He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Fosik a kormánypárt több 10ezer ember kilakoltatásának a megtárgyalásától? Hol a francban bujkálnak amikor melózni kellene?

2017.08.22. 07:41 guma

„Gyávák” - Berekesztették a rendkívüli ülést a Fidesz-bojkott miatt

MTI Fotók: Bruzák Noémi

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem tudott határozatokat hozni a parlament az ellenzék által összehívott mai rendkívüli ülésen. Az MSZP és az LMP a lex CEU-val kapcsolatban kezdeményezte a felsőoktatási törvény módosítását, miután az Európai Bizottság (EB) újabb szakaszba léptette a Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást. Ezen kívül a devizahitelesek kilakoltatásának ügyét is tárgyalták volna a parlamentben, de végül csak a napirend előttin tudták álláspontjukat elmondani a jelenlévő képviselők.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Fidesz-KDNP távolmaradását az üléstől úgy értékelte: a kormánypártokat nem érdekli Magyarország jövője, "csak a saját, önző, hatalommegtartó érdekeiket követik", a valódi problémák elől menekülnek, inkább nyaralnak vagy éppen "lekésték a helikoptert". Emlékeztetett, "az oktatás szabadságának védelme" és a devizahitelesek megsegítése érdekében kezdeményezték a rendkívüli ülést. Előbbiről azt mondta, hogy törvényjavaslatukkal meg akarják akadályozni "az egyik legjobb magyar egyetem, a CEU ellehetetlenítését".

A devizahitelesek ügyében Tóth Bertalan azonnali intézkedéseket sürgetett, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő magyar családok tízezrei ne kerüljenek utcára. 72 ezer családot kerestek meg hitelintézetek végrehajtási ügyben - jelezte.

„Hol van most Matolcsy György, aki a Magyar Nemzeti Bankban tudatosan gyengíti a forintot, és az ebből keletkező árfolyamnyereségből rokonokat, barátokat vagy éppen a barátnőjét finanszírozza. De hol van Trócsányi miniszter úr, akinek az ügyvédi irodája nem a devizahitel-károsultakat képviseli, hanem akár a bankokat, még a magyar állammal szemben, de hol van Trócsányi miniszter úr, akinek a felesége slaggal oszlatja a devizahiteles tüntetőket” – tette föl a kérdést a szocialisták frakcióvezetője.

A Fidesz hasznot húzna a kilakoltatásokból is?

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szintén a kilakoltatási moratórium visszaállítását szorgalmazta. Kijelentette: nemcsak a terroristák vehetnek el életeket, hanem azok a "gátlástalan politikusok" is, akik szerinte felelőssé tehetők a nehéz helyzetbe kerültek tragédiájáért. Idén 10 ezer kilakoltatásra is sor kerülhet - mutatott rá, és megismételte:   szerinte egyes fideszes politikusoknak ez még érdekében is állhat, hogy busás haszonnal adják tovább az így megszerzett ingatlant. 

A képviselő a probléma megoldását, a devizahitelesek kárpótlását ígérte, és kijelentette: a kormány a bankárok mellett azért is felelős, mert tudatosan gyengítette a forintot, a bankoktól elvett extraprofitot pedig nem adta vissza az érintetteknek.

Megintették a jobbikos képviselőt

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) az évszázad pénzügyi átverésének nevezte a devizahitelezést. Feltette a kérdést: aki 165 forinton vette fel a hitelét, az miért 256 forintos áron váltotta vissza? Hibásnak nevezte az elszámolási törvényt, amely szerinte a bankoknál hagyta a pénzt, és elszámoláskori árfolyamú elszámolást sürgetett.  

Azzal vádolta a kormányoldalt, hogy hozzájárult az ország "kiürítéséhez", a gazdaság "kiszárításához". A "kifosztógépezetet" támogatja az, aki nem járul hozzá a felvétel napján érvényes árfolyam alkalmazásához - hangoztatta. Mint mondta, a probléma megoldásáig tartaná fenn a kilakoltatási moratóriumot. "Van pofája azt mondani, hogy elszámoltatták a bankokat?" - fordult a kormány képviselőjéhez, ami után a levezető elnök megintette szavaiért.

A kormány részéről válaszadásra jelölt Dömötör Csaba többször is megismételte, hogy az ülés összehívásával LMP és a Jobbik flörtöl a devizaválság felelősével, az MSZP-vel, a kormány viszont a megoldáson dolgozik. A felsőoktatás ügyében azt mondta: a kormány célja, hogy a Magyarországon működő összes egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, a tárgyalások jól haladnak, a Soros-egyetemet pedig senki nem akarja bezárni.

Dömötör szerint a jobbikos politikusok minősíthetetlen hangnemben sértegetnek egyes társadalmi csoportokat, köztük a határon túli magyarokat. Mirkóczki Ádám szóvivő a választók egy részére tett sértő megjegyzést, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig az időseket minősítette úgy, ahogy senki az elmúlt 30 évben - támadta be a Jobbikot a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, aki azzal tette fel az i-re a pontot, hogy az ellenzék a Soros Györgynek fontos ügyekben még nyáron is összehívja a parlamentet.

Sorostól fél a Fidesz
A Fidesz pont Soros Györgyre hivatkozva maradt távol a rendkívüli üléstől. "Soros György a helyi embereivel akarja összehívatni" a magyar Országgyűlést, hogy eltöröltesse a "Lex CEU"-t és a "törvények fölé helyezze a Soros-egyetemet" - vizionálták még augusztus elején. Szerintük a magyar baloldal végre is hajtja a rendelést, hiszen Soros bábjai. Ha rajtuk múlna, ugyanilyen gyorsasággal bontanák le a kedvéért a kerítést, a tranzitzónákat és fogadnák el a kvótát, hogy végre tudják hajtani a Soros-tervet" - riogattak akkor. Emlékezetes, hogy a Fidesz legutóbb szintén Sorosra hivatkozva maradt távolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésétől. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke már a hétvégén bejelentette, hogy a kormánypárt bojkottálni fogja az ülést, amit szerinte az ellenzéki képviselőkön keresztül „Soros György hívott össze.

A Ház jelenlévő képviselői - az MSZP-, az LMP- és a Jobbik-frakció tagjai, valamint a DK-sok kivételével a függetlenek - ezt követően kézzel, majd szavazógéppel is voksoltak a napirendről, de mivel 141 képviselő nem volt jelen, és mindössze 57 támogató voks érkezett, határozatképtelenség miatt nem sikerült elfogadni az ajánlást. Így Latorcai János levezető elnök a rendkívüli ülést bő fél óra után bezárta és bejelentette, hogy a következő ülését várhatóan szeptember 18-án tartja a Ház.

MSZP: el kell törölni a CEU-törvényt

Az MSZP továbbra is kitart javaslata mellett, hogy a CEU-törvényt el kell törölni, a devizahitelesek esetében pedig azonnali kilakoltatási moratóriumot kell bevezetni - ismertette az MSZP véleményét Tóth Bertalan. Szerinte a Fidesz és a KDNP a rendkívüli parlamenti ülésről való távolmaradással bebizonyította, hogy nem érdekli az ország jövője, sem az általuk bajba juttatott több százezer ember sorsa. Látható, hogy a Fidesz-KDNP-t leginkább a hatalom megtartása és a saját önző érdekei vezérlik, hiszen korábban volt olyan "bosszúvágytól fűtött javaslatuk", amelynek érdekében nyáron is össze tudták hívni a parlament ülését - tette hozzá.

A frakcióvezető azt követelte, hogy az MNB devizahitelek forintosításából származó nyereségét fordítsák az adósok megsegítésére, és vizsgálják meg, hogy a felvételkori és az átváltási árfolyam közötti különbséget hogyan lehet eljuttatni az adósokhoz. A képviselő hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság harminc napos határidőt adott a magyar parlamentnek a felsőoktatási törvény módosítására, és ha ezt nem teszi meg, akkor az ügy az Európai Bíróság elé kerül, ahol akár bírságot is kiszabhatnak. A frakcióvezető leszögezte: 2018 után a magyar egyetemeknek és főiskoláknak vissza kell kapniuk azt az autonómiát, amelyet a kormány elvett tőlük.

LMP: senki nem tudja, ki lesz a Fidesz következő áldozata

A kormánypártok távolmaradásukkal deklarálták, hogy nem akarnak segíteni a devizahiteleseken - összegezte az LMP véleményét Szél Bernadett. A társelnök-frakcióvezető azt mondta, kevés emberrel szúrtak ki annyira az elmúlt években, mint a devizahitelesekkel, és nem méltó a kormányzásra, aki elmulasztja annak lehetőségét, hogy segítsen ezeken az embereken. Az ülésen a kabinet azt is beismerhette volna, hogy korábban nekiment a felsőoktatásnak, de ehelyett a Fidesz-KDNP gyakorlatilag "lesorosozta" az ellenzéket - folytatta a politikus. A CEU-ügy üzenete szerinte az, hogy ma Magyarországon senki nincs biztonságban, senki sem tudja, hogy ki lesz a következő, akit a Fidesz-KDNP "ki akar végezni, el akar törölni".

Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke azt mondta, remélték, hogy kormánypárti politikusok is részt vesznek az ülésen, de végül csak "a frakció esze, Kósa Lajos" jelent meg. Győzött a kormányzati képviselők lustasága, érzéketlensége és valószínűleg a gyávasága is - foglalta össze véleményét. Nem sikerült megmenteni emberek ezreit, de a kormányváltás után az első intézkedések között fognak segíteni a devizahiteleseken - ígérte a képviselő. Szerinte a kormánypártok beismerték, ezer milliárd forintot szedtek be a bankok devizahitelből származó extraprofitjából. A kabinet ezt a pénzt elvette a bankokból, de nem segítette meg belőle az adósokat - bírált Hadházy Ákos.

http://nepszava.hu/cikk/1138233-gyavak---berekesztettek-a-rendkivuli-ulest-a-fidesz-bojkott-miatt

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5012769854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.22. 08:53:08

Ez normális parlamenti taktika, tedd hozzá. Gyurcsány hónapok óta bojkottálja a plenáris üléseket.

eszti.... (törölt) 2017.08.22. 09:34:49

"kormány viszont a megoldáson dolgozik"

Lassan nyolc éve.
süti beállítások módosítása