He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Misztikus, híres ékkövek történetei, legendái

2014.06.06. 08:04 guma

Legendák a néha baljós ékszerekről is...

marilyn_baroda.jpg Baroda Holdja, Marylin Monroe körte alakú 24 karátos sárga gyémántja, amit a legendás színésznő a Szőkék előnyben című film forgatásán viselt, miközben énekelte a szállóigévé vált refrént: „A gyémánt a lányok legjobb barátja.” Vagy mégsem? A história számtalan legendát ismer "gyilkos" ékszerekről, amelyek szerencsétlenséget hoztak viselőikre.

A CULLINAN GYÉMÁNTgy_130125_550.jpg Balra Sir Thomas Cullinan, jobbra Frederick Wells, középen a nyers gyémánt Mr. McHardy kezében.

gy_130125_170.jpgCullinan-I-Great-Star-of-Africa-Afrika-nagy-csillaga-gyémánt.png

És a Bross a Cullinan VII és VIII-cal

 Állítólag a világ legnagyobb gyémántja; sem előtte, sem utána nem találtak hozzá foghatót. Afrika nagy csillagának vagy Premier gyémántnak is hívják. 1905-ben bányászták Dél-Afrikában, nevét a bánya felfedezőjéről, Thomas Cullinanról kapta. A követ VII. Edward angol uralkodónak ajándékozták – egyszerű postai küldeményként szerencsésen meg is érkezett az udvarba. Ellentétben a másolattal, amelyet megtévesztésül hajón, detektívek hadával őriztetve szállítottak, és a peches tolvajok végül is „sikeresen” elemelték… A Cullinanból 9 nagyobb és 96 kisebb briliánst csiszoltak. Az angol királynő jogarát és a királyi koronát a két legnagyobb darab díszíti. Ha a tolvajoknak nem is hozott szerencsét, az angol trón fiatal várományosa és bűbájos jegyese frigyének fényét mindenképpen emeli majd a Cullinan.

Afrika Csillaga A világ legnagyobb csiszolt gyémántja, egy 530 karátos csepp alakú briliáns, amely az angol királyi jogart díszíti. A fél grapefruit nagyságú követ 1905-ben találták egy afrikai A követ Cullinan-nak nevezték el a bányatársaság vezetője után. 1907-ben a követ két búr tábornok vásárolta meg, hogy VII. Edwardnak ajándékozzák szülinapjára. A király az angol koronaészereket ékesítette vele. A nyolc hónapos csiszolás során 105 kisebb-nagyobb követ tudtak belőle készíteni, még úgy is, hogy a megmunkálás során közel ötvenszázalékos volt a veszteség.

A KOH-I-NOOR GYÉMÁNTKoh-i-Noor-gyémánt.jpg

1739-ben szerezte meg a perzsa sah; el is nevezte Koh-i-Noornak, ami Fényhegyet jelent. 1304-es felbukkanása óta, amikor először rabolták el, csak rontást hozott birtoklóira. A róla keringő történetekben szerepel például árulás: Mohamed sah egyik csalfa asszonya elmondta, hogy ura a turbánjában őrzi a kincset, és így Nadír perzsa sah, az ellenfél csellel hozzá tudott jutni. Ám neki sem hozott áldást: birodalma összeomlott, és a későbbi tulajdonosok is kivétel nélkül szerencsétlenül jártak. A Tadzs Mahal építtetője, Dzsahan sah például börtönben halt meg, ahová saját fia juttatta.koh-i-noor_gyemant_korona1280475891.jpg

A kő végül Viktória angol királynőnél landolt, aki ismerve a legendát, miszerint a gyémánt csak a férfiakra hoz rontást, végrendeletében kikötötte: a Koh-i-Noort kizárólag a király hitvese örökölheti. Így került a ma uralkodó II. Erzsébet édesanyjának, VI. György feleségének koronájába e csodálatos darab. Úgy látszik, a legenda igazat mondott, nőkre veszélytelen a rontáshozó ékkő: az anyakirálynő ágyban, párnák között hunyt el, százegy éves korában.

A FIRENZEI GYÉMÁNT vagy másnéven a HOPE GYÉMÁNT

330px-Hope_Diamond.jpg

Az Indiából származó, sárgás színű gyémántról azt mondják: Merész Károly, Burgundia uralkodója több csatában viselte, aztán egyszer menekülés közben elveszítette. Hogy, hogy nem, a francia uralkodóházhoz került a kincs; állítólag a szerencsétlen sorsú Marie Antoinette az esküvőjén és a kivégzésén is viselte, amit azért elég nehéz elképzelni. Mint ahogy az sem valószínű, hogy a kő aztán Robespierre-hez kerüljön (akit szintén lenyakaztak). Az viszont biztos, hogy a gyémánt végül a Habsburgok kezére jutott: Rudolf trónörökös a szeretőjének, Vetsera Máriának akarta ajándékozni, de a bárónő nem fogadta el. Így végül Rudolf az édesanyjának, Sissinek, azaz Erzsébet királynénak adta az ékszert, aki tragikus haláláig állandóan viselte. (Erzsébetet 1898 őszén Genfben gyilkolta meg egy anarchista merénylő.) A kő aztán Ferenc Ferdinánd trónörökös feleségének, Zsófia főhercegasszonynak a tulajdona lett; állítólag akkor is hordta, amikor Szarajevóban megölték. Az ékszer Zita királynőre, az utolsó Habsburg uralkodó, IV. Károly feleségére szállt, az emigrációba kényszerült család végül eladta. Később megfordult az egyiptomi Faruk király udvarában: az uralkodó nászajándéknak szánta, majd magával vitte a száműzetésbe, Rómába, aztán eladták. Senki sem tudja, kinél van ma.marie-antoinette-gyemant-nyakek.jpg

Ez is Hope gyémánt : Ez a legszebb, különleges, ibolyakék gyémánt. És a legtöbb legenda forrása. Indiában bányászták, állítólag Siva istennő szemét díszítette, onnan lopta el egy tolvaj, hogy aztán egy kereskedő hozza Velencébe – a halálos ragállyal, a bubópestissel együtt. Onnan a kő egy patríciushoz került, akit kocsmai verekedésben szúrtak le. Következő tulajdonosát kutyák marták halálra; az a francia bankár pedig, aki őt követte, a Bastille börtönében végezte. Az ékszer végül a Napkirályé, XIV. Lajosé lett, aki szív alakúra csiszoltatta, és a szeretőjének, Montespan márkinőnek ajándékozta. Igen ám, de a márkinő kegyvesztett lett, állítólag megcsalta a királyt, és ezért kolostorba zárták, az ékszer pedig visszakerült a királyi kincseskamrába, hogy később XVI. Lajos és Marie Antoinette örökölje. Nekik aztán végképp nem hozott szerencsét e gyönyörű, kék kő…

Felsorolni sem tudjuk, hogy mennyi bajt hozott a gyémánt mindazokra, akik kapcsolatba kerültek vele. Egyik csiszolójától a fia lopta el, aki azután öngyilkos lett, annyira furdalta a lelkiismeret. Későbbi tulajdonosát, az utolsó török szultánt száműzték, Párizsban egy kereskedőcsalád fogadta be; a szultán hálából nekik ajándékozta a követ. Mondani sem kell, a család összes tagja odaveszett autóbalesetben. Az ékszer aztán egy McLean nevű házaspárhoz került: a fiukat egy taxi ütötte el, a lányuk altató-túladagolásban halt meg. A pár kapcsolata is megromlott; elváltak, a férj megőrült, a feleség pedig szélütésben hunyt el viszonylag fiatalon. Felröppent az a hír is, hogy McLeanék 1912 áprilisában a Titanicon utaztak, de erről az állításról hamar kiderült, hogy kacsa…

Az azonban tény, hogy a gyémánt utolsó neves tulajdonosa Arisztotelesz Onasszisz első felesége, Athina volt. Onasszisz vette meg neki a követ az ismert „ gyémántkirálytól”, Harry Winstontól. A házaspár botrányos válása után az ékszer visszakerült Winstonhoz, aki végül kölcsönadta az értékes ritkaságokat és műremekeket kiállító Smithsonian Intézet drágakőgyűjteményének. A Hope (angol jelentése: remény) itt talán végleg megpihen. Szerencsét egyedül névadójának, bizonyos Thomas Henry Hope bankárnak hozott. Ő 1830-ban ugyan kevés pénzt, de jelentős nemesi rangot kapott érte IV. Györgytől, akinek botrányos élete és rengeteg, kétes szeretője amúgy igencsak megtépázta az angol királyi család hírnevét.

A világ leghíresebb gyémántjának tartják a kalandos történetű Hope-gyémántot. A 45,52 (9,104 grammos) karátos igen ritka, mélykék színű drágakő gyakori tulajdonosváltásai miatt egyéb neveken is ismert: „Le Bijou du Roi” (a Király ékszere), a Le bleu de France (Franciaország kékje), valamint – Jean Baptiste Tavernier drágakőszakértő után – Tavernier Blue (Tavernier kék). Jelenleg a washingtoni Smitsonian Natural History Museumban tekinthető meg.

Kékségét a kristályszerkezetén belül lévő bór adja, ultraibolya fényben pedig vörösen foszforeszkál. A legritkább gyémántok jelölésére szolgáló Type IIb osztályba tartozik. A 25,6 milliméter hosszú és 21,8 milliméter széles Hope-gyémánt ma a  Cartier által 1920-ban tervezett, 45 gyémántból álló láncra felfüggesztett platinafoglalatban van, 16 gyöngy alakú, párnás csiszolású gyémánt övezi. 58 fazetta és két ráadás fazetta van az alapfelületén, és további fazetták a rundiszton.

AZ ORLOV GYÉMÁNTOrlov-gyémánt.png

Eredetileg egy templomi szobor szeme volt Indiában – lehet-e csodálni, hogy elrablása után örökösen bajt hozott tulajdonosaira? Így Nagy Katalin kegyencére, Grigorij Orlovra is, aki a gyémántot szerelmi zálogul ajándékozta a cárnőnek. Nagy Katalin a koronájába foglaltatta a követ, szeretője viszont később kegyvesztett lett, és száműzték az udvarból. A forradalom alatt a gyémánt sok-sok véres epizód kíséretében külföldre került. Ma sem tudni semmi biztosat a hollétéről.

Jubilee vagy Reitz gyémánt, 1895.Jubileum.png

A teljesen hibátlan kő nyersen 650,80 karátot nyomott. Alakja ellapult oktaéder volt. A követ először Oranje állam elnökének a nevéről Reitz-gyémántnak nevezték, később Viktória brit királynő jubileuma alkalmából a Jubileum nevet kapta. Mindössze két követ csiszoltak belőle, egy 245,35 karátos, tökéletes briliánst és egy 13,34 karátos pendeloqueot.

Shah gyémántShah-gyémánt.jpg

A Shah diamond – 88,7 karát, eredeti súlya 95 karát volt – szabálytalan – vagy rombusz szerű – alakú, színtelen, enyhén sárgás árnyalatú, 3 centiméter hosszú gyémánt. Vélhetően Indiában, Golconda bányájában találták valamikor 1450 körül. A gyémánt három oldalán három arc és három név van belevésve, ez adja a különlegességét. A három személy egy-egy perzsa uralkodó, akiknek birtokában volt a gyémánt.

Az egyik Buarhan Nizám Sah, Ahmadnagar II. fejedelme, és a muzulmán naptár szerinti 1000-es évszám, ami a keresztény időszámítás szerint 1591-nek felel meg.
A második név Aurangzet Jahan Sah [1628-1658] és az 1051-es évszám, ami 1641-nek felel meg.
Harmadik név Fath Ali Sah [1797-1834]. Ő volt az, aki háborúzott Oroszországgal 1827-től, ám vesztett.

I. Miklós orosz cár a békekötés jeleként elismerte Perzsia létét, és egy diplomatát küldött a sah udvarába az orosz Alekszandr Szergejevics Gribojedof nagykövet személyében, aki nem nagyon volt megelégedve az ottani állapotokkal. A sah háremében két felesége orosz-örmény származású volt, akik megismerve a hazájuk egy emberét, kérték, hogy menekítse ki őket onnan. A szöktetés nem sikerült, és a sah kivégeztette Gribojedofot. Hogy ne legyen újabb háborús konfliktus emiatt, hatalmas mennyiségű ajándékot küldött I.Miklós orosz cárnak engesztelésül. Az ajándékok között ott volt a Shah diamond (gyémánt) is. Így került a cári kincsekhez Szentpétervárra, a Gyémánt Szobába. 1914-ben, amikor az I.Világháború fenyegetettsége miatt veszélybe került Szentpétervár, a cári koronázási ékszerekkel együtt a Shah diamond is Moszkvába, a Kremlbe került megőrzésre.

A HOPE GYÉMÁNThope.jpg

Ez a legszebb, különleges, ibolyakék gyémánt. És a legtöbb legenda forrása. Indiában bányászták, állítólag Siva istennő szemét díszítette, onnan lopta el egy tolvaj, hogy aztán egy kereskedő hozza Velencébe – a halálos ragállyal, a bubópestissel együtt. Onnan a kő egy patríciushoz került, akit kocsmai verekedésben szúrtak le. Következő tulajdonosát kutyák marták halálra; az a francia bankár pedig, aki őt követte, a Bastille börtönében végezte. Az ékszer végül a Napkirályé, XIV. Lajosé lett, aki szív alakúra csiszoltatta, és a szeretőjének, Montespan márkinőnek ajándékozta. Igen ám, de a márkinő kegyvesztett lett, állítólag megcsalta a királyt, és ezért kolostorba zárták, az ékszer pedig visszakerült a királyi kincseskamrába, hogy később XVI. Lajos és Marie Antoinette örökölje. Nekik aztán végképp nem hozott szerencsét e gyönyörű, kék kő…

Felsorolni sem tudjuk, hogy mennyi bajt hozott a gyémánt mindazokra, akik kapcsolatba kerültek vele. Egyik csiszolójától a fia lopta el, aki azután öngyilkos lett, annyira furdalta a lelkiismeret. Későbbi tulajdonosát, az utolsó török szultánt száműzték, Párizsban egy kereskedőcsalád fogadta be; a szultán hálából nekik ajándékozta a követ. Mondani sem kell, a család összes tagja odaveszett autóbalesetben. Az ékszer aztán egy McLean nevű házaspárhoz került: a fiukat egy taxi ütötte el, a lányuk altató-túladagolásban halt meg. A pár kapcsolata is megromlott; elváltak, a férj megőrült, a feleség pedig szélütésben hunyt el viszonylag fiatalon. Felröppent az a hír is, hogy McLeanék 1912 áprilisában a Titanicon utaztak, de erről az állításról hamar kiderült, hogy kacsa…

Az azonban tény, hogy a gyémánt utolsó neves tulajdonosa Arisztotelesz Onasszisz első felesége, Athina volt. Onasszisz vette meg neki a követ az ismert „ gyémántkirálytól”, Harry Winstontól. A házaspár botrányos válása után az ékszer visszakerült Winstonhoz, aki végül kölcsönadta az értékes ritkaságokat és műremekeket kiállító Smithsonian Intézet drágakőgyűjteményének. A Hope (angol jelentése: remény) itt talán végleg megpihen. Szerencsét egyedül névadójának, bizonyos Thomas Henry Hope bankárnak hozott. Ő 1830-ban ugyan kevés pénzt, de jelentős nemesi rangot kapott érte IV. Györgytől, akinek botrányos élete és rengeteg, kétes szeretője amúgy igencsak megtépázta az angol királyi család hírnevét.

A BLUE GYÉMÁNT

Azt mesélik: Marie Antoinette ezzel a gyűrűbe foglalt, szürkéskék, szív alakú briliánssal szerette volna megvesztegetni őrzőit kivégzése előtt. Végül a kő Lengyelországba került, majd 1967-ben elárverezték. Csupán annyit tudunk róla, hogy egy európai üzletember vette meg.

A TAYLOR-BURTON GYÉMÁNTtaylor_burton_diamon.jpg Elizabeth Taylor, aki szenvedélyesen vonzódott a gyémántokhoz, több nagy értékű drágakövet is kapott férjétől. Ezek közül a legnagyobb és leghíresebb a Taylor-Burton gyémánt néven ismert körte alakú, 70 karátos darab, amely eredetileg a Cartier nevet kapta a csiszolás után. A kő ma már nincs a színésznő birtokában, 1978-ban, válását követően Elizabeth Taylor árverésre bocsátotta, és a bevételből második férje, John Warner szenátor kampányába támogatta. (Pikáns kis női bosszú...)liz_taylor_taj_mahal.jpgA kő már az 1600-as évek óta ismert. PÁrszi nyelven az van belevésve: a szerelem örök. Jahan kán adta ajándékba szerelmének Mumtaz Mahalnak, annak a nőnek, akinek síremléke a Taj Mahal lett később.
Richard Burton 1972-ben vásárolta meg a követ Liz Taylor 40-ik születésnapjára, és akkor 70 millió forintot fizetett érte.

A KIRÁLYNÉ NYAKLÁNCA

E nyakéket kevesen látták, maga a királynő sem gyönyörködhetett benne, nem függött senki nyakán, pusztán azáltal vált végzetessé, hogy egy rövid ideig a világon volt. Egyszer volt, hol nem volt két ékszerész, akik évekig tartó szorgos munkával összevásárolták a világ legszebb gyémántjait, és elkészítettek belőle egy három sorból álló, fantasztikus nyakéket. Aztán megpróbálták eladni… de mindenütt megrémültek az árától. Végül felkínálták Marie Antoinette-nek, aki valóban imádta a gyémántokat, de ezúttal nem engedett a csábításnak.

Innen vette kezdetét a XVIII. század talán leghírhedtebb bűnügye, amelyben szerepet játszott egy hiszékeny érsek, egy rafinált kalandornő a selyemfiújával, továbbá egy prostituált, aki megdöbbentően hasonlított a királynéra – és a zseniális szélhámos, Cagliostro. Bonyolult cselszövés eredményeképpen sikerült a nyakéket ellopni és a királynéra terelni a gyanút. Hiába derült ki végül az igazság az egy hónapokig tartó per során, a közvélemény szemében a szerencsétlen sorsú Marie Antoinette maradt a bűnös. Egyes történészek szerint ez az affér is hozzájárult a nagy francia forradalom kitöréséhez, amely alapjaiban rengette meg nemcsak Franciaországot, hanem egész Európát. Ami a nyakláncot illeti: barbár módon szétszedték, darabjait elkótyavetyélték. Az árát mind a mai napig senki sem fizette ki.

Williamson Pink gyémántWilliamson-Pink.jpg

A világ leghíresebb rózsaszín gyémántja II. Erzsébet királynőé. A Williamson Pink néven ismert követ 1947-es házasságkötésére kapta a későbbi uralkodó, a 23,6 karátos gyémántot később egy brossba ágyazták.

Sun-Drop gyémántSun-Drop.jpg

A legnagyobb aranysárga színű, körte alakú gyémánt Sun-Drop (,,Csepp a Napból”) néven ismert. A követ 2011-ben találták Dél-Afrikában. A gyémánt csiszolását a New York-i székhelyű Cora International végezte. A szakemberek élénksárga besorolást adtak a gyémántnak, ami a színes besoroláson belül a lehető legmagasabb. A természetes sárga gyémántok színét szénmolekulák közé keveredett nitrogénszennyeződés okozza; több millió évbe telik, mire a szénmolekulák gyémánttá kristályosodnak. A sárga gyémántok ritkaságnak számítanak a természetben.

Aranyló Jubileum (Golden Jubilee)A világ legnagyobb csiszolt gyémántja, 548 karátos sötét-narancsszínű kő, amelyet Thaiföld királya kapott ajándékba 1997-ben, koronázásának ötvenedik évfordulójára. Thaiföld kormánya akkoriban úgy mutatta be a népnek a követ, mint hatalmas aranyszínű topázt, hogy ne irritálja annyira a polgárokat. Ebben az időben ugyanis Thaiföldnek komoly gazdasági problémái voltak, és attól féltek, hogy a kő megvásárolásának a híre nagyban csökkentené a kormány népszerűségét.

A világ legnagyobb tökéletes gyémántja

2013. májusi hír: Elkelt a világ legnagyobb tökéletes (azaz flawless) gyémántja, melyet az egyik legnevesebb ékszercég, a Harry Winston vásárolt meg, nem akármekkora összegért, hiszen több mint 26 millió dollárt fizettek érte. A legnagyobb tökéletes tisztaságú gyémántot a Harry Winston ékszercég vette meg a Chrsitie’s árverésén rekordot jelentő 26.7 millió dollárért. Az ékkő csiszolása és szimmetriája is tökéletes.gyémánt.jpg

Az ilyen kőritkaság tulajdonosként a Harry Winston méltán viseli a „Gyémántok királya”, a gyémánt pedig a „Winstonok küldetése” nevet. Különlegessége körte alakja, ritka tisztasága és színe, pontosabban színtelensége is, egy ilyen ékkő pedig mindig egyben egy drágakőcsiszoló művészi munkáját is dicséri.

Az eredeti 236 karátos nyers gyémántot Botswanában találták és 21 hónapba telt a csiszolása.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr956160972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2014.06.06. 08:23:39

szívesen veszem, ha van valakinek véleménye és kijavít 1, 2 dologban mert elég vegyes képet, anyagot találtam ami néha ellentmondott egymásnak...

én mint laikus azonban felelőtlenül gyönyörködtem és elképedve olvastam némelyik eseményt.

Orica Középföldi 2014.06.06. 08:48:32

Szia guma!
Szép összeállítás, gyönyörű kövek. A Hope gyémánthoz tartozó szöveg egy része kétszer is szerepel:)

guma 2014.06.06. 10:11:51

@Orica Középföldi: :)

nem tudtam eldönteni melyik köre igaz a szöveg...

a sárgánál éppúgy megtaláltam mint a kéknél...
sőt a kövek képei körül is nagy a keveredés itt a web világában, máshol meg nem néztem utána.
az anyag így is óriási lett, de mégsem akartam kihagyni a valóban érdekes történet miatt...
süti beállítások módosítása