He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Nemsokára itt a Márton-nap!

2010.11.05. 11:11 Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül)

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

Szent Márton kultusza a Pannónia területén már a honfoglalás előtt is virágzott. Szent István tisztelete jeléül a zászlaira a hadvezér Márton képét festette. A hagyomány szerint a szent egy álomban sietett a király és az ország védelmére. Így Szent Márton Szűz Mária után az ország patrónusa lett. A pannonhalmi bencés apátság is Márton tiszteletére épült azon a helyen (Savaria Sicca), ahol az egyik hagyomány szerint a szent született. A legújabb kutatások viszont minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Márton szülővárosa Savaria, vagyis Szombathely.

Egy másik változat szerint ez a hagyomány a római időkre nyúlik vissza. November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták az új bort és az új termés is kitartott bőven, így nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol.A rómaiak Aesculapiust, az orvosistent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek, amely a hadisten, Mars szent madara volt. (A madarak gágogásukkal egyszer megmentették Rómát a gallok éjszakai orv rajtaütésétől.) A keresztény naptárban is ez alapján kapott helyet: a lúd római neve “avis Martis” (Mars isten madara); régi szófejtéssel „Márton madara”-ként ünnepelték, így nem kellett eltérni a lúdlakomák évnegyedkezdő római szokásától. A reformációnak korában is folytatódott a hagyomány: a protestánsok Luther Márton neve napján emelgették a poharaikat ilyenkor.

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.

 

 

Ja, és hogy tudjátok, miről van szó!

 

35 komment

Címkék: november szentek ződség marci!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr502425431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donna (Cara)mba 2010.11.05. 11:29:17

Milyen jó, hogy ennnyiféle folglalkozást űző van közöttünk:)
Különben sohase tudom meg, hogy Szent Mártonnak van magyar vonatkozása:(

Az egyik nagyapám volt Márton.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.11.05. 11:39:06

@Donna (Cara)mba: Nálunk a Múzeumban jövő héten Márton nap lesz. A néprajzos és a múzeumpedagógus kolleginák készülnek már rá nagyon. Innen jött az ötlet, hogy beposztoljam :-D

Donna (Cara)mba 2010.11.05. 12:10:23

@Ásó[Mosó]maci: De okos ötlet! Remélem, viszik majd a gyiákokat hozzátok!:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.05. 12:16:09

Márton-nap... lúd.... kaja!!....
Emberek, paprikás krumplit ti szeressétek levesbetéttel? Sok tejfel, kenyér, savanyú uborka van mellé. Beléfér vagy ez már túlságosan tartalmas?

Donna (Cara)mba 2010.11.05. 12:17:37

@neccharisnyás útonálló: Ha nem koplalsz, akkor persze:)))
Nagyon is:)))))

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.05. 12:30:45

@neccharisnyás útonálló:

tartalmas??????????? :) egy köret hogy lehet tartalmas? :)

ami nem hús, az mind köret :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.05. 12:36:29

@Donna (Cara)mba:
Krumpli, kolbász van benne. De az is biztos, az ÉLETBE többé nem bízom férfira a bevásárlást. Segíteni akart a szentem, erre a krumpli negyede fagyott volt, a kolbász meg... szal nem értem. Elvileg a férfiak szeressék a húst, nem? Akkor hogy az ISTENBE bírja levenni a polcról ezt a szárítást, füstölést nem, csak a pácolást ismerő húskészítményt, ami kb. annyiban különbözik a lecsókolbásztól, hogy van benne pirospaprika. Kenje a hajára az árus, ha ez neki a parasztkolbász! Én meg varázsoljak belőle mama főztjét...

Á, kiköltözök falura asszem! Ott lehet csirkét, tyúkot nevelni, meg tán malacot is. Akkor legalább nem kell válogatnom az ipari szemét meg a méregdrága holmi között, ha rendes kaját akarok csinálni.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.05. 12:41:41

@Conv: Jó, drágám! Csak magának sütök egy nagy tepsínyi oldalast is! De aztán elfogyjon az összes! :D

Jaj, héten nevettem. Jamie Oliver franciáknál kóricált, és hasra esett, hogy a franciák feltalálták a hús zsírban való eltevésének tudományát. Ha tudná az aranybogár, hogy mi horvátokhoz így csempésztük az oldalast át a határon fazékban.
Bár azóta furcsán nézek a fazonra, hogy sikeresen meglelve a svédeknél egy igazi békebeli pékséget, jót fotózkodott az ínycsiklandó kelt tésztás finomságok között, hogy végül ódákat zengjen egy rozslisztből nyújtott, szürkés pászka-szerű "kenyérről". Mi a francot esznek ezek a nyomi angolok azon a szigeten? Ijesztő!

Donna (Cara)mba 2010.11.05. 12:43:02

@neccharisnyás útonálló: Ó, te jány! Elképzellek, amint csípőre tett kézzel állsz a konyha közepin oszt letolod azt a szögén embört;-D

Nem tudod, a kofák is a férfi vásárlót szeretik, mert arra bármit rá lehet sózni?;-D
Akko' mostmá' tudod:)

Nem lehet mindenki főfoglalkozású szakács:)))

De ínyenc, az igen:)

Hát ő illen. Férfi és ínyenc;-D
Nem szakács:)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.05. 12:48:53

@neccharisnyás útonálló: az angolok hülyék, angol hülyék :)

az ódalas az tetszős tartalom egy tepsiben.

Azok a zsírban eltett húsok!!!
nagyanyóék amikor disznót vágtak mindig került a pincébe/padlásra vagy 3 zsírosbödön, lesütött hússal, májjal, tepertővel kibélelve a zsír. imádtam.
És szőlő, dinnye is volt mindig friss karácsonykor náluk, az is előkerült a pincéből, a meszes hordóból.
Meg a hájas pogácsák, kenyérkék a teljes örlésű vegyes rozs és búza lisztből!

Bekaphassák a pékségek.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.05. 12:53:44

@Donna (Cara)mba:

mondjuk én azt csak annyiban nevezem férfinak aki nem ismeri fel a szárazkolbászt, mint azt, amelyik rózsaszín inget vesz fel :)

ha még a rózsaszín ing mellé van egy türkiz zakó is rajta bordó szövetnadrággal, akkor embernek sem nagyon sorolom be :)
Tegnap volt egy ilyen alak a szomszédban, összefutottam vele a ház előtt, ledermedtem és csak néztem ki a fejemből, szegény nagyon zavarban volt, elképzelni nem tudta, hogy mit nézek rajta tátott szájjal olyan szemérmetlen nyíltsággal.
De, hát meg kell nézni az ilyeneket no :)

Donna (Cara)mba 2010.11.05. 12:54:11

@neccharisnyás útonálló: Hát e valóban nagy todomány:)))

Nagyanyám is tudós vót akkor, pedig csak parasztasszonynak tudta magát:) Mert ő a ludat megtömte, aztán ilyentájt kezdte vágogatni, jól lesütni mellyehúsát, combját, máját zsírjára, oszt bele a bödönbe, rá azt a szép aranyszínű zsírját...

Télen, disznóvágás másnapján meg alul a karika kolbász, rá a húsok, oldalasok, megint egy kis kolbász, emígyen folytatva a sort a bödön tetejéig. Aztán rácsurgatni a kisütött zsírt, lassan, hogy sehol se maradjon levegő az edényben a húsok között.

Ilyen tudományt én is tudok, csak nem bödönbe csinálom:)))

Ha gyün haza a fijjam meg a menyem, lesütöm zsírjára azt a jó, vásárcsarnoki hentestől vett oldalast, karajt, combdarabokat, kicsit borsozva, meg egy' kis őrölt szegfűborsot reája, alája pedig a férjem öccsééktől kapott házi kisütésű mangalica zsírt, hát az ha megfagy, az a zsír is úgy tuggya magát kévántatni, akár egy szépszömű, rengős járású menyecske;-DDDD

El is szokott fogyni az utolsó falatig:)

Igaz, a veresbor is megy utána:(

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.11.05. 12:55:11

@Conv: Isteni zsírban eltett disznómáj!!! Nyami!
Bár most ettem, de összefutott a nyál a számban :-D

Donna (Cara)mba 2010.11.05. 13:05:51

@Conv: A rózsaszín ingtől meghalok:( Még magamon se tűröm a bugyirózsaszínt, nemhogy egy férfin...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.05. 13:07:27

@Conv: Vigyázzál! Lehet ő olyan "más". És legközelebb bepróbálkozik nálad, levonva a tanulságot a reggeli kalandból. :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.05. 13:08:49

@Donna (Cara)mba: Kolbásznak, oldalszalonnának mifelénk a kamrában vagy a padláson a helye, ahogy lóg a gerendáról.

Marcellusca 2010.11.05. 13:10:58

@neccharisnyás útonálló: Hát, Kisnaccsád, akko' ölég bénácska vo't az a bevásárolgató, má' megbocsásson! :)))

Én úgy megyek bevásárolni, hogy (aztán elfelejtem oszt ottan sírok, hogy mit montak: Gyula hozzál csabait vagy Csaba hozzál gyulait? :DDDD) tudom, hogy én mit akarok főzni. Oszt' aszerint válogatok. Na, jó meg a píztárca vastagsága is számít. :)

Ez a zsírban sütés, elrakás nem újdonság.
Régen, faluhelyen, hűtő hiányában (még fel senem tanátták) így tárolták a húst. Volt zsír és mindig friss sült.
Gondolom, eza hiperszupersztárszakács még azon is elcsodálkozna, hogy sózással is tartósítanak. :(
Nem köll bedő'ni az illen tévés hírességeknek!
A másik ilyen, számomra kifejezetten idegesítő és nulla szakács(?) figura az a gordonrenzí. Pfhejj...
"Megtaníttya" az olasz szakácsnak, hogy miként kell olasz kaját csinálni. :(
Hát, én úgy b....nám homlokon a fakanállal, ha nekem okoskodna, hogy hogy csináljam a lecsót, hogy biztos lefejelné a tűzhelyet! :D

Ja, és hun az a paprikáskrumpli? :D

Marcellusca 2010.11.05. 13:12:20

@Conv: LOL

És ja! Nagggyon találó! :D

Marcellusca 2010.11.05. 13:15:18

@Conv: @Donna (Cara)mba: @Ásó[Mosó]maci:
Na, én menek is enni. :)))

Igaz, csak "Piedone-spagettit". :D

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.05. 13:23:54

@neccharisnyás útonálló:

nagyon bízok benne az ő érdekében, hogy nem :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.05. 13:37:25

@Marcellusca:
Hejj, pedig én bírom remzit. Már csak azért is, mert rühelli dzsémit.
Asszed hallgatok az ilyenekre? Sok vacillálás, kóstolgatás után rágyüttem, nemjó nekem ez az univerzális módi. Magyar gyomorba magyar étek. Sushit meg gyártson az, aki nem tud főzni.

Paprikáskrumpli a kondérban. És kiváló lett. Mocsokból aranyat, istenem! Dédim csinálta ezt a háború meg a svábosítás idején.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.05. 13:38:56

@Conv:
Ugyanmá! Kisujjaddal lekoptatod az ilyet.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.11.05. 13:40:37

@Marcellusca: :-D
Nekem lencsefőzelék volt fasírttal. Saját gyártmány mind a kettő :-D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.05. 13:55:57

@Ásó[Mosó]maci:
Lencsefőzeléket én már eszem magában is. Vacsorára. Néha reggelire is. Mi lesz, ha a babó helyett is nekem kell enni?
Lencse oroszkrém-tortával?

Marcellusca 2010.11.05. 14:02:14

@neccharisnyás útonálló: Úgy, úgy!
Magyar bélbe magyar kaját! :)))
Nyers halat meg egyenek a fókák! :D

@Ásó[Mosó]maci: Má' megen? :)
Vagy ez maradék? :D

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.11.05. 14:10:07

@neccharisnyás útonálló: Van, mikor én is. Vagy csak két-három tojást mellé tükörtojásnak. De a sárgaborsó-főzeléket is szeressem :-D

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.11.05. 14:11:37

@Marcellusca: Igen. Mivel most magam vagyok, ezért kedden készítettem magamnak egy nagy kondér főzeléket, és kb 25 fasírtot. Oszt mára elfogyott. (Mellesleg jobb íze van a kajának, ha nagy adagban készül :-D)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.05. 14:19:24

@Ásó[Mosó]maci:
Borsóból én a zöldet ki nem állhatom. Menzán belém oltott fóbia, ez már biztos.
Na, a fasírt megint olyan, hogy eszem magába. Dehát már mondták, hogy neandervölgyi a vércsoportom. Azok nem ettek köretet.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.11.05. 14:28:29

@neccharisnyás útonálló: Mint minden medve, én is mindenevő vagyok. Bár a húst jobban preferálom a málnánál. :-D

Marcellusca 2010.11.05. 15:53:07

@Ásó[Mosó]maci: De ki az a marha, aki ebben a melegben bundában szedi a málnát? :D

Marcellusca 2010.11.05. 16:18:38

@Ásó[Mosó]maci: Me'? :)
Egyáltalán ki, maga? :D
süti beállítások módosítása