He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A 70-es, 80-as évek (mai napig) verhetetlen szexuális felvilágosítója : Dr Veres Pál

2013.07.16. 08:00 guma

Frissítve: a 2011-es poszt, mert 2013-ban 95 éves lenne a fergeteges humorú szexológus.

A szemforgató álszent világunkban nem ártana helyén kezelni az örömöt és életet is adó szexualitást. Ráadásul, törvényein szerint 14 éves kortól lehet nemi életet élni. A bigott prüdéria pedig sosem segít az egészséges életre nevelésben az örömszerzést kikerülve. A mai fiatalok már nemigen ismerik, de könyveit ők is kereshetik antikváriumokban. Egyéni stílusa, derűs bölcsessége, nyíltsága és hatalmas tudása egyedülálló kombinációt jelenthet ma is a felnőtté válás útvesztőjében. Mert nem véletlen (és mindent elárul tevékenységéről), hogy mindenki, mindenhol jó szível vidáman emlékszik: az öröké fiatal Pali bácsira. 

"Nem a szexuális életen múlik a boldogság, csak azon bukik a házasság"48px-18_icon_TV_(Hungary).svg_1.pngJavaslom öregeknek és fiataloknak egyaránt előadásait! Hallgasd meg most Te is!  Sajnos az iskolai előadásokról nem maradt fel hanganyag, de a "levelek" válaszai után ott is "verhetetlen" ismeretterjesztés lehetett.

"Doktor úr ! A kalmopirin jó fogamzásgátlónak?

Jó, lányom! Csak a pirulát szorítsd a térdeid közé."

Veres Pál hírlapírói tevékenysége még a harmincas években kezdődött, fényképészként. A háború után az Újpestnél, majd más lapoknál dolgozott. Orvosi diplomája megszerzése után a Magyar Ifjúság egyik alapító tagjaként "Az orvos válaszol" rovat megindításával páratlan népszerűségre tett szert, még a humoristáknak is kimeríthetetlen mennyiségű témát szolgáltatott...

Az Ifjúsági Magazin hasábjain folytatta a gyakran rá jellemző humoros formában megfogalmazott válaszok publikálását. Levelek tízezreire válaszolt, s így vált ismertté az egész országban. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége, melynek 1947 óta tagja volt, 1987-ben Aranytollal tüntette ki.

--------------------------------------------------

Művei

Bárányka és legelő (1976)

A Telefondoktor 100 tanácsa (szerk: Bágyoni Attila, 1979)

Az ifjúság szexuális kérdései egy ifjúsági lap levelezésének tükrében (1982)

Beszélnünk kell róla (Az orvos válaszol, 1986)

Erről is beszélnünk kell! (Az orvos válaszol, 1986)

Fedezze fel Ön is az új szexualitást! (1992)

------------------------------------------------------

 

Médiakutató 2012 ősz

„Doktor úr kérem …”

Diskurzusok a szexualitásról az Ifjúsági Magazinban (1965-1989)1

Az Ifjúsági Magazin közel 300 lapszámát végigkövetve kirajzolódik, hogyan érvényesült a szocialista rendszerben a nyilvános beszéd közvetett kontrollja - többek között - a szexualitásra vonatkozóan. Az IM két és fél évtizedes szocialista időszakbeli történetéből olyan jellemző témákat, műfajokat és módszereket emelünk ki, amelyek megmutatják, hogyan igyekezett a magazin befolyásolni a fiatalok értékítéletét és terelgetni szexuális magatartását. A lap írásai olyan hatalmi mechanizmust mutatnak, amely nem egyszerűen helyet adott, jogot biztosított a szexualitásról és a párkapcsolatokról való beszédnek, hanem előállította azt, miközben mindvégig megtartotta az arról folyó diskurzus kontrollját.

-------------------------------------------

Talán a picit idősebb fiatalok emlékeznek még, az átkos szocializmusban a serdültebb ifjúság igényeit többé-kevésbé két lap igyekezett kielégíteni, vagy akkori szokások szerint inkább megszabni, a Világ Ifjúsága és az Ifjúsági Magazin. Míg az első az internacionalista fiatalok együvé tartozásának színes szimbólumaként nyomódott, ám leginkább az utolsó oldalakon bátran leközölt nyugati popsztárok fotói miatt vett a hivatalos ideológia iránt érzéketlen fiatalság, addig az Ifjúsági Magazint (mi' fantáziadús elnevezések!), közhasználatúan, az IM-et, részben szintén az együttesek miniposzterei miatt, de legalább annyira Veress Pali bácsi szabad szájú és őszinte szexuális felvilágosító rovatáért vásárolták. Tuk. Dr. Veress Pál, aki maga is színes egyéniség volt, építőtáborokban (fiatalabbak kedvéért, az akkori gimnazisták őszi szüneteképp a szocializmus építéséhez való kötelező hozzájárulás) tartott előadásai kazettákon terjedtek, iskolai folyosókon idézgette aranyköpéseit fuldoklóan harsogó röhögés közepette az akkor serdülő ifjúság. Az öreg tán már 40 is elmúlt, amikor megvilágosult és elvégezte az orvosi egyetemet, hogy fennmaradó életét a fiatalság szexuális felvilágosítására szentelje. Hála néki ezúton is. Egyik ismert és nagy hatású benyögése az volt, hogy ő még most, rázta meg ősz fürtjeit, megd...ná a legyet is röptében...  2006-ban hunyt el, de ma is "él" , a hálón kering számtalan változatban... (Valamelyik csak elindul :DDDD)

Frissítve :

Egy generáció tanult tőle élni

Glosszaírók, humoristák is megirigyelhették, annyi olvasója volt, olyan sok mosolyt fakasztott állandó rovatával és előadásaival. Pedig a legendás hírű dr. Veres Pál nem író és nem előadóművész volt, hanem tanár, újságíró és (érett felnőttként doktori diplomát szerezve) egy olyan orvos, aki legfőbb céljának a tabuk döntögetését, a fiatalok szexuális felvilágosítását tartotta.

dr. Veres

Azok, akik harminc-negyven évvel ezelőtt voltak fiatalok, mindannyian ismerik dr. Veres Pál nevét. A fehér hajú, kis kecskeszakállas, vidám szemű „Pali bácsi” ma elképzelhetetlen ismertségnek és népszerűségnek örvendett. Bár ezt természetesen senki nem vallotta volna be, de az ifjúsági szövetség hetilapja nem kis részben az ő „Az orvos válaszol” rovatának köszönhette olvasottságát. 1918-ban született Budapesten. Hírlapi fotós, újságíró volt, magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett. Egész életét végigkísérte vonzódása az orvosi hivatás iránt, annyira, hogy ötvenéves korában beiratkozott az orvosi egyetemre, és 56 évesen szerzett orvosdoktori diplomát. A Magyar Ifjúság, később az Ifjúsági Magazin hasábjain jelentette meg rendkívüli érdeklődéssel kísért levelező-tanácsadó rovatát. Több kiadásban, százezres példányszámban keltek el ismeretterjesztő könyvei, például a Beszélnünk kell róla! , illetve az Erről is beszélnünk kell!

„Bezzeg a mi időnkben???”

Ha más okokból is, mint ma, de akkoriban sem volt könnyű tizenévesnek lenni. A hetvenes-nyolcvanas évek fiataljai szenvedtek az információhiánytól, az általános prüdériától, a felnőttek körében nem ritka képmutató viselkedéstől. Különösen azokkal a gondokkal voltak nagyon magukra hagyva, amelyekről „nem illett beszélni”: így a testiséggel, a szexualitással, a párkapcsolattal összefüggő problémájukat legtöbbjüknek nem volt kivel megbeszélni. A szülők (ha már a gólya- és a káposztameséből, a porzó és a bibe rajzokból kinőtt a gyerek) szívesen hagyták az iskolára a felvilágosítás gondját, a meghívott védőnővel, orvossal erre a célra megszervezett osztályfőnöki órák pedig legfeljebb a nemiség legalapvetőbb biológiai tényeit ismertették, többnyire azt is sután, elkésve, szemérmesen latin szakszavak mögé bújva. Dr. Bágyoni Attila, aki ebben az időben az Országos Egészségnevelési Intézet igazgatója volt, 1985-ben erről így írt: „A prüdéria nem veszélytelen, mert lefékezheti, helytelen irányba terelheti az egyén kívánatos pszichoszexuális fejlődését, azt, hogy az életkorának megfelelő legyen a nemi magatartása. Bűntudatot kelt, zavarodottságot vált ki. Különösen károsak lehetnek a nevelésért felelősök szélsőségesen konzervatív nézetei. A fiatalok nem vakok, hamar rájönnek, hogy ez vagy az a felnőtt, miközben erkölcsi prédikációkkal untatja őket, másképpen él, mint amit előadásaiban követendőnek jelöl meg. Az álszent társadalom ellen lázadó fiúk és lányiok talán a korrekt felvilágosítás hiányában és persze az örök tiltás miatt is, olykor szinte egymást kergetik az elsivárosodó nemi életbe...” Máig érvényes megállapítások.

Szókimondás, bölcsesség, irónia

A hetilap szerkesztőségébe áradtak a levelek, jeligével vagy névvel, és dr. Veres Pál sok ezer kérdezőnek válaszolt. A kérdések-válaszok bőséges alapanyagot szolgáltattak heti felvilágosító rovatához illetve több könyvéhez is. Nemcsak a saját levelére írt választ várta nagyon minden kérdező, hanem a másoké között is szívesen böngészett, hiszen mindig akadt, amit „helyette kérdezett meg” valaki. A kérdések árulkodtak a fiatalok bizonytalanságáról, sőt, olykor elképesztő tudatlanságáról a nemiséggel, a szexualitással, a fogamzással kapcsolatban. Ne felejtsük: ez volt az a kor, amikor az is társadalmi vitát váltott ki, hogy egyáltalán kell-e, helyes-e a kamaszokat felvilágosítani, nem vezetnek-e ismereteik felelőtlen, korai szexuális élethez. Így fordulhatott elő olyan kérdés, hogy például teherbe eshet-e egy lány a zsúfolt villamoson hozzásimuló férfitól vagy egy közösen használt ágyneműtől, véd-e a nem kívánt gyermektől az, ha nem élvezte az együttlétet, vagy hogy meddig szabad elmenni az előjátékkal, okoz-e károsodást a maszturbálás, hogyan kell használni az „esemény utáni” fogamzásgátló tablettát, és így tovább. Olykor csak mosolyogtató naivitásra, máskor drámaibb helyzetre, őszintétlen, rideg családi légkörre, össze nem illő kapcsolatokra, éretlen családalapítókra, egy-egy fiatalon végzetesen elrontott életre derített fényt a szorongva feltett kérdés.

A válaszok tömörek voltak, a lehetőség szerint a legérthetőbben, egyszerű, köznyelvi szavakkal foglalták össze a lényeget. „Pali bácsit” empátia, bölcsesség és – soha senkit meg nem bántó - humor jellemezte. Minden mondatában igyekezett felelős, egymás ismeretén és vállalásán, igazi érzelmeken alapuló párválasztásra, egymásra is figyelő, örömszerző szexualitásra tanítani a hozzá fordulókat. Nemcsak írásban, hanem szóban is az egészségügyi felvilágosítás egyik úttörője volt. Előadókörutakat tartott iskolákban, ifjúsági klubokban és laktanyákban, alkalmanként több száz fiatal előtt beszélt a maga derűs, szókimondó, egyenes módján, tabukat nem ismerve a szerelemről, annak testi, lelki vonatkozásairól egyaránt. (Az interneten néhány előadása megtalálható.) Rendkívüli népszerűsége mellett többekben ellenérzést is keltett, tudatosan kendőzetlen stílusát nyerseségnek érezték. Működése akaratlanul széleskörű nyelvészeti vitát is elindított: komoly tudósok, nyelvművelők, tanárok és diákok szóltak hozzá, hogyan lehetne a nő-férfi nemi szervek, szexualitáshoz kapcsolódó fogalmak magyar megnevezéseit „szalonképessé” tenni. Dr. Veres Pál örök fiatalként, tartalmas, munkás hosszú élet után 2006-ban, 88 éves korában hunyt el.

http://www.vital.hu/veres-pal

Az orvos többé nem válaszol

 

Doktor volt vagy újságíró? Tudós vagy bohóc? Mind együtt és külön-külön is. De leginkább jelenség. Utánozhatatlan, olyannyira, hogy soha senki még csak meg sem próbálta utánozni. Ő volt a Verespalibácsi fiataloknak, időseknek.

Megadatott a barátsága, sőt a majdnem névazonosság miatt a "pótapa" titulust is nekem, illetve magának adományozta. Pedig korántsem az volt, inkább csak idősebb víg cimbora, még ha fél évszázadnyi korkülönbséget mutatott is a naptár. Megjárta a poklok poklát, Radnóti a közelében halt meg - így mesélte.

Fiatal fotóriporter voltam, amikor megismerkedtünk. Ő is így kezdett valaha. Valamikor az ötvenes években hagyott föl vele, ahogyan mondta, megoldhatatlan feladat elé állították. Úgy szólt az elvtársi ukáz, hozzon képet, amin az látszik: a traktor kerekei békét dübörögnek. "Avagy áll a gróf az ablakban és az anyjára gondol", mondta és hivatást váltott. Újságíró lett. Negyven is elmúlt, amikor beiratkozott az orvosi egyetemre. Hírlapírói vénája és doktori címe birtokában szinte egyik napról a másikra "szabadította rá" magát a tiltott területre. Az orvos válaszol című rovata tette hatalmas példányszámúvá a KISZ lapját, a Magyar Ifjúságot. A szexológia forradalmára, a nyilvános orvoslás és a fékezhetetlen humor ötvözetének utolsó úttörője lett. Szerkesztőségi szobája búcsújáró hely volt. Kollégák, olvasók, ismerősök és ismeretlenek zsúfolódtak nála nap mint nap.

Rendszeresen ő volt a szerkesztőségi mikulás. És a sajtócsemeték sosem értették, mitől gurguláznak, pirulnak, hahotáznak a szülők, midőn a piros csomag mellé szólt néhány szót.

Egy emelettel lejjebb, egy másik szerkesztőségben lényegesen konvencionálisabban én osztottam az ajándékot. Aztán kettesben, piros gúnyában én álszakállal, ő a valódival elindultunk a városba. Mindenkihez volt néhány szava és én légszomjjal küzdve röhögtem végig ezeket a felejthetetlen december hatodikákat.

Beteg volt a szíve. Fiatal korában több orvos is figyelmeztette, vigyázzon magára, mert könnyen megállhat a "ketyegő". Akik ezt mondták, már mind meghaltak, emlegette nevetve. Hatvanon túl tanult meg autót vezetni. Előtte velem tétette el azokat a leveleket, melyekben azt tanácsolta, hatvanon túl senki ne tanuljon autót vezetni. Orvosi tévedés, mondta. Gombóc volt az akkori prűd hatalom torkán. Se kiköpni, se lenyelni nem tudták. Történelmet írt azért, hogy utána elfelejthessék. Generációkat okosított ki a szexualitásról, tudván, soha nem bocsájtják meg neki, mennyit segített. Amikor az idők szele fordult, meghallotta: az új főszerkesztő ki akarja rúgni. Soha többé nem tette be a lábát a redakcióba. Otthon nevetett azon, hogy az ifjú titán annyit sem tudott: soha nem áll a szerkesztőség alkalmazásában. A hiánya miatt fellépett hirtelen pánik több utódot is bevitt a laphoz, de Az orvos válaszol életérzés mindörökre elveszett. Verespalibácsi aztán könyveken dolgozott, előadott, s örvendett, ha látta, hallotta, hogy - stílszerűen - nem hullott terméketlen talajra a szexuális ismeretek magva. Folyton ösztökélt, lépjek a nyomába. Végezzem el az orvosit, abból baj nem lehet. Átvehetném tőle a stafétát. (Ha most belegondolok, nem lenne késő, ő is ebben az életkorban kezdte.) Verespalibácsi volt az orvostudomány hofigézája és a humor barnardprofesszora. Egyszeri, megismételhetetlen és valóban pótolhatatlan. Anna néni, hűséges társa bölcs belenyugvással és nagy szeretettel viselte a vén kujont. Ismerve őt, biztosan így búcsúzott az élettől: a távozás hímvesszejére lépek.

Pali bácsi odaát is nagy szükség lehet rád!

Veress Jenő

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr62982204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2011.06.18. 19:52:25

Mindenki nyaral??:))
guma! Veress nagyon jó fej volt.A mai fiatalságnak is elkelne egy Veress Pali bácsi...:)))Ezek a fiatalok még annyira se felvilágosultak mint mi annak idején. Pedig hát még mi is igen messze voltunk a csúcstól...... :))

guma 2011.06.19. 04:54:48

@Horizont: egyet értek veled! :)
sőt külön értékelem a 40 éves korban elkezdett, és sikeresen befejezett orvosit... D

sokat gondolkodtam már ezen, mennyire buták volták bár voltunk pár 8pl Dr Hirschler könyv vagy pl a Helga film, és könyv) szinte "elképzelhetetlen" fantázia világ volt a(z átlag nőnek 17, 18 kora előtt) maga a meztelen valóság, a pornóról nem is beszélve...

most fordult a kocka és előbb találkozik a pornóval a fiatal vagy a szex valamilyen oldalával, mint ahogy a testét és működését lenne ideje kicsit is érteni, értékelni és "érezni".

előbb tudja mi történik a srác farkával a valóságban, mint felfogná annak jelentőségét és kívánná a valódi szerelmes szexet, mert "sürget" sz idő és nem jó csaj aki nem teljesít...
mert ma a csajnak "teljesíteni" kell, aztán majd meglátjuk, talán még folytatásként néha megint lekezelheti a srácot...

rohan a világ, nincs idő megismerni bármit igazán, mert mindent azonnal kell megkapni!
a fiúk így valóban azt élik meg : bárki kapható, minek pedálozni, viszonozni valamit - amikor rájönnek, hogy ez egy valódi kapcsolathoz kevés, már késő sokszor...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.19. 22:38:10

Az gond, ha sikítok attól, ha valaki attól látja megoldódni a házasságát, értsd, nem mennek külön, ha szül egy gyereket?
Mármint nekem nem, mert ennél felelőtlenebb, gyerekesebb embert az életben soha, de...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.20. 13:16:55

@Conv: Hú, jó hogy mondod. Van egy a sufniban. Ajándékba kaptam, mert jószándékúak tudták milyen érzékeny vagyok a világ dolgaira.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.20. 17:54:05

@neccharisnyás útonálló:

azért neked is olyan barátaid vannak akik a praktikumot részesítik előnyben, azt látom :)
ismerős a helyzet, gondolom benned is felmerült már alkalmanként, hogy minek ellenség, ha vannak barátaid akik nagy szeretettel "szívatnak" :)

Horizont 2011.06.20. 19:02:02

@neccharisnyás útonálló:
Ilyentől mindig moderálnom kell magam! A legnagyobb szemét kitolás szegény gyerek ellen!Tudnak a pasik hülyék lenni, na de a nők se maradnak le mögöttük! Tisztelet a kivételnek:)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.06.20. 20:40:41

@Horizont: egy olyan szituációt azért meghallgatnék, amikor a pasi azért csinált gyereket a nőnek, hogy maga mellett tartsa a nőt :)

guma 2011.06.21. 17:54:24

@miről van itt nagybasz0: jót kuncogtam. :)
de ez most kinek célzás (vagy te is szívlapátért ácsingózol Neccnél?)...

DDDD

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.22. 20:41:49

@miről van itt nagybasz0: Erről eszembe jutottak a floridai windsurf-öző matuzsálemek. Az valahogy nem jön be. Magamutogatás és harsányság nélkül szeretnék emberi méltósággal megöregedni, ha odáig jutok.
süti beállítások módosítása