibériai félsziget legjellegzetesebben spanyol tájegysége.

Kapcsolódó kép

Kapcsolódó kép

Kapcsolódó képKéptalálat a következőre: „Costa del Sol”

Képtalálat a következőre: „Costa del Sol”

Kapcsolódó képKéptalálat a következőre: „Costa del Sol”Kapcsolódó kép

Kapcsolódó kép

A műemlékekben és természeti szépségekben gazdag Andalúzia olyan hátteret ad a tengerpartnak, mint Provence a francia Riviérának. A Malagán vagy Marbellán nyaralók kirándulhatnak Granadába, Sevillába, Gibraltárba vagy akár Marokkóba. Nem csoda, hogy az ókori görögök erre a termékeny tájra helyezték a Heszperidák Kertjét az aranyalmákkal. A római birodalomnak is kincsesbányája volt a környék, Hannibál itt szerezte be a hadjáratához szükséges ércpénzt innen indult Kolumbusz az Újvilág felfedezésére. A Földközi-tenger partja Almeríatól Algecirasig egyetlen 300 km hosszú strand.Képtalálat a következőre: „Costa del Sol”

Kapcsolódó kép

Kapcsolódó képKapcsolódó képKéptalálat a következőre: „Costa del Sol”

Képtalálat a következőre: „Costa del Sol”

Kapcsolódó kép
A partvidék közepén épült a Costa del Sol fővárosa, Málaga. A félmillió lakosú település nemcsak a legnagyobb a környéken, de az egyik legszebb is. Budapesttel közvetlen repülőjárat köti össze az egész évben napfényben fürdő tengerparti paradicsomot. Málaga legfontosabb látnivaló a városközpontban csoportosulnak, egymáshoz közel fekszenek, így gyalogosan is könnyen megközelíthetőek.
Kapcsolódó képCosta del Sol - A Napos part változatos strandjaival, kis öbleivel, andalúz falvaival és a Sierra Nevada hegyeivel egész évben páratlan és felejthetetlen nyaralást ígér az idelátogatóknak. Számtalan történelmi és kulturális fellegvára, mint Granada, Sevilla, Cordoba vagy Gibraltár az Európa és Észak-Afrika találkozásának és évszázados együttélésének káprázatos élő múzeuma. A pompázatos természeti környezet, a kilométer hosszú homokos strandok, a mór stílusban épült házak, a fehér falvak mindenkit elkápráztatnak.Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda A Gibralfaróból, a középkori fellegvárból jól áttekinthető az egész város, így látni a szinte egész évben száraz Guadalmedina folyó medrét és azt, hogy a főbb nevezetességeket magában foglaló óváros a kikötővel szemben viszonylag kis területen zsúfolódik össze.Képtalálat a következőre: „Costa del Sol”

Az óváros és a kikötő között szubtrópusi kert húzódik: örökzöldek, mimózák, leanderek, és agavék között üldögélhetünk a park padjain. A sétány két oldalán pálmafák állnak díszsorfalat, innen indulnak városnézésre a konflisok.A Plaza de la Merced régi házakkal keretezett nyugalmas terén ma is ott tipegnek a galambok, melyet a város szülötte, Pablo Picasso oly előszeretettel ábrázolt képein. Málaga hajdani szépművészeti múzeumát a Buenavista palotában Picasso múzeummá alakították át. Megtalálható itt minden, ami a művészről szól: könyvek, albumok, videók és tárgyak, melyek a mester alkotó korszakairól vallanak. Képtalálat a következőre: „Costa del Sol”Az óváros legjelentősebb látnivalója az Alcazaba, mely a Gibralfaro alsó várának is tekinthető. A spanyol-arab építészet ezen műemlékét eredetileg a kalózok elleni védekezés céljából építették 1040-ben. Négyszögű tornyokkal bővítették és királyi lakosztályokat alakítottak ki benne. Fénykorában 110 tornya, több fürdője és mecsetje volt. Magas falakkal körülvett hangulatos belső udvarai, szökőkútjai, kertjeinek dús növényzete, virágai és az óvárosra nyíló kilátás vonzza ide a látogatókat.
1995-ben feltártak és újjáépítettek egy teljes római amfiteátrumot. A Teatro Romano és a körülötte kialakított gyalogos övezet a parkkal együtt hamar a helyiek kedvence lett.
Az óváros számos szép épülete közül semmiképp sem hagyhatjuk ki a városházát, a klasszicista stílusú Aduánát- mely eredetileg dohánygyárnak készült-, a Cervantes színházat, és a Casa del Consulado fekete márványportálos, oszlopos palotáját. A város fő ütőere az Alameda Principal, ez a botanikus kerttől a folyóig vezető sétálóutca ahol a klasszicista házsorok földszintjén elegáns üzletsor húzódik.
A Málagai katedrálist a helyiek La Manquita-nak, azaz félkarú hölgynek nevezik, mivel csak egyik tornya készült el, a másikra sohasem gyűlt össze elegendő pénz. Az építkezés így is 250 éven át tartott, de az egymást követő építőmesterek a felemásság ellenére is maradandót alkottak.Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

Az El Cuboban, a kocka alakú üveg épületben lévő Pompidou Központ 2015-ben nyitotta meg kapuit Málaga felújított kikötőjében. A 6000 négyzetméteres területen fekvő művészeti központ mesterműveket mutat be a következő nagy művészektől: Frida Kahlo, Pablo Picasso, Francis Bacon, René Magritte, Léger, Kader Attia és Sophie Calle.
A Centro de Arte Contemporáneo, Málaga kortárs művészeti múzeuma pedig Európában az egyik legfontosabb művészeti múzeum szerepét tölti be.
Akik a városnézés mellett vásárolgatnának is, feltétlenül látogassanak el a Calle Lariosra, a történelmi belváros legrégebbi utcájára, ahol számtalan üzlet, tapas bár, étterem és kávézó csalogat kínálatával. De Andalúzia egyik legjobb vásárcsarnoka, a Mercado de Atarazana is érdekes lehet, ahol a legjobb minőségű zöldségek, gyümölcsök, húsok, halak és sajtok közül válogathatunk jó áron.Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda Amennyiben a számtalan nevezetesség megtekintése közben egy kis nyugalomra vágynánk, hogy a városnézés fáradalmait kipihenjük, abban az esetben sem kell csalódnunk a kikötővárosban. Ellátogathatunk a város botanikus kertjébe, ahol az egzotikus mediterrán növényzeten túl római korból származó szobrokat is megcsodálhatunk. Vagy egyszerűen engedjünk a tenger csábításának! Málaga strandjain mindenféle vízi sport kipróbálható, a „playa”-k rendkívül jól felszereltek, és tengerparti promenád köti őket össze. Sokszor élő flamenco-zene teszi még teljesebbé a kikapcsolódást.Képtalálat a következőre: „Costa del Sol”
Bár az észak-és közép-európaiak talán a szűkre szabott vakáció miatt nehezen értik meg, de érdemes követni a délszaki szokást, a sziesztát. A nap legforróbb időszakában nem csak munkahelyeiket hagyják ott, de ha történetesen strandon vannak azt is. A nap legforróbb szakasza többnyire 14-17 óra között a pihenésé. Igaz, a demográfusok kimutatták, hogy ilyenkor fogan meg a legtöbb spanyol gyerek. Hogy akkor mire való az éjszaka?! Nos, arra, hogy társadalmi életet éljenek. Costa del Sol Walk

Costa del Sol Nerja Malaga 10807149Small

Costa del Sol Nerja Malaga 38814823SmallA szieszta részben az erre való felkészülés időszaka is. A hispánok nem csak az ünnepeket szeretik, hanem a bálokat, nagy vacsorákat is. Esti szórakozáshoz kitűnő programot ajánl az egy 18. századi palotában működő Málagai Kelipe Centro de Arte Flamenco, és a Liceo Flamenco is: ha igazi, minőségi flamenco-showt szeretnénk látni, ez a két hely garantálja, hogy nem fogunk csalódni. Sőt, amennyiben augusztus második felében tervezünk Malagára utazni, az egyik legnagyobb spanyol fesztiválba, a Feria de Malagába is belecsöppenhetünk. A Málaga fesztivált 2016-ban augusztus 13. és 20. között rendezik meg.Costa del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda

„Nincs rosszabb sors, mint vaknak lenni Granadában” –szól a mondás. Nem csoda hát a felfokozott várakozás, mellyel az utazó néz első granadai útja elé. A város, háttérben a hósapkás Sierra Nevadával valóban elbűvölő. Amiért azonban turisták milliói látogatnak ide évről évre, az az Alhambra, a „kőből épült ékszer”. Az alhambra arabul vöröset jelent és a palota színére utal. Az építők az ezeregyéjszaka mesevilágát álmodták az épületegyüttesbe, mindent, amit a fantázia-gazdag keletiek pompában, fényűzésben el bírtak képzelni. Az épületek és a kertek tökéletes harmóniában vannak egymással és a tájjal. Az erődítmény legrégebbi része az Alcazaba, ezt a 9. században építették. Napjainkra csak a királyi lakosztályok maradtak fenn. Az Alhambra immár 22 éve az UNESCO Világörökség része.

Granadában járva meg kell csodálni a katedrálist, az extravagáns karthauzi rendházat, az Abadía múzeumot és a Garcia Lorca múzeumot, melyet a költő nyaralójában rendeztek be.Alhambra Palace, Granada Alhambra Palace in Granada

Jelentősebb nyaraló települések

Torremolinos: A Costa del Sol egyfajta centruma, évi csaknem 5 millió turista látogatásával. Előnye a Malagához való közelsége, a jó strandok és a sportolási lehetőségek, hátránya a túlépítettség, hogy túlságosan turistás és nincs sok zöldterülete. Malagához mindössze 15 km-re lévő Torremolinos és a vele teljesen egybeépült Benalmadená. Ezek a helyek a tökéletes vakáció, a kikapcsolódás, a semmittevés, vagy éppenséggel az aktív pihenés fellegvára. Torremolinosban a 20.század végéig mindössze néhány halász háza állt a kikötőben, melyből Európa egyik legjelentősebb üdülővárosát hozták létre. Közel 200 étterem, 40 diszkó, és megszámlálhatatlanul sok éjszakai bár, büfé és más vendéglátóhely fogadja az ide sereglő turistákat. Elsősorban persze a homokos part és a napsütés vonzza őket, de aki nem elégszik meg a napkeltétől napnyugtáig tartó strandolással és a vízi sportokkal az ellátogathat néhány közeli szórakoztatóközpontba, például a Tivoli World nevű vidámparkba, vagy a két részre tagozódó Selwoba.
Benalmadena: Benalmadena Old TownA festõi fekvésű, fehér házairól híres tengerparti település első lakói a főníciaiak voltak. A római, majd az arab uralom után 1485-ben került a katolikus spanyol uralkodóház birtokába. Ez a kisebb nyaralóhely is számtalan szórakozási lehetőséggel büszkélkedhet, többek között itt található a híres vidámpark, a Tivoli World és az éjszakai élet egyik központja, a játékkaszinó. Benalmadena arénáját, a Plaza de Toros-t, ahol szombat délutánonként bikaviadal szórakoztatja a nagyérdeműt. Torremolinos kikötőjéből olyan tengeralattjáróval is kihajózhatunk, melynek hatalmas üveg oldalfalain át nézhetjük a vízi világot.
Fuengirola: A Malagától 22 km-re található település egyre terjeszkedik, s ma már magába foglal két, keleti szélén elterülõ partmenti helységet is: Carvajalt és Los Boliches-t. Érdemes ellátogatni a központ közelében, a Camino de Santiagón található miniállatkertbe, a Zoo Municipalba, melyet egy helyi állatbarát alapított néhány évvel ezelõtt és manapság a városatyák tartanak fenn.

Malaga - Andalúzia modern, csodaszép kikötővárosa.
Sevilla - A város több mint 2000 éves múltra tekint vissza.  A remek, hamisíthatatlanul mediterrán, szinte trópusi hangulat, a szép épületek mellett Sevilla remek éjszakai élettel is büszkélkedhet.
Ronda - A kedves kisváros Marbellától 54 km-re fekszik, és neve csak véletlen egybeesés folytán jelenti magyarul pont ellenkezőjét a valóságnak: Ronda ugyanis gyönyörű. Spanyolország egyik legérdekesebb, festői, romantikus, szinte vad szépségű helye. A sziklákra épült város ó,- és újvárosi részét egy 60 méter hosszú híd köti össze, mely Ronda fő nevezetessége. Az utcakép magán viseli a muszlim és a keresztény múlt számos emlékét.Kapcsolódó kép
Marbella - Puerto Banus yachtkikötő, Marbella a Costa del Sol gyöngyszeme, az egyetlen hely a tengerparton, ahonnan hőlégballonos sétarepüléseket indítanak. Marbella belvárosának szűk utcácskáiból kitiltották a gépjárműveketCosta del Sol utazások - OTP Travel Utazási Iroda
Gibraltár - Egy félsziget Spanyolország (ezen belül is Andalúzia) legdélibb sarkában, ott ahol az Atlati-óceán találkozik a Földközi-tengerrel.


Tanger-Marokkó - Jelentős kikötőváros Marokkóban az Atlanti-óceán partján. (útlevél szükséges!!)
Cadiz - Nyugat-Európa legrégebbi, ma is álló városa. Cádiz tipikus andalúz városnak számít, jól fennmaradt, ősi műemlékekkel.
Jerez - A legtöbben híres nedűjéről, a sherryről ismerik, de az érzelemdús spanyol zene a flamenco is innen származik. Nagyon híresek a lovardái is.
Sierra Neveda - Európa legdélebbi gleccserével is büszkélkedhetett, a Corral-gleccserrel.
Cordoba - Csodálatos régi emlékeket őriz, belvárosa 1984-ben felkerült az UNESCO Világörökség-listájára.Képtalálat a következőre: „Costa del Sol”

 

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9113574225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2018.01.15. 07:32:42

jó reggelt, szép napot!

szerintem költözünk át ide a napsütötte világba. bámészkodjatok csavarogjatok kicsit...

guma 2018.01.16. 17:52:30

@Orica Középföldi:

tudnék csavarogni ezeken a tájakon, vagy sokat sziesztázni.
süti beállítások módosítása