He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Ilyen hangszer már pedig nincs! :))))

2017.04.27. 07:54 guma

Különleges hangszerek

A zene, a muzikalitás az emberiség történetével egyidős jelenség, melynek hatására már az ősidők óta készítenek hangszereket. A számos egyedi formájú és hangzású instrumentum közül is azonban kiemelhető néhány igencsak speciális, egyedi, ötletes darab, amelyek meghökkentő módon adnak ki hangokat.

A Lancashire környéki éneklő fa

Éneklő fa

Az angliai Lancashiretől nem messze, mely Manchester közelében található, áll egy különleges műalkotás, egy közel három méter magas, fát szimbolizáló, különböző hosszúságú horganyzott acélcsövek sokaságából felépülő szobor, mely folyamatosan különös hangokat ad ki. Úgy lett megépítve, hogy a szél, bármilyen irányból és erővel is fújjon, mindig megszólaltassa a csövek egy részét, halhatóvá téve ezzel a szél játékát. Az így keletkező zeneszerű dallamokat "dudorászó" alkotás ennek köszönheti beszédes nevét is: "Éneklő fa" (angolul: Singing-Ringing Tree).

Tengeri orgona

A Zadari (Horvátország) tengeri orgona

A tengeri orgona felépítését tekintve a tengerpart egy több tíz méteres szakaszán végighúzódó kőlépcsőkből álló építmény, mely lépcsők a tengerbe nyúlnak. Alattuk különböző hosszúságú, kőbe fúrt csövek találhatóak, melyek merőlegesek a tengerre, ezek tekinthetők lényegében az orgona sípjainak. A csövek úgy vannak kialakítva, hogy több különböző hangszinten és hangmélységben tudnak megszólalni, a lépcsősor mögött elhelyezkedő lyukakon keresztül. A (folyamatos) hangzást a tenger állandó mozgása biztosítja, melynek vize a csövek végébe csapva megszólaltatja azokat. Lényegében tehát valóban a tenger "játszik" e különleges orgonán, melynek hangja a pánsíphoz hasonlítható.

 

Hidraulofón (hydraulophone)

A hidraulofón hangszerek úgy vannak kialakítva, hogy a rajtuk áthaladó folyadék (a leggyakrabban víz) áramlása szólaltatja meg őket (némileg levegő is lehet bennük, mint közvetítő közeg). A rajtuk játszó zenész általában ugyanezen közeggel van kapcsolatba, a leggyakrabban apró lyukak befogásával manipulálja a hangokat, a lyukacskákon áthaladó vízsugarak útjának blokkolásával. Az összhatás igencsak különleges lesz hisz különböző hangszínek egész palettájának megszólaltatására ad lehetőséget e zenei instrumentum. A legtöbb hidraulofón hangja az orgonáéhoz hasonlatos, így szokták őket víziorgonáknak is nevezni.

További érdekes meglepő hangszerek

http://www.bestofcafe.hu/kulonleges_hangszerek.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4712452339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása