He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csajok! Ezért duzzadhat a has vagy a boka

2017.10.14. 06:40 guma

3 dolog, ami miatt feleslegesen sok vizet tart vissza a test - Nőknél még látványosabb

Elmondjuk, miért lesz estére nagy a hasad, duzzadt a bokád.elore tolt has

Az emberi test több mint fele víz. A tartalékként felhalmozott folyadék mennyisége azonban akár egyik napról a másikra is képes jelentősen megváltozni. Éppen ezért könnyen tapasztalhatsz a vízháztartás ingadozásának köszönhetően néhány kilós súlyváltozást, vagy azt, hogy nagyobb hasad, dagad a bokád.

A vízvisszatartást befolyásoló tényezők másként hatnak a női testre, ráadásul akad köztük olyan is, ami nem érinti a férfiakat. Elmondjuk, mi okozhatja, ha hirtelen több vizet tartalékol a szervezeted!

A vízvisszatartás okai

Az ödémásodással kapcsolatban már sok mindenről halhattál: nem jó, ha hosszú ideig ülsz egy helyben, például egy repülőút során, vagy amikor az irodában dolgozol, ez azonban gyorsan elmúlik, amikor felállsz. Ok lehet a túlzott só-, illetve alkoholbevitel, a sok-sok elfogyasztott szénhidrát, illetve az, ha nem ittál eleget.

A női test a menstruáció előtti időszakban is több vizet tart vissza, így ilyenkor nagyobbnak tűnhet a hasad.

Ezek mellett azonban a következő három tényező is erősen befolyásolja a tested működését.

  • A magnéziumhiány egyik tünete a vízvisszatartás erősödése. Az ásványi anyag sok folyamatban részt vesz, így nélküle sok minden nem működik a testben optimális szinten. Egy brit táplálkozástudományi kutatás szerint napi 200 milligramm extra magnézium még a menstruáció előtt is képes volt csökkenteni a női test vízvisszatartását. A hiánybetegség vérvizsgálattal kimutatható, az ásványi anyag pótlása az étrend megváltoztatásával és táplálékkiegészítő szedésével is lehetséges. Magnéziumban gazdag az avokádó és a sötétzöld zöldségek.
  • A B6-vitamin is egyike a vízháztartást irányító anyagoknak. Egy, a Journal of Caring Sciences hasábjain megjelent kutatás szerint azok a nők, akik a menstruációjuk előtt erős vízvisszatartásra panaszkodtak, sokkal enyhébb tüneteket tapasztaltak, amikor B6-vitamint szedtek. A vízben oldódó vitamin minden más étrend-kiegészítőnél hatékonyabbnak bizonyult. Természetes forrásai a magvak, a húsok és a hal.
  • Az elégtelen káliumbevitel szintén a sejtek, szövetek és szervek működését rontja. A kálium elektrolit, mely nélkülözhetetlen a vízháztartás egyensúlyához. A túlzott sóbevitel, az erős izzadás és a helytelen táplálkozás mind hozzájárulnak a káliumvesztéshez, ami nemcsak a vízvisszatartást erősíti, de görcsöket és hízást is okoz. Az ásványi anyag fontosságát a Chicagói Egyetem tanulmánya is alátámasztotta. A legtöbb gyümölcsben és az olyan narancssárga ételekben, mint a répa vagy a sütőtök, is nagy mennyiségben megtalálható, de a banánban is sok van belőle. 

A felesleges, nagy mennyiségű vízvisszatartás elkerülésére érdemes rendszeresen vízhajtó hatású ételeket fogyasztani.

Krónikus esetben a feleslegesen visszatartott, nagy mennyiségű víz vese- vagy szív- és érrendszeri betegség tünete is lehet, ezért ha rendszeresen tapasztalod a problémát, érdemes kivizsgálást kérni az orvosodtól.

Vízvisszatartást fokozó ételek

Megmutatjuk, melyek azok az ételek, amikről nem is gondolnád, hogy milyen erősen képesek befolyásolni a szervezet vízháztartását.

10+1 étel, amitől estére nagy lesz a hasad: fokozzák a vízvisszatartást

Számtalan étel hizlal, amiről nem is gondolnád. Fő felelőse a nátrium-klorid, amely még néhány édesítőszerben is megtalálható.
Kiábrándító estére azt látni, hogy akár kilókkal többet mutat a mérleg, mint reggel. Nem kell azonban kétségbeesni tőle. A súly gyors ingadozása nem zsírban felszedett kilókat jelent, hanem vízvisszatartást, amitől sokkal könnyebb megszabadulni.

A vízvisszatartást több dolog is fokozhatja, például a menstruációs ciklus egyes szakaszai, a kálium-, a magnézium- vagy a B6-vitamin hiánya, vagy éppen az, hogy mit ettél aznap. Ebben kiemelkedő jelentősége van a sóbevitelnek.

A vízvisszatartást okozó só 

A konyhasó legnagyobb részben nátrium-kloridból áll, mely fő felelőse lehet a feleslegesen visszatartott víznek. A felnőttek számára minimális mennyiség szükséges csak belőle. A National Health Service ajánlása szerint azonban a napi 6 gramm sót nem kellene túllépni, ebben az egy teáskanálnyi mennyiségben ugyanis 2,4 gramm nátrium található, amiből ennél több már egészségkárosító és vízvisszatartást fokozó hatással bír. Sok nátrium van emellett az ízfokozó monoszodium-glutamátban, a szódabikarbónában, a pácokban használt nátrium-nitritben, az édesítőszerként ismert nátrium-szacharinátban és -ciklamátban, valamint a tartósító hatású nátrium-benzoátban.

Ha nem vagy biztos benne, hogy feleslegesen visszatartott vízzel van-e dolgod, akkor olvasd el ezt. Amennyiben megbizonyosodtál róla, hogy a túl sok megkötött víz a probléma, próbáld a következő, gyakran meglepően sós ételeket kerülni. Ezekkel ugyanis nagyon könnyű túllépni a nátriumkeretet, ha pedig sokat eszel belőlük, azt veheted észre, hogy estére már feszül rajtad a ruha vagy pár óra múlva dagad a bokád. Ha kerülöd őket, de tartósan erős vízvisszatartást tapasztalsz, keresd fel az orvosodat!

A zöldségek egészségesek, diétásak, de inkább ne konzervként vedd meg őket. Az előre elkészített, főtt zöldségek levét általában nagyon erősen sózzák.
A zöldségek egészségesek, diétásak, de inkább ne konzervként vedd meg őket. Az előre elkészített, főtt zöldségek levét általában nagyon erősen sózzák.

Kihajtják az összes felesleges vizet a szervezetből: 10 táplálék, amivel leereszt az úszógumi

Így nem lesz nagy a hasad. Gyakran nő nagyra a hasad vagy éppen dagad be a bokád a szervezetedben feleslegesen visszatartott víztől? Esetleg szeretnéd, hogy a fogyókúra eredménye előbb látsszon? Mutatjuk, milyen ételek segíthetnek.

A következő táplálékok mind erőteljes vízhajtó hatással rendelkeznek, így rendszeres fogyasztásukkal akár több liter, főleg deréktájon, a szénhidrátok raktározásához megkötött vizet távoztathatsz a szervezetedből.

Vízhajtó ételek a diétádhoz

Nézd meg, miből érdemes mindennap fogyasztani egy keveset, ha szeretnél a diéta során sok-sok vizet veszíteni! Fontos, hogy ha vízhajtó gyógyszereket szedsz, akkor ezeket mindig az orvosi javaslatnak megfelelően alkalmazd, akkor is, ha vízhajtó táplálékokat viszel be. Ezek ugyanis nem helyettesítik a gyógyszert!

A görögdinnye mintegy 90%-a víz, míg a többi csupa rost, fruktóz és antioxidáns. A dinnye nemcsak serkenti a vizeletkiválasztást, de gyakorlatilag a sportitalok egészséges helyettesítője lehet.
A görögdinnye mintegy 90%-a víz, míg a többi csupa rost, fruktóz és antioxidáns. A dinnye nemcsak serkenti a vizeletkiválasztást, de gyakorlatilag a sportitalok egészséges helyettesítője lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4412926883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása