He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A hazudozások után statáriumot hozó döntés "előzményeit" a CEU-ról - Moldova már 78-ban megírta.

2017.04.05. 06:12 guma

Köszönet Partinak, hogy megemlítette ezt az "elfelejtett" Moldova remeket, bár Jótündértől a Valahol Európában film "asszociációja" az ámokfutás után, ugyancsak helytálló, szerintem. A poszt végén belinkelt blogon hallhatod is a művet! Ja és az sem mellékes, hogy bár napjaink politikusa kell életre - itt nem kínodban nevetsz a szitukon.

Moldova György: A beszélő disznó

/A kép forrása: moly.hu/ 

Az 1978-ban megjelent szatíra-kötet Moldova György határtalan fantáziájáról tesz tanúbizonyságot, habár az állami gazdaság főállattenyésztőjének rádióban elhangzott magas labdáját – „az alkalmazott tápszert a sertések túlságosan savanyúnak találták” –  nem volt nehéz leütni egy ilyen koponyának.

Az ólon belül beszélt valaki

A „beszélő disznó” a Feketetelki Állami Gazdaság életét dokumentálja, mindazonáltal nem nehéz rájönni, hogy a történet mögött egyfajta korrajz húzódik meg. Józsi, a szószátyár sertés beszédkészségét különböző megfigyelésekre, hangulatjelentések készítésére használja, amely természetszerűleg számos komikus pillanat forrása lesz. Az emberi és állati jellemvonások, jellemzők vég nélküli keveredése adja a szatíra magvát, a könnyed poénokból alant olvasható rövid idézet.

Fent a teherautón az öreg kanok tisztelettel és szeretettel vették körül, de Józsi vigasztalhatatlannak mutatkozott, azt röfögte, hogy nem hajlandó ilyen megalázottan élni, ennél sokkal szebb a dicső halál. Az öreg kanok meghatottan néztek össze.
– Ez a malac sokra vihette volna –– mondták –, nagy disznó lett volna belőle.

Józsi továbbtanul

Ahogy az egy ilyen műben joggal elvárható, fordulatokban nincs hiány. „Hősünk” megtanul írni-olvasni, tanfolyamokra és előadásokra jár, társadalmi életet él, vizsgafeladatot végez, de csak a gyakorlati próbatételeknél érzi igazán jól magát. Azt hiszem, ezek után már nem lehet meglepő a szemünk láttára kibontakozó szerelmi szál, Józsi a gazdaság igazgatónőjét környékezi meg – a románc további részleteiről szándékosan nem ejtek szót. 

Józsi, ha nehezen is, de felfogta, hogy mit kívánnak tőle, kis noteszébe, melybe az idegen szavak magyarázatát jegyezgette, beírta: „dialektikusan=csak a jót”, jelentései ezután a malacok teljes elégedettségéről, példás fegyelmezettségéről számoltak be.

Egy karrier kiteljesedése

Moldova György írói képességeit mutatja, hogy a történet még a valóságtól erősen elrugaszkodott bekezdéseknél sem tűnik bugyutának, vagy kiszámíthatatlannak. Véleményem szerint ideális pontnak tekinthető az, amikor egy szatíra folyamatos gondolkozásra, a háttérben meghúzódó mélyebb mondanivalók felkutatására készteti az olvasót, miközben nem mellőzi a finom humort sem. Itt összeállt ez a tökéletes elegy, a „beszélő disznó” egy könnyen emészthető, fiatalabb és idősebb korosztályt egyaránt kacagtató pillanatokkal megörvendezhető olvasmány lett.

http://konyvezek.blog.hu/2015/07/13/moldova_gyorgy_a_beszelo_diszno

Itt pedig meghallgathatod:

https://felolvaso.wordpress.com/2013/09/13/moldova-gyorgy-a-beszelo-diszno/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6912402357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orica Középföldi 2017.04.05. 12:32:27

Nagyon jól szórakoztam, köszi:)
süti beállítások módosítása