He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A pénteki rizsa: A MOL-t visszavásároltam, szinte már az oroszok zsebéből, nyilatkozta a miniszterelnök.

2017.07.07. 10:50 guma

Normális?  Ha az adatokat nézem akkor véleményem szerint bődületes hazugsággal "festi" magát a közrádióban a miniszterelnök! Véleményem szerint szégyen, hogy ennyire felkészületlen "mikrofonállványok" viszik csapdába miközben ontják a hazugság propaganda cunamiját a pénzünkön. (Most csak ebben a témában alább szemezgethetünk a korabeli hírekből - de a többi "hülyeséget" is érdemes körbejárni.)

Miért háborodtam fel? Ki hallott arról, hogy saját zsebéből kiperkálta a 1,88 milliárd eurót? Ha pedig nem ezt tette, csak a közös kassza tartalékából vett meg, 40 százalékkal drágábban a részvényeket, mint amennyiért az oroszok megvették őket - az durva. Márpedig ez a 21,2 százalékos részesedés, ahhoz sem volt elég, hogy az oroszok részt vegyenek a Mol közgyűlésén. (Ha pedig nem saját zsebből üzletelt ilyen nagy vonaluan, akkor most nyílt színen bevallotta, hogy személyében ő Magyarország és saját pénztárcaként kezeli az ország kasszáját?)  Fotó: Mohai Balázs / MTI

Tehát a Gyurcsányék által a kasszában hagyott a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelből finanszírozta a Mol-pakett megvásárlását a kormány, amit az adófizetőknek kellett visszafizetniük, különböző megszorításokkal hasonló összeget "préselt ki" az emberekből, miközben 507 milliárd forintot költött egy mindössze osztalékra jogosító, kisebbségi részvénycsomag megvásárlására.

Orbán: Nem kellett volna megölni Kadhafit

Orbán Viktor szokásos pénteki interjúját adta a Kossuth Rádióban, ahol leginkább a menekültkérdésről és Soros Györgyről volt szó, de szóba került Trump, az osztrákok, a vizes vb és a 2011-ben megölt egykori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi is.

folytatás: http://index.hu/belfold/2017/07/07/orban_nem_kellett_volna_megolni_kadhafit/

Pénzkidobás vagy jó döntés - ellenzéki reakciók a Mol-részvények visszavásárlására

(részlet)

A Jobbiknak tetszik

A Jobbik üdvözölte a Mol-részvények állami kézbe kerülését. Hegedűs Tamás, a párt képviselője keddi sajtótájékoztatóján pozitívumként értékelte, hogy így a jövőben az állam érdemben befolyásolni tudja a Mol stratégiai döntéseit, valamint meg tudja védeni az ellenséges célú felvásárlásoktól is a céget, így összességében a Mol piaci értéke is nőni fog.

A képviselő azt mondta: az ügylettel tulajdonképpen "kijavították a korábbi felelőtlen privatizációs gyakorlatot", és az is bebizonyosodott, hogy "érdemes az oroszokkal tárgyalni." Hegedűs szerint Az IMF-hitel felhasználását a Jobbik "elfogadható megoldásnak" tartja, hiszen így "legalább tudjuk, hogy mire megy el a hitel."

Az LMP az ár miatt aggódik

Az LMP szerint nem igaz, hogy a Mol-részvények visszavásárlásától javul Magyarország energiabiztonsága, viszont 500 milliárd forinttal nő az államadósság - jelentette ki Jávor Benedek, a párt képviselője, aki szerint a döntés hatására nem lesz "egy cseppel több olaj sem Magyarországon", hanem ugyanúgy külföldről importálja majd az ország az energiahordozókat.

Jávor szerint a kormány halmozottan hátrányos helyzetű rétegektől von el forrásokat az államadósság csökkentésére hivatkozva, ezért "nem biztos, hogy a legjobb döntés, hogy az államadósság rovására 500 milliárd forintot fektet a kormány egy tőzsdei cégbe". A képviselő szerint a Szurgutnyeftyegaz az elmúlt időszakban nem mutatott hajlandóságot a Mol-részvények értékesítésére, ezért a mostani tranzakció nagy engedmény a részükről. "Reméljük, nem az az ára ennek a kompromisszumnak, hogy ezért cserébe kell majd az új paksi blokkokat orosz cégekkel építtetni" - mondta Jávor.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentette be: Magyarország visszaszerezte 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól. Orbán bejelentése után Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt közölte: az állam 1,88 milliárd euróért vásárolta vissza a Mol-részvényeket az orosz Szurgutnyeftyegaztól, a tranzakciót pedig a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozzák. A részvénycsomag egy később kijelölendő állami vállalathoz kerül. Szerinte piaci megállapodás történt, a részvénycsomagért semmi mást nem adtak az oroszoknak, csak a vételárat.

http://www.origo.hu/itthon/20110524-politikai-reakciok-a-mol-reszvenyek-visszavasarlasa-bejelentes.html

Orbán: Mindenki tudja, hogy nekünk van igazunk

Soros György tervét hajtják végre Brüsszelben, erről jó, ha tudnak a magyarok

– erre a mondatra csatlakoztam be a Kossuth Rádió adásába, ahol éppen Orbán Viktor miniszterelnök beszélt.

A miniszterelnök hozzátette, Soros terve szerint menekülteket akarnak Európába, hiába volt sikeres a konzultáció. Szerinte néhány európai ország Soros tervén keresztül néhány millió migránst be akar telepíteni.

A civil szervezetekről kérdez a riporter. Az olaszországi állapotokat és civil szervezeteket hasonlítja a magyar civil szervezetekhez.

Soros György finanszírozza, minden kapcsolódik hozzá, bűnözőket, terroristákat mentegetnek.

Ezek nyilvánvaló tények, az egész világ látja, mondta Orbán, de nem állt meg itt:

Mindenki tudja, hogy nekünk van igazunk, de ezt csak négyszemközt mondják. Ma már, hogy a magyaroknak igazuk volt, és igazuk van, már egy közhely.

Mindenki tudja, hogy a migránsok szétosztása nem megoldás, folytatta.

Aki időt nyer, életet nyer, ez az ő stratégiájuk. Biztos abban, hogy Európában bekövetkezik a fordulat.

Mi voltunk az elsők, mert Soros ideterelte a migránsokat, tudtuk meg.

Nem kellett volna megölni Kadhafit

– ezt már Líbiával kapcsolatban mondta, mert amíg ő volt hatalmon, legalább volt kormányuk és nem volt népvándorlás, menekültáradat.

Magyarország ura a saját energetikai helyzetének, mondta.

A MOL-t visszavásároltam,

szinte már az oroszok zsebéből, nyilatkozta a miniszterelnök.

Ausztriát társtalan, de eddig sikeres országnak tartja:

Tehetséges ország, de külpolitikailag társtalan és a V4-eket nem tudja majd megbontani.

Kiválóan állnak a vizes-vb előkészületei, tudtuk meg.

Magyarország sose rendezett ekkora eseményt, eddig nem mertük ekkora fába vágni a fejszénket.

Szerinte ez egy jó alkalom, hogy megmutassuk mire vagyunk képesek. Úgy érzi Budapest óriásit fejlődött, az uszodákat felújították, az alsó rakpartot megcsinálták.

http://24.hu/belfold/2017/07/07/orban-mindenki-tudja-hogy-nekunk-van-igazunk/

A parlament előtt a Mol-részvények visszavásárlása

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a Mol-részvények visszavásárlásával összefüggő költségvetési törvénymódosítást. A 2011. évi költségvetés módosításával a részesedés-vásárlás az államháztartási törvény szabályai szerint növeli a költségvetési hiányt, ezért módosítani szükséges a kiadási főösszeg és a hiány mértékét. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett javaslat szerint a központi költségvetés ez évi kiadási előirányzata 489,5 milliárd forinttal 14.337,2 milliárd forintra, a hiány pedig 1.184,3 milliárd forintra nő.

A részesedés-vásárlás az államháztartási törvény szabályai szerint növeli a költségvetési hiányt, az Európai Unió statisztikai módszertana alapján azonban nem rontja a maastrichti hiánymutatót.
A módosítás szerint az Országgyűlés jóváhagyja, hogy az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter az állam nevében és javára a Mol által kibocsátott 22.179.488 darab “A” sorozatú, ezer forint névértékű részvényt vásároljon. A részvényvásárlásra irányuló kifizetés összege nem haladhatja meg az 1,880 milliárd eurót. A kiadásként elszámolt összeg azonban a devizaárfolyam-változás következtében eltérhet az előirányzattól.

A részvénycsomag vételára euróban van meghatározva, amelynek költségvetési kiadásként forintban megjelenő összege a vételár fizetésének napján érvényes árfolyam ismeretének hiányában előre nem határozható meg. Ezért nevesíti a törvény devizában a kifizetésről szóló felhatalmazást, és ad felhatalmazást az árfolyamhatás mértékéig a kiadási előirányzat túllépésére.
A részvények felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) látja el. A vagyonkezelő a részesedés megszerzéséről szóló szerződésben foglalt fizetési kötelezettség teljesítése érdekében pénzügyi intézménynél euró-alapú bankszámlát nyithat, amely kizárólag a részesedés vételárának megfizetését szolgálhatja. A bankszámlát a részesedés megszerzéséről szóló szerződés teljesítését követően meg kell szüntetni.

Az általános indoklás szerint a Surgutneftegasnál lévő Mol-részesedés megvásárlása több szempontból is fontos Magyarország számára, mivel gyarapítja a nemzeti vagyont, hozzájárul az energiabiztonság növekedéséhez, az orosz tulajdonlással kapcsolatos konfliktus megszűnésével elhárul az orosz-magyar kapcsolatok dinamikus fejlődésének egyik akadálya.
A törvényjavaslat a kihirdetést követő napon lép hatályba, a kormány a javaslat sürgős kihirdetését is indítványozta.
Orbán Viktor miniszterelnök május 24-én jelentette be, hogy “Magyarország visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól”. A magyar állam 1,88 milliárd euróért vásárolta meg az orosz energetikai cégtől, a Surgutneftegastól (Szurgutnyeftyegaz) a Mol-részvényeket.
Az állam a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozza a pakett megvásárlását, a tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken benyújtotta a Mol-törzsrészvények állam javára történő vásárlás jóváhagyásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, amelynek mellékletében szerepel a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) és a Magyar Állam között 2011. május 24-én létrejött részvény adásvételi szerződés.

A határozati javaslat tartalmazza azt is, hogy a kormány a megtett intézkedésről és a szerződés teljesüléséről 2011. december 31-éig tegyen jelentést az Országgyűlésnek.

http://oroszhirek.hu/2016/06/28/a-parlament-elott-a-mol-reszvenyek-visszavasarlasa/

Megvette az állam a Mol ötödét: félezer milliárd forintunkba került

Magyarország visszaszerezte a Mol 21,2 százalékos tulajdonrészét - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Az orosz Szurgutnyeftyegazzal kötött ügylet több mint 500 milliárd forintba került. A bejelentés szerint az IMF-hitel fedezi a tranzakciót.

Megerősítette lapunk információját Orbán Viktor miniszterelnök, amikor nemrégiben bejelentette: a magyar állam megvásárolta a Mol 21 százalékát. Ahogyan írtuk, az üzlet az orosz Szurgutnyeftyegazzal köttetik. A kormányfő úgy fogalmazott: ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt, egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást. Hozzátette: fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton, egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása.

A kormányfő közölte: Magyarország és Közép-Európa megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése. "Erős magyar és erős közép-európai vállalatokra van szükség, hogy a XXI. században versenyképes legyen a régió és Magyarország. A Mol ilyen vállalat" - mondta. Szerinte a magyar kormánynak mindenkor ki kell állnia az ország és a magyar emberek érdekeiért. "Ezt tettük, ezt tettem én is a mai napon, és ezt fogjuk tenni a jövőben is" - zárta sajtónyilatkozatát.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: a magyar állam 1,88 milliárd euróért szerezte vissza a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt az orosz Szurgutnyeftyegaz. A miniszter szerint a tranzakcióval a sikerült stabilizálni Mol helyzetét, valamint egy jelentős akadály hárult el a későbbi orosz-magyar kapcsolatok továbbfejlődése elől.  A vásárlást az IMF által biztosított hitelből fedezi az állam, a tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani.

Az orosz olajcég 2009-ben vette meg a Mol 21 százalékát a Mol-vezetéssel illetve a magyar kormánnyal nem túl jó viszonyt ápoló osztrák OMV-től. Ez az "átok" átkerült a Szurgutnyeftyegazra is. Az így a Mol legnagyobb tulajdonosává váló orosz olajtársaságot ugyanis máig még a részvénykönyvbe sem jegyezték be. Így kizárólag osztalékért állhatott volna sorba, de a Mol azóta komoly nyereségéből egyetlen fillért sem juttatott részvényeseinek.

A Szurgutnyeftyegaz képviseleti irodája Moszvában. Az oroszoknak 1,4 milliárd eurót is megért a Mol

Az orosz kormány többször utalt rá: a számos adódó közös üzleti lehetőségből addig nem lesz semmi, amíg a - papíron magántulajdonú - Szurgutnyeftyegazt nem jegyzik be a - szintén magántulajdonú - Mol részvénykönyvébe. Az orosz kabinet a Mol-igazgatóságban is szívesen látta volna az orosz cég képviselőjét, vagyis jelentős hatást kívánt gyakorolni a Mol életére.

Értesülésünk szerint a pénzt a nemzetközi hitelfelvételi szándékát nemrég bejelentő állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) biztosíthatja. Így elképzelhető, hogy az MFB lesz a Mol 21 százalékos tulajdonosa.

Korábban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kedvezően ítélte meg egy ilyen kivásárlás eshetőségét.

Ebből a szempontból tehát kétségtelenül jó megoldás a kivásárlás. Ugyanakkor költségvetési szempontból komoly kérdéseket vet fel. A lépés nyomán ugyanis félezer milliárd forinttal nőtt az államadósság, még ha az csak egy állami cég könyveiben jelenik is meg. Felvetődhet, hogy Magyarország mostani helyzetében valóban ez volt-e a legfontosabb megoldandó kérdés, ami miatt a - máskor határozottan államadósság-ellenes - kabinetnek félezer milliárd forintos újabb hitelfelvételre volt szüksége.

http://nol.hu/gazdasag/felezer_milliardert_megvette_az_allam_a_mol_21_szazalekat_-1079891

IMF-hitelből vásárolt MOL-részvényeket az állam

Nem növeli a költségvetési hiányt és az államadósságot az orosz kézben lévő MOL-részvények megvásárlása, mivel az 1,88 milliárd eurós vételárat az IMF-kölcsönből fedezik.

Megvásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos MOL részvénycsomagját a magyar állam, jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Marriott Hotelben tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. Fellegi szerint a szerződés aláírása gazdaságtörténeti jelentőségű pillanat, az elmúlt egy év kormányzásának egyik legfontosabb eseménye.

A stratégiai jelentőségű részvénycsomag megvásárlásával az Orbán-kormány az állami szerepvállalás erősítésére törekszik a gazdaságban, valamint növelni akarja az energiaellátás biztonságát. A miniszter hangsúlyozta, hogy kisebbségi tulajdonosként az állam támogatja a MOL-t irányító menedzsmentet. Hernádi Zsolt vezérigazgató szerint minden érintett számára megnyugtató megoldás született, ami véget vet a bizonytalanság korszakának, mivel korábban aggodalom övezte a Szurgut-részvények sorsát. Az orosz cég 2009-ben lett a MOL legjelentősebb kisebbségi tulajdonosa, miután az osztrák OMV felvásárlási kísérletét a menedzsment meghiúsította, és ezután az osztrákok eladták a részvénycsomagjukat az orosz vállalatnak. Hernádi felhívta a figyelmet, hogy utoljára 1998 és 2003 között volt ilyen magas az állami tulajdon hányada a cégben, ám lehűtötte a benzin árának csökkenéséhez fűzött reményeket, mivel a benzinár alakulása alapvetően a világpiaci tényezők függvénye.

A nagyjából 500 milliárd forint értékű részvényeket piaci áron, 1,88 milliárd euróért vásárolta meg a magyar állam. A vételárat a korábbam lehívott és a Magyar Nemzeti Bankban letétbe helyezett IMF-hitelkeretből fedezik, így az nem befolyásolja az államadósság alakulását és nem növeli a költségvetési hiányt. A szerződést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, mivel rendkívül jelentős kötelezettségvállalásról van szó. A tranzakciót augusztus 31-ig szeretnék lebonyolítani.

Bár korábban Fellegi azt nyilatkozta, hogy a vitás orosz-magyar ügyekről egy csomagban fognak megállapodni, állítása szerint mégis tisztán piaci megállapodás született, amelynek nem képezik részét egyéb, nem publikus kiegészítő elemek. A tárgyalások az orosz-magyar gazdasági vegyes bizottság legutóbbi (március közepi) moszkvai ülése után gyorsultak fel, és április végére született meg az egyezség.

Az állami tulajdonrész hamarosan tovább növekedhet a cégben, mivel a magán-nyugdíjpénztári alapok államosított vagyonából is az állam tulajdonába kerül további legalább 2.4 százaléknyi részvény. Egyelőre nem született kormánydöntés arról, hogy ez a részvénycsomag tartósan állami kézben marad-e.

http://valasz.hu/vilag/aprilis-vegere-szuletett-meg-az-egyezseg-38083/

Még egy érdekes, sok oldalról körbejárt összefoglaló:

Orosz reakciók a Mol-ügyletre - Átnéznek rajtunk

 

 A Mol-papírok visszavásárlásának hátteréről és indítékairól új információt az orosz sajtó sem bányászott ki, sőt, néhány nap alatt túl is lépett az ügyön. De ne gondoljuk, hogy Moszkvában nem jegyezték meg a magyar kormány mezének a számát - és nem akarják majd felrúgni, ha megint arra szaladgál.

A tekintélyes moszkvai energetikai alapítvány, a Fond Nacionalnoj Energetyicseszkoj Bezopasznosztyi (FNEB) is csupán rövid kommentárban foglalkozott az üggyel; azon a tízes toplistán, amelyet az FNEB a hónap legjelentősebb energetikai eseményeiről összeállít, a Mol-részvények visszavásárlása épphogy elcsípte az utolsó helyet. A kevés egyéb közlemény is többnyire orosz kudarcként értékeli a nyugat-szibériai olajóriás visszavonulását, ám ezek rendre azt is hozzáteszik, hogy már a 2009-es vásárlás is kétségek sorát vetette fel. Vajon mi lehetett a két évvel korábbi ügylet tényleges célja?

A moszkvai, ahogy a magyar sajtó is, szereti a Szurgutnyeftyegaz vásárlását azzal magyarázni, hogy a cég a Nabucco-projekt dokumentációjához akart így hozzáférni, illetve a Déli Áramlattal versengő gázvezetékterv megvalósítását akadályozta volna Mol-tulajdonrésze révén. Ezt azonban nehéz komolyan venni. Moszkvának ugyanis merő pénzkidobás lett volna 1,4 milliárd eurót kiadni csak azért, hogy naprakész, érzékeny információkat szerezzen a Nabucco-terv állásáról: hisz a majdani gázvezeték keleti végén máig "házon belül van", és ha netán kíváncsi lenne, hát Azerbajdzsánban vagy Türkmenisztánban érdeklődik. De gyöngécske lábakon áll az ellehetetlenítéselmélet is: a majdani gázvezeték valódi gondjai nem az európai részesek magatartásával függenek össze, hanem a vezeték tartós és megbízható feltöltésével.

El van intézve

De bármi is állt a Szurgut 2009-es részvényvásárlása mögött - hozzáférés az értékes finomítókapacitásokhoz, tulajdonosi megkapaszkodás a kelet-közép-európai energetikai piacon, stb. -, egy dolog biztos. Az oroszok az ügylet meghiúsulását annak ismételt bizonyítékának látják, hogy a Nyugat nem hajlandó Moszkvát tulajdonosként az értékes területekre - legyen az autógyártás vagy energetika - beengedni. A FNEB már óva inti az orosz energetikai cégeket az efféle tervektől; és nemcsak azt helyesli, hogy a Szurgutnyeftyegaz visszalépett, de a többi energetikai vállalatot is arra tereli, hogy hagyjanak fel botor iraki, venezuelai és guineai beruházásaikkal. Hisz az országnak kevés haszna van ezekből.

Ám ha a Mol-papírok ügyét szélesebb kontextusban, az orosz-magyar kapcsolatok alakulásának elmúlt egy évét is mérlegre téve vizsgáljuk, akkor nem tűnik alaptalannak a feltételezés, hogy az 518 milliárd forint nem a végső ár, amit ezért a boltért fizetnünk kell. A magyar fél kitartóan igyekszik a hazai közvéleménnyel elhitetni: a Mol-papírok közpénzen történő visszavásárlása nemcsak energiabiztonságunkat növelte, de üzletileg is előnyös lépés volt. Az előbbire vonatkozóan semmiféle bizonyítékkal nem álltak elő, és az utóbbival kapcsolatban is sok a kétség. Mert mitől is lenne jó üzlet az, ha a Mol - amelynek adózás előtti profitja az utóbbi időben évi 100 milliárd forint körül alakul - majd osztalékok formájában úgy huszonöt év alatt (és ebben a hitelkamatok még nincsenek is benne) kipengeti a most megvett részvénycsomag árát?

De lehet ennél nagyobb baj is. A közelmúltban először Szergej Lavrov külügyminiszter, majd Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó mondta le budapesti útját. E malőrök, meg a Magyarországgal foglalkozó orosz sajtókommentárok egyre kritikusabb hangvétele azt sejtetik, hogy - szemben Szijjártó Péter állításával - a Mol-papírok visszaszerzésének módja nem tette egyszerűbbé és reménytelibbé a két ország kapcsolatait. A részvények rendezetlen helyzete valóban beárnyékolta az orosz-magyar viszonyt, ám azzal, ahogy a magyar kormány kiszorította az orosz olajóriást, jelentősen meg is nehezítette Moszkvával való együttműködését. Amire pedig még hosszú időn át szükségünk lesz.

A magyar jobboldal egy ideje mintha maga is elhinné azt az általa megrajzolt és terjesztett nézetet, hogy Magyarország fontos Oroszország számára. (Igaz, ez a fontosság e narratívában leginkább félelemként jelent meg. Attól való félelemként, hogy az oroszok manapság nem tankkal, hanem energetikai tervekkel verik rabláncra a magyart.) Csakhogy a tények ezt a tételt nemigen igazolják. Hazánk ugyanis nem tranzitország - legfeljebb akkor lesz az, ha megépül a Déli Áramlat, és az nem tőlünk délre halad majd el. Erőforrás és tudás híján a posztszovjet térség geopolitikai küzdelmeibe sem vagyunk képesek bekapcsolódni. Moszkvát Köztes-Európából legfeljebb két ország izgatja: Lengyelország és Románia. Ám míg az utóbbi inkább "negatív értelemben" kelti fel figyelmét - azaz úgy érzékeli, hogy a geopolitikailag érzékeny területen fekvő Románia hagyományosan barátságtalan vele szemben, ezért potenciális veszélyforrást lát benne -, addig Moszkvát stratégiai érdekei afelé terelik, hogy Lengyelországgal a kiegyezés és az együttműködés lehetőségeit keresse.

 

Függő ügyek

És mert Oroszország számára sem komoly kockázatot nem jelentünk, sem stratégiai előnyökkel nem kecsegtetjük, alkupozícióink is igen gyengék. Pedig a 2014 végén lejáró hosszú távú gázszerződésünk minél kedvezőbb megújítása ezt roppant fontossá tenné. Már az is jelentős előnnyel járna, ha nem kéne kivárni az érvényes szerződés lejártát: de erre az után, hogy a Mol-papírokkal való alku lehetősége is elszállt, még kevesebb az esély. Sőt, inkább úgy fest, hogy Moszkva még a korábbiaknál is kevésbé lesz készséges a számunkra fontos ügyekben. Azt nem hinném, hogy az orosz vezetés kifejezetten keresni fogja a konfliktust - ahhoz azért kéne még pár hasonlóan ügyes húzás -, de hogy a következő években Oroszország nem lesz velünk együttműködő, abban biztos vagyok. Igen, Magyarország Európában az orosz gáz ötödik legnagyobb vásárlója. Ez valamennyi súlyt valóban ad az országnak - csakhogy a globális válság utáni években már csak évi 7 milliárd köbméter körül vásárolunk (a korábbi 10 milliárd helyett), jelentősen elmaradva az orosz gáz legnagyobb európai fogyasztóinak - németek, franciák, olaszok és osztrákok - tételeitől. És akkor az orosz piacon dolgozó magyar cégek várható nehézségeit és lehetséges veszteségeit be sem áraztuk. Ne legyenek kétségeink: a politikai kapcsolatok lehűlését ők is meg fogják érezni.

Egyelőre nem tudjuk, hogy végső soron menynyibe is kerül majd nekünk, a magyar politikai közösségnek a Mol-ügylet. De az már most jól látszik, hogy többe, mint az augusztus végéig átutalandó 1,88 milliárd euró. 

 http://magyarnarancs.hu/kulpol/orosz_reakciok_a_mol-ugyletre_-_atneznek_rajtunk-76273

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2012647735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.07.09. 12:40:15

Amit nem értek. Gondolom Soros György az Egyesült Államok külügyével egyeztetve ténykedik kishazánkban. Aztán ha nem tévedek mai szövetségi rendszerünk feje az Egyesült Államok. A demokrácia legfőbb terjesztője miért hagyja szó nélkül ezt a hazai? fasizálódást? Biztos vagyok benne hogy az atombomba bevetése és a diplomáciai semmit mondás között tág tere lenne a beavatkozásnak.

Már ha valóban az az államok célja, hogy a demokrácia terjedjen sártekénken.

guma 2017.07.09. 13:31:01

@rdos:

szerény véleményem szerint, a rendszere másként működik...

hogy mi a (nemzetközi, már ha van!?) cél? számomra nem világos - de a megtévesztés magasiskolájának tartom pl, hogy tájékoztatásként lehet 1 emberre uszítani, egy demokráciában.

én úgy értelmezem a szerepét, hogy ma nem önti ide ma a pénzt hanem a valamikor adott tőke adja a működési költséget ( a CEU-nál is!).

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2017.07.09. 15:10:31

@guma: Boccs, nem Sorosra hegyeztem ki kérdésemet, hiszen ő elvileg egy gazdag adakozó szimpla civil. A CEU cél szerintem végtelenül egyszerű, jól megtanítani a gyerekeket angolul, multikulti, ismerjék meg egymás országát kultúráját, aztán jöjjenek haza a diákok - ösztöndíjasok. Teljesen jó, ennél nagyobb "bajuk" soha ne legyen. :-)

Akkor újra nekifutok kérdésemnek, ha Sorost támadja a magyari kurmány szerintem azzal egyben az amerikai kormányt is támadja. És ez az amit nem értek, a jenkikre sok mindent lehet mondani de hogy hagynák magukat azt nem. És azt hiszem megkockáztathatom azt az állítást, hogy ha meg akarnák állítani moszkoVityát kapásból fél tucat módjuk lenne rá.

Még rövidebben. Egy "magyari trampli" rázza a pofonfát, aztán mi kapjuk a "válasz nyaklevest". :-( Ennyi a félelmem, semmi több. :-(
süti beállítások módosítása