He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Ezt is megszavazták: 120 év után megszűnt Magyarországon a Társadalombiztosítás

2012.05.09. 10:21 guma

Frissítve a 2010-es poszt: remélem mindenki tisztában van a KSH 2015-ős jelentésével, hogy pl a nyugdíj 2018, 2019-ig van rendben a mai feltételekkel!? El kell gondolkozni mindenkinek! Kérdezni és kérdezni a képviselőket! Kaptak erre felhatalmazást? Hogy lehet egyetlen tollvonással emberek 100ezreit vagy millióit kilökni a magyar fizetések és adók mellett az útszélére ellátás nélkül? Mikor mit kap egy állampolgár, ha befizetett adóit magánpénztárként kezeli a kormány és a frakciója? Ki tudja hova kerül a számtalan új adó és az elvonások milliárdjai? Ez a konfucianizmus egyik alappillére. Tehát a keleti vonal tarol: lásd el magad, vagy fizess? Mert tudjuk, ezért (is) versenyképesebb a kínai gazdaság, mert nem terheli a szociális ellátás feladata.
MAGYARUL: MINEK TB, NYUGDÍJ, HA A GYEREK IS KIFIZETHETI eltartásod - mert akármennyit dolgoztál a minimálbér után amit kaphat bárki. vegetálásra sem lesz elég...
közben vállalj gyereket ázsiai béredre és iskoláztatásra gondolni se merj. Ha esetleg még pl daganatos betegséged is lesz, ne is álmodj európai diagnózisról, mert akkor az orvosok esetleg meg tudnak gyógyítani - hiszen ez az a betegség ami nem varrható egyértelműen a beteg nyakába, mert senki nem tudja honnan jön, hogyan alakul ki. De az MRI vagy CT berendezésekben számában is minden EU ország megelőz minket. Már Szlovákiában is kézszer annyi üzemel ezekből mint nálunk. Hova kerül az adó és miért a vezetők, közszolgák kapnak szinte mindent ingyen? - megkérdezték az állampolgárokat erről? Ismertették velük nyíltan döntésüket? A politikus eldöntheti ki érdemeli meg az életet? -elveheti, felélheti az adónak keresztelt járadékot jogállamban? Valóban az a "tanácsadói" elv érvényesül, hogy az ország 30%-t az "árokban" kell hagyni? Számtalan kérdésem van, de a választ nem találom sehol... Te tudod? Mert az OECD-országokban csak 3 ország volt ahol a jóléti kiadások reálértéke 2012-ben kevesebb mint 2007-ben, és ezek közül is csak egyben, nálunk(!) volt a GDP-hez viszonyított kiadások részaránya kevesebb is! Ezen tépelődik az újságíró is, Kupcsulik Péter professzor adatai után itt: http://nol.hu/velemeny/20140121-halalosztogatok?ref=sso
Frissítve a 2011-es poszt!

A szocializmusban a fizetés kevés volt, de szinte mindenkinek járt ellátás valamilyen formában a visszatartott bérből. A fizetés ma arányaiban még kevesebb az alkalmazottaknál, melósoknál és semmi sem jár érte - esetleg adható valami? Hova, kinek a hobbijára, családjára, slepjére, zsebébe , úri igényeire megy el a befizetett adó? Európai államok érdeke, hogy polgáraik szociális ellátást kapjanak? Ez a "libsi" felfogás? Ezért mantrázzák naponta, hogy vége Európának, mert erre szórja el a pénzét? Nálunk ezért csökkenek a szociális kiadások? Megtörténhet, hogy az adóként beszedett forintokból erre nem "telik" törvényesen, mert egy párt, embertelen, kapzsi módon, szemétre vágta a társadalmi szerződéseket. Ki fizeti meg ennek a rombolásnak az árát szerinted?

A magyar társadalombiztosítás vége

Sajnálom, hogy közszolgálati oldalon Ferge Zsuzsát nem hallhatod, ezért kénytelen vagyok tudása és véleménye miatt, (ami a témát érinti) újra csak atv műsorából ideilleszteni egy beszélgetést:

Kivették az alaptörvényből, megszűnt a társadalombiztosítás

 

"A húsz évig hatályos alkotmány azt is előírta: „A Magyar Köztársaság az ellátáshoz való jogot a társadalombiztosítás útján és a szociális intézmények rendszerével valósítja meg.” A Fidesz alaptörvényéből a társadalombiztosítás kifejezése is eltűnt.

Miért fontos ez? Mihályi Péter közgazdász szerint a társadalombiztosítás állami felelősségvállalás arra, hogy a befizetett járulékokért egészségügyi ellátás és nyugdíj jár. A rendszer alapelve az arányosság: aki jobban keres, többet fizetett be például a nyugdíjkasszába, annak több lesz a nyugdíja. Ám a szisztéma csak akkor működőképes, ha a befizetett járulékok felhasználásába és elosztásába a politika nem avatkozik be. Ha a kormány önérdeke alapján dönt arról, hogy kinek a megtakarításait vegye el, és kit jutalmazzon lojalitásáért kedvezményekkel, ott a társadalombiztosítás megszűnt. "

"Mihályi Péter állítja, a Fidesz tudatos koncepciója, hogy kihagyta az Alaptörvényből a társadalombiztosítást. Így elhárult az alkotmányos akadálya annak, hogy például lenyúlhassák a magán nyugdíjpénztárak 3000 milliárd forintos vagyonát. A társadalombiztosítás alkotmányos felszámolása teszi lehetővé a jelenlegi „Varga-csomag” végrehajtását is, miszerint a banki kamatok után is egészségügyi adót kell majd fizetnünk. Másfelől a Fidesz tb csökkentésekkel támogatja a saját klientúráját: „Az új trafiktulajdonosoknak a felvett alkalmazottak után kevesebb tb járulékot kell fizetni.” – szögezi le a közgazdász.

Az állam öncélúan dönt arról is, hogy a befizetett járulékokat mire fordítja. A munkaadók korábban 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot fizettek minden alkalmazottjuk után. Ezt a pénzt a központi büdzsében nem lehetett más célokra felhasználni. Két éve a Fidesz ezt a járulékot szociális adóvá alakította át. És nem csak a név változott! A beszedett adóval ugyanis a kormány szabadon rendelkezhet. Nem kötelessége azt a munkavállalók ellátására költeni.

Miközben az állam senkiért nem vállal szociális kötelezettséget, annál több kötelességet hárít át az állampolgárokra. Az Alaptörvény azt is kimondja: „Mindenki felelős önmagáért lehetősége és képessége szerint köteles az állami közösségi feladatok ellátásához hozzájárulni.”
Nem lenne ezzel gond, ha olyan társadalombiztosítási rendszer működne nálunk, mint például a németeknél. Mihályi Péter említi: ott az állam kevés járulékot szed be, és alacsony nyugdíjat fizet. Általában az össznyugdíj értékének csupán 30 százalékát. A többit az emberek a magán megtakarításaikból gyűjtik össze."

Az ATV nemrég megismételte a Magánbeszélgetés tavaly áprilisi adását, melyben Juszt László vendége Mihályi Péter volt. A neves közgazdász egyebek mellett kijelentette: Magyarországon 120 év után megszűnt a társadalombiztosítás. Már a kifejezés sem szerepel az Alaptörvényben. A Facebook-ra is felkerült a műsor videója, amit több tízezren osztottak meg és kommentáltak felháborodva. Úgy látszik, sokan csak most szembesülnek azzal, hogy az egészségügyi és nyugdíjellátás nálunk már nem alkotmányos jog. Lehet, hogy a törvénykezési dömpingben egyre kevésbé értjük, mi történik velünk? Alapjogaink durva csorbítását sem vesszük észre? SÁNDOR ZSUZSANNA írása.

Véleményem : A "népképviselet" jelenleg ebben a csodálatos épületben működik önzően, becstelenül, történelmünk sötét idejét megidézve megvalósította az államosítás legszörnyűbb, harácsoló formáját. 386 ember!

Többségük megszavazott zsinórban olyan törvényeket, amit ésszel fel sem fogtak!

Pillanatnyi előnyökért, eladták magukat a tisztesség látszatára sem adva. Egy gombnyomással elvették az egész nemzet jogait, amit még háború után is a szinte teljesen megsemmisített állapotban ez az ország megőrzött és tovább fejlesztett. Segítségükkel torz, hűbéri struktúrát felépítő, bebetonozó hatalmat és védelmet adtak 1 azaz egy emberen keresztül maguknak a magyar nemzet minden állampolgárát kisemmizve, jövőjükből kiforgatva. Miért nem hallod ezt minden közszolgálati riporter kérdésében?  Miért nem harsogja minden ellenzéki? A közszolgálat mindent elhallgat? Miért nem készítik fel az embereket erre? Ebből az is sejthető, hogy a most fizetett járadék is bármikor ötlet szerűen elvehető, csökkenthető? Miért engedik, hogy valaki kegyelemére szoruljon a nép jogos járandósága helyett? Köztörvényes bűnöző véleményem szerint. aki ezt elhallgatja és nem tudatosítja az emberekkel : holnap a nyugdíjad töredékét kaphatod, mert a törvény ezt megengedi! Miért lehet adó a célzottan fizetett, valami fenntartására szedett pénz, ha nem arra fordítják!? Mi ez ha nem fosztogatás???

Kérlek hallgasd meg ezt a beszélgetést. Az utolsó 10 perc miatt hozom elő megint a témát, amit annyit emlegettem. Ennyire világosan sehol senki nem beszélt a következményekről, amit nem árt mindenkinek tudni és minél szélesebb körben tudatosítani mert az emberek többsége fel sem fogja minek tapsol még most is a következő választásig...

http://atv.hu/videotar/20120430_mihalyi_peter_2_resz

Kimerik ejteni a szájukon azt a szót : KERESZTÉNY? Az emberek közé mernek menni? Európa közepén megteremtve a kínai modellt, ahol senkinek nem jár semmi, akkor sem ha fizet érte. Bocsánat rosszul mondtam : jár! Egy szűk rétegnek (mert a maguk járandóságát törvénybe iktatták!)a luxus minden formája testőr és szolgálati palota is a kiemelt orvosi ellátás mellett még milliós reprezentálási költséget is vesznek el adónkból maguknak. Kit képviseltek ezek az emberek? A választóikat? Erre valóban kaptak felhatalmazást? Mikor, hol közölték ezt nyíltan választóikkal? A "hölgyek, urak" elvették a 15 éves megtakarításokat is ők valóban eltüntették azt és a beígért egyéni számla meg sehol. Sőt alaptörvényükbe foglalták, hogy neked kell gondoskodnod hozzátartozódról, miközben minden filléredtől megszabadítanak az adóik tömegével, de semmit nem építenek, adnak érte... Tiszta feudalizmus!

Mennyire igaz ami  a riportban elhangzik, bizonyítja azt gyógyszerkassza leültetése a gyógyászati segédeszközök (mankó, járókeret, pelenka, cukorbetegek, stb) nagy mértékű felhasználói csökkentésének előírása, szigorítása napjainkban.

Komolyan hiszik, hogy élhetnek ebben az országban nyugodtan az alkotmányra tett esküt félredobva pártállamot felépítve?

Komolyan hiszik, hogy hosszútávon élvezheti a így megszerzett vagyonukat, és továbbra is szükség lesz szolgálatukra a megszavazott törvények után?

Hol hagyták az eszüket? Köpködnek a tanácsköztársaságra de a gyerekágyi segélyt a mezőgazdaságban dolgozók és kisvállalkozásban dolgozók ellátását amit megteremtett azt most is alkalmazzák - valameddig!

Miért nem nézték meg mi kerül eléjük, mire adják voksukat?

(Ezen is elgondolkodhatsz : Létezik végül a politikának egy olyan dimenziója, amit kevés közszereplő képes birtokba venni, ám amin keresztül valamiféle intézmények fölötti kapcsolat alakulhat ki egy politikus és a közvélemény között. Ez azonban már hovatovább a mágia birodalma, ahol például az olyan prózai ellentmondások sem idézhetnek elő zavart, mint ami mondjuk az új alaptörvény XII. cikkében mutatkozik, amely úgy szüntette meg ez év elején a munkához való jogot, hogy közben deklarálta mindenki számára a munkavégzés kötelességét.)

MINDÖSSZE 10-15 ember tudta, értette amikor megszavazta az új alkotmányt, hogy KIVETTÉK belőle a Társadalombiztosítás JOGÁT!

2007. MÁRCIUS. Mikola István sajtótájékoztatóján éles kirohanást intéz a Gyurcsány-kormány egészségügyi reformjavaslat-csomagja ellen. Mint mondta: „a Fidesz álláspontja szerint a társadalombiztosítás egy közösségi monopólium, a 10 millió állampolgár és az állam közötti nagy társadalmi szerződés, amelyet a hatalomnak nincs joga egyoldalúan felmondani, de ha mégis megtenné, a Fidesz – amikor fordul a politika – azonnal helyreállítaná azt”.

Ezzel szemben az Orbán-kormány az első intézkedései között gyakorlatilag megszüntette a társadalombiztosítást. Az új alkotmányban már szó sincs társadalombiztosításról, a 2012-es évi költségvetési törvény pedig Rogán Antal fideszes képviselő javaslatára meg is szüntette a biztosításalapú egészségügyet. A munkaadói kötelezettségként befizetett 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot átkeresztelték szociális hozzájárulássá, vagyis adóra változott. Ezzel már nem kötelező a nyugdíjakra és az egészségügyi ellátásokra költeni ezt a bevételt. S bár Orbán Viktor még 2011-ben is azt ígérte, saját lábra állítja az egészségügyi és nyugdíj-biztosítási alapot, azaz megszűnik az adóktól való függésük, a Rogán-féle javaslat után a jövőben még inkább a döntéshozók jóindulatán múlik, mennyit adnak az „állami” bevételekből nyugdíjra, illetve egészségügyre.

Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi ellátáshoz sincs alkotmányos jogod. Európában nincs még egy ilyen ország!

Ezért van az, hogy életmentő és egyéb vizsgálatokra IS hónapos előjegyzések vannak. Sinkó Eszter, a Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészség-gazdaságtan Tagozat és Tanács elnöke szerint a társadalombiztosítás önállóságának felszámolásával bármikor szűkítheti a kormány a szolgáltatási csomagot. Ez spontán módon már meg is kezdődött: bizonyos bonyolult beavatkozásokat a kórházak egész egyszerűen már el sem végeznek. Például a nagyon alulfinanszírozott gerincsebészeti műtétekre egyre kevesebb helyen vállalkoznak.  A Fidesz-kormány az elmúlt két év alatt maga is csak elvett az egészségügyre fordítható forrásokból. Csak a Széll Kálmán Terv egyes, illetve kettes változatával további 190 milliárd forinttal apasztotta a gyógyszertámogatást. Az elvonás szakértők szerint bedöntheti a gyógyszerellátást. Mind gyakoribb a hiány, és előfordul az is, hogy daganatos betegek terápiáját kell félbeszakítani, mert nem tudják beszerezni a gyógyszerüket.                                                          

A lényege az, hogy az új Alaptörvényben, kivették az Alkotmányos jogok közül a Társadalombiztosítást, ami azt jelenti, hogy adó formájában fizetünk nyugdíjadót és egészségügyi adót és ezért cserben NEM JÁR semmi, sem nyugdíj, sem ingyenes egészségügyi ellátás, a kormány biztosít valamit, amennyit éppen kedve tartja és simán megvonhatja bármikor a baleseti ellátás jogosultságot és hozzányúlhat az eddigi nyugdíjakhoz is. Nincs alkotmányos garancia semmire, nincs jogorvoslatért kihez fordulni, mert törvénysértést nem követ el a kormány. Hiszen az Alaptörvényben ilyen jogod nincs. Ergo a teljes kiszolgáltatottság állapotában teljesen  védtelenek az állampolgárok, különösen a gyermekek, a foglalkoztatottak, munkavállalók és a nyugdíjas.  

A cselédtörvény így nyer tökéletes értelmet, ahol alkalmazásnál még bejelentési kötelezettség sincs és fizetni sem kell az alkalmazott után : rendezze önmaga, ha akarja és tudja a "zsebpénzből"!

Frissítve (az elhallgatás művészetéről, amiért minden házban üllő képviselő felelős!) :2013.04.21. 22:20

Mihályi Péter

http://atv.hu/videotar/20130422_mihalyi_peter_1_resz

 

Jöjjön egy kis történelem (okulásként), a hazánkban kialakult társadalombiztosítási rendszerről a wikipedia szerint: 

A társadalombiztosítás, az állam által működtetett szociális ellátórendszer része, amelyben a rendszer hatálya alá vont tagokat mindaddig, míg képesek önmagukról, saját munkájukkal gondoskodni, tartalékképzésre kötelezik. Ennek fejében betegség, munkaképtelenség idején, eltartó elvesztése esetén, valamint más kockázatok fennállásának esetén, jogosultak lesznek, a rendszer által biztosított ellátásokat igénybe venni.

A társadalombiztosítás a társadalom tagjainak közös kockázatvállalása alapján működő rendszer, melynek fenntartásához minden foglalkoztatónak és jogosultnak bizonyos befizetésekkel, járulékokkal – nyugdíj- illetve egészségbiztosítási járulék valamint a foglalkoztatót és a biztosítottat terhelő járulékok csoportjával – kell hozzájárulnia.

A munkahelyekhez kapcsolódó szociális ellátások a különösen veszélyes bányászatban alakultak ki először. A bányamunkások, az egyház javaslatára, bányatársládákat alakítottak ki. Legkorábbi adatunk ilyen bányatársládáról 1224-ből való. A bányatársládák elterjedése azonban csak a15. század végén, a 16.század elején valósult meg. A társláda a munkaadó és a munkások önkéntes elhatározásából létesült. A bányászlegénység kezelte, önkormányzati alapon. Pénzügyi alapjai a munkásoktól levont járulékokból és a munkaadó hozzájárulásaiból gyűltek össze. A következő ellátásokat biztosították: 

  • betegség esetén pénz, orvosi és gyógyszer segély;
  • munkaképtelenség esetén nyugbér vagy végkielégítés;
  • temetkezési segély, özvegyek és árvák ellátásai.

1778-ban II. József elrendelte, hogy a kincstári bányákban is szervezzék meg a bányatársládákat. 1854-ben az osztrák bányatörvény nyomán, amely Magyarországon is hatályos volt, elrendelte, hogy minden bányabirtokos köteles társpénztárat létrehozni.

Az 1840-es évektől, sorra jelentek meg az olyan törvények, amelyek kötelezték a munkáltatókat a beteg vagy balesetet szenvedett munkások támogatását. Az ipari munkások önkéntes szervezkedésekkel munkásegyleteket alakítottak, azzal a céllal, hogy betegeket gondozzanak. A legjelentősebb ezek közül az 1870-ben megalakult Általános Munkásbetegsegélyező és Rokkantpénztár. A pénztár tagjai 12 és 60 év közötti tagokat fogadott be, célja pedig a beteggondozás és a rászorultak segélyezése volt.

1884-ben megjelent az ipartörvényről szóló törvénycikk, mely rögzítette: az ipartestület feladata a segélypénztárak kialakítása. A törvény hatálybalépése után, nagyobb gyárakban számos vállalati pénztár alakult. A kötelező biztosítás 1891-es bevezetése előtt, a különféle önkéntes vállalati betegsegélyező pénztáraknál a biztosítottak létszáma az összes munkás mintegy 40%-át tette ki.

A munkásbiztosítás fejlődésében nagy fordulatnak számít az 1891. évi 14. törvénycikk elfogadása. Ez volt az első olyan jogszabály, amely a kötelező biztosítás elve alapján, rendelte el, az érintettek ellátásának a megszervezését. A törvény a védett személyek két csoportját határozta meg: a kötelező védelem alá esőket és az önkénteseket. Kötelező védelem alá esők: az ipartörvény hatálya alá tartozó vállalatoknál foglalkoztatottak, a bányákban, kohókban, nagyobb építkezésen, vasúti üzemeknél és ezek gyáraiban, a postánál, a távbeszélőnél, a hajózásban illetve a hajóépítésben, a fuvarozásban, a szállítmányozásban, raktározásban, 8 napnál hosszabb ideig foglalkoztatottak, feltéve, hogy napi bérük nem haladja meg a 4 forintot. Önkéntes tag lehetett minden olyan személy, aki: 8 napnál rövidebb ideig foglalkoztatott, napi 4 forintnál több kereső, háziiparban foglalkoztatott, önálló iparos, mezőgazdasági vállalatok vezetői és munkásai, a felsoroltak családtagjai. A biztosítás a következő ellátásokat nyújtotta: ingyenes orvosi kezelés és ingyenes gyógyszer, táppénz (legfeljebb 20 hétre), kórházi ápolás, négy hétre gyermekágyi segély, temetkezési segély. A pénztárak, a pénzügyi forrásaikat a munkáltatót és a munkavállalót terhelő befizetésekből származtatta. A járadékkulcs a bér 2-5%-a volt.

1891-re mintegy 450 ezer biztosításra kötelezett volt Magyarországon. A biztosításokkal kapcsolatos feladatokat mintegy 400 pénztár végezte. Magasak voltak az adminisztrációs költségek, gyakran pedig az előírt kötelezettségeiket sem tudták teljesíteni. Ezt a nehézséget kívánta áthidalni az 1907. évi 19. törvénycikk, amely megvalósította a betegségi biztosítás egységes, országosan központosított szervezetét, és létrehozta a baleseti biztosítást. A törvény lényegesen kiterjesztette a védett személyek körét is.

Az első világháború után a magas infláció szétzilálta az ellátásokat, új törvényre volt szükség amely átalakította az érvényben lévő betegbiztosítást. Ezt a változtatást az 1927. évi 21. törvénycikk hozta meg, mely megerősítette a centralizációt és megszüntette a helyi szervek önálló jogi személyiségét. A betegbiztosítási járulékot 7%-ban állapította meg, ugyanakkor kiterjesztette a jogosultsági kört és az igénybe vehető ellátások körét is.

A két világháború között született meg Magyarországon az öregségi és rokkantsági biztosítás, az 1928. évi 40. törvénycikkelynek köszönhetően. A biztosítottakat két csoportba sorolták: 1. az úgynevezett javadalmazási határ alá esőkre (tisztviselők, művezetők, stb.) és 2.javadalmazási határ alá nem esők (mindenki más, kivéve a mezőgazdasági dolgozók, ők csak 1938-tól lettek védettek). Az öregségi korhatár 65 év volt. A biztosítással kapcsolatos feladatokat az Országos Társadalombiztosítási Intézet (OTI), a javadalmazási határ alá esőket a Magánalkalmazottak Biztosító Intézete (MABI) és az elismert vállalati nyugdíjpénztárak látták el.

A második világháborúban a nemzeti vagyon több mint 40% megsemmisült, a társadalombiztosítást ért háborús veszteségek elérték a 160 millió dollárt. Kórházak, rendelőintézetek felszerelése megsemmisült, a betegek élelmezése is probléma volt. A járulékfizetők száma egyharmadára csökkent, romlott a fizetési készség. A Minisztertanács soron kívüli jelentős támogatást nyújtott társadalombiztosítási célokra, ez adta meg a pénzügyi alapot, melyből építkezni lehetett. Az öregségi nyugdíjbiztosítás területén áttértek a felosztó-kirovó formára, melyet 1947. január elsején hivatalosan is deklaráltak. 1948-ban a MABIT összeolvasztották az OTI-val. 1950-ben az Országos Nyugdíjintézet vette át az összes közszolgálati ás vállalati nyugdíj- és társadalombiztosítási járadék folyósítását. Ettől kezdve az intézmény irányítását a szakszervezetek látták el, létrehozva a Szakszervezeti Társadalombiztosítási Központot, az SZTK-t. A társadalombiztosítás központi irányítását a Minisztertanács magának tartotta fenn. A vállalati pénztáraknál biztosított nyugdíjasok az 1948-ban alakult Állami Vállalatok Központi Nyugdíjpénztára alá kerültek.

A Tanácsköztársaság idején, a rendszer ideológiai indíttatásainál fogva jelentősen bővítette a dolgozók ellátásait. Ebből az időből származik a mai terhességi-gyermekágyi segély is. 1948-tól folyamatosan bővült a biztosítottak köre, a mezőgazdasági szövetkezetek megállapodásokat köthettek a társadalombiztosítási szervekkel a tsz-tagok betegségű ellátására. A kisipari szövetkezetek tagjai először önkéntes lehetőséget kaptak, majd 51-től a kötelező biztosítás alá estek. Biztosítottak lettek továbbá az egyházak lelkészei és családtagjaik valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók is.

Az első egységes nyugdíjtörvény, az 1950. évi 30. számú törvény volt, amely kiterjedt minden, az állami társbiztosítás keretében betegbiztosításra kötelezett dolgozóra, az ipari szövetkezetek tagjaira, illetve ezekről a helyekről nyugdíjba vonulókra. E törvény különböző korhatárt állapított meg férfiaknál és nőknél: a férfiaknál 60 év, a nőknél 55 év jelentette a korhatárt. Az új törvény szigorította a jogosultsági feltételeket, a korábbi 400 járulékhétről, 10 év szolgálati időre, valamint ekkor jelent meg az a szabály, hogy ha valaki indokolatlanul 5 évig nem teljesít szolgálatot, annak korábbi évei elvesznek. A tb-járulék 10% lett, melyből betegségi ellátásra 6%-ot, a nyugdíjakra és baleseti ellátásokra 4%-ot fordítottak.

Az 1954. évi 28. számú törvény megszüntette a kettős korhatárt,nyugdíjminimumot állapított meg (havi 500 Ft.-ot).

Az 1975. évi II. törvény 22 éven keresztül szabályozta a magyar társadalombiztosítást. A törvény négy biztosítási ág, a betegségi és anyasági ellátásokat, a családi pótlékot, a nyugellátásokat és a baleseti ellátásokat foglalta törvényi keretbe. Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása a törvény hatálybalépésétől kikerült a társadalombiztosítás finanszírozásából. Ettől kezdve az ellátások állampolgári jogon nyújtott és az állami költségvetésből finanszírozott, az állami egészségügyi rendszer keretében igénybe vehető szolgáltatásként működtek.

1985-től bevezették a gyermekgondozási díjat, 1989-ben a társadalombiztosítást leválasztották az állami költségvetésről. 1990-ben önállóvá vált az addigi társadalombiztosítási rendszerben szabályozott családi pótlék és állampolgári jogon járó ellátássá vált, ugyanakkor ebben az évben az addig állampolgári jogon nyújtott egészségbiztosítási szolgáltatások visszakerültek a társadalombiztosítás kötelékébe. 1997-ben megszülettek a mai társadalombiztosítási rendszer alapvető törvényei:

  • A társadalombiztosítás ellátásaira és magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény és a végrehajtásáról szóló 195/1997. (XI.5.) Kormány rendelet;
  • A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény és a végrehajtásáról szóló 168/1997. (X.6) Kormány rendelet;
  • A kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és a végrehajtásról szóló 217/1997. (XII.1)Kormány rendelet;
  • Az 1975. évi II. törvény hatályát vesztette.
  • A többpilléres nyugdíjrendszer, a magánnyugdíjpénzárakról és a magánnyugdíjról szóló 1997. évi LXXXII. törvény.

1993-ban kimondták az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság és igazgatási szervei szétválását, a magyar társadalombiztosítási két biztosítási ágra szakadt: az egészségbiztosításra és a nyugdíjbiztosításra. A két biztosítási ág pénzforrásait az Egészségbiztosítási Alap és a Nyugdíjbiztosítási Alap tartalmazza. Az Alapokat a Kormány felügyeli.

1999. január elsejétől az egészségbiztosítótól és a nyugdíjbiztosítótól az APEH járulékigazgatóságához került a járulékok nyilvántartása, beszedése és ellenőrzése.

forrás : http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1rsadalombiztos%C3%ADt%C3%A1s 

120 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr994497496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2012.05.14. 11:23:09

sziasztok! szép napot!

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): legyen igazad! :))) úgy szeretném, ha kicsit normális mederbe kerülnének a dolgok és ami működik azt nem vernék szét!

de én csak mindig álmodozom!
pl 160 km-s út 5,5-6 órába tart nálunk átszállásokkal...
még a megyeszékhelyre sem mehetsz vonattal átszállás nélkül...
Balatonra sem. és a csatlakozások na az a másik csemege...

@Ayuamarca: DDDDDDDD na látom, elemedben vagy! :)))
a kórházakról már nem is mertem írni... ez is elég volt!

@bandika gazdája:

én már tavaly kiakadtam (mert ez volt a gyakorlat!) nem gipszelték pesten be a kezet, haza küldték az állandó lakhelyre...
ott begipszelték annyira, hogy 1 óra alatt rosszul lét jött az erek elszorítása miatt. vissza az orvoshoz. levágták a 7000 forintos gipszet, majd ragasztószalaggal összehúzatva visszarakták, mert ők nem tudják a beteg helyett kifizetni az új gipszet...
vagyis vannak eszméletlen esetek körülöttem ezzel az ide-oda irányítással... :((((

@Horizont: kösz a javítást! tudod olyan szétszórt és kapkodó vagyok, hogy ha hibázom már a saját szövegben legtöbbször azt nem veszem észre... DDD

itt meg borzalmas (és félreérthető : pl a tanácsköztársaság említése!) szöveg sikeredett, mert nem volt időm rendes posztot készíteni.
de amikor megkaptam a tv linket, kinyílt a bicska a kezemben, és nem tudtam befogni a pofám...
na ennek a levét isszátok most! :)))

@szancsurrr: tudod itt már ismerik kapkodásaim eredményét.
sőt fel vannak hatalmazva a javításra, de valahogy (sajnálom!) átsiklunk egymás hibáján legtöbbször vagy jót nevetünk esetleg vitázunk csak rajta. :)))
biztos fiatal vagy és nem tudod, de "dadogva" is szerethetjük az anyanyelvünket, és értékeljük is csodáit (a blogban is találsz rá példát!).

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.05.14. 15:00:31

@guma: Értem. Én kérek elnézést, hogy szóltam. Elhiheted, hogy nem a rossz szándék vezérelt... Az életkorom nem értem, hogy jön ide? Mindegy is. Részemről téma lezárva.

Conv. 2012.05.14. 16:46:44

@szancsurrr: szard le. ha minden hibát javítani kellene, át kéne írni a blogot. nagyjából minden negyedik post-cím el van írva, a postok és hozzászólások meg hemzsegnek a helyesírási hibáktól.
a gondolatok a lényegesek, nem huszonéves nyelvész bölcsészek hanem hatvan környéki munkásasszonyok készítik a postokat.
annak örülj, hogy gondolkodnak, tojd le a helyesírást.

bandika gazdája 2012.05.14. 17:04:22

@Conv.: Na te aztán jól megvédtél bennünket! :D

guma 2012.05.14. 17:13:37

@bandika gazdája: nem baj, csak a selmeczi ne csatlakozzon hozzá! :)))
DDDDDDDDD

bandika gazdája 2012.05.14. 17:23:27

@guma: Két éve Anyukám rosszul lett, és mert hányingere volt szaladt volna ki a fürdőszobába, elesett, és eltört a combnyak csontja. Valahogy megéreztük a bajt és szokatlan időpontban hívogatni kezdtük telefonon, nem vette fel, gyorsan felöltöztem (tél közepe és késő este volt) és elrohantam hozzá. Bemenni csak rendőri segítséggel tudtam, mert belül benne volt a kulcs. Kihívtam a mentőt, bevitte a kecskeméti körházba, ami tavalyelőtt az ország legjobb kórháza lett! Másnap megműtötték, és két nap múlva mivel jött a karácsony kib...ták haza, és felháborodva közölték (pénzt adtam természetesen)hogy nem hajlandó állni, és mondjuk úgy beszéltek vele, hogy engem a kutyám megharapna ha így szólnék hozzá. Az ünnepek alatt pelenkáztam, próbáltam etetni, de enni sem bírt. Bár itt is van rehabilitációs osztály, elvittük Visegrádra a reheb kórházba, de ekkor már január 10.-e körül volt. Másnap öcsémet felhívták, hogy bevitetik Pestre, mert nem a csonttöréssel van a baj!!! A Margit kórházban ahol sokkal rosszabbak voltak a körülmények mint Kecskeméten, a főorvos NEM FOGADOTT EL PÉNZT, viszont megállapította, hogy az epevezetéke el van záródva, ettől lett rosszul akkor már három hete, és ezért esett el. Azonnal megműtötték, de akkor már annyira meg volt mérgezve a szervezete, hogy egy hét múlva meghalt. Igaz, 83 éves volt, de olyan fiatalos, hogy nem tudtam vele lépést tartani ha mentünk valahová, még akár húsz évet is élhetett volna, mert egész életében makk egészséges volt. Ezt csak azért írtam le, mert ez egy 50 évessel is megeshet. Bekerül egy jóhírű kórházba, és nem veszik észre mi baja, hanem ha panaszkodik hogy hányingere van, meg nem ott fáj ahol műtötték, akkor nemes egyszerűséggel leugatják. Ha akkor megműtik, ma is élhetne. Ennyit az egészségügyről!

Conv. 2012.05.14. 18:10:22

@bandika gazdája: most mondjam azt, hogy nem is vannak tele helyesírási hibával a blogpostok? hát nem vak :)

Horizont 2012.05.14. 18:19:02

@Conv.:
"hatvan környéki munkásasszonyok"...... na ezt jól megkaptuk:)))) Nem működik a mi kutyánk kölyke effektus? :)))
Még hogy hatvan körüli munkásasszonyok?????Ma már nincsenek is munkások:)

Conv. 2012.05.14. 18:32:36

@Horizont: rendben akkor úgy jobban tetszik, hogy dolgozó lányok?

guma 2012.05.14. 18:33:15

@bandika gazdája: borzalmas!
ezt emészti meg az ember a legnehezebben...

guma 2012.05.14. 18:34:36

@Conv.: aki szereti a "csücsköt" és a nyugdíjat is védi...

Conv. 2012.05.14. 18:35:34

@guma: a gábriella? :) oszt ő hogy kerül képbe?

guma 2012.05.14. 18:38:21

@Horizont: miért csodálkozol. :DDDDDDDD

tudod 40 felé én is azt gondoltam, hogy aki "annyi" az már kb 60! :)))

Horizont 2012.05.14. 18:43:42

@Conv.: :DDDDDD Sokkal jobb! Tudod nem kell mindent a teljes nevén nevezni! Hahahahahaha

guma 2012.05.14. 18:48:57

@Conv.: védelem okán, mert @bandika gazdája: szerint most totál megvédtél minket... :)
nem szeretném ha társad lenne, akkor se ha igazad van! DDDDDDDDD

Conv. 2012.05.14. 18:50:45

@guma:

én sem szeretném, ha a társam lenne :)

guma 2012.05.14. 18:52:09

@Conv.: te kis válogatós! :))))))))))))))

Horizont 2012.05.14. 18:54:35

@guma: @Conv.: Hahahahahahahaha jót nevettem!!

Conv ez jó kis téma! Manhattanben én is ezt választanám (ha 30 lennék) ott sokan élnek nem ismernének fel:DDDDDDDDDDD

Conv. 2012.05.14. 19:01:08

@Horizont: jó film, nézzétek meg.

Így azért érthetőbb, miért nem akartam dolgozó lányként aposztrofálni a társaságot? :) a munkásasszony mégiscsak tisztességesebben hangzik :)

guma 2012.05.14. 19:11:15

@Horizont: nagy a szád kislány! :)))
gyomrod is van hozzá? DDDDDDDDDD

Horizont 2012.05.14. 19:21:47

@guma: gyomrom van, pénzem nincs!!!!:DDDDDDDDDDDDDDD Kizárólag Manhattanben:) Úgy gondolom ott még kurvának is jó lenni, olyan messze van innen :DDDDDDDDD

@Conv.: A munkásasszony ma már degradáló jelző:)Ki akar ma az lenni? Celeb ....az igen:)

guma 2012.05.14. 19:23:30

@Horizont: ez az "utazási vágy" már teljesen bűnbe visz minket+ :DDDDDDDD

Horizont 2012.05.14. 19:26:30

@guma: Ja a politikusok itthon kurválkodnak, én meg akár kurvának is beállnék csak minél messzebb menjek innen:DDDDDDDDDDD

Horizont 2012.05.14. 19:43:57

@Conv.: Most tisztelettel kérem a segítségedet, és értelmezd nekünk 60-as munkásasszonyoknak a látogatói létszámot lécci....:))Köszi, puszi. Gumával kétféleképpen értelmezzük:) Tényleg ilyen sok a látogatónk?

Conv. 2012.05.14. 19:52:05

@Horizont: nem tudok segíteni, én nem látom az analitikát.

Horizont 2012.05.14. 19:58:23

@Conv.: Miért nem? Az kizárt:)

Horizont 2012.05.14. 19:59:02

@Conv.: Most látom más színű vagy?? Miért??

Conv. 2012.05.14. 20:52:02

@Horizont: :) hát ez már nagyon régóta így, van, amióta a régi accom törölve lett.

Liquidos 2013.05.14. 11:21:25

Bocs, de látok benne egy kis össeesküvés elméletre okot adó szitut, hogy ha ez valóban így van, akkor miért nem tűzte ezt az ellenzék LÁTHATÓAN a zászlójára már a tv. megszavazása előtt? Ezzel lehet választást nyerni...
Miért csak az asszonyverő fideszesről hallani?

VNorbee 2013.05.14. 12:32:42

Az a baj itt, hogy tudatosan irtani akarják a népet. Vagy elmész vagy meghalsz. Összeesküvés elméletként hangozhat az is, hogy a zsidókat akarják betelepíteni, de ez így van. Azért hagynak a kisebbségnek is ekkora teret, hogy elüldözzenek minket. A Parlamenti hovatartozásról ne is beszéljünk..

amares 2013.05.14. 12:37:10

Ezért kell összefogni és mindenkinek ide csatlakozni, de azonnal!!! apostolimagyarkiralysag.hu

guma 2013.05.14. 14:11:09

@Liquidos: @Bau: alaptörvény...
olvasd!
keresd a TB-t!
utálom az összeesküvés elméletet, de a lakásod is elvehetik, ha az államnak, önkormányzatnak kell "közérdekből" (kósa terjesztette be!)!
ellenzék? szerintem ebben is hülye, meg talán nem akarják utcára vinni az embereket - mert ezért valóban szétvernék a várost, és lehet, hogy ennyivel nem úsznánk meg...
polgárháborút senki nem akar!

viszont ennyit segítek, mert a professzor újra összefoglalta, kitért erre is:

atv.hu/videotar/20130422_mihalyi_peter_1_resz

atv.hu/videotar/20130422_mihalyi_peter_2_resz

Husz_János_Puszita 2013.05.14. 17:09:17

Az igazi feudalizmusban megúsztuk 20%-kal az adót, 10 az egyháznak, 10 a földesúrnak.

Orbán golyóérett 2013.05.14. 19:27:20

"Tanácsköztársaságnak" az I. világháború után, 1919. március 21. és augusztus 1. közötti kommunista időszakot nevezzük, nem a II. világháború utánit.

amúgy a többivel egyetértek... valaki egyesével elmagyarázhatná a sok fidesz-birkának is, ezeket a dolgokat. valahogy beleégetni az agyukba, hogy ez így nem jó.

guma 2013.05.14. 20:37:16

@Orbán golyóérett: az az apró betűs rész - jeleztem, hogy wikipedia "másolata".

guma 2013.05.14. 21:54:29

@Fullánkos Algol: bocs! sokkal komolyabb téma ez annál, hogy levidd ilyen szintre!

ez a témától eltér. ide totál felesleges levinni. ez nem bulvár. de nem is a hülyeség szellemi szintje az amit meg kellene ismerni mindenkinek!

Fullánkos Algol 2013.05.15. 00:04:51

@guma: Valamint olvassál életrajzokat, tanulmányozd a módszereket és az összefonódásokat, nézzél képeket stb..
Rogán - Rákosi
Szájer - Ágoston Péter mek.oszk.hu/00300/00355/html/img/7b.jpg
Orbán - Kun Béla
Pintér - Garbai filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=5227
Kövér - Tisza István
Gyurcsány - Klebelsberg - Metternich
Tudod használni a (kép)keresőt magadtól is.

guma 2013.05.15. 04:47:48

@Fullánkos Algol: nem a külső számít most és itt - ezt én mondom a vasorrú banya...

Fullánkos Algol 2013.05.15. 05:09:08

@guma: A külső persze csak szikrának elég, nyilván kell minél több egyéb visszaigazolás is, de hogy ne számítana az a tapasztalatom szerint elég nagy tévedés:)
Nem árt szélesebb keretbe tenni a képet.

Kivlov 2013.05.15. 07:57:22

Megszűnt? Nem is lenne baj, ha megszűnne. A baj ott lenne, hogy úgy szűnik meg, hogy a pénzt annak ellenére ugyanúgy beszedik érte.

cogsum 2013.05.15. 09:39:48

Jelenleg hatályos források, illetve a régi Alkotmány. Így lehet tiszta képet kapni és pártatlan véleményt alkotni:

Alaptörvény XIX.cikk , XX. cikk.;
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról/ Alapelvek;
1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól/ A törvény hatálya;
A Magyar Köztársaság Alkotmánya/ Általános rendelkezések

guma 2013.05.15. 10:16:49

@cogsum: kösz:)

viszont a pihent agyammal végiggondolva: hasonlít a most megnyert 98%.os végkielégítés adókivetéshez amit pl a tanárok, közszolgák, stb kaptak amikor elküldték őket munkahelyükről.

itt nem vizsgálják a jogszabályt, az alaptörvényt - mégis megállapítják, hogy sérti az emberi jogi egyezményt!
ezt így nem mondja ki az emberjogi bíróság ítélete általános érvénnyel, de jelzi - probléma van a törvénnyel, mert jogos várománya volt a magasabb pénz összeg.
akit most bocsátanak el, annak nincs lehetősége jogorvoslatra mert a 98%.os törvény most is érvényben van...

na ez az összefüggés szerintem a professzor által elmondott szöveg és a régebbi alkotmány törvényi rendelkezése közt.

JOGOT vettek el ami már csak "kegyelem kenyeret" ad amit a jogász kormány akkor és úgy forgat meg-, ki-, be- vagy el, ahogy akar, véleményem szerint...

cogsum 2013.05.15. 11:09:34

@guma: Részben egyetértek veled.

Csupán azért idéztem ide a jogforrásokat(felszínesen), mert egyik "oldalról" sem szerencsés a(az elcsépelt) demagógia. Objektívan tekintve a professzor Úr által említettek nem feltétlenül vannak összhangban a forrásokkal, ami számomra kétséges.
A jogorvoslat kérdése sokszor elhatározás és tudás/nem tudás függvénye inkább, mint a lehetőség hiánya. A jogorvoslatot végig lehet vinni egészen az Európai Unió Bíróságáig/Közszolgálati Törvényszék,Törvényszék, Bíróság( egészen biztos vagyok benne, ha van jogalapja, akkor most is van/lenne folyamatban lévő ügy a 98%-os végkielégítést illetően),ha a tagállami fórumokon nem volt megfelelő az eljárás.
Egyszerű példa: a bírák nyugdíjazása( megsemmisítő győzelem a felperesek részéről, a kormány buktája). Akiket érint a 98%-os végkielégítés kérdése és jogtalannak tartják, a bírák esetén okulva élhetnek a lehetőséggel. Ha ez megtörténne, az EU Bíróságának határozata kötelezné a kormányt( ahogy a bíráknál) és módosítani/hatályon kívül kellene helyezni a vonatkozó rendelkezést. Hiába van tagállami törvény vagy Alaptörvény/Alkotmány, az uniós jog magasabb szintet képvisel. Nem mellesleg az Alaptörvény is "aláveti" magát az uniós jognak( Alaptörvény E.cikk (3) bek.)Így lehet/ne a kormányt féken tartani, ha lenne elhatározás, akarat. Van akiknek van, van akiknek nincs. Remélem lesz, mert az példája lenne annak, hogy az emberek gondolkoznak kis hazánkban és nem hagyják magukat!

DANNY STYLE 2013.05.15. 11:13:10

Undorító, tolvajnépség!

Félelmetes, hogy a sokat megjárt országunk ennyire képes elhagyni magát és ilyen bárányok módjára engedi hogy kisemmizze néhány jött ment rohadék!

A 386 szavazati joggal bíró "vezető"-ből csak 15 ismerte az Alaptörvényt? EZ A SZAVAZÓKNAK CSAK 0,0388%-A! Ez hol tudatos törvényhozás emberek?!
Mi az istenre veri a nyálát bármelyik párt? - Akár ellenzéki akár koalíciós párt.

Hogy lehet az, hogy a 21.században egy marhanagy modern gazdasági közösség (EU) hagyja, hogy egy tagállam - akiknek k**va sokat köszönhet ám - vezetősége így kinyírja az alapvető emberi jogokat a szokásos lopásokon kívül?!

Az a helyzet, hogy sokadik éve azt látom hogy jobban járnék ha bármelyik másik "szegényebb" országokban jobban járnék akár még munka és bármilyen kereset nélkül is! Mert ott legalább azt kapom amire számítok.

Nem úgy mint itthon, tanulok, vizsgázok, dolgozok van 1 darab telefonom, 1 számítógépem és 2 évig még csak esélyét sem látom annak hogy akár albiba költözhessek mert:

- A multik a diplomáért adják meg csak azt a bért amiből fenntarthatnám magam ( Kis vállalkozások pedig sokszor nem tudják megfizetni).
- Megadóztatják a fizetésemet 1x.
- TB, járulékok, anyámtyúkja... stb.
- Megadóztatják a pénzemet ha ATM-ből veszem fel.
- MeGadóztatják az ételt amit abból a pénzből vettem amiért MEGDOLGOZTAM.

Vállalkozást nem indíthatok, hogy adjak munkát az embereknek mert olyan sok pénz kéne rá, hogy egyszerűen nincs egyben annyi soha a sok lehúzás miatt.

Gratulálok ti elbaszott Parlamenti fajzatok. Csináljátok csak majd kihúzza a seggetek alól valaki a selyem fotelt de készüljetek mert kegyetlenül arcon fog csapni a valóság.

Ui.:

2 dolog ami a napokban nagyon felidegelt - Hogy lehet ilyen országot nem lerohanni?! - :

1: A kedves miniszterelnökünk "Vitya", kijelentette, hogy a cigányságban van a reménye és bennük van a jövő.
- NEM A JÖVŐ VAN BENNÜK HANEM A TŐLÜNK ELLOPOTT PÉNZ!!!!

2: Milyen dolog az, hogy egy volt külképviseleten dolgozó Magyar alkalmazottnak azért kell a Brüsszeli Emberjogi Bírósághoz fordulnia mert a 20-on x év szolgálat utáni leszerelés után megkapott végkielégítését (!)98%-osan megadóztatják (!)VISSZAMENŐLEGESEN!.

Katasztrófa! Így kisemmizni egy országot az egyébként is kis vagyonából és még a jöttmenteket jobban emberszámba nézni mint a nemzetet?! Nem magyar kormány ez hanem utolsó tolvaj banda!

DANNY STYLE 2013.05.15. 11:20:33

Kiegészítem:

A cigányságot nem rasszizmusból hoztam fel még mielőtt bárki vádolna ezzel. Tény, hogy vannak fenntartásaim velük kapcsolatban de nem NEM rasszista szándék volt.

(Bár érdekes hogy nagy %-nak a 8 általános sincs meg és valamiért túl sokat látok A4-es audikban és zsírúj bömbikben furikázni úgy, hogy nem dolgoznak )

guma 2013.05.15. 11:43:08

@cogsum: kicsit vitázom, bár én nem vagyok ennyire már képben mint te :)

ez az ügyvéd vitte a 98%-os pert, és szerintem ez a "elvárt" vonal az egészségügyre és a TB-re is vastagon vonatkozik.

atv.hu/cikk/video-20130514_karsai_daniel

@DANNY STYLE: én már a gyerekeim, unokáim miatt érzem nagyon szarul magam, hogy ilyen világ lett körülöttünk.

ettől az EU nem menthet meg, mert a sorsunk a mi kezünkben van.
segíthet, ha odafordulunk vitás esetekben, sőt dönthet is ha felrúgjuk az általunk vállalt szabályokat.
ám amikor a cöf több embert visz ki az utcára a kormányvédelmében, mint bármely más oldal - akkor ne várd, hogy helyetted majd ő "toboroz" ellenvéleményt...

DANNY STYLE 2013.05.15. 11:50:46

@guma:
Igaz én még csak a saját kis életemben gondolkodtam. Ám most komolyan. Mi az istenért csináljak én ide gyereket?! Lassacskán azért védekezek inkább mert drága a gyerek és kisebb fajsúlya lesz annak, hogy jaj dehát a nőnek kell-e gyerek vagy hogy jaj a nemibetegségek.

Ez az egész vigyük ki az embereket az utcára. Azt visznek ki akit akarnak. Olyan ürüggyel amit akarnak. De csak egyszer kell felébrednie az országnak és ha megtörténik nem csak 1 tankot fognak elhozni mint anno a kis balhénál mert az lópikula sem lesz ahhoz képest amit ezek valóban a pofájukba fognak kapni.

Gyerekekért, unokákért annyit tehet az ember szerintem - legalábbis ezt javaslom minden ismerősnek -. Taníttassa olyan szintre hogy már Gimnáziumba is egy legális valóban DEMOKRATIKUS országban tanulhasson. Hogy ember váljék belőle és ne egy elkorcsosult rabszolga.

guma 2013.05.15. 12:14:48

@DANNY STYLE: :)

tudod én meg rettentő naív és "harc" kerülő vagyok, de a véleményem sosem takargattam...

erőt szerintem máshogy is feltud mutatni ez az ország a "zemberekkel" szembefordult vezetők ellen.

nekem legjobban az a békelánc tetszett amikor (azt hiszem a) Litvánok kimentek az utcára és megfogták egymás kezét, behálózva az országoz! kijelentve egymás ellen tovább nem harcolnak, pár alapvető dologban megegyeztek a kormány "menekülni" kényszerült és nézd meg ma hol tartanak...

guma 2013.05.15. 12:21:17

@cogsum: ja és szégyen a 7,7 milliárddal megdobott közszolgálati média erről miért hallgat?
miért nem tanít alapvető dolgokat? a mi időnkben jogi esetek, adó tanácsadás és a péntek délutáni tv műsorok a legkülömbőzöbb felvilágosításokat, ismeretterjesztéseket adták.

cogsum 2013.05.15. 12:51:09

@guma: jó dolog, hogy meg merte lépni valaki.
Az EJEB helyett az EU Bírósága hatékonyabb lett volna, mert mint írtad és az interjúban is hallható, ez egy egyedi ügy volt és így a jogszabály nem változik, marad hatályban. Kérdés, hogy miért nem az EU Bíróságához fordultak? Attól függetlenül, hogy egyedi ügy, a Bíróság kapásból vizsgálná a jogszabályt. Ha nem összeegyeztethető az uniós joggal, elmeszelik, mint a bírák nyugdíjazását. Csak spekuláció, de lehet pont azért nem fordultak az uniós bírósághoz, mert úgy vélték ott ez az eset nem állna meg. Sajnos ettől viszont a törvény marad és semmi sem változik érdemben.
A közmédiával kapcsolatos felvetés teljesen jogos,de sajnos ők már vagy 10-15 éve csak vegetálnak, függetlenül a kormányoktól. A jog és az adóügyek sajnos nem elég népszerűek, illetve már csak akkor ha baj van :S

G.Freeman 2013.05.16. 00:24:15

Nem baj tesók, ez is egy tanulási folyamat része.
A szavazópolgároknak meg kell tanulniuk hogy aláírásuknak súlya van. Nem figyeltek az első orbánkormány időszaka alatt, most kaptak egy osztályismétlést.

Fekete Sámuel 2013.05.19. 18:40:12

@G.Freeman: Nem-nem. Pont fordítva. 2002-ben és 2006-ban nem figyeltek.

Te meg amúgy mi a büdös faszér nem húztál még Izraelbe?

Horizont 2013.05.20. 09:35:21

@DANNY STYLE: Drága a gyerek? Tényleg az. De te tényleg inkább ne csinálj!

@Juhász Jácint: Akinek ilyen szép neve van és emlékeztető egy nagyszerű színészünkre az ne írjon már ilyen csúnyát, csúnyán :)

Fekete Sámuel 2013.05.20. 13:39:00

@Horizont: Iszonyúan szeretném, ha az összes zsidó Izraelbe menne a világon! Persze, én erre éppen azért vágyom olyan intenzíven, amiért ők ezt semmiképp nem akarják megtenni: ezzel ugyanis vége lenne a zsidó befolyásnak a világon.

A zsidó befolyásnak alapvetően hidrogénbombák útján végrehajtott népirtás segítségével lehetne véget vetni meglátásom szerint. Jew Yorkból kéne radioaktív lávatócsát csinálni.

Ó, de szívesen adnám az életem egy ilyen nagyszerű vállalkozás sikeréért!

Horizont 2013.05.20. 14:07:28

@Juhász Jácint: Orvos látott már ? :) Ne haragudj, de nevetséges vagy, még dühöngést se érsz :))
Meg is halnál mindezért? Jajj te szegény még sajnállak is:)
Nem érdemled meg, hogy a Juhász Jácint nevet használd!!!
Ajánlom a Benjámin Netanjahu nevet vedd fel nick névnek! Hahahahahahaha

Fekete Sámuel 2013.05.20. 17:34:55

@Horizont: Olyan... zsidó vagy. Egy ideje már a stilisztikai jegyeitekből is fel tudlak ismerni titeket. Ez a hozzászólásod... ez a kétségbeesett lekicsinylésed... olyan zsidószagú. Érted?

Megértettem a lelkedet. És most már tudom, hogy zsidó vagy.

Horizont 2013.05.20. 17:39:24

@Juhász Jácint: Katolikus vagyok te szerencsétlen!!!! Kétségbeesett lettem volna? Lehet, mert mindig megijedek, hogy ennyi hülye él köztünk!!

Fekete Sámuel 2013.05.20. 17:44:34

@Horizont: De egyébként úgy is vélem, hogy igazából ezzel a gyűlölködve fröcsögő stílussal igazából a magad módján egyfajta békevágynak adsz hangot! Erre utal az is, hogy Nitay bácsit jelölted meg szimpatikus nickművészetem követendő alanyaként.

Úgy vélem, hogy te egy mérsékeltebben cionista, saját körein belül baloldali zsidó lehetsz, aki részben a Nitayéhoz hasonló tömeggyilkos, apartheid politikát okolja a magamfajta degenerált náciaspiránsok megjelenéséért.

Horizont 2013.05.20. 17:50:13

@Juhász Jácint: Na itt be is fejeztük magasröptű beszélgetésünket. Tudod én már csak értelmes emberekre áldozok az időmből és energiámból. Mert megéri. Na te a körön kívül vagy! Nem is kicsit. Na pá.....

Fekete Sámuel 2013.05.20. 17:50:24

@Horizont: Ez a tökéletesség egy sajnálatos mellékhatása. A zsidók körében pedig a cisztás fibrózis és a paranoia igen elterjedt, pedig ők csak simán beltenyésztettek.

Érdekes dolog kattantnak lenni. Tudod, az én számomra a világon mindenki kattant.

Mintha a zsidók valamivel mérgeznék az ivóvizünket, ami mindenkit bolonddá tesz, és én immunis lennék rá valamiért.

Szerintem ha az emberiségnek egy csöpp esze volna még, mostanra az összes zsidó Madagaszkáron pihenne.

guma 2013.05.20. 19:43:07

komolyan kérdezem: miért kell mindig minden témától elkanyarodni "rögeszmésen" csak 1 irányba?
morickaként élni, sivár lehet ha mindenről csak "az" jut az eszébe...

Nagyfehérvadász 2013.06.05. 16:32:32

Eddig is egy tollvonással csökkenthették a nyugdíjat, Bajnai meg is tette, közel 10%-kal, mikor elvette a 13. havit 1 az 1-ben.

guma 2013.06.05. 21:46:18

@Nagyfehérvadász: bocs, de nem igen érted a változás mit takarhat...

gondolj a rokkantnyugdíjasokra!
járadékosok lettek és dolgozhattak 30 évet is mégis elvesztheti még a járadékot is - amit nyugdíj helyett kapott.

guma 2013.06.10. 07:39:00

@Nagyfehérvadász: csak egy példa napjainkból amikor a szerzett jog (nem 1 része!) "eltűnik"...

˝Elveszítjük a bevételünk 40 százalékát˝
Szeged - Az a nyugdíjas vagy korhatár előtti ellátott, aki tovább dolgozik köztisztviselőként vagy közalkalmazottként, júliustól nem kap nyugellátást. Az Alkotmánybíróság már vizsgálja az ügyet.

"Az ombudsman nem azt vizsgálta, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása alkotmányos-e, hanem azt, hogy védelem alatt állnak-e a folyósított nyugdíjak. A biztos arra a következtetésre jutott, hogy a nyugdíjra való jogosultság vagyoni értékű jog, és mint tulajdonhoz való jog, alkotmányos védelem alatt áll. A biztos szerint sérül az arányosság követelménye is, ha a nyugdíjrendszerben rövid időn belül jelentős mértékű változást vezetnek be.

Kérdésünkre Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára azt a tájékoztatást adta, hogy az alapvető jogok biztosának indítványa május 16-án érkezett meg az Alkotmánybírósághoz. Az ügyet kiszignálták az előadó alkotmánybíróra, aki megkezdte az indítvány vizsgálatát. Hogy a taláros testület várhatóan mikor dönt, konkrét választ nem tudott adni. A testület az ügyet napirendjére tűzi, amint az érdemi elbírálásra alkalmassá válik."

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elveszitjuk_a_bevetelunk_40_szazalekat/2336737/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

na4 2013.06.18. 22:14:26

A rendszer fenntarthatatlan. Az állami nyugdíjakat törölni kell, a nyugdíjat mindenkinek magának kell összegyüjtenie. Sokkal igazságosabb.

guma 2013.06.19. 09:23:55

@na4: persze, pl közmunkából...
ne röhögtess!
de szeretem a felelősen gondolkodó embereket.
a béreket terhelő elvonások után szerinted erre van mód?
Európában élsz, vagy Kínában?

Ianas 2013.10.14. 00:33:29

@Juhász Jácint: te egy alsóbbrendű emberalatti hulladék vagy. Troll.

@Horizont: Te meg a balek, aki felveszi a kesztyűt egy ilyen véglénytől. Nem félsz, hogy átterjed a kezedre a rohadás?

Horizont 2013.10.14. 16:12:17

@Ianas: Tudod ez a blog az enyém is így annak írok akinek akarok! Nem balekként!! Nem moderálunk ezért rászóltam :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.10.20. 10:36:59

Nekem igazából hótmindegy lenne, hogy haívják, hogy használják fel az egészségügyi hozzájárulást, vagy hogy benne van-e a Tákolmányban.
Azt kéne látni, hogy több évtizede egyik kormányunk sem foglalkozott az egészségüggyel, közoktatással, rendfenntartással, stb. érdemben.
Azaz semmi olyat nem tettek, ami az állam feladata. Vagy amit felvállalt az állam.
Ebből kéne hogy elég legyen, mert nem az a kérdés, hogy csúnyafidesz, hanem hogy mi ez a politikai elit, ami folyamatosan teszi tönkre az országot, és miért nem zavartuk még el?

guma 2013.10.20. 18:01:49

@ColT: egyetlen dolog miatt nem adok igazat...
ha kötsz egy szerződést pl 20 évvel ezelőtt akkor az ma is él.
lefordítom: pl vettél egy lakást nem jöhet az eladó most, hogy vissza a babaruhát...
ha nincs jog akkor mihez tartod magad, és nem sorolom tovább...
ez azért tagadhatatlanul a fidesz sara...

a többiben viszont tökéletesen igazad van. nem tették a dolgukat ma már látszik élesen, hogy semmilyen feladatot nem oldottak meg csak eltapsolták az ország vagyonát menet közben...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.10.22. 06:57:00

@guma: A jog eddig is változott... Az eddigiek is megtették volna ezt szívesen, csak nem volt kéthermaduk. Nem hinném, hogy a maszop is annyira jó emberekből állt volna.

guma 2013.10.22. 08:08:56

@ColT: talán nem hiszed el, de nem érdekelnek a pártok - csak egy kényszer lett velük ennyire foglalkozni, mert behatolnak mindenhova...

a vélemény az, hogy világos beszéd kell és valamilyen közmegegyezés - mert ha tetszik, ha nem nekik kellene szolgálni minket az országot...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.10.23. 19:55:49

@guma: Igaz.
Leginkább az összes jelenlegit elzavarni, az kéne.

guma 2014.04.13. 19:28:31

@Horizont: most feküdtem ki! _DDDDD

85 ezer!
ilyen nincs!
most ébredeznek?
de mitől...

Horizont 2014.04.13. 21:59:34

@guma: Én is tegnap pont megnéztem és kinyúltam. Biztos valahová ajánlották :) Hihetetlen !!!:DDD

mi vok én 2014.04.14. 07:06:39

Nem is értem miről beszélnek. Mondják azt nagyon fáj hogy 5%-ért nem kezelhetik a más pénzét, mondják azt bóvli kötvényeket részvényeket nem vásárolhatnak, mondják azt 1-5-15 év után nem tehetik zsebre más befizetését mert biz csak erről van szó kb 100 000 ember befizetése veszett el a tönkrement MAGÁN biztosításoknál, vagyis ellopták! A társadalom meg álljon jót ezen tetvek okozta hiányok miatt hát erről szól ez a buli! tartoznak.hu poly-mix.com

Sárkánybőr 2014.04.15. 10:34:06

Aki tud, elmenekül Magyarországról, de aki még nincs tisztában vele, hadd áruljak el egy másik jól megtervezett húzást a magyar uralmi politika részéről. Elmehetsz, de nem viheted a kiskorú, tanköteles gyermekedet. Illetve viheted, ha a gyámhivatal engedélyezi. Az a gyámhivatal, aki lesz..ja, hogy él-e, hal-e a gyereked, ha Magyarországon neveled ne adj Isten egyedülállóként, aki esetleg még a munkáját is elveszítette. Egy gyermek után nevetséges alig 14.000 Ft családi pótlék jár, ha egyedülálló vagy. Jó esetben 3 hónapig jár munkanélküli segély, ha a munkahelyedről nem derül ki, hogy be sem voltál jelentve (mert akkor semmi nem jár 12 hónapon át), legfeljebb utána, némi önkormányzati segély, ha úgy ítélik meg... Szóval, ezt nem vizsgálja a gyámhivatal, hogy ebből tudsz-e ételt, ruhát, tanszereket, buszbérletet venni a gyerekednek, van-e otthon villany, víz, meleg szoba, ha odakint hideg idő van... De azt vizsgálja, hogy külföldön szerzel -e elegendő jövedelmet ahhoz, hogy megfelelő életkörülményeket biztosíts a gyermeked testi és lelki fejlődéséhez. Azt vizsgálja, hogy megfelelő lakókörnyezetben él-e a gyermeked, megfelelő iskoláztatásban részesül-e, és hadd ne soroljam tovább. Mindezt úgy, hogy Európai Uniós tagállamként az EU alapelveit be kell(ene) tartani, melyek közt egyértelműen ott szerepel az az elv is, mely szerint az EU tagállamokban szabadon mozoghat (költözhet) minden tagország minden állampolgára. (Ezek szerint Magyarországon a kiskorú gyermek nem EU tagországbeli állampolgár?) Szóval, az iskolarendszert lepusztították, már csak ostoba embereket nevelnek a magyar iskolákban, rabszolgákat... Akik meg tudják fizetni, kaphatnak érdemi oktatást, de a sima mezei állampolgár csak a rabszolgaképzést választhatja. Az egészségügyet már sikeresen tönkretették, hisz eddig sem állt az ország egészségügyi ellátása a helyzet magaslatán... (Ahol Veszprémből Pécsre kora délután nem tudnak mentőhelikopterrel elszállítani egy életveszélyben lévő beteget, mert nincs megfelelő navigáció az éjszakai repüléshez és landoláshoz... ) Ha nem dolgozol, és soha nem is dolgoztál, de a bőröd színe nem az idén nyáron barnult le, akkor kapsz egészségügyi ellátást, másképp, ha Árpád vére vagy, akkor egy átmeneti munka nélküli időszakban is alaposan nézz utána, hogy valaki fizeti-e utánad az egészségügyi hozzájárulást, mert másként könnyen szembesülhetsz vele, hogy a vakbeledet csak bizonyos összeg megfizetése után műtik meg... Nem sorolom tovább... Könyvet lehetne írni a sok gusztustalanságról, mégis ez kell a magyar népnek... Sok ostoba meg még hisz a mesékben... Gratulálok... Én magyar vagyok, de már nem abban az országban. Csak azokat sajnálom, akik jobb életet szeretnének a gyerekeiknek, de nem tudnak lépni, mert ott vannak a beteg, idős szülők, vagy ott vannak a kicsi gyerekek, nincs nyelvismeretük, ott van az életük vagyona felépülve, ami inkább viszi a pénzüket csak, mint termelné, de így vagy úgy maradni kényszerülnek. Remélem, hogy ennek az ámokfutásnak hamarosan véget vet valaki, mert ha nem, akkor nem lesz többé Magyarország...

Horizont 2014.04.15. 18:27:42

@Sárkánybőr:
"Remélem, hogy ennek az ámokfutásnak hamarosan véget vet valaki.."
Hát nem vetett véget senki! Maradtak még 4 évig! Kösz mindenkinek aki rájuk szavazott! :(

Carbon Monoxide 2014.04.15. 21:14:53

@Sárkánybőr: Amíg másoktól várjuk, hogy véget vessenek az ámokfutásnak, és nem magunk megyünk ki az utcákra, hogy kirángassuk őket a parlamentből, és nyilvánosan, erővel fosszuk meg őket a hatalmuktól, addig nem lesz változás sajnos...

@Horizont: Akik rájuk szavaztak, meg is érdemlik. Itt a nagyobb baj az, hogy az ország majd fele el sem ment szavazni.....

Katalin Bak 2014.04.20. 12:55:39

Kedveseim!
Fel vagytok háborodva? De most is megszavaztátok ezt a csürhét kétharmaddal.
Akkor pedig panaszra nincs okotok!!!
/Akinek nem inge nem veszi magára/
Nem az Orbán a hülye Ő nagyon is okos,hogy egy országot az orránál fogva vezet.
Nem baj ha szívtok úgy kell nektek,de sajnos a még észnél levők is szívnak a ti döntésetek miatt.Nagyon örülök,hogy az életem végén járok és nem sokáig kell élveznem ezt a hazának nevezett cirkuszporondot.Csak azt sajnálom ,hogy négy gyermeket hoztam világra ennek a "hazának" a szegénységre és a nyomorra.

Horizont 2014.04.20. 20:53:59

@Katalin Bak: Bocsáss meg de ez egy brutális komment! Először is nem a 2/3 szavazta meg, a 8,3 millió szavazóból 2,1 millió. Persze az is sok(k)! De hiába írod oda, hogy akinek nem inge ne vegye magára, ha egyszer az egészet szemrehányóan MINDENKINEK írtad! Én "csak" hármat hoztam a világra és egy cseppet sem sajnálom, mert nem az államnak szültem hanem magunknak! Sajnállak.....Mondom ezt úgy neked, hogy én egy anti fideszes vagyok, rühellem őket, de téged akkor is sajnállak!
Ezért az egy kommentért regisztráltál? :)

fabatka2 2014.07.30. 12:49:19

Lesz ez még így se! Most már arról beszélnek, hogy idén szeptemberben szavazásra bocsáthatják a gyerekszámtól függően differenciált nyugdíjrendszert. Ez pedig - ismerve a Fideszes szavazózombikat - egyet jelent a bevezetéssel.
Miután a nyugdíjbefizetés immár nem járulék, hanem adó, a Fidesz bagázs kénye-kedve szerint használhatja fel a befizetett milliárdokat (amiket a régi alkotmány szerint csak arra a célra lehetett felhasználni, amilyen címen befizették), és tetszőleges részt oszthat vissza nyugdíjkifizetésre, tetszőleges feltételekkel.

Off: Olvasom Sárkánybőr hozzászólását és megáll az eszem...
Igazából nem tudom, minek kellene történnie ahhoz, hogy a nép az utcára vonuljon és elkergesse ezeket a szemeteket. Ja de: 300 forintos vizitdíj...

Palika Pál 2015.07.31. 18:04:29

nagyon remélem hogy aug.20.án lesz felszólaló a Hősök terén és terítékre kerül ez is,többek közt, egy rövid de összeszedett előadást bizony megérne hogy sokak szeme kinyíljon....

fepe 2016.05.18. 14:01:53

A KSH statisztikával foglalkozik, nem jóslással.

Az ilyen bloggereknek az a halála, hogy van google.

Google: KSH nyugdíj 2018 2019
1 db releváns találat, ez a blog bejegyzés.

Egy linket tolhatnál a KSH-tól igazán, ahol ilyet állítanak.

Ennyi...

Geminusz Árpád 2016.05.18. 16:51:40

@Katalin Bak: Nagyon igazad van :)

En mar akkor lattam amikor be akart költözni a buda varaba, akkor lett felujitva, mindenkinek vedözacsit kellett felvennie, neki nem :) mikor volt ez? 2000 körül?

uuuuu.. sööt meg kepet akart magarol kirakni

Kis Nemzeti dohanyboltosunk :)

Agyhalal

Geminusz Árpád 2016.05.18. 17:08:52

A felszolalasaitokkal semmire se fogtok menni.
Csak penzkidobas.
Penzkidobas mint minden ami otthon van.
Nekem 230.000 volt a nettom bejelentve, rendesen feheren. A felet leszedtek a fizumbol, es semmit se kaptam az orszagtol. Mennyi az bruttoban? 400.000 fölött? Mire vittem 8 ev alatt? semmire, ugyhogy szeva orszagunk

Az a baj, hogy meg a tarsadalomra se lehet bizni az orszagunk sorsat, nepszavazas, mert latjatok mit csinalnak es kire szavaznak?

Nemzeti dohanybolt? Felesleges autopalyamegfigyelörendszerek, fix radarok stb?
Minek a radar amikor a radioban bemondjak hol mernek?
Irrealisan nagy büntetesek fizuhoz kepest stb
Agyhalal

Beszelünk eü-röl? Hat en szerintem mindent privatizalni kellene es atmenni biztositos rendszerbe, ami svajcban is van, es allami korhazakat csökkenteni sokkalta nagyobb bazisra amit el tud tartani a kormany.

A biztositos rendszer itt svajcban ugy müködik, hogy kötelezö, ha törtenik veled vmi, a biztosito veszi at a költseget, mint a kocsinal.

Igy a keztöres lehet 50.000-100.000 vagy mennyi forint, amiböl a privat, kisebb ellatointezetek jol felszerelt eszközökkel, felsö szinten tudnak ellatni a betegeket. Ne haragudj, de a fogaimat allamilag finanszirozott helyen SOHA nem fogom megcsinalni. Inkabb fizetek többet es megyek privatklinikara.
No kb ilyen a biztositos rendszer

Otthon annyi beteg van mint allat. A masik fele meg nem dolgozik, a harmadik meg nyugdijas.

Nehez a semmiböl penzt termelni, igaz, de amig minden kormanyvaltasnal atalakitasok vannak, addig nem fog menni. Most jön az uj kormany, vissza nemzeti dohanybolt... mennyi felesleges logisztika.

pfff

Sok sikert

guma 2016.05.18. 19:25:12

@fepe:

igazad van. nem jósol, de rengeteg új számítást alkalmaz, hogy még a szakemberek is nehezen vethessék össze az elmúlt évek adatait.
pl a fogyasztói kosár, vagy a szegénység, stb

az általad említett adat pedig a nyugdíjakkal foglalkozó összesítésben szerepelt tavaly.
minden gazdasági oldal (VG, Portfolió, stb)lehozta. sajnálom, hogy elkerülte a figyelmed a hivatal megjegyzése.

én nem vagyok ilyen irányú szakember, csak munka mellett foglalkoztam szocpolal és annak tervezésével is - társadalmi munkában, nem íróasztal mellett!

már pár éve nyugdíjasként is figyelemmel kísérem a területet és elképedek ezen a romboláson.
fogalmam sincs, miért tűrik az emberek, hogy mindentől, amiért megdolgoztak, megfosszák őket. illetve tudöm: mert eszük ágában sincs erről pl a közszolgálatin ismeretterjesztésként beszélni.

szerinted miért lépték meg gyorsan a szülőtartás törvény módosítást?
mert szerintem pont az elejtett mondat volt az egyik kiindulópontja a gyorsaságnak.

"mindenki" perelheti a gyereket a fizetésének 50%.ig...

guma 2016.05.18. 19:45:41

@Geminusz Árpád:

köszönöm a gondolataid, és sok mindennel egyetértek benne.

rohadt nagy elvonások vannak és az állam gátlástalanul költ magára és sleppjére, kitartottjaira.

sajnos valóban sok a beteg amit gátlástalanul megsokszoroztak az utóbbi évek kiszolgáltatottságba, kilátástalanságba sodort életek.

rekordot döntöttünk a halálozási számokban.

emlékszel Mészárosra? valami hasonlót - biztosítási rendszert - kezdett kialakítani, sőt még a betegek védelmébe is intézmény állított fel.
első dolga volt a jelenlegi kormánynak ezt is bezárni.

nem is folytatom, mert elkeserít, hogy milyen gátlástalan világot "teremtettünk" és adunk gyerekeinknek tovább.
ma már a rablás és a lopás politika alapja, hirdeti a jól fizetett filózófus és még büszkék is rá...

fepe 2016.05.18. 19:55:21

@guma: Ahogy fentebb is írtam, a Google sem tud ilyesmiről, tehát nem az én figyelmemet kerülte csak el.

Google: KSH nyugdíj 2018 2019
1 db releváns találat, ez a blog bejegyzés. Semmi más.

Mikor tett tehát a KSH a 2018-as és 2019-es nyugdíjról bármi megjegyzést? Linkeld legyél oly kedves.

guma 2016.05.19. 08:30:51

@fepe:

bocsánatot kérek, de nincs időm keresgetni a linket.

talán észrevetted, hogy nem vagyok ezen a téren egy műszaki zseni. tavaly óta tudom csak pl, hogyan kell a szövegre ráilleszteni az eredetet.

tulajdonképpen egyetlen formában "politizálok", ez pedig a szociális érzékenységem - ami viszont rengeteg témát felölel, pl a béreket is, valamint a bérből, fizetésből élők sorsát, lehetőségét, "jövőjét".

ezért próbáltam valahogy megértetni, hogy ne úgy keresd ahogy írtad, hanem a 14, 15-ős beszámolókban, összegzésekben ez csak egy mellék mondat volt.

próbáld megérteni, soha sehol nem volt célom bárkit félrevezetni.

ha érintek közösségi témákat itt a blogon, akkor azt csak öröm, elkeseredés vagy "harag" váltja ki, de soha semmilyen párt politika ebben nem befolyásol.

ebből talán leszűrheted, hogy naiv vagyok (nem kicsit :DDD) de pont ezért egyetlen helyen megjelenő bármire - sosem reagálok.

.....

pár percem volt és pl 2020-as dátumra már most ráakadtam, de sajnos napokig nem leszek gép mellett, így most, sajnálom : ennyi.

guma 2016.05.23. 09:18:06

pár napig még "konzervet" kaptok :)))
süti beállítások módosítása