He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Ki/mi is a Mikulás?:)

2010.12.06. 16:18 pimpalini

Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. A szintén használatos Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle.

Története

Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak és prostitúcióra kényszerülnek. Miklós myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. Mindkét változat szerint az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.[3]

Szent Miklós fenti legendája és december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.[4]

A német, protestáns területeken Mikulás megfelelője a Weihnachtsmann (von Horst Winkler von der Versschmiede) . Angolszász területeken (főleg az Amerikai Egyesült Államokban) Santa Claus néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált Mikulás, és története szerint az Északi-sarkon lakik. A gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. A Mikulás a Télapó, rénszarvas-vontatta szánjával december 25-én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyezve lepi meg a gyerekeket, akik tejjel és süteménnyel várják. Skandináviában a sarkkörön túli vidékekhez, hagyományosan Lappföldhöz kötik alakját. A finn Mikulást Joulupukkinak hívják. A 20. században a Szovjetunióban Gyed Moroz, azaz Fagy Apó szorította háttérbe Szent Miklóst, Moszkva és Oroszország védőszentjét. Gyed Moroz újév napján hozott ajándékokat.

A Miklós-nap Magyarországon

A hagyományos ünneplés a városokban és a falvakban az álarcos, jelmezes játék (alakoskodás) volt Miklós-napon, december 6-án, amely nyugatról érkezett Magyarországra. Nem ismert, hogy a népszokás mikor került pontosan Magyarországra, a 18. század végén megjelent tiltás árulkodik először jelenlétéről. A tiltás oka a gyermekek ijesztgetése volt, mivel nem a ma ismert, jókedvű, pirospozsgás Mikulás járt házról házra, hanem egy félelmetes, koromfekete arcú, láncot csörgető rém, aki egyszerre jutalmazott és büntetett.

Többféle eredetmagyarázat alakult ki, a legelterjedtebb álláspont szerint a rémisztő alak Odin germán főisten továbbélése, akinek kettőssége, a jó és a rossz mutatkozik meg a december 6-i szokásban: jóságos alakja ajándékot oszt, míg büntető alakja ijesztgetett. A falvakban egészen a 20. század utolsó harmadáig élt a lánccsörgető alakoskodás, akit végül kiszorított a jóságos Mikulás.

Az ajándékosztogató, mosolygós, piros ruhás Mikulás a városokban jelent meg először a 19. század végén, valószínűleg függetlenül a Miklós-napi szokástól. A kipucolt cipőkbe és csizmákba ajándékot rakó, éjjel közlekedő Mikulást egyre inkább összekötötték Szent Miklós személyével: amíg a 19. század végén megjelent szótárak a szent püspöki munkáját emelték ki, addig 20. század első felében már jótékonysága került a középpontba, a mai lexikonok pedig szinte csak az utóbbiról emlékeznek meg.

A modern Mikulás 

Nyugaton a Mikulás a együtt egyre inkább szekularizálódott, elszakadt Szent Miklóstól, a tömegkultúra része lett és elüzletiesedett. Ügyes marketingesek megszüntették a Mikulás évközi morális felelősséget hangsúlyozó, bírói szerepét, eltüntették mellőle a büntetést szimbolizáló krampuszokat. Az édesség- és játékipar mellett ma már egész sor termék használja alakját reklámfiguraként. Angolszász hatásra az európai kontinens városaiban is elszaporodtak karácsony előtt az utcai Mikulások.

Érdekes tévhit, hogy a Mikulás kövérkés, jókedvű, piros ruhás megjelenését a Coca-Cola találta volna ki 1931-ben. Egy korábbi magyar gyermekkönyv (1928) hasonló megjelenéssel ábrázolta a Mikulást, így ez a feltevés nem állja meg a helyét, bár a cég minden bizonnyal hozzásegítette az öregapót a világhírnévhez. A üdítőital-gyártó cég termékein ma már hol akrobatikusan ugrándozik, hol joviális kövér szakállas öregúrként üldögél, a reklámfilmekben pedig néha egész csapatokban vonulnak a Mikulások.

A Mikulással kapcsolatos elképzelések is megváltoztak a globalizáció hatására: míg a két világháború között a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a jelenkor Mikulása a Lappföldön vagy az Északi-sarkon él, szánját rénszarvasok húzzák.

A Mikulás szó eredete 

A Mikulás a Miklós név szlovák változata. A köztudatban december 6-a hagyományos elnevezésének számít a Télapóval szemben – tévesen. A szokás és a kifejezés csak 19. század legvégén érkezett Magyarországra, így csupán harminc-negyven évvel idősebb, mint a Télapó szó. (A kortársak különben a Mikulás elnevezést ellenezték szlovák eredete miatt.)

144 komment

Címkék: mikulás

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr52497299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 18:49:57

@pimpalini: Bocs, én az ilyen Tolnay Klárikra gondolok. Döbbenet, hogy ők végigéltek egy évszázadot és még mindig élnek. Mert a nyilasok, ávósok őket se kímélték.

arlequin 2010.12.06. 18:50:40

@Conv: ja. csak akkor nyugdíjba mennek és a neveltetés miatt ezt szégyennek élik meg. oszt annyi. bezzeg én lennél nyugdíjas 7 éves koromtól fogva. nem, nem rokkant, hanem szolgálati idővel. ;-)

arlequin 2010.12.06. 18:51:52

@Conv: na mivan? rádöbbentél tán az tautológia spanyolviaszára?
isten hozott a való világban gólem!

Horizont 2010.12.06. 18:52:57

@Conv: Köszi! Mi az a lufibazok? Az eleje világos:)))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 18:57:17

Döbbenetes mikulássztorik a Magyar Kir. Postáról:
homar.blog.hu/2010/12/03/kiszivta_a_postas_a_likort_a_toltott_mikulasbol

homar.blog.hu/2010/12/06/title_1593558

Elképzelem a posta álláshirdetését: fizetés részben természetben

arlequin 2010.12.06. 19:01:40

@Conv: ja igen. ha már ennyire kikivánkozik a homár.

más által jelölt öngyilkosjelölt... előbb is eszembe volt, de túl aljasnak gondoltam. végül is beadtam a derekam.

ki az a jelölt? jézus krisztus.

bocs ezt nem lehetett kihagyni. és nem csak jól hangzik, de igaz is ;-)))

Marcellusca 2010.12.06. 19:02:50

@Donna (Cara)mba: @neccharisnyás útonálló: LOL

Pedig ma nem volt szerencsés napom. :)
Ezek a fijatal lyánykák nem értékelik. :(

Mikulás-nap volt a gyerkőcöknek. Volt arcfestés is.
Émmeg hijába ajánlottam fel a csajoknak (neeem, neeeem a kisgyerekeknek!!!), hogy nálam lehet jelentkezni testfestésre.
Csak kacagtak (ki kényszeredetten, ki pajkosan :D), de senki sem jelentkezett. :(((
Nem volt tolongás. :DDDD

Marcellusca 2010.12.06. 19:05:39

@Horizont: Hát, akko' ISTEN ÉLTESSEN!!!
(Így Miklós-napon. :D)

Én kaptam virgácsot. :(
Az egyik second-line manager-től. :)
De, a nagyfőnöktől szaloncukrot.

Úgyhogy alapvetően jól jöttem ki. :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 19:05:48

@Marcellusca: Ezen én is kacagok. Decsak azért, hogy mennyire ötletes. Hiába no, erre van eszük!;P

Óvazze! híradó után valóvilág? köcsögök!

Marcellusca 2010.12.06. 19:07:47

@Horizont: Hááát, "csókoltatom" szüleid! :)))

Bár, így egybe letudtak mindent. :DDDDDDDD

Marcellusca 2010.12.06. 19:09:58

@neccharisnyás útonálló: Ugyehogyugye? :)))

pedig nem az összesnek mondtam, úgyhogy, akár bóknak is vehették volna! :D

És - finoman - annak is szántam. :DDD

pimpalini 2010.12.06. 19:11:37

@Conv:

Japánban más miatt... nem bírják/bírták a követelményeket. Már gyermekkorban beléjük égetik a kemény versengést, különórákra járnak, stb... S nagy szégyen, ha valaki nem bírja. Vagyis nem egészségügyi probléma, vagy a nincstelenség miatt kialakuló dolog.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 19:13:14

@Marcellusca: Áá, gyöngyöt a desznyóknak. :))))
Legközelebb csatold a kedves nejed minőségbiztosító nyilatkozatát. Lehet, kapósabb lennél. ;)

Horizont 2010.12.06. 19:13:37

@Marcellusca: Köszönöm neked is! Isten bizony jobb lett a kedvem ennyi köszöntéstől:)
A csókot csak anyukámnak tudom már átadni, sajnos.
Az első gyerekem karácsonyi, a 3. kislánykám szintén Éva, apukám István (volt). Nagyon szerettem a decembert:)

Horizont 2010.12.06. 19:16:08

@Marcellusca:
Ja kihagytam a testfestést:)
Látom te is :))))Röhögök:) Olyanokat tudtok írni!
Mi a franc az a "second-line manager" ?? Így jár ha megöregszik az ember lánya:))

Donna (Cara)mba 2010.12.06. 19:25:28

@Horizont: Takarékoskodási és megszorító csomag idején fogantunk:(

Nekem a születésnapomat spórolják el:(

Szilveszterkor koccintanak rám egy pohár pezsgőt, oszt slussz. Megvoltam. Kipipálva:(
30-án mindenki bőszen készülődik vásárol szilveszterre, ki a fene foglalkozzon velem?

Az Évával le meg kifogtad a túinvan akciót: névnap+ karácsony, összekapcsolva.:(

De azért éltél bőven az évaság egyéb előnyeivel, remélem:)
Kárpótolni kell magunkat, ahogy lehet:)

Donna (Cara)mba 2010.12.06. 19:27:48

@guma: A férjem született szökőnapon:)
Liliomtiprást követek el még most is;-D

Horizont 2010.12.06. 19:31:58

@Donna (Cara)mba:
Azokban a régi időkben nem volt könnyű:))) Most meg nehezebb:)) A nevemet szeretem (magamon)ez is valami! Azért az a szilveszteri születés se semmi!:D
Nem vagyok egy téli gyerek.Síelni sajna nem, korizni azt igen (hajdanán), amúgy meg tenger, napfény, napfény, víz! Újabban télen kinti gyógyvizes medence! Na puff neki:)))

Donna (Cara)mba 2010.12.06. 19:36:30

@Horizont: A kocsma hölgytagjai kifesthetik vajon Marcellus testét?

Valaha úgyis festőművész szerettem volna lenni:)

De a festővászon drága, beérem emberbőrrel;-D

Marcellus meg csodaszép harci díszekben pompázna:) Már csak az orrába kellene egy karika, ágyéka köré valami banán háncs, oszt megvan:)

Na, ki van benne a buliba?

guma 2010.12.06. 19:42:01

@Horizont: nekem a junius ilyen erős : 1 szüli és mindeki névnapja + pár nappal előtte az enyém:)))

berakok egy lufis képet, csak azért, hogy így ne járj!!!
Aztán gyorsan töröljük:))) Mindenki nézze meg mit vesz! DDDDDDDD

Horizont 2010.12.06. 19:56:43

@Donna (Cara)mba:
Szegény szegény Marcellus!Mégha Necc ajánlkozna neki!:DDDDD Biztos lecsapná...

@guma: nem kell fújni és nincs meglepi:DDDDDD
(most ha disznó akarnék lenni azt írnám szívni kell:DDDD) bocs!!

Horizont 2010.12.06. 20:00:29

Nézzétek csak mit találtam!!!
9 napra a kocsmában rekedtek:) Mi is kibírnánk a kocsmánkban ugye?
propeller.hu/szorakozas/1578519-kilenc-napra-rekedtek-a-kocsmaban-a-hofuvas

guma 2010.12.06. 20:01:01

@Horizont: hát hogy dagasztod meg a lufit? :))

Te nagyon tudsz valamit! DDDDDDDD (kitöröltem gyorsan!! D)

@Donna (Cara)mba: nem a festésben van erős kézügyességem:: DDDD
Másra áll rá :)) Illetve több másra :)

Donna (Cara)mba 2010.12.06. 20:02:01

@Horizont: Hát ha most csak én vagyok ajánlkozó? Mit tegyek?
Necc vacsorázik, talán ha visszajön, ő is beszáll a kollektív kreatív művészetünkbe:)

Iparkodni fogok a lehető legművészibben "önkifejezni" magam Marcelluson;-D

Szenvedjen:) Úgyis mindig fiatal cicák dorombolnak nekie a munkahelyén:)

Hát mindig csak a jó? Nagykanállal?:)

guma 2010.12.06. 20:11:25

@Horizont: elmegyek! Hátha összejön valami és kicsit ott rekedek.. DDDD

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 20:13:26

Vagyok. De álmosodom. :(

Marcellus van?

Horizont 2010.12.06. 20:17:09

@neccharisnyás útonálló:
Ki tudja már merre tekereg?
Ha a Főnöknél megbocsájtva!:)

Marcellusca 2010.12.06. 20:21:05

@Donna (Cara)mba: Óóóóó, mégha dorombolnának ... :(

Néz, mint a ... Szinte ő vetkőztet a tekintetével, akárhányszor megy el előttem/mellettem mindig azt lesi, hogy figyelem-e, eszerint riszálja is magát, de mikor telefonon beszélünk meg élőszóban is olyan, mint egy b@szatlan pina. :)
lehet, hogy télleg az. :)))
És pont azt várná, hogy ... :DDDD

Horizont 2010.12.06. 20:22:11

@Marcellusca: jajjjjjjaj te bohém fiú, nem vagyunk mi ebben járatosak, meg amúgy is látod a mi agyunk meg CSAK azon tekereg, hogy egy pasi testét megfössük:DDDDD

Marcellusca 2010.12.06. 20:22:43

@neccharisnyás útonálló: Még ippeg. :)))
De menni kell A Főnököt fürdetni.

Meg én is elálmosodám egy pöppet. :)
Kis házi pálesz, meg megérkezett a Tokaji utánszállítás. :DDDD

Horizont 2010.12.06. 20:24:02

@Marcellusca: Na, na te csak tedd magad takarékra és csak ne lesd te, hogy pont mit várna, ilyen ribanckák miatt nem éri meg......

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 20:27:52

@Marcellusca: Jaj, így került be az egyik ribanc is Hefner papa házába-ágyába.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 20:29:35

@Marcellusca:
Csak azért, mert.... megnéztem, 3 árnyalatban van rúzsom. Melyikkel kérsz puszit? :DDDD

arlequin 2010.12.06. 20:33:39

@Marcellusca: szintúgy. kis pálesz és elálmosottam. egy kissé.

no meg ezt hallgassuk:
www.youtube.com/watch?v=tSsN3Xs635s&feature=related

borzalmatos, mi?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 20:43:10

@arlequin:
Jaaj, úgy szeretem nézni az ilyet!! Még a végén odáig jutok, hogy elmegyek egy táncháztalálkozóra. Szigorúan nézőként. Önkéntelenül boldog mosolyra fordul a képem.

arlequin 2010.12.06. 20:45:13

@neccharisnyás útonálló: aztate nem szabad nézőként kivitelezni. mög köll inii egy-két fröccsöt, osztán beléje csatlakozni. mögéri.

nem kicsit, nagyon.

Donna (Cara)mba 2010.12.06. 20:46:37

@Marcellusca: Ne, ehhez nem értek:)
Te tod:)

guma 2010.12.06. 20:46:55

@neccharisnyás útonálló: táncházban nem nézelődni szoktak..

Előadásra, menj bámulni :)))

Donna (Cara)mba 2010.12.06. 20:51:51

@Marcellusca: Hű, eltévedtem;-D
Nem kicsit, nagyon:)

Pedig már szedtem elő oly rég elhanyagolt ecsetjeimet. Talán már a festék is beszáradt:)

Valami Dalisat képzeltem rád:)

Olyan elfolyós órák, meg miegymás;-D

Marcellusca 2010.12.06. 20:53:32

@neccharisnyás útonálló: Melikkel, melikkel???
Minddel!! :DDDD

@Horizont: Úgy, biz a! :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 20:55:14

@arlequin: De én olyan kétballábas vagyok. És úgy meg annyira kellemetlenül érezném magam. De nézni szeressem.

Marcellusca 2010.12.06. 20:55:30

@Horizont: Óóóóó, csak nézek. :P
Közben meg jót vigyorgok magamban, hogy milyen kis nyeretlen 20 éves. :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 20:56:15

@Marcellusca:
Olyat kell, ami illik a szemed színéhez! :D

Marcellusca 2010.12.06. 20:58:35

@neccharisnyás útonálló: Szabad egy táncra, Kisnaccsád? :)))
Két kétballábas ammán egy egész. Nem??? :DDDD

Egyébként én is így vagyok vele. Nem biztos, hogy jól mutatnék a táncparketten. :)
De, lehet, hogy van az a bor mennyiség. :D

Igaz, @arlequin: ? :DDDD

arlequin 2010.12.06. 20:58:39

@neccharisnyás útonálló: nincsen kétballábas, csak 'nemakarom' van. na AZ te vagy. igazi nemakarom, mint szorokin.

Marcellusca 2010.12.06. 21:01:03

@neccharisnyás útonálló: Nem értek én ehhöz. :S
Barna szemhez mi men? :)
Vörös? (Nem vagyok tisztában a rúzs színkódokban és megnevezésekben.) :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 21:01:45

@arlequin:
Ídesapa, van a bölcs, aki észreveszi, ha valami nem megy neki, és nem próbál úgy tenni, mintha mégis. Így neki is megmarad a méltósága, és a környezete sem vigyorog a háta megett.
Attól még bőszen űzheti azt, amihez ért. Sőt.

Marcellusca 2010.12.06. 21:02:52

@neccharisnyás útonálló: Éééééééééén-e???? :)
Há', nem én kelletem, illegetem magam a fehérnépek előtt.
Nem én játszom a "szűzkurvát". :D
Miközben ...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 21:03:11

@Marcellusca:
Akkor asszem a bordó jól fog kinézni. Mert van még rózsaszínes, meg narancsos. Igen. A bordó lesz az. fekete ruhához is azt hordom.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 21:04:26

@Marcellusca: Nöm. Maga az, aki gonosz mód vihog a hátuk megett. :P

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 21:05:24

@arlequin:
Fogsz te még velem Józsi koncerten első sorban ugrálni, úgy éljek! xDDDDD

arlequin 2010.12.06. 21:05:59

@neccharisnyás útonálló: méltóság? inkább csak gőg. a környezet pedig meg sem merészel vigyorogni, mert tudja, hogy kiherélik.

nem?

dehogyem... sőt.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 21:07:54

@arlequin:
Jaj, hát akit nem világosítottak fel, hogy az emberi léttel méltóság is jár(na), ami nem egyenlő a gőggel, annak mondhatok én akármit.

Marcellusca 2010.12.06. 21:08:49

@neccharisnyás útonálló: YESSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!
Bordóóóó. :D

Donna (Cara)mba 2010.12.06. 21:08:53

No, jóéjt kedves múlató társaság:)

A festőművészetemmel felsültem:/

Megyek, kialuszom a kudarcot:(

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 21:10:32

@Donna (Cara)mba: Éccakát!

@Marcellusca: No, de nem lesz sok. Így is ölég halványka a bűröm. :DD

Marcellusca 2010.12.06. 21:11:08

@neccharisnyás útonálló: Héló, héló, héló!
Én egy szóval sem montam, hogy vihogok a hátuk megett! :(
Aztatat írtam, hogy "jót vigyorgok magamban".
És, az nem ugyanazám! :P

Marcellusca 2010.12.06. 21:12:18

@neccharisnyás útonálló: Majd jó sűrűn ösmételgeti, hogy legyen megfelelő eredménye, láccattya! :DDDDD

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 21:12:44

@Marcellusca: De itt azért eljár a szád. És ez azért csúnya. Tudom ám. Ismerős.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 21:13:47

@Marcellusca: Ezt most nem értem. Elkezdett alvófázisba készülődni az agyam.

arlequin 2010.12.06. 21:13:58

@neccharisnyás útonálló: és látod éppen ez a baj. egyesek összetévesztik a méltóságot a gőggel. no látod kisasszony... pont EZ a baj. jóccakát.

Marcellusca 2010.12.06. 21:17:47

@neccharisnyás útonálló: Ehhhhh, Nők .... :(
Mongyon nektek - barátilag, tanácsot kérőn - bármit is .... :P

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 21:17:47

@arlequin: Ej, vazze. Már megint köpködök az óceánba, hogy ne száradjon ki. Ecsém, legalább tisztelni megtanulnád a másikat, azért mert emberből van ő is, mint te. Na pá.

Marcellusca 2010.12.06. 21:19:58

@neccharisnyás útonálló: Hát, hogy adna cuppanóst, rúzsosat. És, hogy bordó leszen az. De, aszonta, nem leszen az se sok.
Akko' majd többször a kevéskébűl. :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.06. 21:21:16

@Marcellusca:
Jóvanna. Most micsináljak. Ugyse fogjuk érteni egymást, ha az ég is leszakad. Nekem meg szokásom védeni azt, akit bántanak. Hát ha még rámjön a saját bántásom is. Bonyolult, kedves, roppant bonyolult az eszem.
No mentem is.Jóéjt!

Marcellusca 2010.12.06. 21:21:22

Na, menek mosmá aluszkálni.

Jó éjt Mindegykinek!

Szép álmokat, Kisnaccsád!

arlequin 2010.12.06. 21:26:39

@neccharisnyás útonálló:

na akkor gyün a tanítás:

www.youtube.com/watch?v=yftOy8kz7aE&feature=related

te néköm kicsi húgocskám vagyol, teccik, nem teccik.

és engem azzal vádolni, hogy nem 'tisztelenm' az ember, az igen nagy tévedés. én tisztelem. de csakis az istent imádom. no meg titeket es.

na hagyjál engem békén. erőst. menjél és legyél egyedül. próbáld meg.

Lee van Cleef 2010.12.06. 22:04:07

Szépestét!

Remélem kevesen kaptatok virgácsot! :)

www.youtube.com/watch?v=TfvbJLEn26U

miről van itt nagybasz0 2010.12.06. 22:06:07

Bocsi! Lassan skizó leeszek mint a mikulás! :))

arlequin 2010.12.06. 22:13:27

@Lee van Cleef: hááát te meg mit keresel itten? ha nem vigyázol, akkor admin leszel. ha vigyázol, akkor kirúgunk...

arlequin 2010.12.06. 22:15:05

@Conv: ez jaó

@Lee van Cleef: de ez sem rossz. khhhm. boldog mindennapot!

pimpalini 2010.12.06. 23:24:01

Lee és Miről egy személy?:)

Marcellusca 2010.12.07. 08:30:21

Reggelt, Mindegykinek!

@Conv: LOL és HAHAHA. :)
Necc szőrősmellyű, bozontos pasija. :DDDD

/Bocs, Kisnaccsád, magaslabda vo't! :DD/

arlequin 2010.12.07. 09:35:10

Hallióhóhó!

Legyetek jók ma is és öltözzetek fel rendesen.

Figyellek ám titeket, táppénzen vagyok. ;-)
Egyadta takony az egész fejem. ;-)

Donna (Cara)mba 2010.12.07. 09:45:08

@arlequin: A fej kitisztul egy kevés kisüstitől:)

A szív legyen tiszta, az a lényeg.

Marcellusca 2010.12.07. 09:56:56

@arlequin: Akko', lehet, nem is taknyos vagyol. :)
Hanem szívbeteg. :)))

Tegnap (be)szívtál, ma meg beteg vagy. :D

arlequin 2010.12.07. 10:02:38

@Marcellusca: ezen bármilyen más körülmények között jót röhögtem volna ;-)))

Marcellusca 2010.12.07. 10:10:39

@arlequin: Akko', télleg beteg vagyol. :)))

Donna (Cara)mba 2010.12.07. 10:30:20

@Marcellusca: Te bezzeg vigonckocc megen!

Várgyá csak, maj' eccer lebukol, oszt járhacc ide ríni;-D

Donna (Cara)mba 2010.12.07. 10:31:27

A Mikulás meg olyan mint a halott: vagy jót, vagy semmit róla...

pimpalini 2010.12.07. 13:49:39

Akkor ezentúl Lee van basz0-nak kell szólítanunk?:)

Marcellusca 2010.12.07. 14:37:50

Éjjen a zelőzetes moderácijó! :S
Eltűntek a kommentek. :(

De - utólagos engedelmetekkel - belepiszkáltam. :)

Marcellusca 2010.12.07. 14:41:29

@Ásó[Mosó]maci: Belematattam a beállításokba, hogy ne legyen előzetes moderáció. :)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.12.07. 14:45:11

@Marcellusca: Jó. Mert néköm s elszálltak a kommentjeim.

Donna (Cara)mba 2010.12.07. 18:04:36

@Marcellusca: Hova nyulkálsz te?
Aztán csodálkozol, ha kapsz egy pofont:)

Nem lehet mindenkinél, mindenütt, minden alapjog nélkül csak úgy nyulkálgatni:)

Donna (Cara)mba 2010.12.07. 18:06:05

@Ásó[Mosó]maci: Szétveritek Marcellussal a berendezést...

Inkább a székeket dobáljátok meg a bicsakokat, mint az oldalt verjétek agyon:)

guma 2010.12.07. 20:46:36

@Lee van Cleef: ennyire elkeveredett, vagy belekeveredett:)))

csak nem @Conv: megállapítása a jó? DDDD
süti beállítások módosítása