He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Kúria szerint Polt nevezhető bűnsegédnek

2017.09.20. 09:51 guma

Jogerősen is pert nyert Szigetvári Viktor a legfőbb ügyész ellen.

A Kúria szerint 2015 tavaszán az Együtt akkori elnöke nem gázolt Polt Péter becsületébe, amikor bűnsegédnek nevezte Quaestor-ügyben. Az ügyészséget is lehet fideszesnek minősíteni – írja az Index. A pert a legfőbb ügyész és az ügyészség indította Szigetvári Viktor ellen, aki elfogultsággal vádolta és többször beszélt arról, hogy az ügyészség azért hagyta szabadon tevékenykedni Tarsoly Csabát, mert Polt Péter lánya Tarsoly titkárának élettársa volt, felesége pedig vezető pozíciót töltött be a Quaestor felügyeleti szervénél.

Polték szerint Szigetvári Viktor megsértette személyiségi jogaikat, jó hírnevüket és a becsületükbe gázolt. Sérelemdíjat, nyilvános bocsánatkérést vártak.

A Kúria szerint ugyanakkor a bíróságok korábban jól döntöttek, amikor arra jutottak, hogy Szigetvári véleményt és nem tényt közölt. Személyi jogot akkor sértett volna, ha véleménye minden ténytartalom nélküli gyalázkodásnak minősülne, de

léteznek tények, amelyek a vélemények megfogalmazására alapot adtak.

A Kúria ilyen ténynek tartotta, hogy Tarsoly Csabát csak a nyomozás elrendelése után két héttel vették őrizetbe és az is, hogy Polt Péter lánya élettársi kapcsolatban él a Quaestor-csoport egyik vezető tisztségviselőjéhez kapcsolódó személlyel.

Az ügyészség fideszes minősítése is politikai vélemény, amely így nem minősül személyiségi jogot sértő kitételnek – írta a Kúria, amely arra kötelezte Poltot, hogy 100 ezer forint felülvizsgálati eljárási költséget térítsen meg az államnak.

http://24.hu/belfold/2017/09/20/a-kuria-szerint-polt-nevezheto-bunsegednek/

A Kúria kimondta: lehet fideszesnek nevezni Polt ügyészségét

Orbán Viktor és Polt Péter érkezik a Legfőbb Ügyészségre az ügyészség napján, 2016 június 9én. - fotó: Ajpek Orsi / Index

Jogerősen is megnyerte Szigetvári Viktor azt a pert, amelyet Polt Péter indított ellene. A Kúria kimondta, Szigetvári nem gázolt a legfőbb ügyész becsületébe azzal, hogy bűnsegédnek nevezte Quaestor-ügyben, és az ügyészséget is lehet fideszesnek minősíteni.

Több mint két év után jogerősen lezárult a Kúrián az a per, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész indított Szigetvári Viktor ellen. A legfőbb ügyész szerint az Együtt akkori elnöke megsértette a személyiségi jogait 2015 tavaszán, amikor a Quaestor-ügyben bűnsegédnek nevezte, és a lánya és Tarsoly Csaba titkára közötti élettársi kapcsolatot feszegette. Ezért beperelte.

Szigetvári ezután első- majd másodfokon is megnyerte a személyiségi jogi pert, ám Polt Péter egészen a Kúriáig vitte az ügyet. A Kúria pedig úgy döntött májusban, hogy hatályában fenntartja a másodfokú ítéletet. Írásban most készült el az immár jogerős döntés, amely az Indexhez is eljutott, és amely megindokolta, miért köteles elviselni Polt Péter, ha bűnsegédnek vagy fideszes ügyészség vezetőjének nevezik.

Az egész ügy azzal indult, hogy Szigetvári Viktor 2015. március 27-én egy Dombóváron tartott sajtótájékoztatóján az akkor éppen forró Quaestor-ügy és a legfőbb ügyész kapcsolatáról beszélt.

Szigetvári az MTI szerint a tájékoztatón ilyeneket mondott:

  • Az elmúlt két hétben az ügyészség hagyta szabadon futni Tarsoly Csabát.
  • Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy Polt Péter nem reagált arra a hírre, miszerint lánya és Tarsoly Csaba személyi titkára élettársai kapcsolatban vannak.

Másnap Szigetvári Viktor a Kossuth rádióban azt állította:

  • Polt Péter legfőbb ügyész családi elfogultság okán bűnsegédként hozzájárult ahhoz, hogy Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa két, két és fél héten keresztül menlevelet kapjanak, illetve elrejtsék a pénzeket. 
  • a Fidesz által foglyul ejtett állam mondott csődöt az elmúlt hetekben – a fideszes ügyészség, jegybank, kormány – azzal, hogy engedte azt a "förtelmet, ami ebben az ügyben kialakult".

Ezek miatt a kijelentések miatt indított pert az ügyészség és Polt Péter, az idézeteket a per anyagához is csatolták. Polték szerint ezekkel a kijelentésekkel Szigetvári megsértette az ügyészség és Polt Péter személyiségi jogát, ezen belül a becsületét és a jó hírnevét. Polték azt várták, hogy Szigetvári elnézést kérjen nyilvánosan, illetve 1 és 1 millió forint közötti sérelemdíjat fizessen nekik. Az iratanyagban ugyanakkor arról nincs szó, hogy Polt tagadná a lánya, illetve Tarsoly titkára közötti kapcsolatot. Szigetvári Viktor Fotó: Barakonyi Szabolcs

 

A Kúria szerint nem volt gyalázkodás

A Kúria álláspontja szerint a korábban eljáró bíróságok helyesen jutottak arra a következtetésre, hogy Szigetvári véleményt formált és nem tényeket állított Polt tevékenységéről. Márpedig a szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak valóságtartalma nélkül védi. Személyi jogot akkor sértene ez a vélemény, ha "minden ténytartalom nélküli gyalázkodásnak" minősülne.

Márpedig a Kúria szerint "léteznek tények, amelyek a vélemények megfogalmazására alapot adta". A Kúria szerint ténykérdés, hogy

  • Tarsolyt a nyomozás elrendelését követően csak két héttel később vették őrizetbe,
  • nem vitatott önamgában az sem, hogy Polt Péter lánya élettársi kapcsolatban él a Quaestor-csoport egyik vezető tisztségviselőjéhez kapcsolódó személlyel.

Az ügyészség fideszesnek minősítése szintén politikai véleménynek minősül, amely így nem minősül személyiségi jogot sértő kitételnek

- írta a Kúria. A másodfokú bíróság azt írta korábban erről, hogy Polt "korábbi pártkötődése közismert tény", az ügyészség pedig nem sérelmezheti alappal, hogy a szervezet első számú vezetőjén keresztül ítélik meg.

A per ezzel jogerősen lezárult, a Kúria arra kötelezte Poltot, hogy 100 ezer forint felülvizsgálati eljárási költséget térítsen meg az államnak.

http://index.hu/belfold/2017/09/20/a_kuria_kimondta_lehet_fideszesnek_nevezni_polt_ugyeszseget/?token=53020b83470a4b4dc21500e950114228

Kibeszélhetik a cikket az Index Facebook-oldalán!

 Csalódott az OLAF-bizottság a Polt találkozó után

A New York Times és a Washington Post ismerteti az AP hírügynökség beszámolóját arról, hogy az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának a delegációja, amely az uniós támogatások magyarországi felhasználásának kíván utánajárni, tegnap megtekintette a felcsúti kisvasutat. Ez a jelentés még nem tartalmaz értékelő megállapításokat az Ingeborg Grässle német kereszténydemokrata EP-képviselő vezette többpárti delegáció részéről – tapasztalataikról ma tartanak sajtótájékoztatót.

Azt viszont megtudják a cikkből a New York Times és a Washington Post olvasói, hogy az Alcsútdobozt – a miniszterelnök szülőhelyét - a szomszédos Felcsúttal összekötő, összesen három megállós, 5,7 kilométeres kisvasút létesítésére 600 millió forint támogatást adott az unió. Felcsút - ahol Orbán Viktor felnevelkedett, és ahol háza is van – ezen kívül otthont ad a kormányfő által alapított futballakadémiának, amely további 857 millió forinttal szállt be a kisvasút építésébe.

A hírügynökségi tudósítás kitér arra, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter politikai diszkriminációval vádolta meg az európai parlamenti küldöttséget az Orbánhoz köthető vasút megtekintése miatt. Idézi a beszámoló Szigetvári Viktort, az Együtt politikusát, aki szerint a miniszterelnök arroganciáját mutatja ez a szükségtelen Disneyland beruházás. Arra is kitér a cikk, hogy Orbán Viktor a bírálatokra reagálva kilátásba helyezte a vasútvonal meghosszabbítását Bicskéig, illetve Lovasberényig, és hogy erre további 8 milliárd 530 millió forintot különítettek el.

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása fényképekkel illusztrált, terjedelmes riportban számol be az EP-delegáció felcsúti látogatásáról. Az európai törvényhozók rutinszerű szemléje, amely arra hivatott, hogy meggyőződjenek az uniós pénzek helyes felhasználásáról, újabb feszültségforrássá vált Budapest és Brüsszel között – írja a Politico.
A portál értesülései szerint a Fideszen belül eltérnek a nézetek azt illetően, hogy miként viszonyuljanak az EP-delegáció látogatásához. Nevének mellőzését kérő, magas rangú fideszes tisztségviselő szerint néhányan úgy gondolják, a vizit beavatkozást jelent a választási kampányba az ellenzék oldalán, de a legtöbb fideszes politikus ezt egyszerű túlreagálásnak tartja.

Kitér a Politico beszámolója arra is, hogy az EP-delegáció köreiben csalódást keltett a Polt Péter legfőbb ügyésszel lezajlott találkozó. A feltett kérdésekre adott válaszai túl általánosak, semmitmondóak voltak.

A nagy példányszámú, hamburgi  interjút közöl Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszterrel, aki szerint a Balkánt továbbra sem zárták le teljesen a menekültek előtt, és új, részben Románián, majd Szlovákián át vezető menekültútvonalak jönnek létre. Ennek nyomán az osztrák rendőrség és katonaság már megkezdte a felkészülést az úgynevezett rejtett súlyponti ellenőrzésekre a Szlovákiával határos térségben.

A cseh politika nem képes kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyek abból fakadnak, hogy Angela Merkel német kancellár kifejezetten barátságosan viszonyul a csehekhez – írja kommentárjában a Hospodárské Noviny című prágai gazdasági-politikai napilap.

A prágai politikusok merevségét jellemezve a szerző kitér egyebek közt arra, hogy Merkel több ízben próbálkozott tegeződni velük, de ők ezt nem viszonozták, és nem profitáltak a fesztelen, oldott légkör nyújtotta előnyös helyzetből. Az egyetlen kivétel e tekintetben Mirek Topolánek volt, aki 2006 és 2009 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, és aki élve a kínálkozó lehetőséggel, elérte a németeknél, hogy Berlin nagyban segítse a 2009-es cseh EU-elnökség tevékenységét. 

A  prágai lap szerint a helyzet időközben már odáig romlott, hogy az egyetlen cseh politikus, akinek a telefonhívását azonnal fogadják a német kancellári hivatalban, Karel Schwarzenberg volt külügyminiszter. A cikk arra is kitér, hogy Milos Zeman cseh államfő rendszeresen támadja Merkelt, munkatársai pedig a prágai várban fogadták az Alternatíva elnevezésű német jobboldali populista párt vezetőit. Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök személyesen is rendszeresen ellátogat az Alternatíva gyűléseire.

Közvélemény-kutatási adatok szerint a csehek 74 százaléka bizalmatlan Merkellel szemben, ami tíz százalékponttal magasabb elutasítottságot jelent, mint ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz viszonyulnak. 

(Klubrádió/Kárpáti János)

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=210737

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4812879696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása