He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Szerencsés késés

2010.11.03. 11:55 pimpalini

Tegnap - mint minden jóravaló férfiember, így magam is - a Tottenham-Internacionale focimeccset néztem. Szenzációs mérkőzés volt lüktető irammal, sok helyzettel, elképesztő futómennyiséggel, varázslatos hangulattal. A mérkőzés után még bosszankodva végignéztem a többi Bajnokok Ligája összecsapás összefoglalóját is (impotens Schalke és még impotensebb Barcelona), majd csakúgy elkezdtem ide-oda kapcsolgatni.

A Filmmúzeum csatornán beleütköztem a 2001 Űrodüsszeia című Kubrick filmbe. Annak idején - gyermekként - már láttam, s valamiért tetszett. Fogalmam sincs miért (Talán akkor még érdekelt a tudomány?:)). Most nagyon örültem annak, hogy megnézhetem újra, de annak méginkább, hogy lemaradtam az elejéről. Mert a film első 15-22 perce röviden borzasztó, kicsit részletesebben megfogalmazva jelentős kihívást támaszt a néző felé. Ugyanis  szerintem nem született még olyan ember az utóbbi 50 évben, aki élvezné a majomemberek hörgését, ugrálását, idegesítő viselkedését. Sok esetben - már felnőtt fejjel - ezen az akadályon rendszeresen fennakadtam, s ide klasszikus vagy oda, egyszerűen kikapcsoltam.:) Most ez a kihívás megszűnt, így nyugodtan lefeküdtem, s gondoltam: végre egyszer felnőttként is meggcsodálom ezt az alkotást. Azt kell mondjam, igazi tudományos-fantasztikus film, amely apránként, részleteiben mutatja be a készítésekor (illetve pontosabban a Clarke-mű írásakor) elképzelt jövőt a videotelefonnal, a hangazonosítós beléptető rendszerrel, az űrhajósok mindennapjaival, ételeivel (a répa- és egyéb zöldségekkel megjelölt ételdobozok ma már komikusan hatnak, de akkoriban biztosan érdeklődve tekintettek rá az emberek), a hosszú űrutazás kihívásaival (az izomzat leépülését megelőzendő monoton testedzés, unalom, magány). Bevallom, valamiért nem szeretem az űr látványát. Hát most is szinte beleborzongtam abba, hogy a filmbeli (Jupiter felé hajózó) emberek naphosszat egy nagyobb szobányi méretű helyre voltak bezárva, s ha kinéztek az ablakon, tekintetük az űr sötét magányába ütközött. Szerintem sehol sem lehet magányosabb és kiszolgáltatottabb az ember, mint egy ilyen helyzetben. Én nem bírnám idegekkel, valószínűleg pár hét után bekattannék. A tökéletes gép emberi tulajdonságokkal történő felruházása, s az ebből adódó "hibaforrás" szintén egy olyan felvetése a filmnek, amely a tudomány lehetőségeiből és ennek határaiból indul ki, ráadásul erről önmagában is órákat lehetne beszélni. Mint ahogy a film fő kérdésfeltevéséről, a teremtésről is.

Egyszóval megérte a foci miatt késni, s végre felnőttfejjel is végignézni ezt a filmet.

18 komment

Címkék: élet film teremtés kubrick 2001űrodüsszeia

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr72419342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pimpalini 2010.11.03. 11:57:36

Még valami:
ha valaki látta és emlékszik a filmre, mesélje el nekem, mi volt a végén? Mert ide tudomány, meg oda fénysebesség, nem nagyon értettem...:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 13:31:10

Az Űrodüsszeia zseniális! Vizuálisan rögzíteni egy LSD-tripet... az agyam eldobtam!
Amúgy is Kubrick egy filmtörténeti géniusz. Mint Hitchcock.

A vége asszem oylasmi, hogy a megzakkant hálózati komputer elviszi őt az űrben oda, ahonnan a monolit származik.
Bár ölég rég láttam. És lehet mégis ez a folytatásban volt. Pedig abból határozottan emlékszem, hogy ott a világbékéről pampogtak Roy Sheidernek a vukik.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.11.03. 13:49:52

Van egy másik feldolgozás is Strauss imigyen szóla Zaratusztra című művéből:
www.youtube.com/watch?v=5umEUBDXfU0

(Fiatalabb koromban azt hittem, ez az imigyen szól az aratusztra)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 14:03:42

Volt valaki tegnap Pesten? Kiengedhettek valami gázt, amitől mindenki meghülyült? Csak mert az Indexet bújva kis híján halálra nevettem magam.
Először Kerek Ferkó Kossuth téri tüntetése a kormány ellen villamossal, táncát látni akaró ellentüntetőkel... meg amúgy is: Ferenc, van képed???!

Aztán a következő hír: egy ember ketrecbe zárta magát a Blaha Lujza téren

Na itt már patakokban folyt a könny szememből.
Egyszerűen nem BÍROM felfogni, hogy ilyenek vannak. Képtelenség. Még szerencse, hogy azok az állatok, amik rendelkeznek akkora öntudattal, hogy ezeket fölfogják vagy az Állatkertben csücsülnek ketrecben (!) vagy jó messze tőlünk, így legfeljebb fajtársaink előtt égethetjük magunkat hasonló megmozdulásokkal.

pimpalini 2010.11.03. 15:21:05

@neccharisnyás útonálló:

Mondjuk elképzelve azt az elképedést, értetlenkedő érdeklődést, majd elégtételtől hangos derűt, mely elfogna egy ketrecben élő oroszlánt, ha meglátná amint egy ember sínylődik ketrecben, biztosan hangosan felröhögnék kínomban...:))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 15:25:21

@pimpalini:
Na, akkor gondold el a csimpánzok mit vidulnának. Azoktól állítólag csak annyiban különbözünk, hogy tudunk beszélni. Mert háborúzni, élvezetből ölni ők is tudnak.
Meg felnőtt korukban 7x erősebbek, mint egy felnőtt férfi! Ezen totál kiakadtam. És a sok elmeroggyant ilyeneket tart házi kedvencként.

Marcellusca 2010.11.03. 15:44:04

@neccharisnyás útonálló: Nemrég láttam egy tud. filmecskét, mely szerint a bonobókkal szintén 98-99%-ban egyezik a DNS-ünk.
Csak ők nem agreszívak, de nagyon is társas lények.
Igaz, ők matriarchális társadalomban élnek, ahol a "nők" elsimítják a dolgokat.
/Má' megen a nők! :D/
A filmecske végén azt a kérdést boncolgatják, hogy akkor mi most igazából kiktől származunk?
Csimpánz vagy bonobó? :)

Mongyuk én, speciel, a szüleimtől. :DDDD

pimpalini 2010.11.03. 20:12:20

@Marcellusca:

A kérdés jogos.:)
Győzike pl. a zebráktól, császárelőd meg a lapostetvektől...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 21:50:19

@Marcellusca: A hiénák is matriarchátusban élnek. A nőstények kétszer akkorák, mint a hímek. Gondolom, emberben ők lennének az Ursula-Popócici típusú egyedek.

@pimpalini: Ne viccelj! Mind a zebrában, mind a lapostetűben van annyi méltóság, hogy ne közösködjön ilyenekkel.
Ganajtúró bogár, mint Gyurcsány?

Horizont 2010.11.03. 22:17:23

@neccharisnyás útonálló:
Gyurcsány engem az ájtatos manóra emlékeztet:)))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.03. 22:19:26

@Horizont: Nézem, nézem, formára, mozgásra stimmelne, de... annak nincs akkora arca, hogy ILYEN vastag bőr nőjön rajta!

Horizont 2010.11.03. 22:32:02

@neccharisnyás útonálló:
Hahahahaha most jól megnevettettél:)

pimpalini 2010.11.03. 22:50:14

@Horizont:

Az ájtatos manó egy szép állat és hasznos is, azonban Gyurcsányra egyik sem mondható...:)

Horizont 2010.11.03. 23:08:25

@pimpalini:nem ájtatos, nem manó, marad az állat! Vagy az se illik rá? Ne bántsuk szegény állatokat egy ilyen hasonlattal?
Akkor Gyurcsány egy Gyurcsány! Ez most sértés!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.04. 09:32:10

@Horizont: Kivetette az állatvilág magából! Bár amilyen fura a lelkivilága -vagy iszonytatóan ostoba vagy kiválóan szűri a külvilágból érkező ingereket- nem törné le túlságosan.

pimpalini 2010.11.04. 10:54:40

@Horizont:

Hát igen, ez az igazi sértés...:)

@neccharisnyás útonálló:

Szerintem őt így nevelték az elvtársak. Pofátlanság mindenekelőtt, gátlástalanság, s az önkritika teljes hiánya.:)

miről van itt nagybasz0 2010.11.04. 12:48:42

Üdvözlöm az elf társakat! :)

kicsi, ződ, és az orrodat is tiszticcsa:)

www.youtube.com/watch?v=RH5pA3i7RTs
süti beállítások módosítása