He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Már semmi sem szent. Se a jővő se a múlt : "Múzeumokat zárhatnak be"

2012.02.15. 16:01 guma

(Régész, restaurátor "otthona" a múzeum a sok-sok érték mellett. Innen indulnak földet túrni és a leleteket ide mentik, dokumentálják és kezelik, rendszerezik, kiállításokat, ismeretbővítő előadásokat szerveznek de nem is folytatom sok rétű munkájuk ismertetését... Kulturális örökségünk csak a realitásokkal számoló, korszerű törvény segítségével őrizhető meg. A Magyar Régész Szövetség elkészítette a beruházási és örökségvédelmi érdekek harmonizációján alapuló választervezetét a kormánynak. A tavaly novemberben rohamtempóban elfogadott törvénymódosítás ugyanis nem csak a kulturális értékek védelmét gyengítette, de kinyilvánított szándékával ellentétben, kontraproduktív helyzeteket teremtve gátolja a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó beruházói érdekek érvényesülését is. A restaurátorok szakterületüktől függően több régi vagy kihalóban lévő szakma mesterei. Felelősségük óriási, hiszen sokmilliós műtárgyak sorsába avatkoznak be egy-egy mozdulattal. Egy műtárgy helyreállítása, kezelése is milliókba kerülhet, noha ennek csak töredéke a restaurátor tiszteletdíja.)

"Információink szerint átlagosan 50-60 százalékkal csökken a megyei múzeumok támogatása, Baranya megyében a tavalyi 173 millió forint helyett 45 millió forint áll rendelkezésre, ami a bezárt múzeumok őrzésére sem elég, mondja Fabényi Júlia igazgató.

 Hiába vette át az állam január 1-vel a korábban megyei fenntartásban lévő intézményeket, a múzeumoktól az iskolákon át az egészségügyi, szociális ágazatig nem jártak jobban az intézmények. Baranya megyében a tavalyi 173 millió forint helyett 45 millió forint áll rendelkezésre, ami a bezárt múzeumok őrzésére sem elég - állítja Fabényi Júlia igazgató. A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságához hét múzeum tartozik, köztük olyan nemzeti értékek, mint a részben nemrég felújított Csontváry Múzeum. A kulturális főváros programsorozat keretében számos intézmény újult meg uniós forrásból a Múzeum utcában, így a volt megyeházából létrejött Nagy kiállítótér, modern képtár egykori épülete, és a Vasarely Múzeum. Ha ezek az intézmények bezárnak, vagy megszűnnek vissza kell fizetni az Uniónak az 1,2 milliárd forintos támogatást. Fabényi Júlia szerint 45 millió forint nem elegendő arra, hogy üzemeltessék a rendszert, ilyen helyzetre nem is lehet tervet kidolgozni, legfeljebb bezárni lehet az intézményeket. Ám a bezárás sem megoldás, mert így a múzeumok elveszítik a jegybevételeket, amely éves szinten 100 millió forint.

Babinecz Erzsébet, a Baranya Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) vezetője nem tagadja, a múzeumi igazgatóságra megállapított költségvetés valóban nagyon nehéz helyzet elé állítja az intézményt és egyúttal a fenntartót is. Az állami támogatás ilyen arányú csökkentése a finanszírozásban már rövid távon nagy problémákat okoz, amelyet egyébként jeleztek az illetékes minisztériumoknak is. A központ vezetője ennek ellenére bizakodó, hiszen, mint mondja, jelenleg is folyik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) koordinálásával egy olyan széleskörű adatgyűjtés, mely azt célozza, hogy összehasonlíthatóvá tegye az megyei intézmény-sruktúrák működését. Az adatok elemzésének eredménye márciusban, vagy áprilisban várható, ezt követően van remény arra is, hogy költségvetési átcsoportosításokkal megtörténjen egyes intézmények költségvetési korrekciója is. Ezzel együtt a megyei múzeumigazgatóságnak is ki kell dolgozni egy válságkezelési tervet. Arról nem beszélt az igazgató, hogy vajon miért a folyó év első felében kell ezeket a méréseket elvégezni? Az igazgató szerint múzeumbezárásokkal felesleges riogatni, hiszen egyrészről ahhoz a szakminisztérium engedélye szükséges, másrészről arra egy ésszerű költséghatékonysági intézkedési terv alapján kerülhet csak sor.

A hatalmas adóssággal küzdő Baranya megyei önkormányzat is igyekezett spórolni a közgyűjteményein, 2011-ben például 76 millió forintot terveztek be az igazgatóság működésére, ám kiderült, hogy a nyolcan emberrel működő hálózat nem menedzselhető ennyiből, s év közben 100 millióval meg kellett emelni a támogatást.
A többi megyében sem rózsás a helyzet. Nemcsak a pénzhiány okoz gondot, hanem a legteljesebb bizonytalanság is. Mint ismeretes, január 1-vel a kormányhivatalokhoz, pontosabban a Megyei Intézményfenntartó Központokhoz kerültek a megyei múzeumok. Beigazolódott a félelem, hogy a hivataloknál sem szakértelem, de kellő figyelem nem jut majd a közgyűjteményekre. Van ugyan pozitív példa is, Kaján Imre a Zala megyei múzeumigazgató azt mondja, jó a kapcsolatuk a kormányhivatallal, költségvetésük is csak 10 százalékkal csökkent.

Úgy tudjuk L. Simon László, a Parlament kulturális bizottságának elnökének kedvenc megyéjében, Fejérben, 163 millióról 304 millióra növekszik a támogatás
A birtokunkban lévő adatok szerint a 19 megyei múzeum tavalyi összesen 3,5 milliárd forintos támogatása 2,4 milliárd forintra csökken, Győr-Moson-Sopron megyében például 194 millióról 115 millióra, Pest megyében pedig 375 millió helyett,165 millióra. Ám a helyzet napról napra változik, más-más összegekről szólnak a folyosói pletykák. Mérvadó források azt állítják, a ma érvényben lévő számok szerint 50-60 százalékkal csökken a megyei múzeumok állami támogatása. Úgy tudjuk, a Nemzetgazdasági Minisztérium a tavalyi támogatási számokkal tervezte az idei költségvetést, a radikális módosítások a KIM-ben történtek. A múzeumok fölötti szakmai felügyeletet ellátó Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) nem tudott kellően lobbizni a múzeumokért. A tárca igyekezett elérni, hogy a megyei múzeumok, levéltárak és könyvtárak a kormányhivatalok helyett közvetlenül hozzá tartozzanak, hiszen az a hozzáértők előtt világos volt, hogy a kincstári rendszer semmilyen formában nem felel meg a múzeumok kezelésének. Ez a terv a szakma egyetértésével is találkozott, sőt a lassan legfontosabb kultúrpolitikussá előlépő L. Simon László is támogatta, aki lapunknak elmondta, elkészült a szakmai anyag a tervről, s lát esélyt arra, hogy ezzel sikerül meggyőzni a kormányt.

A múzeumigazgatók nem nagyon mernek panaszkodni, attól félnek, ha nevük megjelenik a sajtóban még rosszabbra számíthatnak. Van olyan igazgató, aki január óta nem tud bejutni a kormányhivatal vezetőjéhez. Állásuk sem biztos, azzal, hogy változott az intézmények fenntartója, a múzeumigazgatói mandátum is megszüntethető volt. Az igazgatási központok mintegy fele élt is lehetőséggel, itt kiírták a pályázatokat. Sok esetben a Fideszhez közel álló, ismert vezetők széke is veszélyben van. Van olyan intézmény, amelyiktől megvonták az önálló gazdálkodás lehetőségét, arra is engedélyt kell kérni, ha bérbe adják egy termüket, a pénz a hivatalt illeti meg, ám nekik kell a rezsit állni. A Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége, szerdai közgyűlésük előtt nem kívánta kommentálni az ügyet."

forrás : Hamvay Péter / Népszava  - kép : http://sirasok.blog.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: múzeum káosz ásatás restaurálás

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr114113591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása