He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Tusványos után...

2014.07.29. 20:04 guma

TGM: Magyarországon hivatalosan megszűnt a demokrácia

Szombaton Magyarországon hivatalosan megszűnt a demokrácia – ezt mondta Tamás Gáspár Miklós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A filozófus szerint az idei Tusványos rendkívül fontos esemény volt, mert a magyar kormány vezetője – akit a filozófus történelmi alaknak, karizmatikus figurának tart – szakított az eddigi felfogásával, illiberális államot épít, szakítani akar a jóléti állam ideájával, sőt szerinte az emberi jogok is túlhaladottak, és szembefordult a civil társadalommal is. Tamás Gáspár Miklós szerint ez szakítás az „úgynevezett szabad világban” kialakult társadalmi konszenzussal, szakítás a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjével.

Szerinte Orbán már nem fogja a hatalmat önként kiadni a kezéből, azt is nyilvánvalóvá tette, hogy választás útján őt nem lehet eltávolítani – vagy itt marad, amíg egészsége engedi, és irányítja az ország sorsát lefelé, vagy hatalmas zűrzavar lesz az országban, tette hozzá. A filozófus szerint a négymillió szegényt lehet szembeállítani azzal a hazugságtengerrel, amivel Orbán, és szolgái elárasztják az országot.

Orbán egykor és most

Sokan vízválasztónak vélik, hogy a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn elhatárolódott a liberális államtól. Megnéztük, hogy a legutóbbi 25 évben miként vélekedett a liberális jelzőről és a liberalizmusról, vajon szombati kijelentése pálfordulásnak tekinthető-e. Részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a hét végén elhangzott beszédéről az összes nagyobb szlovák lap beszámolt, több kommentárban is reagált.

Sme: "Orbán minden óvatosságát elveszíti"

Orbán Viktor rendszeres tusnádfürdői kinyilatkoztatásait már évek óta nagy figyelem övezi, mivel a miniszterelnök támogatói körében "minden óvatosságát elveszíti", ugyanakkor mostani beszéde nyíltság terén minden eddigit felülmúlt, mivel lényegében kimondta, hogy a nyugati típusú liberális demokrácia és a nyugati értékek követése Magyarországon véget ért - írta hétfői kommentárjában a pozsonyi liberális Sme.

orbán viktor tusnádfürdőnOrbán Viktor Tusnádfürdőn

A szlovák lap magyar ügyekkel foglalkozó kommentárírója, Peter Morvay az általa jegyzett, "Orbán végez a demokráciával" című írásban megjegyzi: érdekes lesz követni, miként "egyeznek ki" a magyar miniszterelnök szavaival azok a nyugati és szlovák konzervatívok, akik eddig védték attól, hogy az Európai Unió "bármi hatékonyabb intézkedést hozzon Orbán rezsimje ellen". Hozzáteszi: kérdéses, hogy ráébrednek-e, hogy az egykor liberális Orbán számára az általa ma már gyűlölt és elutasított liberalizmus nem csupán a homoszexuálisok házasságkötését jelenti, hanem mindent, ami akadályozza őt a "hatékony kormányzásban".

Pravda: "nagyon súlyos forgatókönyv"

Ha Orbán Viktor csak a felét is komolyan gondolja annak, amit mondott, akkor is meg kell állapítani, hogy déli szomszédjainknál "nagyon súlyos forgatókönyv" van kialakulóban - írta hétfői, "Lázálomszerű megnyilatkozás" címet viselő kommentárjában a pozsonyi Pravda. A szlovák lap szerint Orbán Viktor Tusnádfürdőn ugyan semmi olyat nem mondott, amit korábban más alkalmakkor ne mondott volna, de ezúttal "az orbánizmus tömör, egységes formát kapott, s csaknem manifesztum jellege volt".

résztvevők hallgatják orbán viktort tusnádfürdőnRésztvevők hallgatják Orbán Viktort Tusnádfürdőn

A Pravda szerint azt, ahogyan Orbán Viktor "támadta a liberális államot és a demokráciát mint olyat", az Európai Uniónak nagyon komolyan kell vennie, mivel egy olyan ország, amely "Orbán értelmezése szerint" se nem nyugati, se nem liberális, és talán nem is demokratikus, soha nem lett volna az EU része.

Brüsszelhez fordul az Együtt-PM

Ahogy beszámoltunk róla, az Együtt-PM Szövetség az Európai Bizottsághoz fordul Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszéde miatt, segítséget kérve a független civil szervezetek "üldöztetése", így "Magyarország putyinizálódása miatt". Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM Szövetség társelnökei az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben az írták: a szövetség "nem fogja hagyni, hogy Orbán Viktor putyini bábállamot csináljon" Magyarországból. "Minden eszközzel, minden eddiginél keményebben fogunk küzdeni, hogy felépítsük a rendszert elutasító ellenállást, megdöntsük az Orbán-uralmat, és helyreállítsuk a jogállamot Magyarországon" - fogalmaztak.

Az Együtt-PM szerint Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszédével "valami eltört", mert a kormányfő most mondta ki először nyilvánosan, hogy "fel kívánja számolni a magyar demokráciát, és helyette egy oligarchikus államszervezet kialakítását tűzi ki célul, melynek példája a putyini Oroszország".

MSZP: Orbán mindenkivel szakított

Az MSZP elnöke szerint a miniszterelnök tusnádfürdői beszédével kilépett az európai és a magyar polgári demokráciák értékrendszeréből. Tóbiás József azt mondta, hogy közjogilag még van az országnak miniszterelnöke és kormánya, de az értékeket tekintve nemcsak a szocialistákkal szakított a kormányfő ezzel a beszédével, hanem a liberálisokkal, a konzervatívokkal és mindenki mással, aki a demokrácia értékrendszerében keresi a megoldásokat.

Balázs: lesznek következményei a beszédnek

Balázs Péter volt uniós biztos szerint nem lesz következmény nélküli Orbán Viktor hétvégi beszéde. „Biztosan összeráncolták a homlokukat az EU-ban, hogy Oroszország, és Törökország a példa hazánk számára”– magyarázta az Egyenes Beszédben. Hozzátette: ezzel a beszéddel folytatódhat az ország elszigetelődése, ami nem mellesleg a befektetőket is elriasztja.

LMP: Orbán hatalomgyakorlását a cinizmus tartja össze

Az LMP szerint nem Orbán Viktor miniszterelnök helyzetértékelésével van vitatkoznivalójuk, hanem a következtetésekkel. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke a kormányfő Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva szombaton az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor egész hatalomgyakorlását a cinizmus tartja össze, ami leginkább abban érhető tetten, ahogy "gátlás nélkül" kihasználja, hogy a magyar társadalom "szolidaritáshiányos". Hozzátette: ezek után pedig a cinizmust ostorozni "meglehetősen sajátos". Ez leginkább egy lélekbúvárnak okozna feladatokat, és nem egy politikai elemzőnek - fogalmazott.

DK: agyrém

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi beszédében lényegében azt hirdette meg, hogy a szabadságra épülő demokráciával szemben "egy fasiszta, szabadságot lebontó államszervezés" a követendő példa. Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton, a fővárosi Szabadság-szobor lábánál tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a miniszterelnök "sajnos vagy elmeháborodott, és/vagy hazaáruló". A DK szerint agyrém, hogy Orbán Viktor Magyarország számára többek között Oroszországot és Kínát állította követendő példának, "mert azok hatékonyan szervezik meg az államukat".

Liberálisok: Orbán megtámadta a demokrácia alapját

A Liberálisok szerint a kormányfő Tusnádfürdőn elmondott szombati beszédében új államrendet hirdetett, megtámadta mindazt, ami a demokrácia alapja. Az ellenzéki párt azt közölte az MTI-vel, hogy értékelésük szerint Orbán Viktor nemet mondott a szabadságra, a piacgazdaságra, a civil társadalom önszerveződésére és értékeire. "Megtagadta mindazt, amiért egykoron harcba szállt és politikai szerepet vállalt, megtagadta egykori önmagát" - fogalmaztak.

Kína, Oroszország és Törökország a példa

Az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. Erről beszélt Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén tartott előadásában. A miniszterelnök kijelentette: a világban versenyfutás van annak az államnak a kitalálásáért, amely leginkább képes egy nemzetet sikeressé tenni. Ma a világ azokat a rendszereket próbálja megérteni, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek, az elemzések "sztárjai" pedig Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország - mondta.

orbán viktor és németh zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnökeOrbán Viktor és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke

"Megpróbáljuk megtalálni a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világ-versenyfutásban" - fogalmazott Orbán Viktor.

"Nem liberális államot építünk"

A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell - foglalt állást a kormányfő, aki szerint a korábbi liberális magyar állam nem védte meg a közösségi vagyont, nem kötelezte a mindenkori kormányt, hogy ismerje el a világban élő magyaroknak a magyar nemzethez való tartozását, nem védte meg az országot az eladósodottságtól, a családokat pedig az "adósrabszolgaságtól". Arra a kérdésre, hogy a nemzetállam, liberális állam, és jóléti állam után mi következhet, Orbán Viktor szerint a magyar válasz az, hogy egy munkaalapú állam korszaka következhet el. Mint mondta, azt várják el a polgárok a magyar vezetőktől, hogy dolgozzák ki azt az új államszerveződést, amely a liberális államszerveződés korszaka után - a kereszténységet, szabadságot, az emberi jogokat tiszteletben tartva - ismét versenyképessé teszi a magyar közösséget. A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve, hogy ilyen értelemben a Magyarországon épített új állam egy nem liberális állam.

Az erdélyi közösség számíthat Magyarországra

Az autonómiatörekvésekről azt mondta: ha az erdélyi közösség abba a helyzetbe kerülne, hogy a neki járó forrásokat a román költségvetésből nem kapja meg, számíthat Magyarország támogatására. Az így elveszített forrásokat a magyar gazdaság azonban jelenleg nem tudja pótolni. Az itteni politika fontos része kell legyen, hogy meg tudja szerezni az Erdélyt illető költségvetési forrásokat azon intézmények fenntartására, amelyek állampolgári jogon járnak.

A román hírszerzés is rajta van az ügyön

A román hírszerzés feladatának tekinti, hogy megakadályozza a területi autonómia megvalósulását Románia területén - derült ki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának egy hétfői nyilatkozatából. George Maiorral az egyik román hírportál készített interjút, amelyet interneten is közvetítettek. Egyebek között arról kérdezték, hogyan értékeli a magyar miniszterelnöknek az erdélyi Tusnádfürdőn szombaton mondott beszédét, és Orbán Viktor azon politikáját, "amellyel megpróbálja visszaadni a magyarok meggyőződését, hogy ők egy, fontos dolgok megvalósítására képes nagy nemzetet alkotnak". "Azon vagyunk, hogy ne lehessen kierőszakolni a területi autonómiát és más olyan dolgokat, amelyekre a szomszédainknak ez az új, nemzetinek nevezett politikája irányul" - jelentette ki a román hírszerzés igazgatója.

Úgy fogalmazott: "óvatos", hogy az erdélyi szervezetek közötti diskurzusban állást foglaljon, szerinte az, hogy egyik-másik oldal vitájában felvonuljon, a magyar nemzetnek és az itt élőknek sem érdeke. Az autonómiakérdés a nyugati autonómiavitákban gyakran pénzügyi kérdés is - jegyezte meg.

atv.hu / MTI

Zseb-Putyin: keményen nekimentek Orbánnak a román lapok

A keddi román lapok Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn elmondott beszédével foglalkoznak; a miniszterelnök arról beszélt, hogy az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű.

A szabadelvű Gandulban Lelia Munteanu az Orbán Viktor: egy zseb-Putyin című írásban egy karizmatikus, meggyőző, ám ugyanakkor "veszélyes kisiklásokra" hajlamos vezetőként írta le a magyar miniszterelnököt, akinek állítólag az a legnagyobb gondja a liberalizmussal, hogy az nem szolgálja a nemzeti érdeket és nem óvja a közvagyont. A cikkíró szerint ezt úgy kell érteni, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett nem liberális államszerveződés valójában a revizionizmusnak teremt keretet és ilyenként egész Európa számára veszélyt jelent.

A jobboldali román államfőhöz közel álló Evenimetul Zilei, és a hasonló irányultságú Hotnews.ro portál is közölte Vladimir Tismaneanu Orbán Viktor szédületes irányváltása című elemzését. Az Amerikában élő politológus szerint Orbán Viktor, aki "a polgári demokrácia nagyszerű ígéreteként érkezett" a politikába és Nagy Imre 1989-es újratemetésén mondott beszédével örökre beírta magát Kelet-Európa történelmébe, most a "putyini rendőrállamot dicsőiti", egyre inkább egy tekintélyelvű "etnokrácia" felé fordul, amely már "fojtogatja a demokráciát".

Az Orbán politikája Kelet-Európát veszélyezteti című írásában Cristian Campeanu, a jobboldali beállítottságú Romania Libera vezércikkírója úgy vélekedett, hogy a magyar miniszterelnök "emberarcú fasizmust" javasolt a liberális demokrácia helyett tusnádfürdői beszédében. A szerző szerint Orbán Viktor a civil szférát és a szabad sajtót "külföldről pénzelt" ellenségként próbálja elhallgattatni és szerinte ez a "rossz példa" ragadós lehet azokban a kelet-európai országokban, ahol a demokrácia még nem elég érett.

A liberális Adevarul blogrovatában Demény Péter közölt cikket Orbán Viktor sötét karizmája címmel. A szerző vitába szállt Sabin Gherman erdélyi román újságíróval, aki Orbán Viktor gazdasági eredményeit dicsérte. Demény szerint ugyanis minden diktátornak megvan a maga jó oldala, ez azonban nem feledteti a Brüsszellel szemben folytatott "faragatlan" diskurzust, vagy azt, hogy idegengyűlölő "ál-értelmiségiekkel" vette körül magát - állította a cikkíró.

A Ziarul Financiar gazdasági lapban Bogdan Cojocaru arról cikkezett, hogy Orbán Viktor a szingapúri, kínai, indiai, orosz és török modellt akarja követni, vagyis olyan országokét, amelyek nem a "hagyományos nyugati értékek" útján járnak. A cikkíró szerint a magyar miniszterelnök által dicsért országok közül csak az államkapitalizmust megtestesítő Szingapúr tekinthető fejlett és stabil gazdaságnak, a többi állam egy főre eső GDP-je nem, vagy alig magasabb a magyarnál.

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről közölt kommentárt keddi számában. Az Elég című írás szerzője, Javier Cáceres úgy vélte, hogy a magyar miniszterelnök már régen nem tud igazán meglepetést okozni, de "most felülmúlta önmagát". Orbán Viktor a liberális demokráciát elavultnak, hazája függőségét az uniós partnerektől pedig egészségtelennek nevezte, olyan országokat dicsért, mint Kína, Törökország és Oroszország, és azt mondta, hogy a sikerek fontosabbak az emberi jogoknál. Ezek után "már csak egy kérdés következhet: tényleg el kell viselni Orbánt az EU-ban?" - írta a Süddeutsche Zeitung kommentátora.
   
Úgy vélte, hamarosan a beszéd "relativizálása" következik, ami mindig is része volt "Orbán mutatványainak", és ami eddig megvédte attól, hogy fizetnie kelljen olyan kirohanásokért és törvénymódosításokért, amelyeknek "igazán semmi közül az EU alapvető értékeihez". Most azonban "sürgősen és komolyan fel kell tenni a kérdést, hogy az általa kormányzott Magyarország az EU része akar-e lenni" - fűzte hozzá Javier Cáceres, megjegyezve, hogy az Európai Néppártnak "ajtót kell mutatnia" Orbán Viktornak. A Fidesz kizárása az Európai Néppártból "igencsak esedékes" - írta a liberális lap szerzője.

"A magyar miniszterelnök emberarcú fasizmust javasolt."


MTI

És most lehet bohóckodni is: Vajon miként lehet megszeliditeni a székelyeket, és hogyan kerülhetik el a pofont az anyaországiak? Tusványosi közvélemény-kutatás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr126557439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása