He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Úti cél : Új-Zéland

2011.01.17. 07:57 guma

A travelline.hu cikke "ollózva"

Új-Zéland legalább annyira gyönyörű, mint amennyire messze van kicsiny hazánktól. Mindkét szigetén rengeteg a látnivaló, és bár ilyenkor nincs kifejezetten nyári idő arrafelé sem, azért egy 15-20 fokos időben kényelmesen el van az utazó. A következő élménybeszámoló a Déli-sziget szépségeit mutatja be, ahol még bálnákkal is találkozhatunk testközelből…

A repülőből olyan volt a táj, mint egy Van Gogh festmény, odalent pedig még annál is szebb. A Déli-sziget második legnagyobb városába, a gyönyörű Dunedinbe érkeztünk, ám – pénzünk alig lévén – azonnal fel is kerekedtünk (szigorúan stoppal) Alexandra városkába, ahol akkor volt az almaszezon. Két hét fizikailag megterhelő, lelkileg felemelő almadobozolás után ideje volt továbbindulni, hiszen a világ – szerintünk – leggyönyörűbb országában rengeteg a látnivaló. Egy idős, mogorvának tűnő bácsika vett fel minket, aki először hozzánk sem akart szólni, az út végére viszont – Wanaka volt a célállomás – úgy összebarátkoztunk, hogy végül meghívott magukhoz, és mire szülővárosába értünk, a felesége már melegítő matraccal lefedett ágyakkal, frissen mosott törölközőkkel és meleg vacsorával várt ránk.  Ez egyébként – a mi tapasztalataink szerint legalábbis – általánosságban jellemző a Kiwi emberekre; mérhetetlenül segítőkészek, nem feltételezik az emberről, hogy baltás gyilkos (épp ezért a legtöbb, amit várnunk kellett stoppoláskor, 13 perc volt), gondolkodás nélkül odaadják a lakáskulcsot, mondván, ne legyünk az ő időbeosztásukhoz kötve. 

Wanakát sokszor a világ extrémsport fővárosához, az alig 120 kilométerre, délnyugatra található Queenstownhoz hasonlítják. Valóban, mindkét városra a hangulatos utcácskák, a tópartján (Queenstown a Wakatipu-tó, míg Wanaka a Wanaka-tó partján fekszik) sorakozó, mennyei fish&chipset árusító kifőzdék, a túraboltok sokasága jellemző. Wanakában nagyobb a csend, a nyugalom, nem rohangál minden sarkon a bungee-jumping adrenalinjára váró turistacsoport, Queenstown felett viszont ott tornyosul a lélegzetelállítóan gyönyörű Remarkables hegység, ráadásul a legtöbb helyen kiváló szállások, éttermek és szolgáltatások várják az utazókat, a legtöbb helyen pedig a bankkártyás fizetés is lehetséges.

 

Queenstowntól 290 kilométerre, délnyugatra található a Fjordland Nemzeti Park, annak északi csücskében pedig a már-már nem evilági, semmihez sem hasonlíthatóan gyönyörű Milford Sound. Itt lehetőség van hajós kirándulást tenni (a hajó mellett delfinek ugrálnak olyan magasra, hogy ha nagyobbat nyújtózkodunk, akár meg is simogathatjuk őket), de a bátrabbak felkerekedhetnek Új-Zéland egyik leghíresebb túraútvonalán, a Milford Tracken (általában néhány héttel-hónappal előre érdemes kiváltani rá a nemzeti parkba a belépőjegyet, illetve, ha a hosszabb útvonalat választjuk, lefoglalni a szállást).

 

A sziget másik oldalára átstoppolva jutottunk el a Déli-sziget legnagyobb városába, Christchurch-be, amelyet az Avon-folyó szel át, és ahol az ember úgy érzi, Angliába csöppent, különösen a belvárosban, amelynek fő nevezetessége a ChristChurch katedrális, a Cathedral Square-en. Az épületek, a várost keresztül-kasul szelő, régi korokat idéző villamos, a folyón evező, a turistákat ladikján szállító csónakosok… ez itt tényleg egy kis szelet Anglia!

Christchurch-től 183 kilométerre, északkeletre található egy sokak által az új-zélandi kirándulásukból méltatlanul kihagyott városka, Kaikoura, a bálnanéző túrák városa. Itt nem túl borsos árú, fizetett hajóutakra lehet elmenni és igen nagy eséllyel láthatunk ámbrás cetet – többnyire nem is egyet. Elmondhatatlan élmény, amikor az embertől alig pár méterre jön fel levegőért egy ilyen óriás, néz vele farkasszemet, majd merül el, vissza a mélybe, hogy akár 2000 méter mélyen óriás tintahalra vadásszon...

 Az alkohol olcsóbb lett Új-Zélandon, mint a palackozott víz, tehát vigyázni kell a vizzel! :)))

13 komment

Címkék: tájak csavargás

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr642584091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2011.01.17. 08:14:02

JÓ reggelt, SZÉP napot! :)

amikor ezt olvastam, rájöttem KIWI vagyok.. )))
csodálatos hely és emberek! :)

Kartal (rezervált) 2011.01.17. 11:41:29

szép úti cél lenne... de örülök, ha kajára fussa. nah mindegy. Én a Google Earth-öt szoktam használni körutazásra :)

Donna (Cara)mba 2011.01.17. 12:48:07

@guma: Szép napot Neked/Nektek!

Köszönöm, Margaríta, hogy segítettél.

Sajnos úgy néz ki a midenféle helyzetem, hogy nagyon néha tudok kommentelni, posztolni.

Átmenetileg Te segítettél.
Ez megoldotta a helyzetet, bár fennakadás amúgy se lenne, legfeljebb néha napokig áll a blog.

Szal innen nem tudom most merre...

Ha továbbra is akarjátok a blogot, akkor hagyom, de nem leszek, csak nagyon-nagyon ritkán.

Ha ez így jó, jelezzetek vissza.

Ha nem, akkor van-e valami javaslatotok?

Előre is kösz.

Marcellusca 2011.01.17. 14:41:29

@Donna (Cara)mba: Helló!

Jó ez így. :)
Csinálgatjuk, rakjuk be a hülyeségeket, érdekességeket. :)))
Aztán, majd alakul. :D

Egyébként, szombat este ajánlottam a blogot a másik kocsmatöltelékeknek. :DDDD
Úgyhogy ne lepődjetek meg, ha idegeneket láttok a kricsmiben. :D

Donna (Cara)mba 2011.01.17. 15:21:26

@Marcellusca: Minkét hírnek örülök:)

Illetve az egyik vélemény, nem hír:)

Sztem is műxik ez a kocsma már simán, nem kell ide semmi frikkfrakk:)

Az, meg hogy ajánlgatod a kocsmablogot, azért Te egy virtuális bónuszt vagy prémiumot érdemelsz:)

Ha lesz időm, megkapod:)

Addig is pusziljon arcon-szájon Téged a Szöszi;DDD
Legyen ez a jutalmad az ingyen reklámért;)

Donna (Cara)mba 2011.01.17. 15:25:06

@Marcellusca: Szóval több szempontból is megnyugtattál, mert azért sajnáltam volna ezt a ki kuckót, ezt a Bolondok Hajóját;)

Igen, megy ez simán, be van járatva;)
Hiába, a jó kocsmákat megtalálják a rendes, úri ivóczimbik;)
A közönsége a cégére:)
És megy magától, mint a perpetuum mobile:D

miről van itt nagybasz0 2011.01.17. 15:36:33

@Donna (Cara)mba: Remélem azé nincs nagyobb gáz mint a szokásos!

Donna (Cara)mba 2011.01.17. 15:42:24

@miről van itt nagybasz0: Nem, nagyobb nincs (egyelőre), de az pont ölég:(

Donna (Cara)mba 2011.01.17. 15:43:33

No, legyetek kellemes részegek, mámorosak:)
Helyettem is, úgyhogy kéretik belehúzni;)

Majd gyüvök, mihelyst tudok:)

guma 2011.01.17. 15:45:01

@Donna (Cara)mba: hát én most nagyon berúgnék, nem csak mámorosra :(
DDDDDD

Horizont 2011.01.17. 18:01:21

Sziasztok! Működik ez a kocsma!:) Kinek mikor hogy van ideje, kedve, energiája akkor beesik,és vagy találkozik valakivel, vagy nem! De olyan jól bevált ez így! Nem ?
Guma meg aranyos és állandóan posztol nekünk!Úgyhogy oké minden mindenki jön amikor tud:)
Donna minden jót neked!Ha megnyerném netán az ötöslottót hidd el megkeresnélek......(és mindenki mást is a törzsoffosok közül:DDD Csak nyernék már!)

Kartal (rezervált) 2011.01.17. 23:13:06

Szerintem is hadd menjen. Nekem is vannak ötleteim, csak ilyen kis pár soros gondolatok, amiket idővel - ahogy lesz rá, meglátom - bepakolok. Aztán a többi kialakul.

Addig is: jó éjt! :)
süti beállítások módosítása